přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů

Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů

xfce.png

Jak je na tom Xfce, pokud chceme sledovat filmy, poslouchat muziku, prohlížet fotografie? Má své aplikace, nebo musí sáhnout do konkurenčních vod GNOME či dokonce KDE? Právě multimédii - a nejen jimi - se zabývá tento článek.


Přehrávač: Xfmedia

Obrázek:  02.jpg

Xfmedia a video

Xfmedia je výchozím přehrávačem audia v Xfce, ale je postavený na xine, takže zvládne přehrát i obraz - třeba i DVD. Pro přehrávání hudby je dostačující a krásně zapadá do odlehčeného Xfce. Pokud ho používáte, je zaintegrován do kontextové nabídky v Thunaru.

Obrázek:  03.jpg

Xfmedia v kontextové nabídce

Při přehrávání videa však nevypadá příliš přívětivě - ne všem uživatelům vyhovuje koncept dvou oken, jednoho na ovládání a druhého se samotným videem. Proto s ním většina distribucí nepočítá a bývá nahrazován přehrávačem z GNOME - Totemem, který na GNOME nemá přílišnou závislost a díky GTK+ vypadá přirozeně.

Obrázek:  04.jpg

Totem a video

xine [abclinuxu.cz.

Chcete kolekci?

Ať už si na přehrávání videa vyberete kterýkoliv, oba zmíněné programy neumožňují vytvoření kolekce vaší hudby tak, jak to dělá například Amarok. V tom případě se vám určitě zalíbí aplikace Exaile, kterou se vývojáři snaží co nejvíce přiblížit Amaroku. Tím, že přebírají funkce Amaroku, se vývojáři nijak netají a je to jedním z jejich cílů. Exaile je možné skrýt do oznamovací oblasti, odkud se dá i částečně ovládat kolečkem myši. Dokáže na obrazovce zobrazit informace o skladbě, nemá závislost na žádném prostředí a v Xfce vypadá více než hezky.

Obrázek:  05.jpg

Exaile - Amarok v GTK+

Prohlížeč obrázků

V oblasti prohlížení obrázků bylo dlouhou dobu v Xfce prázdné místo. Nativní prohlížeč prostě neexistoval a uživatelé byli nuceni sáhnout po něčem jiném. Proto byl dlouho výchozím prohlížečem obrázků v Xubuntu program GQView. Velmi dobrou volbou pro Xfce je program Mirage, nenáročný a jednoduchý prohlížeč obrázků v GTK+. Padla na něj volba třeba při vytváření Fedora 8 Xfce Spin (instalovatelné live CD s Fedoru a Xfce).

Obrázek:  06.jpg

Mirage - nenáročný a jednoduchý prohlížeč obrázků

V srpnu roku 2007 začal vznikat nový nativní prohlížeč obrázků jménem Ristretto. Je poznat, že jeho vývoj jde rychle kupředu, někdy vyjdou i čtyři nové verze do měsíce. Pokud vám taková dynamika vadí, zůstaňte raději u Mirage. Ristretto je velice sympatická aplikace, jež se snaží vyjít uživateli maximálně vstříc. Nemá přitom v menu stovky různých voleb a režimů, u kterých ani nebudete vědět, k čemu vlastně slouží. Předpokládá se jeho ostré nasazení v Xubuntu Hardy Heron; pokud ho chcete vyzkoušet, aktuální debianní balíček pro Ubuntu najdete na mém blogu (ten z Debianu má v Ubuntu nesplnitelné závislosti), popřípadě můžete zkusit kompilaci zdrojových kódů, nebo ebuild pro Gentoo.

Obrázek:  07.jpg

Ristretto - nový nativní prohlížeč obrázků

Velice užitečnou vlastností tohoto programu je lišta náhledů, kterou můžete mít buď svisle, nebo vodorovně. Pomocí ní se můžete orientovat v aktuální složce. Pamatuje si seznam naposledy otevřených obrázků a přímo z menu můžete prohlížený obrázek otevřít v jiné aplikaci, schopné daný formát otevřít (třeba v GIMPu).

Obrázek:  08.jpg

Ristretto - otevřít pomocí...

Pečeme, smažíme... vaříme?

Multimédia tady ale nejsou jen proto, abychom si je vychutnávali, ale také, abychom je šířili (ať už proti tomu OSA dělá cokoli). Co se týče vypalování CD a DVD disků, má sice Xfce nativní aplikaci, ale zmiňuji ji pouze ze slušnosti. Jmenuje se Xfburn a má závažný problém, umí vypalovat jen datové CD, nepodporuje ani hudební CD, ani jakékoli DVD. Jde o grafickou nadstavbu pro konzolové programy na práci s CD disky (cdrecord, mkisofs, readcd a cdrdao).

Pokud se vám daná situace nelíbí, jste student a umíte programovat, bude vás zajímat možná účast projektu Xfce na Google Summer of Code 2008. V seznamu nápadů pro GSoC figuruje i rozšíření aplikace Xfburn o podporu DVD. O účasti Xfce se rozhodne 17. března 2008, ale pokud máte vážný zájem, připište se co nejdříve. Zdroj: blog Briana J. Tarricona

Obrázek:  09.jpg

Xfburn - vypalování datových CD

Proto bude pro Xfce asi lepší volbou nějaká jiná aplikace, například Brasero. Jde o dostatečně jednoduchou a funkční aplikaci, až si troufám říct, že Xfce by ji klidně mohlo adoptovat, nebýt veliké závislosti na prostředí GNOME. Po spuštění nás uvítá otázkou, co že to vlastně chceme dělat.

Obrázek:  10.jpg

Brasero - po spuštění

Pokud vypalujeme, ať už datovou nebo hudební kompozici, máme k dispozici náhled multimediálních souborů - obrázků a zvukových i obrazových nahrávek. Pro vytvoření obsahu disku se používá klasický drag'n'drop systém zleva doprava, jak jej známe třeba z komerčního Nera, které na Xfce také nevypadá špatně.

Obrázek:  11.jpg

Brasero - náhled souboru

Obrázek:  12.jpg

Nero Burning ROM

Zálohování DVD

Ačkoli Xfce neobsahuje žádný nástroj na převod DVD videa do jiného formátu, velice jednoduchou a funkční aplikací je Thoggen. Je jednoúčelový a jednoduchý. Dokáže však zatím ukládat video pouze ve formátu Ogg Theora a je velice pomalý.

Obrázek:  13.jpg

Ripování DVD pomocí Thoggen

Ovládání hlasitosti a nahrávání zvuku

V prvním díle tohoto seriálu jsem psal o panelu. Na ten jde přidat i applet, který ovládá hlasitost. Tu pak můžete měnit třeba kolečkem myši, nebo multimediálními klávesami na vaší klávesnici. V Xubuntu se však objevila chyba, kvůli které není možné tento užitečný applet na panel přidat klasickým poklepáním v okně s výběrem appletů. Pokud ho chcete přidat, musíte ho z toho okna na panel přetáhnout.

Pokud chcete v Xfce nahrávat zvuk z mikrofonu, budete muset sáhnout po aplikaci z GNOME, konkrétně gnome-sound-recorder. Žádná aplikace pro Xfce neexistuje.

Obrázek:  14.jpg

GNOME Záznamník zvuků

Archivační program

Trochu netradičně zařadím na základě vašich komentářů do dílu o multimédiích i archivační program, i když sem zjevně tématicky nepatří. Vzpomněl jsem si na něj, když jsem překládal článek o výběru distribuce s Xfce. Zjistil jsem, že některé distribuce vybírají pro Xfce jako výchozí správce archivů File Roller, což je aplikace z GNOME. Pokud je tomu tak i u té vaší (třeba v Xubuntu), vězte, že to není proto, že by Xfce svého správce nemělo. Je jím Xarchiver (nikoli Xfarchiver, jak je občas mylně označován), který je však nahrazován mladou aplikací Squeeze, u níž se čeká jen na odstranění závažné chyby při rozbalování zip archivů. Pokud se vám také nelíbí zařazení aplikací z GNOME do Xubuntu i přes existenci funkčních aplikací pro Xfce, můžete podpořit tento nápad na Ubuntu brainstormu.

Obrázek:  15.jpg

Správce archivů Squeeze

Svým vzhledem se File Rolleru více podobá a je také více uživatelsky přívětivější. Je také integrován do archivačního pluginu Thunaru, o kterém jsem psal v minulém dílu. Ve své podstatě ale vychází stále z původního Xarchiveru, který je stále hlavním archivačním programem v Xfce.

Závěrem

Ať už to je na poli multimédií jakékoli, je jasné, že zítra může být všechno jinak, protože vývojáři si uvědomují zaostalost v této oblasti, a vývoj jde proto rychle kupředu. Příště vám povím něco o kancelářských balících a o kalendáři.

Nahoru

Příspěvky

Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
akeem 14. 03. 2008, 09:27:00
Odpovědět  Odkaz 
dobry clanek, osobne mi svou nenarocnosti na prehravani hudby do xfce sedi spise quod libet, na video pak spise vlc player
Martin Šín Re:Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
Martin Šín 14. 03. 2008, 10:38:52
Odpovědět  Odkaz 
Já používám na přehrávání hudby daemon mpd v kombinaci s klientem gmpc, také můžu doporučit.
Miroslav Hrončok Re:Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
churchyard 14. 03. 2008, 11:41:01
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tipy ;) mrknu se na to.
Re:Re:Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
akeem 14. 03. 2008, 17:45:29
Odpovědět  Odkaz 
anebo taky decibel audio player
Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
Milhouse 14. 03. 2008, 11:22:27
Odpovědět  Odkaz 
Seriál se mi poslední dobou hodí. Snažím se na noťasech rozchodit něco rychlejšího, než obligátní WM(KDE).
Xfce4 s kompozitem vypadá dobře, jen se zbavit těch některých nepříjemných bugů závislostí na Gnome. Za což tento seriál bojuje. ;)
Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
Zdenda 14. 03. 2008, 12:22:20
Odpovědět  Odkaz 
Jsem moc rád za tento seriál, protože přecházim na notebooku z KDE na Xfce. Autorovi za něj patří velkej dík. Nemůžu ale najít, kde nastavit, aby se okna (když je zvětšuju) přilepovala nejen ke krajům obrazovky, ale taky k dalším oknům. Nevíte, kde to najít? Díky
P.S. Xfce se mi moc líbí :-) a zabíraj opravdu málo místa (u mě je to po bootu 100MB)
Miroslav Hrončok Re:Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů
churchyard 14. 03. 2008, 18:08:22
Odpovědět  Odkaz 
Přilepování bohužel funguje pouze při přesunu, při zvětšování ne.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog