přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 53


OpenID Connect

OpenID

OpenID Foundation schválila nový standard OpenID Connect, který je třetí verzí protokolu OpenID. Standard vznikal za podpory velkých firem a je snadno použitelný, má tedy slušnou šanci na své prosazení.



DevConf.cz 2014 – část druhá

devconf2014_1.png

Během víkendu 7.–9. února se v Brně na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity konal šestý ročník konference DevConf.cz. Je to akce pořádaná společností Red Hat, zaměřená především na vývojáře, systémové správce a pokročilé uživatele.



Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu

Lubuntu

Používáte ještě systém Microsoft Windows XP, který brzy ztratí podporu? Přečtěte si, proč přejít na linuxovou distribuci Lubuntu.



Mnichov nasazuje groupware Kolab

Kolab

Město Mnichov si jako nové groupwarové řešení vybralo Kolab Enterprise. Bude se používat na linuxových stanicích i na zbylých počítačích s Windows.



Linuxáci snadno najdou práci, podpořte Pitivi

dvatydny.gif

Poptávka po IT profesionálech se znalostí Linuxu roste. Videoeditor Pitivi shání peníze na další vývoj. Můžete se podívat na přednášky z letošní DevConf. I vývojáři Ubuntu si mohou místo vývoje hrát hry od Valve zdarma. Belgický portál OpenData běží na open source. A v Rumunsku leží notebooky s Edubuntu ladem – učitelé s ním neumí pracovat.



Mobile World Congress 2014 – novinky okolo Firefox OS

Firefox OS

Konání letošního ročníku akce Mobile World Congress se stalo příležitostí k odhalení celé řady novinek okolo Firefox OS. Jsou tu nové přístroje od řady výrobců, vývojářská referenční zařízení i nové funkce samotného systému.



SourceForge opět v ČR, již potřetí

CZ.NIC

Známé úložiště open-source softwaru SourceForge má již potřetí zrcadlo i v Česku. Tentokrát ho provozuje sdružení CZ.NIC.



Březnové setkání CZ JBUG: S-RAMP

JBUG Czech

Březnové setkání české komunity okolo technologie WildFly (dříve JBoss) bude zaměřené na projekt S-RAMP.



Reportáž z P2D2 2014 – odpoledne

p2d2_1.png

Větší část letošní konference PostgreSQL Prague Developers Day se odehrávala odpoledne. Je tady pokračování prvního dílu reportáže.



Co bude v Linuxu 3.14?

Linux

Blíží se vydání verze 3.14 linuxového jádra a je tedy nejvyšší čas podívat se, co nás v něm čeká.



Systemd opět předmětem hlasování v projektu Debian

Debian

Rozhodování o startovacím programu v projektu Debian nekončí. Technický výbor nyní hlasuje o tom, do jaké míry se v souvislosti s přechodem na systemd vázat na konkrétní program.



Facebook otevírá fbthrift

Facebook

Firma Facebook již v roce 2007 otevřela zdrojové kódy komunikační technologie Thrift. Nyní otevírá i svou upravenou verzi fbthrift.



Flowblade

36.png



Jak zprovoznit dual boot (Windows 8 + Linux)

Linux + Windows

Pořídíte si notebook s předinstalovaným systémem Windows 8 (nebo 8.1) a chcete si tam přidat Linux. Jak na to?



Seminář Bezpečný provoz sítí a služeb od sdružení CESNET

cesnet_logo.png

Seminář, který pořádalo sdružení CESNET dne 4. 2. 2014 v Národní technické knihovně, byl určen správcům sítí, služeb a členům bezpečnostních týmů, kteří se zabývají bezpečnostními aspekty provozu sítí a služeb, řešením bezpečnostních incidentů a jejich předcházení. Zúčastnilo se ho přes 200 lidí z akademické půdy, státní správy i komerční sféry.



QGIS pomáhá optimalizovat archiv leteckých fotografií

QGIS

Svobodný geografický informační systém QGIS pomáhá italským geohydrologům optimalizovat rozsáhlý archiv leteckých fotografií shromažďovaných už téměř sto let.



Novinky ve Steamu, počet linuxových her roste

Steam

Nové verze klienta Steam pro Linux a SteamOS přinášejí řadu novinek. Počet her pro Linux v systému Steam rychle roste.



První smlouvy na Ubuntu s výrobci telefonů

Ubuntu

Firma Canonical oznámila, že uzavřela smlouvy s prvními dvěma výrobci mobilních přístrojů, na kterých poběží Ubuntu.



(Ne)upravujte UEFI a Secure Boot – certifikát a podepisování

tux.png

Článek o manipulacích s UEFI a Secure Boot pokračuje. Podíváme se na vytvoření certifikátu, podepisování souborů a aktualizaci databází certifikátů.



Humble Indie Bundle 11: Další hry pro Linux

Humble Indie Bundle

Byl vydán jedenáctý balík her Humble Indie Bundle. Všechny hry fungují nebo budou fungovat pod Linuxem.



PyVo: Pražské setkání Python komunity již zítra večer

Python

Již zítra 19.2.2014 od sedmi hodin večer se v pražském soukromém klubu Na Věnečku nedaleko autobusové stanice Na Knížecí a metra Anděl koná každoměsíční setkání příznivců programovacího jazyka Python. 



Plan 9 přelicencován na GPL

Plan 9

Operační systém Plan 9 byl přelicencován pod GNU GPL verze 2. Jeho kód tak bude možné použít například v Linuxu.



DevConf.cz 2014 – část první

devconf2014_1.png

Během víkendu 7. až 9. února se v Brně na Fakultě Informatiky Masarykovy Univerzity konal šestý ročník konference DevConf.cz. Je to akce pořádaná společností Red Hat zaměřená především na vývojáře, systémové správce a pokročilé uživatele.



Kickstarter podlehl útoku, změňte si hesla

Kickstarter

Crowdfundingový server Kickstarter se stal terčem úspěšného útoku a útočníci získali přístup k uživatelským údajům. Uživatelům se doporučuje si co nejdřív změnit heslo.



Virtual Machine Manager 1.0.0

Virtual Machine Manager

Aplikace pro správu virtuálních strojů Virtual Machine Manager dosáhla verze 1.0.0. Tato verze přináší práci se snapshoty, ale i řadu dalších vylepšení.



Také Ubuntu přejde na systemd

Ubuntu

Po pár dní starém rozhodnutí přejít v distribuci Debian na systemd je tu oznámení Marka Shuttlewortha: Na systemd přejde i Ubuntu.



Nejlepší linuxové desktopy roku 2014

Notebook

Steven J. Vaughan-Nichols tvrdí, že konečně tu jsou linuxové počítače, o kterých se dosud jen mluvilo. I když je to „jiný“ Linux, než se dříve očekávalo.



Ubuntu 14.04: Sjednocení desktopu a mobilu se nekoná

Ubuntu

Ve verzi 14.04 linuxové distribuce Ubuntu ještě nedojde ke sjednocení desktopové a mobilní platformy. Přijde až s nasazením Unity 8 a Miru na desktopy, tedy nejdříve s verzí 14.10.



CrunchBang 11 – konfigurácia prostredia (2. časť)

crunchbang.jpg

V druhej časti konfigurácii prostredia sa pozrieme na Openbox, Terminator a lištu tint2. Dostaneme sa aj k vzhľadu notifikácií a okien.



Projekt Tizen získal nové partnery

Tizen

Projekt linuxového mobilního operačního systému Tizen získal patnáct nových partnerů z řad výrobců přístrojů, vývojářských firem i telekomunikačních operátorů. Za deset dní bude zřejmě představen první telefon s tímto systémem.



Mozilla bude prodávat reklamu ve Firefoxu

Firefox

Mozilla oznámila, že bude v rámci stránky Directory Tiles v prohlížeči Firefox zobrazovat reklamní dlaždice.



Red Hat zaměstná vývojáře CentOS

Red Hat + CentOS

Firma Red Hat zaměstná hlavní vývojáře projektu CentOS v čele s Karanbirem Singhem.



Reportáž z P2D2 2014 – dopoledne

p2d2.png

Je za námi letošní ročník konference PostgreSQL Prague Developers Day. Jaký byl, co přinesl, kam se ubírá databázový systém PostgreSQL?



Vývojáři Ubuntu dostali přístup ke hrám Valve

Valve

Po vývojářích distribuce Debian dostali přístup ke všem hrám firmy Valve také ti z distribuce Ubuntu.



OpenDaylight rychle roste

OpenDaylight

Otevřená platforma OpenDaylight pro softwarově definované sítě si rychle získává oblibu i podporu klíčových hráčů ve světě IT a stává se průmyslovým standardem.



Do Debianu půjde systemd

Debian

Technický výbor projektu Debian zvolil jako budoucí startovací program systemd. Diskuse sice pokračuje, ale už je asi rozhodnuto.



Lantern

01.png



Mnoho webů používá staré verze Apache

Apache HTTP Server

Velké množství webových stránek používá staré verze serveru Apache (i z řad 2.0 a 1.3), obsahující známé chyby včetně bezpečnostních. Naopak na řadu 2.4 nepřešel ještě téměř nikdo.



Archivy pěti států vyvinou systém pro archivaci dat

Archivace

Pět národních archivů a organizace DLM Forum budou vyvíjet systém pro archivaci dat. Na tříletý projekt E-Ark poskytla Evropská komise grant 2,9 milionu eur.



InstallFest 2014: Zaměření na sítě a OpenWRT

InstallFest 2014

Letošní ročník konference InstallFest bude zaměřen na sítě a svůj vlastní celodenní stream bude mít systém OpenWRT. Kompletní program je již k dispozici.



GIMP nejenom na PC, ale i v knihovně

GIMP__Petr_Nemec_.jpg

Grafický editor GIMP ani nemusím představovat a většina z vás ví, o co se jedná. Ale kniha o GIMPu, to už je jiná káva, a navíc čistě česká. Říkáte si, k čemu se taková kniha může vlastně hodit?



(Ne)upravujte UEFI a Secure Boot

Linux

Již nějaký čas nás startem počítačů doprovází Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), který je nástupcem Basic Input-Output System (BIOS). S UEFI se objevily funkce umožňující rychlejší a bezpečnější start operačních systémů (Windows). Právě bezpečnostní funkce Secure Boot se z počátku stala strašákem linuxové komunity. Ukáži vám, že začátkem roku 2014 není Secure Boot pro Linux nepřekonatelný problém. 



Svoboda softwaru tématem pro evropské volby

Evropská unie

Francouzská skupina April spustila celounijní kampaň na získání podpory pro svobodná softwarová řešení u co nejvíce kandidátů do Evropského parlamentu.



Debian opět řeší start systému: systemd nebo Upstart?

Debian

Technický výbor projektu Debian se bude opět věnovat otázce, zda by měl start systému zajišťovat systemd nebo Upstart (případně něco jiného).



qpdfview

34_1.png



Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Vyšla nová verze kancelářského balíku LibreOffice. Již tento víkend konference DevConf v Brně. Valve odměnilo vývojáře Debianu – mohou hrát hry na Steamu zdarma. V Praze se budou konat konference redakčních systémů Joomla! a Wordpress. A Holanďané a Finové šetří díky použití otevřeného softwaru ve státní správě a školství.



Nový Firefox 27 je „sociálnější“ a zapíná pokročilejší TLS

Mozilla Firefox

Čerstvá verze 27 webového prohlížeče Mozilla Firefox umožňuje využívat přes SocialAPI více služeb současně. Má také ve výchozím nastavení zapnuté TLS 1.1 a 1.2.



3dexpo: Výstava a přednášky o domácím 3D tisku

3dexpo

V dubnu v Praze proběhne výstava a přednášková akce o 3D tisku a souvisejících technologiích.



DevConf.cz 2014 již tento víkend

DevConf.cz 2014

Letošní ročník konference DevConf.cz se koná již tento víkend. Můžete se těšit na rozhovory s osobnostmi, které jste vybrali.



Sdružení NIX.CZ představilo zakládající členy projektu Bezpečná VLAN

VLAN

Společnosti ACTIVE 24, CESNET, CZ.NIC, Dial Telecom, Seznam.cz a Telefónica ČR se jako první přidaly k projektu Bezpečná VLAN.



Svobodné licence – základní kámen svobodného softwaru

open_source_sw.jpg

Používání a rozšiřování softwaru s sebou přináší také nutnost zabývat se tím, co se s ním vůbec smí dělat. Tyto věci řeší licence a licenční smlouvy. Je dobré správně pochopit jejich podstatu, aby sloužily ku prospěchu všem – tedy jak uživatelům, tak autorům.



Kancelářské balíky v lednu 2014

LibreOffice

Připravuje se česká kniha o OpenOffice/LibreOffice, shánějí se dobrovolníci pro překlad oficiální příručky LibreOffice, Evropská komise doporučuje ODF a balík LibreOffice bude mít nový web. Ale především: je tady LibreOffice 4.2.



Vydána Mageia 4

Mageia

Linuxová distribuce Mageia má novou verzi 4. Byla vydána při příležitosti právě probíhající konference FOSDEM 2014 v Bruselu.



Top články z OpenOffice.cz