přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Helmut Herold: awk & sed

Helmut Herold: awk & sed

Překvapivě dobře napsaná kniha. Doporučuji všem, kteří chtějí do problematiky proniknout hlouběji. Po prvním prolistování vám bude hned jasné, v jakém duchu autor celý výklad vede. Obrovské množství příkladů, obrázků a tabulek - tak by se dala charakterizovat tato výjimečná kniha o jazyku pro zpracování textů awk a proudovém editoru sed. Má tři části: úvod, kapitola o jazyku awk a nakonec se Helmut věnuje editoru sed.


Když jsem si přečetl jednostránkový úvod, byl jsem překvapen, jak neosobně se dá psát počítačová literatura. Autor v tomto díle naprosto ustoupil do pozadí a věnoval se pouze holým faktům. Žádná poděkování rodině nebo paragraf představující autora. A tento tón se line celým dílem. Skutečně zde nenarazíte na nic, co by se netýkalo problematiky. Tak stručný úvod jsem snad ještě neviděl.

Nejprve je čtenáři nabídnut rychlokurz jazyka awk. Již v této kapitole je nastolen standard "co stránka, to minimálně jeden příklad". Po stručném seznámení s jazykem přichází na řadu nejrozsáhlejší kapitola vysvětlující podrobně všechny prvky jazyka. Autor vytvořil několik ukázkových textových souborů, na kterých ukazuje možnosti použití programu awk.

Následující kapitola nazvaná Příklady použití awk pak dělá tuto knihu tak výjímečnou. V této části najdeme celkem jedenáct řešených úloh, namátkou vyberu například vyhodnocení výsledků voleb, realizace příkazu ctags, vizualizace procesů v Unixu, problém osmi královen nebo vlastní relační databáze v jazyku awk. Za naprosto zásadní považuji příklad nazvaný Automatická tvorba síťových plánů, což je skutečná lahůdka obsahující také grafický (textový) výstup v podobně diagramů.

Druhá část není tak rozsáhlá jako ta první. Ačkoliv nástroj sed je fundamentální součástí unixových systémů, jeho výklad není zdaleka tak podrobný. Obsahuje však řadu příkladů a autor vysvětluje veškeré možnosti tohoto editoru. Podobně jako u awku najdeme i zde kapitolu věnovanou praktickému použití sedu.

Musím pochválit Computer Press za povedenou sazbu, kterou kazí jen několik drobných chyb jako například useknutý odstavec hned ze začátku knihy. I přes tak velké množství příkladů, diagramů, výpisů a tabulek se člověk při čtení dobře orientuje. Snad jen rejstřík by si zaloužil více pozornosti, ale na to jsme si u mnoha českých vydavatelství již bohužel zvykli.

Computer Press 2004, vydání první. Doporučená cena 297 Kč/447 Sk. Počet stran: 250 černobílých.

Nahoru

Příspěvky

Koupit on-line.
Megaloman 19. 09. 2011, 19:56:50
Odpovědět  Odkaz 
http://shop.qcm.cz/catalog/product_info.php?cPath=24_42&products_id=88

404
Stránka, kterou hledáte, nebyla nalezena.
Miroslav Hrončok Re: Koupit on-line.
Miro Hrončok 20. 09. 2011, 01:12:22
Odpovědět  Odkaz 
Ano, článek je šest let starý, odkaz jsem odstranil.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz