přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Firefox zleva i zprava

Firefox zleva i zprava

mozilla.png

Kdo by neznal populární webový prohlížeč Firefox. O něm, o jeho vzniku, o jeho schopnostech a myšlenkách bude následující článek. Na jiných stránkách našeho webu najdete články o rozšířeních nebo další praktické informace.


(Článek vznikl na jaře 2007, pozn. šéfred.) 

Na počátku byla Mozilla

mozilla.png

Ano, na počátku byla skutečně Mozilla, někdo sice může oponovat, že na počátku bylo slovo (o velikosti 2 B), ale to je asi jediné, co se s tím dá dělat. První verze Firefoxu se kupodivu nejmenovala Firefox, ale byl to Phoenix. Phoenix byl vydán 23. září 2002. Vznikl jako reakce na Mozilla Suite, tedy balíček Mozilla, který integroval nejen prohlížeč, ale i e-mailový a IRC klient, umožňoval editaci HTML a také obsahoval čtečku novinek.

firebird.png Jak šel čas a také jak se program dostal do povědomí uživatelů, došlo v dubnu 2003 k jeho přejmenování na Phoenix Browser a později na Firebird. Příčinou této změny byl konflikt s výrobcem BIOSů Phoenix Technologies, který používal svůj vlastní prohlížeč nastavení BIOSu nazvaný Phoenix FirstWare Connect.

Jméno Firebird se setkalo se smíšenými reakcemi, především kvůli známému databázovému serveru Firebird. Později tedy došlo ke kosmetické změně a úpravě jména na Mozilla Firebird. Tím se zdůraznil původ prohlížeče. Konečně v únoru roku 2004 se prohlížeč přejmenoval na Mozilla Firefox (zkráceně hovoříme o Firefoxu).

firefox.pngAby nebylo všem útrapám konec, Mozilla Foundation sice započala zavčas registrační proces Firefoxu na patentovém úřadě v USA, ale nakonec se ukázalo, že je předběhla společnost The Charlton Company, která si Firefox zaregistrovala v Evropě. Situace se vyřešila a společnost Charlton dala licenci Mozilla Foundation.

Iceweasel

Pokud používáte systém Debian a z něj vycházející operační systémy, pak jste si jistě všimli chybějícího Firefoxu, resp. jeho náhrady v podobě prohlížeče Iceweasel. Ani situace kolem Iceweasel není tak jednoduchá, jak může vypadat. Iceweasel nesou v současné době dva projekty. Jeden je součástí projektu Gnuzilla, což je projekt GNU poskytující programy Mozilla, které byly kompletně vytvořeny za pomoci svobodného softwaru.

iceweasel.png

Debian byl nucen přejmenovat nejen Firefox, ale i Thunderbird a SeaMonkey. Takže místo posledních dvou jmenovaných máme Icedove a Iceape.

Ten druhý, pro nás možná zajímavější, byl vytvořen přímo v rámci projektu Debian, jako reakce na požadavek ze strany společnosti Mozilla, která vyžadovala souhlas Debianu s licenční politikou Mozilly (což bylo v rozporu s politikou Debianu), anebo změnu jména. Jak jsme se již přesvědčili, jméno se dá změnit vždy a jde to snadno, takže výsledkem tohoto požadavku je Iceweasel.

Ohnivá liška

Jestliže si stejně jako já myslíte, že slovo Firefox znamená Ohnivá liška, pak vás mohu ujistit, že to tak není. :-) Ano, logem projektu se stala ohnivá liška obepínající celou zeměkouli, ale na zmatení davu bylo využito staré čínské označení Pandy červené. Té se totiž říkalo foneticky „fire fox“.

Obrázek:  5.jpg

Panda červená

Mimo toto pojmenování s sebou Firefox nese i kódová označení, a tak se můžeme setkat s Třemi králi (Three Kings), Královským dubem (Royal Oak), Zálivem misie (Mission Bay), Zelenými poli (Greenlane) a dalšími. Tyto názvy označují místa na Novém Zélandu (Auckland). Do projektu je vnesl Ben Goodger, který se zde narodil a v letech 2003-2004 měl na starosti organizaci, plánování i vlastní vývoj Firefoxu a jeho otevření se světu. (A to se mu tedy povedlo.)

Další označení pak pocházejí z Arizony a procházejí Kalifornií až po Phoenix. Na druhou stranu, např. takové označení Deep Park neznamená Deep Park ve Viktorii, ale pouze ceduli, kterou Ben Goodger zahlédl na své cestě a jednoduše se mu toto spojení slov zalíbilo.

Vzpomínky na budoucnost

To, co je budoucností, bude zítra minulostí. Můžeme se oprávněně obávat, zda to, co používáme dnes, budeme používat ještě zítra nebo dokonce i pozítří. Takže jaké plány do budoucna má Firefox? Aktuální řada prohlížeče Firefox nese číslo 2, po něm přirozeně bude následovat řada trojková a s ní budou souviset i některé změny. Pojďme se na ně podívat.

firefox_devel.pngPředevším to bude schopnost práce offline. Možnost procházet stránky, i když se zrovna nenacházím na internetu. Tato schopnost nám v dnešní době nemusí připadat důležitá, protože máme k dispozici mobilní sítě, wifi nebo různé downloadery celých webů. Necháme se překvapit, ale myšlenka přístupu k prohlíženému obsahu, ať jsem, či nejsem na internetu, je jistě zajímavá a nalezne své uplatnění v praxi.

Podpora JavaScriptu ve verzi 2. Co činí web takovým, jaký dnes je? Jsou to především technologie a tyto technologie je nutné podporovat. Pokud si vzpomínáte na počátky internetu, jistě pamatujete převratnou technologii JavaScript, která nám umožnila nejen rozpohybovat obrázky, zkrášlit nabídky, ale zpřístupnila i některé funkce prohlížeče. Obdobně to bylo a je s technologií kaskádových stylů (CSS), kde každý správný vývojář musí (musel) sledovat podporu ze stran jednotlivých prohlížečů. Pokrok nezastavíš a Firefox rozhodně nechce zůstat pozadu.

Dalším rozšířením bude hra s daty. Jedná se o hru s obsahem internetu. Člověk snadno rozpozná, co je telefonní číslo, co e-mail, přezdívka sítě Jabber a další. Nyní nastává ten správný okamžik, aby tuto činnost spočívající v třídění a výběru těch relevantních informací za nás provedl prohlížeč.

Do budoucna se také očekává nový pohled na vykreslování grafiky i textu webu a další změny – ať už ze strany komunity vývojářů open source nebo komerčních společností. Co nás čeká, ukáže až čas. Firefox však již dnes překročil magickou hranici půl miliónu stažených kopií denně, což bezesporu samo o sobě hovoří o jeho nesporných kvalitách i perspektivě.

Buď Firefox

Je myslím zbytečné rozebírat, co Firefox umí či neumí. Také není příliš důležité, kolik to vlastně zabírá v paměti (zejména po několikadenním používání bez jeho ukončení), ani že neumí ihned po instalaci gestikulaci pomocí myši (tolik oblíbenou v prohlížeči Opera). Každému budiž dáno co chce. Firefox toho v „základní“ výbavě umí docela dost a další vylepšení si můžete snadno doinstalovat. Dávno není prohlížečem pro počítačové odborníky a pokročilé uživatele. Jeho nápověda patří mezi ty vydařenější a samozřejmě počeštěné, takže zde hledanou informaci nalezne snad každý a nebude zřejmě ani větší problém posadit k němu i úplného nováčka, který je ochoten nápovědu použít.

Nebojte se používat nápovědu. Nápověda tu není pro pitomce, ale pro zvídavé uživatele. Chcete-li se dozvědět víc, stiskněte klávesu [F1].

Pokud používáte notebook nebo patříte mezi ty uživatele, kteří preferují klávesnici nad myší, pak oceníte dostupné zkratkové klávesy, které zrychlí práci s prohlížečem a vlastní pohyb na internetu. Ne nadarmo se říká, že je člověk nejrychlejší na klávesnici a vyhnout se tomu nečistému zvířátku v podobě myši není k zahození.

Pokud chcete používat gestikulaci pomocí myši i ve Firefoxu, pak si nainstalujte např. easyGestures. Tento doplněk navíc obsahuje řadu užitečných rozšíření.

Firefox a já

Najít internetový prohlížeč, který by člověku opravdu vyhovoval, není úplně triviální záležitostí. Pokud si ale uvědomíte, kolik to vlastně surfováním na internetu trávíte času, pak se trocha té snahy vyplatí. Za Firefox mluví ona rozšiřitelnost, perspektiva do budoucnosti, bezpečnost i podpora všech hlavních operačních systémů i počítačových platforem. Zda je Firefox právě tím prohlížečem, který stojí za to, abyste ho používali, to už nechám na každém z vás, jeho použití však stojí za zvážení. Dětské nemoci byly odladěny, nastává ten správný čas začít si užívat.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Firefox zleva i zprava
mil 19. 12. 2007, 01:52:14
Odpovědět  Odkaz 
Trochu mi uniká, pro jakou skupinu čtenářů je článek určen, ale budiž.
Firefox zleva i zprava
daks 19. 12. 2007, 07:25:32
Odpovědět  Odkaz 
ja jsem nikdy neprisel tem "mouse gestures" na chut, vy to nekdo pouzivate?
Jiří Eischmann Re:Firefox zleva i zprava
Jiří Eischmann 19. 12. 2007, 11:00:29
Odpovědět  Odkaz 
Já to používám, ale v Opeře, jaké to je ve Firefoxu netuším. Hlavně pohyb dopředu dozadu je pomocí gest myší hodně rychlý.
Re:Re:Firefox zleva i zprava
Makovnik 27. 12. 2007, 22:56:49
Odpovědět  Odkaz 
Ja mam mys, ktora ma tlacitka dopredu a dozadu na sebe, takze machanie mysou, aby to nieco robilo je odveci. Zbytocna ficura.
Re:Firefox zleva i zprava
Kamil Páral 19. 12. 2007, 13:02:51
Odpovědět  Odkaz 
nedokážu si bez nich surfování představit
Firefox zleva i zprava
Michal Vyskočil 20. 12. 2007, 14:03:08
Odpovědět  Odkaz 
V souvislosti s tim, ze se FF jmenoval kazdou chvili jinak, vyslo i rozsireni Firesomething, ktere umi prejmenovat Firefox na cokoli jineho :-)

http://www.cosmicat.com/extensions/firesomething/
Firefox zleva i zprava
wowgold 28. 03. 2009, 03:30:36
Odpovědět  Odkaz 
wow gold.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz