přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail

GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail

gnome.png

V právě přicházejícím GNOME 2.24 nenaleznete žádné bombastické novinky, při pohledu na právě spuštěné prostředí ani nepoznáte rozdíl oproti starší verzi, přesto však přináší zajímavé vylepšení, technologie a aplikace. Pojďme se na ně podívat.


Když jsem v březnu psal o GNOME 2.22, uvedl jsem toto desktopové prostředí jako to, které má předvídatelný a evoluční vývoj. Tento fakt je v kontrastu s prostředím KDE, které se stále potýká s rozsáhlým přechodem na KDE4. Přináší to s sebou celou řadu pozitivních efektů, jako je efektivnější využívání zdrojů nebo nové technologie, ale stále ještě není toto prostředí připraveno na ostrý provoz tam, kde potřebují robustní a spolehlivé prostředí. Pro ty, kdo něco takového potřebují, vývoj KDE stojí již zhruba dva roky. Něčeho takového se chtějí vyvarovat vývojáři GNOME, a proto se jakékoliv rozsáhlejší kroky snaží rozmělnit do mnoha menších. Vývoj GNOME tak probíhá v menších krocích a plynuleji.

GNOME Mobile

Pokud se dnes podíváte po různých mobilních zařízeních založených na Linuxu, zjistíte, že celá řada z nich používá technologie vycházející z GNOME. Na tzv. stodolarových noteboocích naleznete prostředí Sugar a aplikace založené na GTK+. Na tabletech od Nokie se prohání Maemo, které využívá celou řadu technologií z GNOME. Taktéž další výrobci mobilů (Motorola, Samsung, Panasonic, ...) pracují na platformě LiMo, které také značně čerpá právě z GNOME. V neposlední řadě to je Canonical, který přišel s Ubuntu Mobile.

Technologie GNOME se využívají na mobilních zařízeních v hojné míře a v mnoha podobách. Z tohoto důvodu se rozhodla GNOME Foundation založit platformu GNOME Mobile, která by měla všechny tyto technologie sdružovat. Měla by pomáhat ve spolupráci mezi jednotlivými participujícími organizacemi a za úkol si dává také postarat se o patřičně kvalitní dokumentaci. GNOME 2.24 je prvním vydáním této platformy. Uživatelé desktopového prostředí GNOME tuto iniciativu přímo nepocítí, v dlouhodobém horizontu bude mít však pozitivní vliv i na ně. S mobilními technologiemi je totiž úzce spjat důraz na efektivní využívání zdrojů. A není tajemstvím, že např. Nokia kvůli své platformě Maemo pracovala na zlepšení výkonu knihovny GTK+.

Technologie, které jsou součástí platformy GNOME MobileTechnologie, které jsou součástí platformy GNOME Mobile

Empathy a podpora IM

Novým přírůstkem do rodiny aplikací GNOME je kecálek Empathy. Za samotnou aplikací však stojí rozsáhlejší změna, která přináší podporu tzv. instant messagingu celému prostředí GNOME. Do vydání se totiž dostaly tři nové knihovny – libempathy, libempathy-gtk, telephaty-glib. Ty jsou založeny na frameworku Telepathy, který vyvinula právě Nokia, aby poskytla svým tabletům komunikační funkce.

Vidíte, ani netrvalo dlouho a už jsme se dostali k příkladu, který ukazuje, jak může vývoj na mobilní platformě obohatit i desktopové uživatele. Jak jsem se již zmínil, tyto knihovny neposkytují funkce pouze programu Empathy, ale může je využívat jakýkoliv jiný program v rámci GNOME. Jednoduše tak mohou autoři jiných aplikacích přidávat vlastnosti, které budou na IM založeny. Může to být např. informace o přítomnosti nebo přenos souborů. Takovéto vlastnosti se mohou hodit například programům pro podporu spolupráce nebo hrám.

Samotný kecálek Empathy již podporuje celou řadu sítí: Jabber, Salut, Google Talk, AIM, Gadu Gadu, GroupWise, ICQ, MSN, Yahoo, QQ. Největší pozornost si však získá tím, že je schopen provozovat audio a video hovory v síti Jabber. Využívá k tomu knihovnu Jingle, kterou vyvinul Google pro Gtalk. Tato knihovna již pěkně dlouhou dobu čeká na zařazení do standardu XMPP, ale stále k tomu nedošlo a proto prakticky žádný Jabber klient volání nepodporuje. V tomto má Empathy něco navíc.

Jinak se jedná o velmi jednoduchého klienta, který funkcemi neoplývá. Zatím nepodporuje ani posílání souborů, ale rozhraní, které vychází z klienta Gossip, mi přijde přehlednější než u Pidginu, který byl dosud nasazován jako kecálek do prostředí GNOME. V budoucnu má však Empathy potenciál Pidgin v GNOME nahradit, protože na rozdíl od něj je do prostředí lépe integrován (Pidgin není přímo součástí GNOME). Nejenže využívá IM knihovny z GNOME, ale spoléhá se i na další programy. Pro automatické nastavování stavu „nepřítomen“ využívá gnome-screensaver a pro opětovné připojení zase Network Manager.

Volání v Empathy v síti JabberVolání v Empathy v síti Jabber

V Ubuntu (nevím, zda i v jiných systémech) však Empathy trpí až komickou chybou. Pokud totiž při psaní stisknete mezerník, program padá. Bez nadsázky lze tady říci, že Empathy posílá jen jednoslovné zprávy. Empathy je tak jedinou nestabilní černou ovcí, se kterou jsem se v GNOME setkal. Otázkou zůstává, zda je opravdu připraven k ostrému nasazení a zda nebylo lepší s ním počkat do další verze a zapracovat na stabilitě i funkční výbavě.

Hamster – sledujte svůj čas

Hamster, applet pro panel, se hodí především těm, kdo si potřebují měřit čas, který stráví čas nad nějakou činností. Pokud pracujete samostatně a jste placení od hodiny, může pro vás být tento applet velkým pomocníkem. Můžete si nechat počítat několik činností naráz, počítání zastavovat nebo zase obnovovat. Applet vám na liště ukazuje aktuálně dosažený čas, takže se nemusíte bát, že byste nedejbože pracovali přesčas nebo si zkrátili obědovou přestávku.

Hamster - měřič časuHamster - měřič času

Činnosti lze rozdělovat do kategorií, prohlížet denní, týdenní nebo měsíční grafy. Můžete si nastavit, že se počítadlo v případě nečinnosti samo zastaví. Applet Hamster se nenachází mezi standardními applety a je nutno ho doinstalovat, v Ubuntu (vývojová verze 8.10) to je balíček hamster-applet.

Deskbar ještě mocnější

Čím dál oblíbenější jsou nástroje, které na základě vyplněných údajů vyhledávají nejrůznější věci v systému. Mezi uživateli GNOME je v poslední době velmi populární GNOME-Do. Přesto má GNOME v této kategorii také jiného ostříleného harcovníka. Je jím applet Deskbar, který zvládá celou řadu funkcí: vyhledávat aplikace, dokumenty, pracuje s desktopovými vyhledávači Beagle a Tracker, spolupracuje s celou řadou webových služeb. V nové verzi své možnosti ještě rozšiřuje o další pluginy. Získal funkce kalkulačky, dokáže vyhledávat na Googlu (i v otevřeném kódu), v Yahoo! i Wikipedii. Nově lze také stahovat a instalovat pluginy přímo z webového repozitáře. Z Deskbaru se tak stává opravdu mocný nástroj.

Deskbar jako kalkulačkaDeskbar jako kalkulačka

Ekiga 3.0

Nejen Empathy je novinkou na poli komunikačních nástrojů. Zbrusu nové verze se dočkal i VoIP a video komunikátor Ekiga, dříve známý jako GnomeMeeting. Nejzásadnější změnou, kterou uživatel pozná na první pohled, je zcela přepracované rozhraní, jehož ústředním prvkem je seznam kontaktů, který vzhledem připomíná Pidgin. Mezi další drobnější vylepšení patří lepší podpora volání přes SIP, monitorování linky PBX, podpora nových kodeků videa, akcelerace videa a režim zobrazení na celou obrazovku.

Ekiga má kompletně přepracované rozhraníEkiga má kompletně přepracované rozhraní

Pokračování: GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení

Nahoru

Příspěvky

GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail
Jaroslav Šmíd 29. 09. 2008, 19:37:07
Odpovědět  Odkaz 
Gnome má jednu vadu s vyhledáváním. Např. jsem ve složce /usr a hledám soubor. Stisknu Ctrl+F, vyskočí vyhledávací pole, napíšu, co hledám a ono mi to nabízí soubory z ~ a z usr ani ň
Re:GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail
mam 1. 10. 2008, 13:37:32
Odpovědět  Odkaz 
Neviem ako je to v gnome 2.24, ale aj vo verzii 2.22 to takto nefunguje, funguje to spravne, takze to hlada z usr. Asi si gnome skusal nejaku skorsiu verziu, kde bol takyto bug.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz