přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901

Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901

eee_1.jpg

Vyjma Xandrosu a Ubuntu Eee Netbook Remix není žádná linuxová distribuce schopna pracovat na Eee 901 bez dodatečných úprav. Právě ony dokáží udělat z použitelné linuxové distribuce vyladěný systém.


Asus Eee 901Asus Eee 901

Vyjděme z běžným způsobem nainstalované standardní distribuce Ubuntu 8.04 Hardy Heron. Hned po její instalaci je nezbytné doinstalovat dodatečné balíčky pro Eee 901 dle druhé metody z Array.org. Postup je jednoduchý, v podstatě se skládá ze stažení a zkopírování dvou balíčků

  • linux-image-2.6.24-21-eeepc_2.6.24-21.39eeepc1_i386.deb
  • linux-ubuntu-modules-2.6.24-21-eeepc_2.6.24-21.30eeepc5_i386.deb

na USB disk nebo SD kartu a z jejich následné instalace do systému pomocí příkazu

sudo dpkg -i linux-image*.deb linux-ubuntu-modules*.deb

Po následném restartu už stačí pouhé přidání zdrojů z Array.org. Celý postup je, jak už jsem uvedl, krok za krokem popsán na webu Array.org.

Plná podpora češtiny

Dobrá podpora hardwaru a sítí není všechno. Mezi první kroky po instalaci patří doinstalování plné jazykové podpory pro náš mateřský jazyk. Z menu distribuce vyberte Systém–Správa–Jazyková podpora. V podporovaných jazycích zatrhněte češtinu a angličtinu a nastavte implicitní jazyk na „čeština“.

Plná podpora češtinyPlná podpora češtiny

Kodeky

Licenční důvody brání zařazení některých kodeků do distribuce Ubuntu. Proto vznikl projekt Medibuntu, který obsahuje většinu z nich. Nejprve si stáhněte GPG klíč k repozitáři pomocí:

wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add - 

Z menu distribuce vyberte Systém–Správa–Zdroje Softwaru. V panelu Software třetí strany přidejte APT řádek:

deb http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free #Medibuntu pro Ubuntu 8.04.

Další možností vedoucí k získání některých „exotičtějších“ kodeků je stažení souboru essential-20071007.tar.bz2 ze stránek MPlayeru a zkopírování jeho obsahu do adresáře /usr/lib/win32. MPlayer a přehrávače rodiny Xine a také např. Totem si kodeky bezpečně najdou.

Pročištění disku

Vím, že ostříleným příznivcům distribucí založených na Debianu bude tento tip bude připadat triviální, ale začátečníci ho snad ocení. Po dokončení instalace všech úprav a bezpečnostních aktualizací doporučuji nezapomenout na příkaz pro odstranění všech nepoužitých balíčků:

sudo apt-get autoremove 

a na příkaz pro smazání stažených balíčků:

sudo apt-get clean 

Na malém SSD úložišti Eee 901 se šetření místem rozhodně vyplatí.

Uvolnění oken v GNOME

Rozlišení displeje Eee 1024 × 600 bodů některým aplikacím nestačí. Spodní okraj jejich oken přesahuje na Eee mimo obraz a GNOME nedovolí jejich horní okraj posunout nad horní okraj obrazovky. Pokud má aplikace potvrzovací tlačítka umístěná na přesahujícím dolním okraji okna, téměř se s ní nedá pracovat. Uvedený problém se týká například nastavení Evolution nebo J-Pilota.

Řešením je trvalé odemčení omezení posunu oken. Spusťte z konzole gconf-editor a v cestě apps/compiz/plugins/move/allscreens/options u hodnoty constrain_y nastavte zatržítko na vypnuto. Při posouvání oken nejprve podržte klávesu [levý Alt].

Ruční řízení frekvence procesoru

Řešení z Array.org přináší pouze automatické řízení frekvence procesoru Eee pomocí démonu powernowd. Pokud jej nahradíte balíčkem cpufrequtils, můžete dosáhnout jak automatického, tak také ručního řízení frekvence. Začněte odstraněním powernowd a instalací balíčků cpufrequtils sysfsutils.

sudo apt-get remove powernowd 
sudo apt-get install cpufrequtils sysfsutils
sudo modprobe p4_clockmod

Upravte soubor sysfs.conf např. pomocí sudo gedit /etc/sysfs.conf a na konec souboru přidejte řádek pro výchozí nastavení frekvence procesoru:

devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor = ondemand 

Upravte souboru modules: sudo gedit /etc/modules. Opět na jeho konec přidejte spuštění doinstalovaných modulů:

p4_clockmod 
cpufreq_ondemand

Na závěr nastavte práva souboru cpufreq-selector tak, aby uživatelé mohli měnit frekvenci procesoru např. pomocí aplikace Sledování změny frekvence CPU přímo z panelu GNOME.

sudo chmod +s /usr/bin/cpufreq-selector

Poznámka šéfredaktora. Uvedené řešení je řešením situace, která by vzniknout nemusela, kdyby... Otázek, proč běžný uživatel nemůže bez uvedené úpravy měnit frekvenci procesoru na vlastním notebooku, je plný internet. Jedná se o jednu z nejnepříjemnějších chyb, kterou mnozí už vydávají za vlastnost...

Nastavení frekvence procesoru

Ti, kdo četli pozorně recenzi ASUS Eee PC 901 linuxovýma očima, se jistě rozpomenou na „Super Hybrid Engine“. Ano, funkčnost je vyjma přetaktování procesoru srovnatelná.

Volby Ondemand a Conservative zapínají automatický mód, volba Performance nastaví procesor „na plno“, tedy na mód označený v Super Hybrid Engine jako „High Performance“. Volba „Powersave“ nastaví procesor „na úsporu“, tedy odpovídá svému stejnojmennému „superhybridnímu“ ekvivalentu. Podrobnější popis jednotlivých režimů najdete v článcích Cpufreq - dynamické škálování frekvence procesoru a Cpufreq – pro procesory mnoha frekvencí.

Nastavení frekvenceNastavení frekvence

Update BIOSu nezávislý na operačním systému

Aktuální verzi BIOSu pro Eee 901 si stáhněte ze stránek Asus.com. Stažený archiv rozbalte a vybalený soubor přejmenujte na 901.ROM. Zkopírujte jej na USB flash disk formátovaný souborovým systémem FAT32. Pak už stačí restart netbooku se zasunutým USB flash diskem a stisk kombinace [Alt-F2] při jeho náběhu. V žádném případě netbook během updatu BIOSu nevypínejte, počkejte do ukončení procesu.

Update BIOSuUpdate BIOSu

Připojení externího monitoru

Pravděpodobně nejjednodušším možným postupem je úprava sekce Screen v souboru /etc/X11/xorg.conf následujícím způsobem:

Section "Screen" 
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
SubSection "Display"
Virtual 2048 2048
EndSubSection
EndSection

Po úpravě restartujte X server. Po připojení externího monitoru stačí spustit Systém–Volby–Rozlišení obrazovky a nastavit parametry dle připojeného monitoru.

Prostředí GNOMEProstředí GNOME

Na závěr bych chtěl dodat, že uvedené tipy jsou určeny především méně zkušeným uživatelům Linuxu. Ti zkušenější snad alespoň ocení úsporu času při dohledávání řešení jednotlivých problémů na internetu.

Nahoru

Příspěvky

Martin Šín Změna frekvence CPU
Martin Šín 30. 09. 2008, 07:40:51
Odpovědět  Odkaz 
Já bych tu zakázanou změnu frekvence procesoru obyčejným uživatelem neviděl tak tragicky. Tak třeba nevím jak nyní, ale dřív bylo nutné něco podobného nastavit pro Xfce - jinak uživatel nemohl vypnout počítač. No a když to vezmete kolem a kolem, tak to může hrát svůj význam.

To samé platí i pro změnu frekvence procesoru, pokud někomu přednastavím chování systému (třeba méně zkušenému uživateli), pak nebudu chtít aby to svéhlavě měnil a dál mi třeba volal, že mu to běží příliš pomalu (obzvlášť, kdy on-demand funguje "natolik dobře"). Nějaké povídání, jak toto chování změnit (např. pomocí dpkg-reconfigure což mi přijde dostatečně user-friendly) je tu: http://ubuntu.wordpress.com/2005/11/04/enabling-cpu-frequency-scaling/
Re:Změna frekvence CPU
Lubomír Čevela 30. 09. 2008, 10:30:59
Odpovědět  Odkaz 
Někdy je opravdu těžké vyhovět všem. Pokud ji uživatelé Eee 901 mají k dispozici v Xandrosu a ve Windows XP, budou ji očekávat také v Ubuntu. Z praxe vím, že právě v případě úsporného nepříliš výkonného procesoru Atom jde o vysoce užitečnou věc.
Lukáš Zapletal Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
zapletal 30. 09. 2008, 09:22:37
Odpovědět  Odkaz 
A co takhle vypnout syslog nebo pripojit /tmp do pameti a prodlouzit si tak zivotnost SSD? Nic takoveho neni potreba?
Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
Lubomír Čevela 30. 09. 2008, 09:41:41
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě, že obojí se hodí. Díky za tip do uvažovaného dalšího dílu tipů. V tom prvním jsem se shrnul co nejjednodušší postupy řešení základních nebo nervovou soustavu ohrožujících problémů.
Lukáš Zapletal Re:Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
zapletal 5. 10. 2008, 21:22:08
Odpovědět  Odkaz 
Ja jsem jen strilel od boku. Rozhodne by me vsak zajimalo, jestli na to distributori (Xandros) berou ohled.

Take by me zajimalo, jak dlouho Eee 901 vydrzi uspany (do pameti), protoze uspavani na disk bude diky SSD nechutne pomale, a tedy i nepouzitelne. Dost by me zajimal jednoduchy test - uspat dejme tomu na 4 hodiny a pote zjistit, kolik "ubylo" procent baterie - podle toho by se dalo usoudit, kolik by to mohlo vydrzet.

A jeste by me zajimalo, jestli ma na tuhle vydrz vliv odstraneni USB modulu z pameti pred tim, nez se notebook uspi. Mam informace, ze na nekterych noteboocich to pomaha.

Diky za clanek (clanky).
Re:Re:Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
Lubomír Čevela 7. 10. 2008, 20:25:12
Odpovědět  Odkaz 
Uspávání jsem vyzkoušel za celou noc (cca. 8 hodin) ubylo 7% kapacity baterie. Z toho mi vyplývá, že Eee 901 vydrží uspané více než 10 dní. Zkusím test s přesně definovanými podmínkami.
Lukáš Zapletal Re:Re:Re:Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
zapletal 8. 10. 2008, 11:20:36
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je dobré, myslel jsem, že to bude horší. USB moduly byly z paměti odstraněné, nebo to bylo všetně USB?
Re:Re:Re:Re:Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
Lubomír Čevela 9. 10. 2008, 08:20:26
Odpovědět  Odkaz 
Nic jsem s moduly před uspáním nedělal a uspával jsem s SDHC kartou ve čtečce. Jak už jsem napsal, zkusím test s definovanými podmínkami. Jeho výsledky zveřejním v příštím díle tipů a triků.
Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
CIJOML 30. 09. 2008, 13:53:20
Odpovědět  Odkaz 
Muzete popsat jak jste vytvarel 32bit FATku? cfdisk partition 0B, potom mkfs.vfat -F 32 sice normalne v linuxu funguje, ale ten updater tu flashku nenajde. Pritom laptop HP z ni normalne nabootuje.
Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
Lubomír Čevela 1. 10. 2008, 10:34:57
Odpovědět  Odkaz 
Možná Vás trochu zklamu, ale formátování Flash disku proběhlo v "Ovládacím centru" distribuce Mandriva 2008. To znamená, že přesné parametry pro mkfs.vfat neznám. Měl jsem spíše problém se jménem souboru 901.ROM. Pokud ho nedodržíte update BIOSu neproběhne. Ještě dodávám k formátování. Někde jsem zahlédl, že by mělo fungovat "mkfs.vfat -F 16". Vyzkoušejte.
Update BIOSu
Milan Černý 1. 10. 2008, 19:42:47
Odpovědět  Odkaz 
Update BIOSu můžete v XP udělat přímo:Programy>ASUS>ASUS Update for EEE PC>ASUS Update. Otevře se Vám okno s několika možnostmi včetně uložení nového souboru BIOSu na disk. Zde také můžete zjisti aktuální verzi (Zkontrolovat informace o BIOS). Sám jsem před časem aktualizoval na č. 1001, která opravila chyby při zasunuté kartě, ze které se BIOS snažil po zapnutí bootovat.
Re:Update BIOSu
Lubomír Čevela 14. 10. 2008, 20:24:55
Odpovědět  Odkaz 
Celý vtip mého návodu je v tom, že update BIOSu je možné provést s libovolným operačním systémem, bez závislosti na Windows XP nebo na Xandrosu.
Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
Alzy 4. 10. 2008, 10:58:01
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
mam ntb 1000H, jak jste vyřešily Ubuntu problem co se tyce parkovani disku me to po ciste instalaci skace co 20sec to bych za ani ne rok ten disk hodil do kose jedna se o ...
sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
Re:Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901
Lubomír Čevela 7. 10. 2008, 20:28:27
Odpovědět  Odkaz 
Mám rozpracovaný další díl tipů a triků. Vydržte. Přidávám odkaz na http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/212591. Snad to pomůže.
Výdrž EEE pod HH
Jakub Bárta 18. 12. 2008, 10:26:53
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den. Dočetl jsem se, že pod Hardy Heron se výdrž EEE 901 nemůže vyrovnat výdrži EEE s originálními WinXP (kolem 7 hodin). Jaké jsou vaše zkušenosti?
Lubomír Čevela Re:Výdrž EEE pod HH
Lubomír Čevela 19. 12. 2008, 10:19:56
Odpovědět  Odkaz 
Moje zkušenost je následující. S Ubuntu 8.04, vypnutou WiFi a BT vydrží Eee 901 zhruba 5,5 hodin. Když obojí zapnu, výdrž se zhruba o tři čtvrtě hodiny zkrátí.

Windows XP, dodané s netbookem, mají výrobcem vyladěné ovladače a velice přísně nastavené řízení spotřeby. S distribucí Ubuntu takto hezkých hodnot výdrže po čisté instalaci nedosáhnete. Pokud ale provedete úpravy popsané v nasledujícím článku a k nim nastavíte velice přísné řízení spotřeby, měl byste se přiblížit výdrži baterie udané pod Windows.

Faktem je, že spotřeba se ovíjí od zátěže netbooku. Mnou udané hodnoty vychází z reálného provozu přístroje. Pokud Eee jenom zapnu a nic po něm nechci, dokáže se dostat také přes 7 hodin.
Re:Re:Výdrž EEE pod HH
Jakub Bárta 20. 12. 2008, 10:20:18
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za odpověď. Zkusím a uvidím. Když bude výdrž špatná, vrátím tam XP

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz