přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 40


(Nejen) staré dobré hry na Linuxu, Británie zavede ODF, starosta Mnichova nechce Linux

dvatydny.gif

Nejvíce vývojářů Debianu podle počtu obyvatel má Finsko. Hry pro Linux nově nabízí i GOG.com. V Británii jako standard pro sdílení dokumentů přijali ODF. Školy ve švýcarském kantonu Ženeva přecházejí na Ubuntu. Toulouse přechodem na LibreOffice ušetřilo již milion eur. A v Mnichově se politici přou o budoucnost tamního nasazení opensource.



LibreOffice 4.3

LibreOffice

Je tady kancelářský balík LibreOffice 4.3 s řadou novinek, včetně podpory OOXML Strict. Přečtěte si přehled novinek, který jsme pro vás připravili.



Zdrojové kódy seL4 otevřeny

seL4

Další jádro operačního systému bude mít otevřené zdrojové kódy. Tentokrát je to mikrojádro seL4, u něhož se tvůrci chlubí vysokou kvalitou zajišťovanou matematickou verifikací kódu.



eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou

EXO_1.png

Obliba sociálních sítí se přenáší i do firem a organizací – lidé chtějí využívat ty způsoby komunikace, na které si zvykli. Systém eXo Platform je jedním z nástrojů, které to umožňují realizovat.



Novým ředitelem Mozilly bude Chris Beard

Mozilla

Do křesla ředitele Mozilla Corporation usedne Chris Beard, jenž se významně podílel na startu prohlížeče Firefox. Pozice byla prázdná od dubna, kdy po pouhých devíti dnech ve funkci rezignoval Brendan Eich.



Intel vydal nové ovladače, podporují Broadwell

Intel

Firma Intel vydala nové ovladače grafických karet (jak do linuxového jádra, tak do X.org). Obsahují podporu architektury Broadwell a optimalizace ohledně spotřeby energie.



První stabilní verze CoreOS

CoreOS

Vývojářský tým systému CoreOS ohlásil vydání první stabilní verze. Systém lze provozovat na řadě platforem, včetně nejvýznamnějších cloudových služeb.



Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu

Peníze

Belgická vláda spustila pilotní projekt elektronických faktur v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu UBL. Bude-li šestiměsíční provoz úspěšný, přejdou na toto řešení všechny orgány státní správy a všichni jejich dodavatelé. EU připravuje směrnici, která toto zavede ve všech členských státech od roku 2020.



Google I/O 2014

google1.gif

Společnost Google na konferenci I/O, která se uskutečnila 25. a 26. června v San Francisku, představila spoustu HW i SW novinek. Nová pravidla pro návrh vzhledu aplikací v podobě Material Design, další verze mobilního systému Android L nebo třeba nové chytré hodinky. Android se také během následujících let rozšíří na televize, automobily a nositelné příslušenství.



Dovecot bude mít REST API kompatibilní s Gmailem

Dovecot

Poštovní server (IMAP/POP3/LMTP) Dovecot bude mít rozhraní REST API kompatibilní s tím, které používá služba Gmail.



Chyba v belgickém volebním softwaru „měla být nalezena“

Belgie

Výsledky belgických komunálních voleb v květnu tohoto roku byly chybné. Mohla za to chyba v softwaru, která podle organizace Poureva „měla být řádným testováním včas nalezena.“



Firefox 31: novinky hlavně pro vývojáře

Firefox

Nová verze webového prohlížeče Mozilla Firefox potěší zejména vývojáře – je pro ně připravena celá řada zajímavých novinek. Zkrátka ale nepřijdou ani uživatelé.



WooCommerce – obchod ve WordPressu

WooCommerce.png

Chcete svůj internetový obchod a nedokážete se rozhodnout, jak na něj, kde začít, nebo se bojíte, že se při jeho budování ztratíte? Tak právě pro vás je určena kniha „Vytváříme e-shop ve WordPresu pomocí WooCommerce“.



Sailfish OS půjde snáze portovat na nové telefony

Sailfish OS

Čerstvě vydaný Hardware Adaptation Dev Kit umožní snazší úpravu systému Sailfish OS pro nové telefony a další mobilní přístroje.



Co přinese ownCloud 7?

ownCloud

Brzy bude vydána sedmá verze balíku ownCloud pro provoz „vlastního cloudu“ a vývojový tým už pro nás připravil přehled toho, na co se můžeme těšit. Je toho opravdu hodně.



Několik dalších linuxových jednodeskových počítačů

Linux

Steven J. Vaughan-Nichols představuje několik dalších, většinou méně známých miniaturních počítačů pro Linux.



GNU nano

00_GNU_nano.png



Soud nařídil zrušit blokaci „pirátských“ webů

Soud

Španělský soud zrušil předběžné opatření, kterým bylo poskytovatelům internetového připojení uloženo blokovat „pirátské“ weby.



Ekosystém Firefox OS sílí

Firefox OS

Mozilla vyjadřuje spokojenost s růstem ekosystému Firefox OS. Přibývají zařízení, partneři i trhy.



Linuxová verze LibreSSL je údajně nebezpečná

LibreSSL

Krátce po vydání verze 2.0 knihovny LibreSSL byla v implementaci pro Linux nalezena zranitelnost týkající se generování klíčů. Tvůrci ale tvrdí, že ji reálně zneužít nejde a už byla navíc opravena.



Plasma 5: konvergovaný desktop

KDE Plasma

Po dlouhém vývoji je tady nová verze desktopu Plasma – základu integrovaného desktopového prostředí KDE. Pátá verze Plasmy byla představena jako „konvergovaný shell“, poskytující jednotné, ale současně flexibilní uživatelské rozhraní pro všechna zařízení.



Microsoft Office na Ubuntu

Ubuntu

Občas někdo potřebuje používat kancelářský balík Microsoft Office, i když pracuje v Linuxu. Kromě spouštění plnohodnotného balíku prostřednictvím Wine je tu ještě jiná možnost, byť tak trochu „falešná“.



CentOS 7, přejmenovaný LinuxAlt a možná i supermigrace v Jižní Koreji

Dva týdny

Vyšel CentOS 7, zatím jen pro 64 bitů. Konference LinuxAlt má nový název a hledá přednášející. Ubuntu pro mobily nemá mobil, ale za to má 100 tisíc stažených aplikací. Italský Terst přechází na Apache OpenOffice. A na svobodný software možná přejde celá Jižní Korea.



Chakra 2014.05 „Descartes“ – (bývalý) Arch s KDE

Chakra

Chakra je linuxová distribúcia, ktorá bola pôvodne upraveným Arch Linuxom s prostredím KDE, no od verzie Chakra 0.2 z roku 2010 je táto distribúcia nezávislou a s vlastnými repozitármi s „half-rolling release“ modelom, ktorý prináša najnovšie verzie užívateľských aplikácií, no vždy len stabilné a otestované verzie jadra a systémových knižníc. 



Datovka pro Android 1.2

CZ.NIC

Byla vydána nová verze Datovky pro Android. Kvůli výměně certifikátu ISDS je nezbytné na tuto verzi aktualizovat.



Británie chce legalizovat kopírování pro osobní potřebu

Kopírování

Ve Velké Británii je zatím zakázáno zhotovování kopií autorských děl pro vlastní potřebu. To se ale podle aktuálního návrhu změní a kopírovat si například hudbu nebo filmy bude legální; s poplatky za média se nepočítá.



Vývojáři mobilních aplikací preferují REST

Výměna dat

Při komunikaci mezi klientskou a serverovou částí podnikových systémů se jako standard používá technologie SOAP s formátem XML. Vývojáři aplikací pro mobilní zařízení však preferují REST a formát JSON.



Fedora má „jaderné hřiště“

Linux

Kdo má zájem zkoušet nejnovější funkce linuxového jádra, má nyní k dispozici nové „hřiště“ vytvořené v rámci projektu Fedora.



Knot DNS 1.5.0

Knot DNS

Laboratoře CZ.NIC dnes vydaly novou verzi Knot DNS 1.5.0 .



Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade

LiMux

Úspěšný přechod mnichovského úřadu na Linux ušetřil již více než 10 milionů eur. Nyní se chystá upgrade na LiMux 5, který je založen na Kubuntu 12.04 LTS.



HummingBoard: „Raspberry Pi“ s vyšším výkonem

SolidRun

HummingBoard je miniaturní linuxový počítač o rozměrech Raspberry Pi disponující vyšším výkonem.



Linux Deepin 2014

Deepin 2014

Linux Deepin je v našich končinách poměrně málo známá distribuce. Co může oproti nepřebernému množství jiných distribucí, které jsou stejně jako Deepin založeny na Ubuntu, nabídnout? 



Deepin 2014 je tady

Deepin 2014

Je tu nová verze linuxové distribuce Deepin, založená na Ubuntu 14.04 LTS. Připravujeme recenzi.



Mozilla Festival bude opět v Londýně

Mozilla Festival

Letošní ročník Mozilla Festivalu se bude konat 24. až 26. října na škole Ravensbourne v Londýně. Zájemci o účast se již mohou registrovat.



Svobodný software je pro BYOD ideální

Open source

V případech, kdy zaměstnanci používají svá vlastní zařízení i pro pracovní účely, se svobodný software ukazuje jako ideální řešení po právní a administrativní stránce. 



Linux v domácí automatizaci

Linux

Steven J. Vaughan-Nichols ukazuje šest zajímavých využití Linuxu v přístrojích pro automatizaci v domácnosti.



LxQt na cestě k Waylandu, FirefoxGtk3, nový Android L a Lipsko přešlo na svobodný software

dvatydny.gif

Společnost Microsoft uvolnila zdrojové kódy vývojového kitu formátu OpenXML. Ty jsou nyní dostupné na Git H ubu pod licencí Apache 2.0, což je umožňuje svobodně upravovat a šířit. Tohoto využijí hlavně správci informačních systémů, které tento formát generují.



V Edici CZ.NIC vychází další kniha na téma práva a Internetu

Zodpovednosť na internete

Elektronická verze knihy “Zodpovednosť na internete podľa českého a slovenského práva“ je stejně jako všechny dosud vydané tituly volně ke stažení na https://knihy.nic.cz .



Co bude umět Postfix 2.12?

Postfix

Chystaná verze oblíbeného SMTP serveru přinese řadu zajímavých novinek. Asi nejvýznamnější z nich jsou tabulky „pipeline“, umožňující řetězit datové zdroje pro funkci serveru, a „random“, provádějící náhodný výběr.



Zentyal 3.5

Zentyal

Linuxová distribuce Zentyal má novou verzi 3.5. Základem se stalo Ubuntu 14.04 a byly odstraněny málo používané moduly s cílem zaměřit se na ty důležité.



Top články z OpenOffice.cz