přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče

AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče

ubuntu.png

Už jste někdy přemýšleli o tom, že instalace programů ze zdrojů softwaru v Ubuntu je příliš složitá a potřebovala by vylepšit? Ačkoli je instalace programů ze zdrojů asi tím nejjednodušším způsobem instalace softwaru vůbec, existuje možnost, jak ji uživatelům ještě zjednodušit. Tou možností je malý prográmek jménem AptUrl, který sice nepřináší žádnou revoluční změnu v instalaci softwaru v Ubuntu, ale uživatelům může mnohdy ušetřit pár kliknutí a nedorozumění.


Představte si, že procházíte nějaký návod na internetu a najednou narazíte na větu podobnou této: Nainstalujte balík 'hello'. Co tedy musíte udělat? Přestat se zabývat návodem, otevřít si nějakého toho správce balíků, najít balík hello a označit ho pro instalaci. Pokud máte funkční AptUrl a čtete nějaký "chytře" napsaný návod, kde ona věta vypadá nějak takto: Nainstalujte balík hello., stačí jen kliknout na odkaz a instalovat přímo z webového prohlížeče.

Instalace balíku pomocí AptUrl přímo z prohlížečeInstalace balíku pomocí AptUrl přímo z prohlížeče

Jak to vlastně funguje? Odkaz uvedený v příkladu výše používá speciální "protokol apt" - jednoduše řečeno místo obvyklého http://, které můžete vidět na začátku internetových odkazů, je na začátku tohoto odkazu apt://, podle čehož internetový prohlížeč (je-li správně nastaven, ale o tom později) pozná, že se nejedná o nějakou internetovou stránku, ale že má tento odkaz "předat" ke zpracování programu AptUrl. AptUrl pak daný odkaz vezme, z jeho struktury si vybere jaké balíky má nainstalovat (případně jaké další věci provést), sám zavolá správce balíků a uživateli již jen stačí vše potvrdit.

Z výše uvedeného by tedy mělo být jasné, že se nejedná o žádný nový způsob instalace softwaru - vše se instaluje standardně ze zdrojů softwaru (repozitářů) jako při použití "běžných" metod - jedná se jen o zjednodušení celé této operace. Z toho také vyplývá, že se není třeba bát nějakých bezpečnostních rizik při klikání na apt-odkazy v různých "neprověřených" návodech - jediné, co se může stát je, že si nainstalujete něco, co nechcete, ale vždy to bude jen z vámi (resp. výrobcem distribuce) povolených zdrojů softwaru.

Ačkoli v celém článku píši především o Ubuntu, jehož vývojáři za AptUrl stojí a kde je předinstalováno již od vydání Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon, AptUrl je možné použít na jakékoli distribuci, která pro správu balíků používá systém APT (Advanced Packaging Tool) - především se tedy bude jednat o Debian a od něj odvozené distribuce. Pokud je mi ale známo, jediná další distribuce, která AptUrl (byť v mírně pozměněné podobě) používá je PCLinuxOS.

Kde se setkat s AptUrl

S AptUrl se můžete setkat prakticky v kterémkoli návodu, článku nebo blogovém zápisku týkajícím se Ubuntu, jehož autor AptUrl zná a používá ho. Jsou však některá místa a služby, které jsou zajímavé a na které bych rád zvlášť poukázal.

Dokumentace Ubuntu

Kde jinde samozřejmě AptUrl hledat, než v dokumentaci k Ubuntu. AptUrl najdete jak na anglické, tak české Wiki. Na obou musíte počítat s tím, že AptUrl ještě neproniklo do všech návodů - ačkoli je tu s námi již dva roky, vkládání apt-odkazů funguje na oficiální Wiki teprve od dubna a na české od května letošního roku - speciální odkazy tak čekejte pouze u nových nebo nově upravovaných návodů. Jak apt-odkazy vypadají na české Wiki můžete vidět na obrázku.

Instalace balíků pomocí AptUrl na české Ubuntu WikiInstalace balíků pomocí AptUrl na české Ubuntu Wiki

 

Appnr

Zajímavou způsob komplexního řešení instalace softwaru pomocí AptUrl nabízí server Appnr, kde naleznete téměř dva tisíce aplikací pro Linux roztříděné do kategorií a opatřené popisky s možností přímé instalace jedním kliknutím.

Appnr.com - databáze aplikací s možností snadné instalaceAppnr.com - databáze aplikací s možností snadné instalace

 

AptUrl.net

Podobnou službu jako Appnr nabízí i server AptUrl.net. Zde již ale musíte znát (nebo alespoň tušit) název instalovaného balíku nebo aplikace, protože nemáte k dispozici žádný seznam, ale jen okénko pro vyhledávání - balík si podle názvu nebo klíčového slova vyhledáte a opět jedním kliknutím instalujete. Nejzajímavější částí tohoto webu je ale konvertor, který po předložení příkazu pro instalaci softwaru pomocí apt-get vrátí patřičný apt-odkaz.

Prohlížeče

Jak již bylo zmíněno, správně nainstalovaný program AptUrl není postačující podmínkou k tomu, abyste jeho vymožeností mohli využívat. Tou mnohem podstatnější je mít správně nastavený internetový prohlížeč, aby věděl, co s tím (pro něj) nesmyslným apt:// má vůbec dělat. V Ubuntu jsou takto od základu nastavené jen prohlížeče Mozilla Firefox a Epiphany. Pokud tedy používáte jiný prohlížeč (nebo jinou distribuci), musíte si ho nastavit ručně. Stručné návody pro nejpoužívanější prohlížeče najdete níže.

Mozilla Firefox

Postup pro Firefox se mírně liší podle jeho verze.

Firefox 3

Do adresního řádku napište about:config a přidejte následující nové klíče:

  • network.protocol-handler.app.apt jako řetězec (string) s hodnotou /usr/bin/apturl
  • network.protocol-handler.app.apt+http jako řetězec (string) s hodnotou /usr/bin/apturl
  • network.protocol-handler.warn-external.apt jako boolean s hodnotou true
  • network.protocol-handler.warn-external.apt+http jako boolean s hodnotou true

A restartujte Firefox. Po kliknutí na nějaký apt-odkaz se vám zobrazí okénko, kde musíte vybrat aplikaci, kterou bude tento odkaz "spuštěn". Stačí jen zadat cestu ke spustitelnému souboru apturl (v Ubuntu /usr/bin/apturl).

Firefox 2

Do adresního řádku napište about:config a přidejte následující nové klíče:

  • network.protocol-handler.app.apt jako řetězec (string) s hodnotou /usr/bin/apturl
  • network.protocol-handler.app.apt+http jako řetězec (string) s hodnotou /usr/bin/apturl
  • network.protocol-handler.warn-external.apt jako boolean s hodnotou false
  • network.protocol-handler.warn-external.apt+http jako boolean s hodnotou false

A restartujte Firefox. Po kliknutí na nějaký apt-odkaz se vám zobrazí okénko, kde musíte vybrat aplikaci, kterou bude tento odkaz "spuštěn". Stačí jen zadat cestu ke spustitelnému souboru apturl (v Ubuntu /usr/bin/apturl).

Opera

V Opeře je situace velmi jednoduchá. Spusťte Operu a přejděte do nabídky Nástroje | Nastavení, kde na kartě Pokročilé v části Programy přidejte protokol Apt (jako protokol uveďte apt a nastavte Otevřít jinou aplikací na apturl).

Nastavení Opery pro správnou funkčnost s AptUrlNastavení Opery pro správnou funkčnost s AptUrl

 

Konqueror

Pro správnou funkci AptUrl v prohlížeči Konqueror musíte vytvořit s právem roota tyto dva soubory:

  • Soubor /usr/share/services/apt.protocol s následujícím obsahem:
    [Protocol]
    exec=apturl "%u"
    protocol=apt
    input=none
    output=none
    helper=true
    reading=true
    writing=true
  • S soubor /usr/share/services/apt+http.protocol obsahující
    [Protocol]
    exec=apturl "%u"
    protocol=apt+http
    input=none
    output=none
    helper=true
    reading=true
    writing=true

Vytváříme apt-odkazy

Zatím jste se dověděli jen to, co to ono AptUrl je a jak a kde ho využít. Teď nastal čas ukázat si, jak vytvořit ty "správné odkazy", které nainstalují ten pravý balík, a vytvořit tak opravdu dokonalý návod pro Ubuntu.

Ve všech příkladech je na začátku odkazu použito apt://, ale stejného efektu docílíte i s prostým apt:.

Instalace jednoho balíku

apt://balik

Kde místo balik dosadíte jméno daného balíku.

Instalace více balíků

Instalace více balíků je stejná jako v předchozím příkladě, stačí jen dané balíky oddělit čárkou.

apt://balik1,balik2,balik3

Ve skutečnosti se ale takto balíky neinstalují najednou - poněkud nelogicky se napřed vybere první balík a po dokončení jeho instalace se vybere druhý atd. - systém se tedy chová tak, jako byste měli tři odkazy klikali na ně postupně.

Povolení repozitářů

Pokud máte v systému nějaký zdroj softwaru přidaný, ale ne povolený, můžete ho povolit následujícím odkazem:

apt:acroread?section=partner

Který napřed povolí zdroj partner (zdroj spravovaný přímo společností Canonical obsahující některý licenčně nebo patentově problematický software, tento zdroj je v systému vždy přítomen, ale ve výchozím stavu není povolen), obnoví seznam balíků a nainstaluje balík acroread (Adobe Reader). Před instalací musíte odsouhlasit povolení tohoto zdroje.

Schválení povolení zdroje 'partner'Schválení povolení zdroje 'partner'

 

Obnovení seznamu balíků

Po přidání nějakého nového zdroje softwaru je potřeba obnovit seznam balíků - tedy znovu ze serveru stáhnout všechny indexové soubory se seznamem balíků, jejich popisem atd. I toto AptUrl zvládá a v některých případech (vizte výše) to dělá automaticky. Pokud potřebujete obnovit tento seznam před instalací nějakého balíku, můžete použít následující formuli.

apt:balik?refresh=yep

Přidávání cizích zdrojů?

O možnosti povolit pomocí AptUrl zdroj softwaru, který máte v systému přidaný, ale je zakázaný, jsme již mluvili, ale v AptUrl je také obsažena jedna potenciálně zajímavá funkce, se kterou se ale nemáte možnost setkat, protože byla shledána přílišným bezpečnostním rizikem. Tou funkcí je přidávání zcela cizích zdrojů softwaru, respektive instalace balíků z cizích zdrojů bez jejich přidání. Při přidání cizího zdroje (instalace z něj) by sice uživatel musel potvrdit bezpečnostní varování, ale i tak by se mohlo jednat o snadnou cestu, jak Ubuntu otevřít různému škodlivému softwaru - stačí v nějakém jinak "slušně" vypadajícím návodu kliknout na odkaz, varování přeskočit (to přece nikdo nečte) a "je vymalováno".

Předchozí odstavec tak trochu nakusuje otázku virů (a jim podobných) v Linuxu. Je všeobecně známo, že viry pro Linux prakticky nejsou a Linux je tak systém velmi bezpečný. Má to však velké "ale", které představuje jedna velká nekontrolovatelná bezpečnostní díra - uživatel, proti jehož iniciativě není ochrany - stručně řečeno, pokud si uživatel někde něco sám stáhne a nainstaluje (a ještě tomu navíc velkoryse přidá práva správce), ani sebelepší systém nemá mnoho šancí...

Vývojáři AptUrl se ale tak snadno nevzdávají a je tedy možné, že se možnosti přidávání zdrojů ještě dočkáme - samozřejmě s některými obměnami zaručujícími vyšší bezpečnost.

Opravdu neprůstřelné bezpečnostní varování? (Zdroj: Blog Martina Owense, doctormo.wordpress.com)Opravdu neprůstřelné bezpečnostní varování? (Zdroj: Blog Martina Owense, doctormo.wordpress.com)

Jednou ze zvažovaných možností je vytvoření White Listu, tedy seznamu zdrojů, které jsou považovány za důvěryhodné (tento seznam by připravovala společnost Canonical v součinnosti s komunitou) a jen takové by šly pomocí AptUrl přidat. Druhou možností je vytvořit bezpečnostní varování, které by všechny uživatele donutilo přemýšlet nad tím, co dělají. Jeden z návrhů tohoto varování si můžete prohlédnout na obrázku.

Nahoru

Příspěvky

AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče
Firzen 1. 09. 2009, 12:51:28
Odpovědět  Odkaz 
Nepřestane mě překvapovat, jak se všechno postupně plácá víc a víc do prohlížeče.. nikdo si zřejmě neuvědomuje, že pokud bude prohlížeč zprostředkovávat vše, co se systémem chceme dělat, stačí potom jedna malá bezpečnostní díra v jednom z pruhlížečů a velká část světa má systém (a data) v prd*li.
Vojtěch Trefný Re:AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče
Vojtěch Trefný 1. 09. 2009, 13:42:14
Odpovědět  Odkaz 
Kdybys' to četl pořádně, zjistíš, že tady se do prohlížeče nic necpe -- tady jen pomocí speciálního odkazu prohlížeč zavolá správce balíků. Když pomocí "mailto" odkazu zavoláš pošťáka, taky je to cpaní do prohlížeče?
AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče
Aw 1. 09. 2009, 20:13:25
Odpovědět  Odkaz 
V Minte to už dávno funguje....
Miroslav Hrončok Re:AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče
Miro Hrončok 1. 09. 2009, 20:16:48
Odpovědět  Odkaz 
Zkus se zamyslet nad tím, proč. Nebude to tím, že Mint vychází z Ubuntu a v Ubuntu to už taky "dávno" funguje?
Vojtěch Trefný Re:AptUrl: Instalace balíčků v Ubuntu přímo z prohlížeče
Vojtěch Trefný 1. 09. 2009, 20:18:53
Odpovědět  Odkaz 
Nebude ono to tím, že Mint je fork Ubuntu? Stovky různých Ubuntích derivátů jsem samozřejmě mezi distribuce, kde apturl funguje nepočítal -- přišlo mi to jasné...
Ačkoli je instalace programů ze zdrojů asi tím nejjednodušším způsobem...
Kiron 2. 09. 2009, 11:30:44
Odpovědět  Odkaz 
"Ačkoli je instalace programů ze zdrojů asi tím nejjednodušším způsobem..." No nevím. Já s tím problém nemám, ale: 1)Pokud je balíček vůbec v distru: Vybrat správný balíček z někdy i desítek balíčků, které se zobrazí po zadání názvu programu .....
2) pokud není přímo v distribuci: vyhledat zdroj, přidat ho, přidat klíč ... pak zpět k bodu 1
3) pokud nemá program balíček pro danou distribuci ..... kompilace (kapitola sama pro sebe, závislosti, kompatibilita knihoven, někdy pěkné odpoledne :o)

Jak říkám, já s tím problém nemám, nejsem začátečník, ale proti tomu když instaluju zcela neznámý a nový program ve windows: najdu stránku zadáním do googlu (většinou 1. odkaz), stáhnu instalačku, párkrát Next, hotovo.

Pro BFU daleko jednodušší, i když ani to někteří nezvládaj :o(
Vojtěch Trefný Re:Ačkoli je instalace programů ze zdrojů asi tím nejjednodušším způsobem...
Vojtěch Trefný 3. 09. 2009, 14:35:59
Odpovědět  Odkaz 
ad 1: Nepoužívat Synaptic/aptitude, ale něco víc "user-friendly" jako třeba Přidat/Odstranit (gnome-app-install), kde se nezobrazují balíky, ale aplikace.
ad 2 a 3: Chce to mít už v zákl. zdrojích vše potřebné, což Debian/Ubuntu téměř splňují. Je sice pravda, že nějaké ty další zdroje občas přidám, ale kompilovat něco jsem musel zatím pouze dvakrát -- jednou z vlastní blbosti a jednou u natolik specifické aplikace, že běžný uživatel s ní v životě nepřijde do stkyu.

Obecně budu výdy považovat instalaci ze zdrojů tisíckrát jednodušší než lézt někam na stránky programu, něco hledat a stahovat...
Apt-url.net
Kiron 2. 09. 2009, 11:35:05
Odpovědět  Odkaz 
Na výběr: Intrepid Hardy Gutsy, o mrtvé službě bych radši nepsal, ono to vyvolává plané naděje :o))
Vojtěch Trefný Re:Apt-url.net
Vojtěch Trefný 3. 09. 2009, 14:32:00
Odpovědět  Odkaz 
Hm, toho jsem si nevšiml... Ono to sice zas tolik nevadí (apt-odkazy jsou nezávislé na verzi Ubuntu), ale nepůsobí to moc pěkně :-(
Appnr.com
majec 3. 09. 2009, 13:35:30
Odpovědět  Odkaz 
Dakujem. Vdaka tejto sluzbe som konecne nasiel slusny front-end pre ffmpeg vola sa WinFF. Neviem preco ale vsetky front-endy pre mencoder pre linux stagnovali napr. Gmnecoder, Konverter, Transkoder atd.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz