přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Myšlenkové mapy pomáhají plánovat

Myšlenkové mapy pomáhají plánovat

xmind.jpg

Myšlenkové mapy jsou nástrojem nejen pro ztvárnění nápadů, ale také pro zachycení současného stavu, v němž se nachází projekt, nebo také pro plánování projektů budoucích. Univerzálnost konceptu předurčuje myšlenkové mapy k použití pro mnoho účelů. Potřebujete ale také kvalitní aplikaci, která vám nebude klást odpor. Mezi kvalitní patří program XMind.


Typickým použitím myšlenkové mapy je SWOT analýza projektu; lze ji pochopitelně vytvořit na papíře, ale špatně se s ní pracuje dál a špatně se prezentuje. XMind obsahuje dostatečné množství prvků, s jejichž pomocí lze vytvořit reprezentativní myšlenkovou mapu, kterou můžete bez obav použít jako živou prezentaci nebo jako přílohu obchodní nabídky.

Každá mapa má centrální téma, z něhož se větví podtémata a jejich podtémata. Vzniká tím strom, který lze v programu zobrazit mnoha způsoby – jako organizační schéma, jako tabulku, jako „rybu“ nebo jako logický diagram. Jednotlivé větve lze graficky odlišit (barevnost bublin a spojnic), lze připojit vlastní obrázky a také obrázkové značky (markers).

xmind-2.jpg

Výstup

Výsledek lze uložit jako obrázek, HTML stránku nebo ve formátu pro FreeMind (zavedený open-source program pro vytváření myšlenkových map). Celou mapu lze také označit a zkopírovat do schránky jako strukturovaný text; přímý export do PDF je možný po zakoupení ročního předplatného a varianty XMind Pro. Ta je také klíčem k dalším funkcím, které jsou však pro běžnou práci jednotlivce postradatelné. XMind Business je určen firmám a obsahuje navíc možnost vytvářet vlastní barevná schémata, Ganttův diagram s rozšířenými vlastnostmi, sdílení map přímo se spolupracovníky a export do více formátů.

xmind-1.png

S programem je propojena služba Xmind Share, jež se používá pro sdílení vytvořených map na webu xmind.net – ten je také cenným zdrojem již hotových map, které můžete použít jako šablony. Program ale několik šablon obsahuje – např. pro záznam schůzky, plánování projektu, organizační schéma nebo procesní diagram.

XMind není jedinou aplikací, která umožňuje vytvářet myšlenkové mapy, ale je jednou z těch profesionálních a navíc open source. Může nahradit iMindMap Tonyho Buzana, který myšlenkové mapy vynalezl.

Článek vyšel ve čtvrtém čísle magazínu Open source & praxe.

Nahoru

Příspěvky

Pomalé GUI
honyczek 15. 05. 2012, 11:56:43
Odpovědět  Odkaz 
V XMind mám vytvořenou mapu jednoho projektu, kterej programuju. Vypadá to pěkně, nabízí to docela široké možnosti, jenom mě to jede hrozně pomalu, když se přesouvám po mapě použitím scrollbarů. Dělá vám to to stejné?
Myšlenkové mapy pomáhají plánovat
VikiT. 16. 05. 2012, 15:47:08
Odpovědět  Odkaz 
opravdu je to open source?
Re: Myšlenkové mapy pomáhají plánovat
JakubL 16. 05. 2012, 17:03:34
Odpovědět  Odkaz 
Je: https://code.google.com/p/xmind3/
Myšlenkové mapy pomáhají plánovat
tvazac 20. 05. 2012, 19:00:18
Odpovědět  Odkaz 
Chtěl jsem si software vyzkoušet, ale bohužel se mi nedaří přihlásit. Registroval jsem se na xmind.net, ale při spuštění desktopové aplikace mi to pořád píše chybné heslo (určitě je správné). Zkoušel jsem jak verzi z repozitářů (Debian 64bit), tak i z xmind.net.
Nenarail jste někdo na podobný problém?
Vlastimil Ott Re: Myšlenkové mapy pomáhají plánovat
Vlastimil Ott 20. 05. 2012, 19:10:10
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem se s tím nesetkal, protože to nepoužívám.

Software můžete používat bez přihlašování - sdílení map na webu není vždy vhodné (k tomu slouží přihlašování).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz