přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii

Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii

Francie

Francie představila novou platformu pro otevřená data veřejné správy: Etalab. Jedná se o přizpůsobený svobodný software CKAN.


Francouzská republika dlouhodobě podporuje svobodný a open-source software ve své veřejné správě. Mezi obecně známé patří například nasazení Linuxu v četnictvu, poštovního klienta Mozilla Thunderbird v armádě, PostgreSQL ve správě sociálního zabezpečení nebo systémů GLPI a OCS na ministerstvu vnitra. Svůj postoj země promítla i do zákona.

Nyní byl představen nový systém Etalab, který má za cíl zajistit přístup k otevřeným datům veřejné správy. Vznikl jako přizpůsobená verze systému CKAN, který je napsán v jazyce Python a rozšiřován pod licencí AGPL (použití této licence znamená, že i k softwaru Etalab musí být dostupné zdrojové kódy, byť by ho francouzský stát aktivně nešířil). CKAN se pro otevřená data používá například v USA, Austrálii, Velké Británii nebo Nizozemsku.

V dalších státech se využívá CKAN prostřednictvím centrální databáze Datahub. Týká se to i České republiky, kde sice neexistuje žádný systematický přístup ke zveřejňování dat, nicméně některá data jsou zveřejněna pod hlavičkou Czech Republic, další jdou přes iniciativu OpenData.cz a jiná zveřejňuje Fond Otakara Motejla.

V systému Etalab jsou již nyní k dispozici některá data z centrálních státních orgánů (ministerstva vnitra a zemědělství, Ústav pro koně a jezdectví), z místních organizací státu a finanční data obcí. Představitelé projektu přepokládají, že prostředky investované do systému by se měly vrátit (formou poklesu nákladů) již během jediného roku.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii
Petr Valach 28. 12. 2013, 17:08:43
Odpovědět  Odkaz 
Dík, zajímavé :-)) Jedna taková zpráva asi nepřesvědčí, ale soustředěný tlak.. vydrž, Lukáši!
Lukáš Jelínek Re: Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii
Lukáš Jelínek 28. 12. 2013, 17:37:22
Odpovědět  Odkaz 
Hlavně by musel být o ta data zájem mezi lidmi. A on příliš není, přesněji skoro vůbec. Stačí se podívat na počty žádostí o informace (podle zákona č. 106/1999 Sb.). Zatímco se často dozvídáme o tom, jak jsou povinné subjekty zavaleny žádostmi a je proto potřeba výrazně omezit možnost o informace žádat, výroční zprávy svědčí o naprostém opaku: o informace nežádá prakticky nikdo.

Například podle výroční zprávy našeho města za rok 2010 byly v daném roce podány 4 žádosti o informace, v roce 2012 žádost jediná (1), velmi pravděpodobně moje. Zpráva za rok 2011 na webu chybí, ale předpokládám, že to byl podobný počet.

Tady pak mají úřady částečně pravdu, že nemá cenu zveřejňovat data, když o ně není zájem a kdo by ten zájem měl, může si požádat. Na druhou stranu, přece jen párkrát někde kliknout je mnohem snazší, než sepisovat elaborát, který má zákonné náležitosti a který může někdo kvůli formální chybě s chutí odmítnout. Ale pořád musí primární zájem vycházet od lidí, aby ta data chtěli a aby dali svůj zájem patřičně najevo.
Petr Valach Re: Re: Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii
Petr Valach 28. 12. 2013, 17:51:39
Odpovědět  Odkaz 
Ber to pozitivně :-) Není nic horšího, než skupině lidí s určitým zájmem předmět zájmu zmizí. A rozklad je na pochodu...

Malé procento zastoupení Linuxu a obecně FOSS = bonanza pro další zájemce o tuto věc. Jakmile by to přešlo do udržovacího chodu, je zle. Hle Microsoft, kterak nám degeneruje... Jaký skok za posledních pár let uskutečnily leckteré linuxové nebo svobodné aplikace - a kde je on.
Re: Re: Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii
PL 29. 12. 2013, 13:11:04
Odpovědět  Odkaz 
Já bych řekl, že o data není zájem, protože je lidi prostě pro vlastní potřebu nepotřebují. Prošel jsem pár dokumentů a nenašel nic, co by mi k něčemu bylo užitečné tj. dál se o to nezajímám, nemám tam co sledovat.

V podstatě ani dost dobře nerozumím tomu, co bych tam měl hledat a o jaká data veřejné správy se jako občan zajímat.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Etalab: platforma pro otevřená data ve Francii
Lukáš Jelínek 29. 12. 2013, 15:42:54
Odpovědět  Odkaz 
Hlavní věc, k čemu jsou ta data dobrá, je hodnocení činnosti politiků. Politici mohou lhát nebo mlžit, seč jim síly stačí - ale tvrdá data je mohou snadno usvědčit ze lži. Přístup k datům neznamená, že se jimi bude nutně prohrabávat každý. Nejlepší je samozřejmě přístup k datům ve strojově čitelné podobě, kdy nad nimi může kdokoliv postavit aplikaci a data všelijak vizualizovat či jinak zpracovávat.

Typickým případem jsou třeba notoricky známé jízdní řády, kde data otevřená dosud nebyla, dostávala je zdarma vybraná firma a ta nad nimi provozovala svůj monopolní byznys. Přitom aplikace vytvořená nad daty od DP Praha ukázala, k čemu to může být dobré. Totiž nejenže lze podle těch dat hledat spojení (což je už samo o sobě užitečné), ale také například hodnotit změny provedené v dopravních linkách a dát je do kontextu s tím, co politici deklarují.

V závěrečné fázi je samozřejmě na lidech, co z těch zjištění vyvodí. Jestli je budou ignorovat a volit znovu stejné politiky, kteří opakovaně zklamali, nebo zda z nich vyvodí nějaké závěry pro svá rozhodnutí.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz