přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux

Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux

adobe.png

Adobe Creative Suite je velký balík programů, který je určen pro prohlížení a tvorbu PDF souborů, úpravu fotek, tvorbu bitmapové a vektorové grafiky, vytváření animací, webdesign a v neposlední řadě pro editaci a publikování videa, tedy prakticky vše, co si může kreativní člověk přát. Stojí ale mnoho peněz a navíc funguje jen na Windows. Čím tedy tento balík zastoupit?


Mnozí z vás si jistě říkají, že nic víc než Adobe Creative Suite k práci nepotřebují, proč by tedy měli používat něco jiného? Slyšeli jste už o ceně? Ta se totiž může vyšplhat na bezmála devadesát tisíc korun, a to už je dobrý důvod, proč uvažovat o změně, nehledě na to, že tyto programy nemají linuxovou verzi. Aby toho nebylo málo, jste samozřejmě všelijak limitováni licencí a o svobodě tak opravdu nemůže být ani řeč. My si v tomto článku ke všem těmto programům najdeme alternativu, která je zdarma, open source a půjde bez problémů spustit na linuxových strojích.

Adobe Acrobat Reader: Evince

Když jde o prohlížení PDF souborů, máme zde perfektní alternativu jménem Evince. Je to rychlý, nenáročný a jednoduchý prohlížeč PDF dokumentů. Jeho hlavní funkcí je zobrazování PDF souborů, načtení onoho souboru je ovšem velmi rychlé. Nepodporuje ovšem pouze PDF soubory, ale bez potíží zobrazí i soubory typu XPS, dvi, tiff a další. Výhodou jsou náhledy stránek a rychlé vyhledávání požadovaného výrazu v textu.

Evince je plnohodnotnou náhradou za Adobe Acrobat Reader Evince je plnohodnotnou náhradou za Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat: Libovolný program v Linuxu

Program Adobe Acrobat bez přívlastku Reader slouží k vytváření PDF souborů. Za zmínku stojí fakt, že v Linuxu je prakticky standardní funkcí tisknout do PDF. Nepotřebujete tak žádný speciální program. Mnoho aplikací také disponuje přímým exportem do formátu PDF, zmíníme například kancelářský balík LibreOffice/OpenOffice.org nebo vektorový editor Inkscape.

Tisk do PDF souboru je samozřejmostí, Adobe Acrobat tedy v Linuxu vůbec nepotřebujete Tisk do PDF souboru je samozřejmostí, Adobe Acrobat tedy v Linuxu vůbec nepotřebujete

Adobe Photoshop: Pinta

Adobe Photoshop je aplikace, která mnohým uživatelům Linuxu velmi schází a je možná právě důvodem používání dualbootu s Microsoft Windows, my jim pomůžeme se této závislosti zbavit. Jako jeho náhradu jsme zvolili editor jménem Pinta – nenabízí sice tolik možností jako GIMP (ještě se k němu dostaneme), my jsme jej ovšem zvolili právě kvůli grafickému rozhraní, které je Photoshopu velmi blízké. Tento program samozřejmě podporuje vrstvy, perfektně se v něm kreslí a výhodou je neomezené použití „o krok zpět“. Pokud se vám program nebude líbit, nezbývá než doporučit známý GIMP, který má sice velmi specifické grafické rozhraní, zato nabízí mnoho funkcí navíc.

Pinta má podobné rozhraní jako Adobe Photoshop, foto Rusty Haskell Pinta má podobné rozhraní jako Adobe Photoshop, foto Rusty Haskell

Další alternativou je Photopea, která je nabízena online a vytvořena tak, aby splnila základní požadavky pro úpravu fotek. Má nativní podporu formátu PSD, podobné ovládání i funkce a jde tak v podstatě o online verzi Photoshopu.

Adobe Dreamweaver: Kompozer

Jde-li o tvorbu webů, je tu Adobe Dreamweaver, my jej nahradíme open-source programem Kompozer. Je vhodný především pro ty, kteří jazyk HTML moc neumí, ale chtějí mít profesionálně vypadající web. Program nabízí prakticky vše, co budete potřebovat, například editační mód WYSIWYG (editujete vzhled a obsah stránky přímo, nikoli zdrojový kód), podporuje HTML a CSS, umí se připojit k FTP a mnoho dalšího. To vše v pěkném grafickém kabátku. Jeho grafické prostředí je koncipováno tak, aby bylo použití programu co nejjednodušší.

Kompozer slouží ke stejnému účelu jako Adobe Dreamweaver Kompozer slouží ke stejnému účelu jako Adobe Dreamweaver

Adobe Flash: Synfig

Jako zástupce Adobe Flash pro tvorbu Flash animací jsme zvolili perfektní nástroj Synfig. Je založen na 2D vektorové grafice. Grafické prostředí je velmi blízké prostředí GIMPu. Tvorbě Flash animací vám tedy již nic nebrání a můžete je vytvářet svobodně a zdarma. Pokud by vám výše zmíněná alternativa nevyhovovala nebo byste se chtěli o tvorbě Flashe v Linuxu dozvědět něco více, doporučujeme krátký seriál Open-source alternativy Adobe Flashe.

Synfig sice vzhledem připomíná GIMP, ale funkcionalitou nahrazuje Adobe Flash Synfig sice vzhledem připomíná GIMP, ale funkcionalitou nahrazuje Adobe Flash

Adobe Illustrator: Inkscape

Inkscape je velmi známý a užitečný program určený na tvorbu vektorové grafiky, v našem případě zastupuje Adobe Illustrator. Nechybí zde podpora mnoha formátů a veškeré kreslicí funkce. Čáry, křivky nebo kreslení od ruky samozřejmě není problém, nechybí ani různé geometrické funkce. Problémem jistě nebude ani export vaší tvorby do souborů SVG, EPS, AI, PNG, PDF nebo jiných formátů.

Inkscape je plnohodnotnou náhradou Adobe Illustratoru Inkscape je plnohodnotnou náhradou Adobe Illustratoru

Adobe InDesign: Scribus

Scribus je velmi populární open-source nástroj na sazbu, tedy program, pomocí kterého se tvoří tištěný dokument na počítači. Podporuje mnoho profesionálních funkcí jako například správu ICC profilů, CMYK a tvorbu PDF souborů. Scribus má navíc mnoho funkcí, které v běžném nástroji na sazbu nenajdete, například je zde možná tvorba vektorové grafiky nebo PDF formuláře.

Scribus je komplexní nástroj na sazbu, který hravě nahradí Adobe InDesign Scribus je komplexní nástroj na sazbu, který hravě nahradí Adobe InDesign

Adobe After Effects: Jahshaka

Jashaka přináší sílu videoeditoru a efektů v jednom open-source programu. Můžete zde upravovat videostopu, tvořit a upravovat různé efekty v reálném čase. Pokročilá správa kompozice je také velkou výhodou. Podpora HD videa je zde samozřejmostí.

Jahshaka přidá do videa efekty, stejně jako Adobe After Effects Jahshaka přidá do videa efekty, stejně jako Adobe After Effects

Adobe Premier Pro: OpenShot

OpenShot je jednoduchý a intuitivní program pro tvorbu videa. Jeho prostředí tomu hodně pomáhá, je totiž velmi moderní a pěkně strukturované. Je vhodný jak pro začátečníky, tak pro středně pokročilé uživatele. Jsou zde i jednoduché a základní efekty jako například barevnost filmu, váš film může vypadat jako kreslený a podobně, to vše velmi jednoduše. Export videa je zde velmi pokročilý, můžete použít mnoho formátů a kodeků, ale pokud toto pokročilé nastavení nepotřebujete, můžete využít kartu s jednoduchými volbami a například zvolit přímo, pro jaké zařízení video potřebujete (například pro Xbox 360).

OpenShot je velmi schopný, ale jednoduše ovládatelný střihací nástroj, který nahradí Adobe Premier Pro OpenShot je velmi schopný, ale jednoduše ovládatelný střihací nástroj, který nahradí Adobe Premier Pro

Adobe Encore DVD: DVD Styler

DVD Styler je program určený pro tvorbu vlastních DVD menu k vašim filmům. Má jednoduché a intuitivní grafické rozhraní, přidávání filmů je prováděno velmi jednoduchým systémem drag & drop (táhni a pusť). Tvorba menu probíhá tak, že prvně zvolíte pozadí a poté přidáváte tlačítka, nakonec jen tlačítkům přiřadíte funkci a popisek.

DVD Styler umožňuje tvořit vlastní filmová DVD včetně menu, podobně jako Adobe Encore DVD DVD Styler umožňuje tvořit vlastní filmová DVD včetně menu, podobně jako Adobe Encore DVD

Adobe Soundbooth: Audacity

Potřebujete-li editovat zvuk, Audacity je na to velmi vhodný nástroj. Se zvukovou stopou dokážete dělat doslova zázraky. Ořezávání zvukové stopy, jejich výšek a basů, mnoho filtrů, slučování více stop v jednu. To vše a mnohem více v tomto perfektním zvukařském nástroji.

Audacity s přehledem nahradí Adobe Soundbooth Audacity s přehledem nahradí Adobe Soundbooth

Tip: Přečtěte si také článek Darktable: Linuxová náhrada za Adobe Lightroom.

Řekněte sbohem balíku Adobe Creative Suite

Podařilo se nám nahradit všechny programy z balíku Adobe Creative Suite. Dokázali jsme je nahradit kvalitními aplikacemi, které vám práci nebo váš koníček usnadní. Jejich hlavními přednostmi je samozřejmě nativní běh v Linuxu a to, že jsou open source a zdarma. Také je jasné, že jejich hardwarová náročnost bude menší než u programů od Adobe, proto pohodlně poběží i na starších strojích.

Autor ikon: marcoPapale.com Autor ikon: marcoPapale.com

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Honza 12. 03. 2012, 08:15:36
Odpovědět  Odkaz 
Tak tenhle článek dlouho chyběl. Sám v posledních měsících, možná roce, hledám ideální řešení pro své malé „DTP studio“. Bohužel, musím zmínit pár nešvarů, proč zatím open-source nelze, nebo jen s velkými obtížemi, použít pro profesionální produkci.

CMYK – u Creative Suite (Photoshop, Illustrator, InDesign) naprosto klíčová věc, kvůli které si zákazník musí našetřit. Pro linux sice existují převaděče (UniConvertor např.) a lze to tak nějak sbastlit, ale je to takové lámání přes koleno, že to bolí až moc.

CMS – Color Management System. Tahle věc je u linuxu zatím na počátku (colord a jeho rozhraní pro Gnome). Bohužel, často je třeba minimálně otevřít fotku, převést do CMYKu a přiřadit barevný profil. Tohle jde snad částečně u Inkscape (ovšem pro prostor RGB, nemýlím-li se). Hodilo by se správu barev v Gnome rozchodit alespoň jako u Macu, tzn. systém dokáže převádět do barevných prostorů i přiřazovat profily bez použití speciální aplikace.

PDF – je sice hezké, že kde co umí u linuxu generovat pdf, ale pro produkci je třeba vědět, co přesně dodávám. Tudíž podpora konkrétních standardů (x-1a, x-3 apod.), navíc velmi citelně chybí externí PREFLIGHT nástroj, v tomhle je Acrobat téměř nepostradatelný. Scribus 1.5 už standardy podporuje, ale preflight se vyplatí stále dělat na Acrobatu nebo minimálně v komerčním softwaru pro linux – PDFStudiu.

PANTONE – Jediné, co umí jakž takž omezeně dělat s tímto naprosto běžným systémem, je Scribus. To je, bohužel, trošinku málo. I když pokud by se tam podpora dotáhla trochu dál, stačilo by to (bylo by to skoro jako u Quarku). Hlavně by to chtělo mít možnost vybírat z více knihoven. Náznak už tu máme (http://libregraphicsworld.org/blog/entry/pantone-py-0-2), ale do plné funkčnosti to má daleko, není to stabilní.

Tak, musel jsem to napsat alespoň pro oblast profesionálního tisku :o) Stále váhám. Dalo by se to, ALE…
František Bártík Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
František Bártík 12. 03. 2012, 10:44:16
Odpovědět  Odkaz 
re Honza. Nechci konkrétně polemizovat s jednotlivými body, ale uvedu jen čtyři obecné poznámky :

1. Vzhledem k ceně Adobe Creative Suite jsou dobrou alternativou i méně vybavené alternativy zdarma. (Tím nechci tvrdit, že open source aplikace jsou méně vybavené.)
2. Většina uživatelů Adobe Creative Suite nejsou podle mého mínění "hardcore profesionálové". Vaše připomínky zajímají menšinu osob, které hledají alternativu k Adobe Creative Suite. Dokonce podle mého názoru VĚTŠINOVÝ UŽIVATEL ADOBE CREATIVE SUITE JE POČÍTAČOVÝ PIRÁT, jehož potřeby aplikace vzpomínané v článku více než naplňují.
3. Výběr v článku zmiňovaného softwaru zjevně není cílen výhradně na "hardcore profesionály". Například nejsou uvedeny produkty jako Armour, Cinepaint, GIMP...
4. Neuvedl jste aspekty ve kterých dominuje open source. Například srovnání možností uživatelského skriptování v GIMPu a Photoshopu.
Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Honza 12. 03. 2012, 15:45:02
Odpovědět  Odkaz 
To s piráty je přece vedlejší věc. Adobe Suite je primárně určená pro profíky a článek má představit alternativy. Alternativa má ale něco nahradit a tady to v profesionální oblasti prostě nejde krom případů, že má dotyčný dost času nebo chce věc využít jen omezeně.

Připomíná mi to tenhle článek: http://www.davidrevoy.com/index.php?article77/ kde se hezky rozebírá CMS pro Gnome. Autor si vzápětí sype popel na hlavu, protože pádný argument je prostě ten, že pokud nemá doma sondu na kalibraci monitoru (zatím existuje jen jediný oss produkt na tomhle poli, a to navíc experimentální), celé CMS je mu platný jako…

Co se skriptování týče, pak s prominutím napíšu, že to není žádná velká výhoda. Jestli skriptuje s Adobe Suite jeden člověk z pěti set profesionálů, je to hodně, stejně jako možná jeden člověk z tisíce u Gimpu. To je sice hezký, že se dá krásně skriptit v Pythonu, ale to už je pak lepší rovnou se naučit programovat a dělat to na fulltime :o)

Bylo by dobré k článku přidat robustní tabulku, která stručně shrne, co který program umí z nejobvyklejších funkcí.
František Bártík Re: Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
František Bártík 12. 03. 2012, 16:40:02
Odpovědět  Odkaz 
>> To s piráty je přece vedlejší věc.

Pro piráta, který je dle mého názoru majoritním uživatelem Adobe Creative suite, je článek velmi užitečný. Chybou autora je, že nezodpověděl otázku: "Pro koho jsou to alternativy?"

Mimochodem definici profesionála (např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Profesion%C3%A1l ) splňuje třeba i účetní, která v Adobe Acrobat exportuje do PDF vytvořené doklady.

>>Autor si vzápětí sype popel na hlavu, protože pádný argument je prostě ten, že pokud nemá doma sondu na kalibraci monitoru (zatím existuje jen jediný oss produkt na tomhle poli, a to navíc experimentální), celé CMS je mu platný jako…

Například optická sonda http://www.hughski.com/ je oss hardware i oss software. Na tento produkt se poskytuje 5 let záruka, takže nejde o experimentální řešení.
Re: Re: Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Honza 12. 03. 2012, 20:21:25
Odpovědět  Odkaz 
Ta „například optická sonda…“ je právě oním jediným oss řešením, které existuje. Autor je s manželkou bastlí doma na koleni a stále je to velmi horký vývoj ;o)
Re: Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Lojza 12. 03. 2012, 20:43:19
Odpovědět  Odkaz 
Alfou a omegou je piratstvi. Nebyt jej, nejsou windows nejrozsirenejsi a mladi grafici nedelaji prvni praci v piratskem adobe, ale v necem, co by meli legalne. Takze by pak po zbohatnuti nemeli potrebu si kupovat adobe, kdyz s tim ani poradne neumej delat.
Piratstvi je asi vubec nejlepsi marketingovy nastroj, protoze to, ze ma nekdo potrebu porusovat pravidla, aby neceho dosahl prece musi znamenat, ze to ceho dosthl ma velkou cenu.
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Lukáš 12. 03. 2012, 08:26:08
Odpovědět  Odkaz 
K Adobe Acrobatu: tento software neslouží jen k převodu do PDF, ale je to komplexní řešení pro práci s PDF. To znamená, že kromě převodu umožňuje z/do PDF přidávat/odebírat jednotlivé stránky, mít kontrolu nad integrovanými fonty zabudovanými v PDF souboru atd.
Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Marv-CZ 12. 03. 2012, 09:18:34
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak. V Linuxu jsem nenašel žádný použitelný editor pro PDF. Různé programy jej sice umí vyexportovat (třeba OOo/LO to umí výborně, včetně formulářů), jiné umí i import, ale jen jednu stránku (třeba Inkscape) a jiné umí pracovat s celkem - vkládat/odebírat/přehazovat stránky apod. (třeba pdfmod). Ale nenašel jsem komplexní nástroj na úrovni Adobe Acrobat.

A opravdu mě nebaví, když chci opravit jedno slovo v dokumentu PDF: naimportovat stránku do Inkscape, opravit, vyexportovat, otevřít v pdfmod, vyjmout stávající stránku, vložit upravenou stránku.

Jediný komplexnější program je PDFEdit, ale to je kvalitativně tak alfa verze, která v jednom kuse padá. Nehledě na to, že k PDF přistupuje značně technicky. Což může být na něco dobré, ale na běžné úpravy je to příliš komplikované.
Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Václav Maněna 12. 03. 2012, 10:32:45
Odpovědět  Odkaz 
Linuxová alternativa k Acrobatu neexistuje, hodně funkcí lze však získat kombinací více programů. Dobré zkušenosti mám s programy Moonshiner (http://moonshiner.sourceforge.net/) a jPDF Tweak (http://jpdftweak.sourceforge.net/).
Moonshiner
fri 15. 03. 2012, 14:22:13
Odpovědět  Odkaz 
Překlad jsem poslal autorovi.
Moonshiner - používání
fri 15. 03. 2012, 21:16:42
Odpovědět  Odkaz 
Mohl byste popsat, jak se to používá? - Jak to děláte vy. Sice je tam nápověda "přetáhněte a upusťte ... na toto okno", (radši bych viděl nějaký souborový dialog ve stylu: otevřít - uložit", ale kdybyste se o tom rozepsal, třeba bych se já i jiní dostal rychleji k viditelným výsledkům. Takhle si moc nejsem jistý, jestli jsem už "přetáhl a upustil" - nevidím hned nějaké okno se zařazeným souborem.

Očekávám asi od toho, že to půjde i bez příkazového řádku, kde jsem podle vzoru zadal (vytvořil jsem si malý .ps soubor na zkoušku):

moonshiner < c.ps > cd.pdf

A pak když se spustil program stiskl tlačítko "Spustit" (v orig. něco jako Go. Moonshiner! nebo co. :-) (výsledné PDF mi nejprve čtečka (Okular a další) neotevřela, ale .když jsem to samé udělal podruhé, tak už ano).
Re: Moonshiner - používání
Václav Maněna 19. 03. 2012, 09:57:44
Odpovědět  Odkaz 
1. Do horní části přetáhnu soubor. Automaticky se vyplní cesta k souboru a cesta pro výstup.
2. Pokud chci, upravím název výstupního souboru.
3. Na jednotlivých kartách si zvolím možnosti konverze.
4. Dole kliknu na tlačítko Go Moonshining! Výsledek se uloží do souboru, který je nastavený v horní části (viz bod 1 a 2).
Re: Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Filip Matějka 21. 02. 2013, 12:35:16
Odpovědět  Odkaz 
Potřeboval bych "povolit funkci psacího stroje". Nevíte jak se to dá mimo Adobe Acrobatu udělat?
Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Jiri 12. 03. 2012, 11:59:59
Odpovědět  Odkaz 
Na úpravu slova v pdf používám Draw z Libreoffice, které podporuje import PDF souborů.
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Marv-CZ 12. 03. 2012, 09:27:42
Odpovědět  Odkaz 
Na vytváření animací flash se mi líbí SWF Tools. Co jsem ale pro Linux nenašel, je aplikace, která by uměla načíst zdrojové soubory .fla. Takže sice můžu vytvářet pěkné nové animace, ale už je problém, když mám převzít práci pro někom jiném.
Tomáš Crhonek Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Tomáš Crhonek 12. 03. 2012, 09:31:27
Odpovědět  Odkaz 
Ještě mi tam chybí náhrada LightRoomu. Jinak pěkný přehled.
Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
David Ježek 12. 03. 2012, 09:53:20
Odpovědět  Odkaz 
Jestli ono z toho přehledu není spíš vidět, že autor nemá dostatečný přehled o schopnostech těch jednotlivých Adobe programů. Totéž pak platí i pro Lr, zejm teď o Lr4 s krásnou cenovkou. Ono problém těc huváděných náhrad není v tom, že by nešly použít pro 90% činností. Problém je s těmi 10 %, kde je prostě Adobe tak 10-15 let před opensource alternativami. A platí to jak pro Photoshop x Gimp/Pinta, tak pro Premiere x OpenShot či téměř cokoli jiného. A to píšu jako uživatel GIMPu či Rawtherapee/Photivo. Tohle imho prostě není dobře pojatý přehled alternativ.
Tomáš Crhonek Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Tomáš Crhonek 12. 03. 2012, 10:15:15
Odpovědět  Odkaz 
Upřímně řečeno, pokud někdo potřebuje těch 10% věcí navíc (tedy profesionál, co se tím živí), tak si koupí tu sadu a neřeší to. Ony ty app té sady spolu spolupracují poněkud lépe, než stack těchto různých prográmků, takže se ty korunky vrátí.

Mě (co se fotoprogramů týče) k nasazení linuxu na desktop chybí prakticky jen ekvivalent LightRoomu (což by se snad dalo řešit vhodnou virtualizací). Což je taky důvod, proč jsem si zatím tu Lr4 nepořídil. Pokud se najde něco free na úrovni Lr3, tak mi to stačí.
Re: Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
David Ježek 12. 03. 2012, 18:44:50
Odpovědět  Odkaz 
Profík si samozřejmě věci do Adobe klidně koupí, ale problém je, že těch 10% navíc by se často hodně moc hodilo i amatérovi. Teď budu torchu bruslit na tenkém ledu, protože darkTable třeba téměř neznám, ale zrovna tkaové ty lokální úpravy v lr3/4, to je něco, co mi prostě chybí. ale je to jen příklad, takových bych vytáhl z rukávu deset skrze celé spektrum aplikací, jen si teď nevzpomenu. nejvíc by toho asi napadalo na bedra gimpu, který je za photoshopem v tak 10-15letém skluzu (a kdo tvrdí, že ne, tak ten neví, jak moc daleko photshop je). já tu fakt nechci rejt, ale tohle představené srovnání je prostě v duchu "který trabant je dobrou alternativou k prosche 911 od adobe". jsou samozřejmě čestné výjimky, třeba scribus. fakt tu ale nechci flejmovat, jen tohle generalizování "posledních 10% ocení jen profík a tne si to klidně zaplatí" není úplně korektní/přesné.
Vojtěch Trefný Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Vojtěch Trefný 12. 03. 2012, 10:14:44
Odpovědět  Odkaz 
Na tohle téma už tu byl článek loni, tak asi proto chybí:

http://www.linuxexpres.cz/software/darktable-linuxova-nahrada-za-adobe-lightroom
Miroslav Hrončok Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Miro Hrončok 12. 03. 2012, 12:29:52
Odpovědět  Odkaz 
Odkaz jsem přidal do článku.
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Milhouse 12. 03. 2012, 10:14:20
Odpovědět  Odkaz 
Jen tak pro zajímavost. Kdyby byl balík od Adobe pro Linux, koupily/používali by jste ho namísto balíku pro Win?
Ne, opravdu nevím nic o portaci. ;)
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
jura321 12. 03. 2012, 10:43:25
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl bych jen autorovi poděkovat za zajímavý a užitečný článek.
Děkuji
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Tom 12. 03. 2012, 15:31:17
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,
moc dobrý článek. Linux je super! Autor také!
Tom
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Mirek 13. 03. 2012, 00:18:37
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu, proč není balík Adobe i na Linuxu, vždyť na OS X je a to je přece taky unix, nebo ne? Tak kde je problém?
Alternativa k Photoshopu je jedině GIMP, protože má již plně funkční i jednookenní režim, dá se "poskládat" přesně jako Photoshop a ten, kdo roky pracoval někde ve firmě v Photoshopu, jistě ocení, že jsou pro GIMP i klávesové zkratky, které jsou stejné jako z PS (jdou dohrát).
Spíš co mě na GIMPU štve, je slabá podpora PSD, ale to by ani nevadilo, nejvíce mi vadí pomalost práce - např jak udělám stín pod písmem - složitě, chybí mi tam např clipping mask, a spoustu věcí, které by tam mohli být.
Chápu, že to jde udělat taky "nějak", ale proč např. nad designem řešit jak co udělat, když si můžu zapnout PS a tam to mám o cca 70% času dříve hotové.
GIMPU moc fandím a taky chápu, že po něm "nemůžeme" chtít to, co po profi programu za cca 20k...
Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Honza 13. 03. 2012, 09:14:12
Odpovědět  Odkaz 
O port Adobe Suite na linux si samozřejmě lid říká a bombarduje Adobe. Páni manažeři i inženýři o tom moc dobře vědí. Proč to neudělají? Snad ani nejde o malé zastoupení linuxu, mnohem horší je nejistá možnost předpovídat chování uživatelů. Linux často používají ti, kdož nechtějí platit vůbec za nic. Když to vezmu na příkladu, i pitomé fonty za 6 K se linuxový uživatel zdráhá koupit, natož pak Creative Suite za K 35 a víc.

Snad jedinou možností, jak takovou věc donutit Adobe udělat, je masivní rozšíření a stále větší bombardování (předpokládá se, že ten, kdo je bombarduje, to myslí s koupí vážně...)
Tomáš Crhonek Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Tomáš Crhonek 14. 03. 2012, 11:52:00
Odpovědět  Odkaz 
Na tom jistě něco bude, ovšem já nepoužívám opensource proto, že se mi nechce platit, ale proto, že je to často kvalitnější software, než nějaký komerční. Což samozřejmně neplatí pro balík Adobe CS, Lr4 pro linux bych si klidně koupil (tak jak jsem si koupil Lr2 a 3 na Win).
Re: Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Ježek 24. 06. 2012, 22:45:02
Odpovědět  Odkaz 
Už to tu zaznělo výše: Zkoušel jste darktable?
Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
OpenWebdesign 15. 03. 2012, 11:04:54
Odpovědět  Odkaz 
Podle mě to tak vůbec není. I na Humble Bundle je dobře vidět, že uživatelé linuxu nemají s placením žádný problém (průměrně zaplatí za hru víc než uživatelé Windows nebo OS X).
Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Max 18. 03. 2012, 21:12:38
Odpovědět  Odkaz 
Já si myslím, že uživatelé, co používají Linux, jsou klidně ochotni platit. Já sám používám Linux proto, že nesouhlasím s politikou M$.... Klidně bych si taky CS koupil, nebo jen PS, ale za ceny, co jsou v USA, ne u nás :-( Taky nechápu, proč PS v AJ stojí více, než v CZ verzi, to by mělo být spíš naopak?!
Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Qk 2. 04. 2012, 21:44:59
Odpovědět  Odkaz 
Gimpu hodne fandim a pouzivam ho, ale opravdu je proti Photoshopu hodne pozadu - pro webdesign mi tam hodne chybi filtry vrstev a jejich kopirovani na dalsi vrstvy (bezvadny na tlacitka)

A stejne tak (coz je jeste horsi) je pomaly vykreslovani pri malovani tabletem - kresba v gimpu je klidne centimetr za pozici pera a delat s tim je utrpeni
Petr Valach Re: Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Valach 24. 06. 2012, 02:22:23
Odpovědět  Odkaz 
Můžu se zeptat, co máte za tablet? Zrovna to zkouším... u mě normál, ale to je asi rok, co jsem si koupil nový tablet, předtím to byla taky katastrofa... přesně to, co popisujete. A bylo to ve windows. Teď s wacomem není ani v ubuntu problém.
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Kočandrle 13. 03. 2012, 22:57:33
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel ani věta "Evince je plnohodnotnou náhradou za Adobe Acrobat Reader" není úplnou pravdou. Manželka často používá funkci vkládání komentářů k textu do pdf souborů při korektuře textu a to Evince v aktuální verzi bohužel neumožňuje. Používá k tomu linuxovou verzi Adobe Readeru 9, která je ale co se týče vykreslování příšerně pomalá.
Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Ježek 24. 06. 2012, 23:47:08
Odpovědět  Odkaz 
A což zkusit pdfedit?
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Martin 27. 03. 2012, 16:20:54
Odpovědět  Odkaz 
K tomu Premiere by som skôr odporučil Cinelerru alebo Kdenlive. Openshot je skôr alternativa k MovieMaker alebo IMovie.
Profi vs. ti ostatní
Dušan 3. 05. 2012, 15:31:04
Odpovědět  Odkaz 
Otázka náhražek se nedá zodpovědět jednostranně.
Pokud má někdo doma kradené Adobe produkty a nepoužívá je profesionálně, určitě naprostá většina potřeb tohoto uživatele lze ukojit i open source programy.

Na druhou stranu pokud je někdo profesionál (fotograf, grafik, DTP ...), bez Adobe CS se prostě neobejde. Když chce dotyčný komunikovat s klientem, s tiskárnou, s kolegy grafiky, atd., prostě musí používat určité standardy a ty má v nejnovějších verzích jen Adobe. Když pošlete do tiskárny eps z Inkscapu, pošlou vás oni někam. Stejně tak tisknutelná pdf a další formáty. Přes to prostě nejede vlak. V práci ten InDesign nebo Illustrator prostě otevřít musím.

Mimo práci, doma na PC s Archlinuxem, používám s potěšením Darktable, GIMP, Inkscape a naprosto mi to vyhovuje a dostačuje. Photoshop je proti GIMPu sice o pár mílí vpředu, ale pro moje potřeby to stačí. Co mi třeba vadí víc, že firma Canon sere na uživatele Linuxu, její tiskárny plně nefungují, fotografický software (mimochodem vynikající) DPP není pro Linux dostupný vůbec (bez wine).
Petr Valach Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Valach 24. 06. 2012, 02:15:21
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl jsem sem napsat zhruba totéž, co Honza v prvním příspěvku, předešel mě. Přesně vystihl podstatu věci (je vidět, že je z oboru), následná diskuse je jen potvrzením. Prakticky nemám co dodat. Jsem za článek vděčný, protože se zde předkládají programy, z nichž některé jsem dosud vůbec neznal (třeba na editaci videa...), takže časem vyzkouším. Díky. Jinak ale moc prosím o změnu přístupu. Tyto programy NENAHRAZUJÍ Adobe Creative Suite. To je komplexní, obrovský balík, z nichž výše uvedené programy ho jsou s to "nahradit" možná tak z pěti procent. A to jim ještě hodně fandím.

Osobně však hegemonii Adobe neuznávám, popravdě nejsem ani moc velký příznivce tohoto balíku (čistě jen proto, že práce s Photoshopem, Illustratorem, InDesignem, .. je taková divná), ale tohle je prostě nefér vůči čtenářům. Srovnávat Inkscape a Illustrator prostě nejde. Inkscape je jen dokonalejší kreslítko, kdežto Illustrator je dělaný na hardcore grafiku.

Propříště prosím trochu méně linuxáckého fanatismu a šovinismu, ovšem jinak za článek dík.
Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Ježek 24. 06. 2012, 22:56:04
Odpovědět  Odkaz 
Docel aby mne zajímalo, oč by byl svět chudší, kdyby se místo Adobe Suite používaly např. v článku uvedené (nebo uvedené pod ním) alternativy. Profesionál si platí za rychlost a ergonomii práce (včetně týmové) se softwarovým nástrojem. Takových je ale opravdu dramaticky méně než 10% ze všech uživatelů grafiky na PC. Zkušení profesionálové zde uvádějí, že sami užívají linuxové aplikace, které jim OSOBNĚ PRO DOMA bohatě stačí. A to je přesně to, co dokazuje nejširší potenciál OSS altenativ Adobe Suite. Mimochodem, otázku vhodného HW podceňují jen hlupáci.
Petr Valach Re: Alternativy k Adobe Creative Suite pro Linux
Petr Valach 25. 06. 2012, 03:46:36
Odpovědět  Odkaz 
ACS daleko, daleko převyšuje moje požadavky, navíc nejsem nějaký grafik, spíš hochštapler. A navíc se snažím ACS vyhnout. Používám naprosto primárně CorelDraw, což je víceúčelový program na všechno možné - včetně rastrovou grafiku. Ale abych vám trochu udělal radost: na editaci rastrové grafiky používám primárně Gimp. Prostě je to síla zvyku a je to asi můj nejoblíbenější rastrový editor. Na druhém místě je Photo-Paint a na třetím, byť možnostmi a funkcionalitou suverénně na prvním, je Photoshop.

Musíte si hergot uvědomit, že např. Gimp má příšerné (a příšerně pomalé) vykreslovací jádro, mizernou podporu pro cmyk, nízkou barevnou hloubku a spousta věcí chybí. Například pokročilejší textové úpravy, pokročilejší editace křivek a obecně práce s vektorovými objekty, efekty a styly vrstev a spoustu a spoustu dalšího. Nová verze Gimpu je o něco lepší, těžce ale zůstává stále pozadu za skutečnou špičkou: PaintShop Pro, Photoshop, Photo-Paint.

A dávat na stejnou roveň Inkscape a CorelDraw, to může jen naprostý magor. Při vší úctě. Nesrovnávejte nesrovnatelné, nehodnoťte programy po pěti minutách používání. Mně doma prostě grafické OSS programy nestačí. Byť nacházím spoustu OSS softu, který je použitelný i v grafické oblasti, ale na to hlavní je to zoufale málo.
ještě něco
Petr kežek 24. 06. 2012, 23:07:36
Odpovědět  Odkaz 
i já v Archu pracuji se Scribem, Libreofficem, Gimpem a Darktable a nemám si jako amatér s grafickými sklony na co stěžovat. Osobně jen stále čekám na možnost spolupráce se solidní alternativou komerčních 3D CADů (byť i zde se hýbou ledy).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz