přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Android 11 na Raspberry Pi - otázky

Android 11 na Raspberry Pi - otázky

android.png

Fungování Androidu na Raspberry Pi vyvolává hodně otázek. Hned na začátku si odpovězme alespoň na jednu základní. Oficiální podpora Androidu pro Raspberry Pi jednoduše není. Navzdory tomu se Android dá na Raspberry Pi 4B docela komfortně používat.


Ptejme se dál. Proč se vůbec zabývat Androidem, když na Raspberry Pi běží kromě domácího Raspberry Pi OS celá řada kvalitních operačních systémů? Pokud vím, ani jeden z nich není dokonale optimalizovaný pro ovládání pomocí dotykového displeje. Dalším argumentem by mohly být aplikace vytvořené pro Android, které v žádné linuxové distribuci nenajdete.

Jaký Android?

Nabídka různých Androidů (Android ROM) je pro Raspberry Pi překvapivě široká. Za to vděčíme faktu, že zdrojové kódy Androidu jsou k dispozici jako svobodný software pod Licencí Apache. Každý si tedy může každý sestavit svůj vlastní operační systém a poskytnout ho k užívání. Při procházení internetu například narazíte na emteria.OS zaměřený na IoT a jistě také najdete placený RasPand. Dle mého mínění jsou pro uživatele Raspberry Pi momentálně nejzajímavější dva systémy, které navazují na kdysi populární CyanogenMod. První z nich, LineageOS, je jeho přímým nástupcem.

Lieageos
LineageOS po instalaci Open GApps a aplikací z Google Play

Druhý, OmniROM, vznikl jako reakce na komercionalizaci CyanogenMod. Pro Raspberry Pi sice jsou oba k dispozici pouze ve formě neoficiálních ROM, sestavených jednotlivci, ale to nic neříká o jejich použitelnosti.

Lieageos
OmniROM s MicroG a nainstalovanými aplikacemi

Dle mých testů mají oba kvalitně vyřešenou podporu hardware Raspberry Pi. To znamená, že se nemusíte obávat nefunkčního zvukového výstupu, ethernetu, WiFi, Bluetooth ani GPIO. Dobrou práci také u obou odvádí hardwarová akcelerace grafiky například u her. Jediné, co zatím nefunguje, je hardwarová akcelerace videa. Jeho přehrávání vám proto půjde plynule pouze do rozlišení 720p.

Google Apps nebo něco jiného?

Kdokoli si může sestavit svůj vlastní Android, ale s jedním omezením. Tím jsou proprietární aplikace Google (Google Apps) mezi které patří Obchod Google Play, Gmail, Mapy atd. Z licenčních důvodů nemohou být dodávány přímo v systému, ale musí být instalovány dodatečně nejčastěji z balíku aplikací Open Gapps. Je nutno dodat, že k proprietárním aplikacím existují svobodné alternativy MicroG, Aurora Store, F-Droid, Aptoide a mnoho dalších.

MicroG

MicroG je otevřená implementace proprietárních knihoven Google podporovaná nadací /e/Foundation. Představuje základní alternativu ke Google Apps, přesněji řečeno, poskytuje aplikační rozhraní ke službám Google Play, Mapám, geolokaci a zasílání zpráv Google. Její součástí je také aplikace Store (Phonesky), která poskytuje přístup do služby Google Play a tedy umožňuje instalovat z ní aplikace.

Aurora Store

Na podobném přístupu je postaven Aurora Store, který také stahuje aplikace přímo ze serverů Google. Stejně jako u MicroG je proto jejich nabídka srovnatelná a stažené soubory stejně bezpečné, jako byste je stahovali z Google Play. Má to ale jeden háček. V klientské aplikaci Aurora Store najdete doporučení k jejímu anonymnímu užívání. Použití alternativního klienta k přístupu ke službám Google Play lze považovat za porušení Smluvních podmínek služby Google Play a to může vést až k zablokování vašeho účtu.

Aurora Store
Aurora Store v OmniROM

F-Droid, Aptoide a další

Jistě bychom neměli zapomenout na obchody, které nemají s Googlem vůbec nic společného. Jmenujme například dva svobodné F-Droid a Aptoide a dva firemní Amazon Appstore, HUAWEI App Gallery.

F-Droid

Dodejme, že přestože nabídka aplikací v Aptoide je velice široká, s Google Play se měřit nemůže. Z pochopitelných důvodů také velice rychle roste nabídka aplikací v HUAWEI AppGallery.

Aptoide

Ať už si tedy vyberete pro instalaci na Raspberry Pi LineageOS nebo OmniROM, v obou případech budete postaveni před stejnou otázku. Který z obchodů si zvolit? Doinstalovat si proprietární aplikace od Google a strpět jeho monitoring a nebo jít svobodnější cestou i za cenu zvýšeného nepohodlí a rizika? V příštím pokračování tohoto textu se podrobně podíváme na to, co dokáže svým uživatelům nabídnout LineageOS 18.1 a probereme si krok za krokem jeho instalaci včetně instalace GApps nebo Aptoide.

Nahoru

Příspěvky

Android 11 na Raspberry Pi - otázky
Ivo Válek 5. 02. 2021, 21:47:10
Odpovědět  Odkaz 
Díky za váš příspěvek, určitě toho využiju!
Android 11 na Raspberry Pi - otázky
me 17. 08. 2021, 00:45:20
Odpovědět  Odkaz 
Zkusil jsem nainstalovat Omni na RPI4, zda bude mozne spustit aplikaci DreamLab, coz je aplikace navrzena pro mobilni telefony, klient pro vypocetni grid zamereny na podporu vyzkumu rakoviny a take covid. A vysledek? Nefunguje, jako na mnoha podobnych zarizenich. Problem je se senzory, baterii a take castecne Etherentem.

1) Ethernet kabel neni aplikaci pro mobilni telefon detekovan. Musi se pouzit WiFi. Lze to nejak obejit (simulace WiFi pres Ethernet??)

2) Baterie. Android hlasi, ze je nabita na 0% a DreamLab zacina pocitat, kdyz je baterie na cca 90%, takze toto je neprekonatelny problem.

3) Nektera zarizeni maji jiny problem s baterii; nemaji tepelny senzor, ale Android hlasi, ze se baterie prehriva. Takze DreamLab ceka, az baterie vyvhladne...

Presto existuji zarizeni, ktere namaji baterii a DreamLAB lze rozchodit, treba Amazon FireTV Stick 4K, tam je vse udelano sprave, ale levnejsi Amazon FireTv Stick Lite ma problem s baterii (bod 2).

Tak premyslim, zda je problem s baterii na RPI4 tim, ze je nekde v "Omni" Android spatne nakonfigurovan nejaky driver, nebo je to problem hardware. Myslim si, ze je to problem SW...

Pokud chcete experiemntovat, tak DreamLAB lze ziskat treba z https://applinked.store/, store kod je 31415
Android 11 na Raspberry Pi - otázky
me 17. 08. 2021, 03:02:33
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem jeste zkusil LineageOS, a je to velky rozdil. Tady DreamLab funguje, LineageOS, totiz hlasi, ze baterie je nabita na 100%. Z meho pohledu je LineageOS lepe vyladen, i kdyz rozdily jsou jen v detailech... Osobne se mi libi vice nez "oficialni" Android pro Pine64 nebo Odroid-C2, protoze ty vyladene rozhodne nebyly... :-( LineageOS pro RPI4 je pekne udelane a mohu jej kazdemu doporucit!

Bylo by fajn, kdyby pristi Android prisel s trikem, ze lze Ethernet pripojeni videt treba jako specialni WiFi AP, tak by to zvysilo kompatibilitu s aplikacemi napsanymi pro mobilni telefon. Proc to uz davno neni sjednocene?? ;-)
Android 11 na Raspberry Pi - otázky
Pavel Koc 4. 10. 2021, 14:34:40
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

po nainstalování LineageOS nevídím celou velikost SD karty, Nevíte prosím jak vidět celou kapacitu karty? Kartu tam mám 32GB ale vidím jen nějakých 8GB (systém a trošku místa na soubory) Zbytek kapacity SD není vůbec videt
děkuji moc za info
Android 11 na Raspberry Pi - otázky
Lubomír Čevela 2. 07. 2022, 11:37:14
Odpovědět  Odkaz 
Je potřeba "roztáhnout" oddíl s Androidem po celé kartě. Už je to dlouho, ale myslím, že jsem k tomuto účelu použil Gparted.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz