přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 41


Nový WordPress a Cinnamon, v řeckých školách vládne Epoptes

dvatydny.gif

Situace kolem OpenSSL by se neměla opakovat, Linux Foundation bude klíčové projekty podporovat. Vyšla nová verze WordPressu 3.9 „Smith“. Novou verzi má také prostředí Cinnamon. Opensource nástroj Epoptes používá více než 500 řeckých škol. A škola ve švýcarském Villmergenu používá Ubuntu již od roku 2008.



CZ.NIC představil program konference Internet a Technologie 14, zároveň byla spuštěna i registrace

IT14

Prezentace budou věnované především aktuálním tématům spojeným s internetovou bezpečností, a to jak ve formě odborných přednášek, tak prakticky zaměřených workshopů. 



Mozilla Firefox 29: změny hlavně v uživatelském rozhraní

Firefox

Dnes vydaná verze 29 webového prohlížeče Mozilla Firefox především mění uživatelské rozhraní, ale vylepšuje také podporu HTML5 a utajuje seznam pluginů.



Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace

exospace.jpg

Internetový věstník ExoSpace.cz má jako svůj primární úkol vzdělávat děti a mládež v otázce přípravy článků a správy redakčního systému, přesto si ale dokáže udržet krok s dobou a přináší celkem aktuální zprávy ze světa astronomie, kosmonautiky a svobodného softwaru. Jedním z jeho hlavních nosných pilířů je dokázat, že lze většinu prací souvisejících s provozováním webové stránky vyřídit pomocí svobodného softwaru.



Open source v nemocnicích v Polsku a Španělsku

Nemocnice

Varšavská univerzitní nemocnice si vyvíjí integrovaný informační systém založený na open source. Největší španělská síť nemocnic zase rozjíždí pilotní otevřené portálové řešení, které je součástí projektu Coco Cloud.



Optimální volba hesel podle Stanford University

Hesla

Na webu Stanford University se objevilo doporučení, jak si optimálně volit hesla, aby byla rozumným kompromisem bezpečnosti a použitelnosti.



LinkedIn uzavírá své API

LinkedIn

Přestože je dnes trendem spíše otevírání a zpřístupňování API, služba LinkedIn jde opačným směrem. K API budou mít přístup pouze vybraní partneři.



Ubuntu 14.04 LTS: jasná volba pro ty, kdo nechtějí experimenty

ubuntu.png

Ve čtvrtek 17. dubna vyšla další verze linuxové distribuce Ubuntu. Tentokráte se jedná o verzi s rozšířenou podporou na celých 5 let (LTS). Verze s dlouhodobou podporou se také obvykle instaluje začátečníkům, výrobci notebooků ji instalují do svých přístrojů a časem se dostane i na většinu serverů. Zopakuje úspěch svého předchůdce?



Nginx 1.6.0 a 1.7.0

nginx

Je tady nová stabilní verze webového serveru nginx, přináší například vylepšení SSL a podporu SPDY 3.1. Současně byla zahájena nová vývojová větev.



GCC 4.9: optimalizace, rozšíření podpory ARM a POWER, odstranění mudflap

GCC

Nová verze GNU Compiler Collection 4.9 výrazně posiluje optimalizace, vylepšuje podporu programovacích jazyků i hardwarových architektur, naopak odstraňuje kontrolu mudflap a zařazuje Solaris 9 k zastaralým platformám.



Několik slov o Ubuntu One a přehled možných alternativ

ubuntu_one_logo155.png

Canonical oznámil 2. dubna ukončení služeb Ubuntu One. Konkrétně jde o Ubuntu One Music pro streamování hudby a Ubuntu One Files jako osobní cloud. Obě v létě bez náhrady končí.



Google Chrome a revokace certifikátů

Google Chrome

Webový prohlížeč Google Chrome obvykle nepoužívá ani jednu z běžných metod kontroly certifikátů, zda nebyly revokovány. Jde svou vlastní cestou.



Nuclear Dawn nyní plnohodnotně i na Linuxu

Nuclear Dawn

Hra Nuclear Dawn získala ve verzi 7.1 plnou podporu pro Linux. Bylo ji sice možné hrát již dříve, ale byla označena jako beta.



Rostliny jako open source

OSSI

V rámci Open Source Seed Initiative bylo představeno 29 odrůd rostlin, na něž se vztahuje copyleftová licence. Cílem je, aby tyto rostliny zůstaly navždy svobodné a nikdo si na ně nemohl nárokovat patenty nebo proprietární licence.



Ubuntu 14.04 LTS „Trusty Tahr“

Ubuntu

Nová verze linuxové distribuce Ubuntu (včetně odvozenin, tedy například Kubuntu nebo Lubuntu) je tady. Verze 14.04 je označena jako LTS, tedy s dlouhodobou podporou.



Mageia 4

Mageia_4_11.png



Webový poštovní klient Roundcube – uživatelská nastavení

roundcube_logo.jpg

Komu nevyhovuje výchozí podoba uživatelského rozhraní Roundcube, může si prostředí nastavit podle svého přání. Měnit lze například způsob čtení a psaní zpráv, jak má fungovat mazání zpráv nebo jak zobrazovat kontakty z adresáře. 



Maynard: prostředí založené na Waylandu

Wayland

Firma Collabora představila nové desktopové prostředí Maynard, které je založeno na technologii Wayland. Nároky prostředí jsou nízké, takže může hladce běžet na Raspberry Pi.



Open source registrační systém FRED dobývá Balkán

FRED

Systém FRED uvolnilo sdružení CZ.NIC v roce 2007 a kromě České republiky je využíván také například v Estonsku, Angole, Kostarice nebo Tanzanii.



Ubuntu Server 14.04 cílí na cloud a mikroservery ARM

Ubuntu

Připravovaná distribuce Ubuntu Server 14.04 LTS bude výrazně zaměřena na cloudové technologie. Hodně si Canonical slibuje také od mikroserverů na architektuře ARM.



VirtualBox: operační systém nanečisto

virtualbox_logo2.png

Spousty lidí rádi experimentují s nejrůznějšími linuxovými a nelinuxovými operačními systémy. Zatímco někteří se neostýchají zneužít svůj počítač, jiní mají nejrůznější obavy o svůj pečlivě vypiplaný systém nebo strach z neznámého systému. Právě pro tu druhou skupinu je tu program VirtualBox, který vás nejen zbaví obav, ale přinese i spoustu dalších užitečných funkcí.



Lennart Poettering: Budeme se snažit vyrovnat se dalším IPC systémům

lennart.png

Lennart je v linuxovém světě poměrně známou osobností – vytvořil součásti používané napříč distribucemi, jako je PulseAudio (svobodný multiplatformní zvukový server) a Avahi (svobodná implementace zeroconf). Aktuálně pracuje na init systému systemd (systémový démon), který používají nebo v budoucnu budou používat všechny velké distribuce.



Jak rychlá jsou odlehčená prostředí?

Benchmarky

Někteří uživatelé mají v oblibě „odlehčená“ desktopová prostředí. Jak je to s jejich rychlostí, ze kterého lze po této stránce získat nejvíc?



Raspberry Pi Compute Module

Raspberry Pi

Raspberry Pi Foundation ohlásila nový produkt: výpočetní modul o rozměrech výrazně menších, než je známý miniaturní počítač Raspberry Pi. Současně byla představena také I/O deska, do které lze modul instalovat.



Výzvy firmám: Podpořte projekt OpenSSL

Peníze

Navzdory miliardám dolarů tekoucím do svobodného softwaru zůstávají některé významné projekty silně podfinancované. Patří k nim i OpenSSL, kde byla nalezena vážná bezpečnostní chyba. Proto se objevují výzvy, aby firmy podpořily finančně vývoj této důležité technologie.



Mozilla bude partnerem Medic Mobile

medicmobile.png

Mozilla ohlásila partnerství projektu Medic Mobile, zaměřeného na „mobilní zdravotnictví“ zejména pro rozvojové země. Připravuje se expanze prostřednictvím systému Firefox OS, na němž mobilní aplikace poběží.



Přímo k cíli a zcela zdarma

navfree.png

Navigační systém jako součást mobilního telefonu je dnes již naprostou samozřejmostí, snad ještě lépe vyjádřeno – nezbytností. Ve většině případů si ho totiž přinesete domů v podobě některého výrobcem dodávaného navigačního softwaru. Co ale dělat, když vám předinstalovaná navigační aplikace nevyhovuje? No není nic lepšího než si nainstalovat vlastní oblíbenou a odzkoušenou aplikaci. A že jste ještě nic nezkoušeli? Tak potom je pro vás následující článek jak stvořený.



Roundcube 1.0.0

Roundcube

Webový poštovní klient Roundcube se po letech vývoje dočkal verze 1.0.0. Ta neznamená žádný funkční přelom, oproti poslední předchozí verzi 0.9.5 se především dolaďovaly existující funkce.



Úřad městské části Praha – Velká Chuchle migroval na LibreOffice a Thunderbird

Rozhovor

Na našem portálu OpenOffice.cz dnes vyšel rozhovor o migraci úřadu městské části Praha – Velká Chuchle na kancelářský balík LibreOffice a poštovní klient Mozilla Thunderbird.



Vyjde česká kniha o LibreOffice, Ubuntu nebude vyhledávat na Amazonu

dvatydny.gif

Služba pro sdílení souborů mezi počítači Ubuntu One končí. Vlastimil Ott připravuje knihu o programu LibreOffice Writer. Ubuntu již nebude vyhledávat na Amazonu, pokud mu to nedovolíte. V indickém Tamilnádu přecházejí na Linux. A vznikl nový projekt s cílem „osvobodit“ staré dokumenty uložené v proprietárních formátech.



Závažná chyba v OpenSSL

Nebezpečí

V knihovně OpenSSL byla objevena závažná chyba, která umožňuje číst z paměti procesu data včetně soukromého klíče. Aktualizujte tedy na opravenou verzi co nejdřív.



Novinky ze světa Wine

linvswin.png

V tomto seriálu, který bude vycházet jednou měsíčně se dozvíte, co nového se stalo ve světe Wine. Neočekávejte přepisy changelogů, ale spíše rozebrání různých zajímavých novinek, problémů a připravovaných funkcí tohoto (ne)emulátoru Windows.



Konference ISSS: Cenu Český zavináč si letos odnáší CZ.NIC

ISSS

O jejím udělení rozhoduje odborná porota vždy v rámci již tradiční konference Internet ve státní správě a samosprávě 2014 (ISSS), jejíž 17. ročník odstartoval včera v Hradci Králové.



Open Network Linux

Open Network Linux

Projekt otevřeného linuxového řešení může výrazně posílit oblast síťových switchů nezávislých na výrobci.



Fedora 21 by mohla obsahovat lbzip2

lbzip2

V připravované verzi 21 linuxové distribuce Fedora by se mohla jako výchozí nástroj pro práci s kompresí bzip2 používat nová implementace lbzip2. Zajistí mnohem vyšší rychlost díky využití paralelizace na procesorových jádrech.



Slider otevře Hadoop širokému spektru aplikací

Hadoop

Do kódu Apache Hadoop byl začleněn framework Slider. Ten umožní širokému spektru aplikací bez úprav využívat Hadoop jako své úložiště.



CrunchBang 11 – výber alternatívnych DE a WM

crunchbang.jpg

Nastal čas pre prostredia, ktoré nám zlepšia, prípadne zničia ľahkosť CrunchBangu. Pozrieme sa na to, ako si do CrunchBangu pridáme niektoré desktopové prostredia a správcov okien.



Microsoft otevírá další technologie .NET

dot_net_foundation.png

Společnost Microsoft ohlásila na konferenci Build 2014 otevření dalších technologií .NET. Současně s firmou Xamarin (kde působí Miguel de Icaza) založila .NET Foundation, která bude řídit další vývoj těchto technologií.



GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru

gnome.png

Ani v posledním půlroce vývojáři desktopového prostředí GNOME nezaháleli a připravili pro uživatele celou řadu novinek. Mezi ty nejzajímavější patří správa softwaru od jeho instalace přes aktualizaci až po jeho třídění. Novinek je ale celá řada jak v samotném prostředí, tak aplikacích. Jen ta podpora Waylandu ještě není 100% dokončena.



Co bude v Linuxu 3.15?

Linux

Linux 3.14 je tu sotva pár dní, ale už se můžeme těšit na to, co vývojáři připravují pro následující verzi 3.15. Chystá se například podpora EFI Mixed Mode, AVX-512, vylepšení AHCI nebo mnoho novinek v oblasti grafiky a zvuku.



Kancelářské balíky v březnu 2014

LibreOffice

Připomínky pro britskou vládu k návrhu zavést ODF, diskuse na půdě orgánů EU, migrace na LibreOffice ve Velké Chuchli, nová verze balíku Calligra, implementace OOXML Strict do LibreOffice, Document Freedom Day nebo otevření tezauru EuroVoc – to byl březen ve sféře kancelářských balíků.



Top články z OpenOffice.cz