přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh

Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh

Thunderbird

V dalším díle našeho seriálu věnovaného doplňkům pro Thunderbird se zaměříme na dva užitečné pomocníky – s jedním můžete mailům přidávat poznámky, s druhým komprimovat přílohy, a zmenšovat tak jejich velikost. 


XNote++ – další způsob přidávání poznámek

Stálí čtenáři naší stránky si možná vzpomenou na doplněk Message Notes Plus, který jsme představili v článku Doplňky pro Thunderbird VIII. – vytváření poznámek, minimalizace do lišty. Doplněk XNote++ je jeho odlehčenější alternativa. S jeho pomocí můžete jednoduše k vybraným e-mailům připojit nějakou poznámku. Nic více, nic méně. Můžete si tak například ke zprávám, které musíte vyřídit, připojit rychlou poznámku o dalším postupu při vyřizování zprávy a podobně.

Doplněk XNote++ není tak mocným nástrojem jako Message Notes Plus. Na rozdíl od něj neumožňuje zprávy prohledávat anebo je hromadně promazávat. Poslouží však méně náročným uživatelům, pro které se Message Notes Plus svými funkcemi stává méně přehledným.

Přidaná poznámka k e-mailu Přidaná poznámka k e-mailu

Doplněk najdete na stránce addons.mozilla.org, vyhledat jej samozřejmě můžete i z prostředí Thunderbirdu. Po instalaci (a restartu) můžete do prostředí Thunderbirdu umístit tlačítko pro vytvoření zprávy (jinak byste ji vytvořili z kontextové nabídky, což není tak pohodlné). Tlačítko přidáte klasicky kliknutím pravým tlačítkem do horní části okna Thunderbirdu a výběrem položky Přizpůsobit z nabídky.

Z otevřeného okna pak tlačítko přesuňte do tlačítkové lišty. Jakmile jej stisknete, zobrazí se vlastní okno se zprávou. Po zadání nějakých znaků bude zpráva označena jako zpráva s poznámkou. K tomu je ale třeba v záhlaví přehledu e-mailů kliknout na tlačítko Vyberte sloupce pro záhlaví a zaškrtnout pole XNote. Poté již uvidíte ikonku v řádku e-mailu s poznámkou.

Vytvořenou poznámku lze zobrazit či upravit kliknutím na příslušný řádek záznamu s e-mailem a stisknutím tlačítka XNote. V okně s poznámkou najdete i tlačítko pro smazání zprávy. Zprávu lze jednoduše smazat i z kontextové nabídky. V ní najdete i užitečnou funkci Resize windows, kterou změníte velikost okna dle nastavení.

V okně Správce doplňků, které otevřete z nabídky Nástroje, vyhledejte doplněk XNote++ a stiskněte tlačítko Předvolby. V otevřeném okně můžete nadefinovat velikost okna s poznámkou či použití štítku XNote, který se jako nově vytvořený přidá do seznamu štítků, a lze tak snadno filtrovat zprávy s poznámkou.

Nastavení doplňku XNote++ Nastavení doplňku XNote++

Poznámka má pouze lokální charakter a např. při přeposílání e-mailu se nepřenáší.

Auto Compress File – užitečný archivátor příloh

Při zasílání větších příloh se hodí doplněk Auto Compress File. Ten přílohy zkomprimuje do *.zip archivu, čímž zmenší jejich velikost. Tak se vyhnete zasílání příloh na cloud (což je služba, kterou vám Thunderbird rovněž umožňuje).

Po instalaci doplňku a restartu Thunderbirdu lze do okna zprávy přidat tlačítko Komprimovat. Poté lze přiložené soubory komprimovat. Alternativně tak lze učinit prostřednictvím kontextové nabídky přímo na nahrané příloze. V obou případech lze provést komprimaci buď jednotlivých příloh, nebo hromadně všech příloh. Také lze vrátit komprimaci, a to rovněž jak jednotlivě, tak hromadně. Zkomprimované přílohy jsou pak zvýrazněny.

Doplněk má spoustu nastavení, ke kterým lze přistupovat z různých míst. Například z okna Správce doplňků, nicméně i přímo v okně zprávy lze plugin plně nastavit. Správu nastavení doplňků lze otevřít opět pomocí rozbalovacího tlačítka, případně z kontextové nabídky z nějaké přílohy, využít však lze i rychlého nastavení po kliknutí na rozbalovací šipku tlačítka Komprimovat. Možností nastavení je velké množství, proto je shrneme spíše telegraficky.

Na záložce Obecné můžete určit, zda se po stisknutí tlačítka Komprimovat zkomprimují pouze vybrané přílohy, nebo všechny. Dále lez nastavit různé akce, jako např. umožnit zpět komprimaci, pokud se zpráva uloží jako šablona, a podobně.

Záložka Obecné Záložka Obecné

Záložka Komprese řeší komprimaci po částech (při vícenásobném výběru) anebo vytvoření jednoho archivu.

Určení způsobu komprimace na záložce Komprese Určení způsobu komprimace na záložce Komprese

Úroveň komprese určujete na záložce Pokročilé. Jelikož velikost příloh beztak nebude velká, neztratíte komprimací mnoho času, ale zato ušetříte data. Volte proto nejvyšší stupeň komprimace.

Nastavení úrovně komprese na záložce Pokročilé Nastavení úrovně komprese na záložce Pokročilé

Každou komprimaci lze zahájit dialogovým oknem s řadou nastavení. Tuto možnost povolíte na záložce Interaktivní mód.

Aktivace interaktivního módu Aktivace interaktivního módu

A nakonec, na záložce Různé určíte grafické vyjádření zkomprimované přílohy. Zde lze rovněž nastavení exportovat (ovšem jak jej nahrát zpět zůstává záhadou), případně rušit všechny uživatelské změny a vrátit nastavení od výrobce doplňku.

Nastavení grafické podoby komprimované přílohy Nastavení grafické podoby komprimované přílohy

Interaktivní režim komprese v akci Interaktivní režim komprese v akci



Nahoru

Příspěvky

Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
Jirka 21. 11. 2017, 12:00:21
Odpovědět  Odkaz 
Užitečný článek...

Snad bych jen dodal, že komprese je významná pouze u předtím nekomprimovaných souborů, tedy nebude téměř fungovat např. u fotek v *.jpg, u souborů formátu ODF (Libreoffice/OpenOffice a možná i nějaký nový MS formát) atd.

Pod pojmem "nebude téměř fungovat" myslím to, že se výsledná datová velikost téměř nezmenší, *.zip se pochopitelně vytvoří. To jen na okraj pro počítačově méně znalé jedince.
Petr Valach Re: Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
Petr Valach 21. 11. 2017, 17:37:28
Odpovědět  Odkaz 
Díky za komentář, máte samozřejmě pravdu.
Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
fela 22. 11. 2017, 08:25:16
Odpovědět  Odkaz 
Zaujímavé veci, pre tento Thunderbird. Žeby som opustil po 20-tich rokoch Alpine (a začal používať myš aj na iné ako kreslenie schém? ;) ) ?
Re: Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
Jirka 22. 11. 2017, 09:03:36
Odpovědět  Odkaz 
To je https://en.wikipedia.org/wiki/Alpine_(email_client) ? Hardcore ;-)
Re: Re: Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
fela 22. 11. 2017, 15:18:24
Odpovědět  Odkaz 
Hardcore ani nie. Pár klávesových skratiek, ktoré zdieľa s GNU Nano. Samozrejme, možno použiť externý editor - napr. ja konzolový Emacs. Hlavne človek nemusí zdvihnúť ruky z klávesnice.
Re: Re: Re: Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
Jirka 22. 11. 2017, 22:58:29
Odpovědět  Odkaz 
Hmm...

Tak to já coby dnes už letitý linuxák, ovšem odkojený krátce DOSem a pak dlouze Windows jsem nejraději, když nemusím zdvihnout ruku z myši ;-)

No a textové editory beru ve stejném duchu: tedy to, co bylo už v DOSu, pak Notepad a všechny jeho filosofické následníky (dnes tedy Kate, Kwrite apod.). Nano v konzoli by snad šlo, ale jen opravdu v nouzi. Když už konzole, tak Midnight Commander a jeho editor mcedit (Norton je prostě nesmrtelný).

Když jsem jednou otevřel třeba Vim, tak mě málem odvezli ;-) Ale chápu, že na takovém IBM 360 s teminálem 2250 to jinak nešlo a zvyk je železná košile ;-)
Re: Re: Re: Re: Doplňky pro Thunderbird XVIII. ‒ přidávání poznámek a komprimace příloh
fela 23. 11. 2017, 07:58:46
Odpovědět  Odkaz 
Ja som sa na VŠ dostal z prostredia DOSu priamo do UNIXu, kde práve kraľovali Pine a Mutt. Win95 práve vychádzal, ale nemal som ani dostatočný HW na jeho vyskúšanie...
A hoci som skúšal (neskôr) iné mailové programy, ako vtedajší Outlook Express, či linuxový KMail či Claws-mail, vždy som sa vrátil k Alpine. Je to proste o zvyku, súhlas... (celý OS, teraz pár rokov Antix s IceWM, mám konfigurovaný tak, že väčšinu vecí zvládam len z klávesnice [čo je aj nevýhoda, napr. keď prídem ku klientovi, kde skúšam softvér pre nejaký HW (tých pár kúskov máme prekladaný pre Lin aj Win) a vybehne na mňa nový Windows, tak sa chvíľu musím "rozkukávať" ;) ])
A čím človek starne, tým viac sa upína na veci z jeho mladších rokov (napr. staré klávesnice, hudba, ....)...
Ale toto všetko potvrdzuje tú úžasnú vlastnosť Linuxu - každý si nájde to svoje...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz