přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace

Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace

exospace.jpg

Internetový věstník ExoSpace.cz má jako svůj primární úkol vzdělávat děti a mládež v otázce přípravy článků a správy redakčního systému, přesto si ale dokáže udržet krok s dobou a přináší celkem aktuální zprávy ze světa astronomie, kosmonautiky a svobodného softwaru. Jedním z jeho hlavních nosných pilířů je dokázat, že lze většinu prací souvisejících s provozováním webové stránky vyřídit pomocí svobodného softwaru.


Z historie

ExoSpace.cz byl založen přesně před rokem, 17. dubna 2013, tehdy dvanáctiletým Davidem Burdou, studentem gymnázia v Příbrami. Stránku vytvořil bezplatně na WebNode s cílem vyzkoušet si, jak se taková stránka tvoří.

Původní stránka byla na WebNode Původní stránka byla na WebNode


Původním zaměřením Davida Burdy byly exoplanety. Pravidelně navštěvoval forum na kosmonautix.cz, kde se dověděl informace nutné k založení vlastní stránky na vlastní doméně za použití svobodného redakčního systému http://wordpress.com/. Poté, někdy v červnu, oslovil mě (Petra Valacha) s žádostí o vytvoření loga pro jeho stránku.

Logo nakonec vytvořil David Hřivňacký, můj kolega-grafik, který rovněž později vypomohl s realizací vizitek, kalendářů i tištěného zpravodaje ExoNEWS. Přes léto se naše spolupráce utužila natolik, že jsem zakoupil hosting, aby na něj David mohl nainstalovat WordPress, phpBB forum (prozatím sloužící pro interní účely) a společně pak i testovací stránku.

Následně David přemísťoval obsah z původní stránky na WordPress a já jsem pokračoval v psaní článků na původní stránku. V průběhu léta jsme pilovali podobu stránky a David mě zaučoval v řízení WordPressu a fóra. Ve druhé polovině srpna jsme pak přešli výhradně na WordPress. V té době už jsme za sebou měli i první věstník ExoNEWS, vytvořený pouze pomocí programu Scribus.

Obálka prvního čísla věstníku ExoNEWS Obálka prvního čísla věstníku ExoNEWS


Spolupráce pokračovala dál, připojili se k ní další kolegové – čtyřiačtyřicetiletý Jirka Fiala z Prahy, osmáctiletý Samuel Slavkovský ze Slovenska (již velmi zkušený autor z kosmonautixu), patnáctiletý Filip Melichar z Předboje u Prahy, grafik Ondra Šponiar (28 let, Hradec Králové), třináctiletý Davidův spolužák Tomáš Mígl, krátce nato i další spolužák (o něco mladší) Vojta Ježek, sedmnáctiletý Albert Halenka ze Šumperska a Eda Boldižár z Košicka.

Po Novém roce přibyli další – bratři Halenkovi: Vojta (16 let) a Michal (22 let), Martin Valko (22 let), Sebastian Komínek (15 let) z Hodonínska a Adam Mičian (15 let) ze Vsetína.

Poznámka šéfredaktora: Michal Halenka nyní píše i pro LinuxEXPRES – je například autorem článku o VirtualBoxu nebo reportáže z konference LinuxDays 2013.

V průběhu času „vyhořel“ Samuel, který přestal mít o kosmonautiku zájem, Tomáš, jemuž byla aktivita naprosto nesmyslně v podstatě zakázána rodiči (Tomáš dostal zákaz komunikace se staršími členy ExoSpace), a odmlčel se i nejstarší a nejaktivnější člen Jiří, autor kalendáře i mnoha článků, u něhož je ale vážné podezření, že se mu něco zlého přihodilo. Naopak příliv nováčků představuje významnou vzpruhu i pro stávající mančaft, a to hned z několika důvodů.

Nejnovějšími přírůstky jsou Martin Valko a Michal Halenka, oba studenti FEL ČVUT Nejnovějšími přírůstky jsou Martin Valko a Michal Halenka, oba studenti FEL ČVUT


Na historii ExoSpace se můžete podívat blíže do prezentace.

Aktuální podoba webové stránky (v brzku bude kompletně přepracována) Aktuální podoba webové stránky (v brzku bude kompletně přepracována)

Změna zaměření...

Cílem ExoSpace bylo zpočátku vytvořit profesionální stránku informující o novinkách v astronomii a kosmonautice. Tomu však chyběl dostatek osobního času jednotlivců i to, že se ve většině jednalo o amatéry, bez zkušeností na podobném podniku. Pozornost se tedy přesunula na vlastní školení a výuku mladších, méně zkušených kolegů.

Bylo rozhodnuto z ExoSpace vytvořit platformu, na níž by si každý mohl vyzkoušet veškeré práce související s činností redakce, získat znalosti a zkušenosti při práci s nejrůznějšími programy a také najít využití pro takovou práci. Snahou ovšem bylo držet krok s dobou, aby celková práce měla i význam popularizační, takže i když ExoSpace slouží jako prostředí pro (dálkovou) výuku dětí a mládeže, zároveň jen s malým zpožděním (a někdy i jako první) informuje o novinkách.

Následně do repertoáru zájmů přibyl i otevřený software – záhy jsem si uvědomil, že až na grafika celá činnost stojí na svobodném a otevřeném softwaru, a rozhodl jsem se tedy, že z něj udělám jeden ze základních pilířů existence redakce.

… a organizační struktury

Jako dodatek uvádím, že v poslední době došlo k jisté reorganizaci. Vedoucím ExoSpace zůstává David Burda, šéfredaktorem webové stránky Petr Valach. Vedoucím odpovědným za Facebook byl Eda, který se ale rozhodl vyzkoušet si na doméně ExoSpace vlastní stránku, v podstatě jen galerii fotografií.

Za oblast výchovy a výuky pak odpovídá Michal spolu se svým bratrem Vojtou. Vojta, Michal a Martin rovněž mají na starosti IT vývoj (v současnosti vznik nové stránky ExoSpace). Překlady článků do angličtiny zpracovává Albert. Po přijímacích zkouškách bude mít Adam na starosti Facebook a novinky a Sebastian vede sekci neoficiálně označenou „Skauti a kosmonauti“ (je jedním ze tří skautů v ExoSpace, ale jediným aktivním).

Patnáctiletý skaut ze střediska Jižní kříž Sebastian Komínek Patnáctiletý skaut ze střediska Jižní kříž Sebastian Komínek
má na starosti „skautskou sekci ExoSpace“

Použitý software

Konečně se dostáváme k tomu hlavnímu – softwarovému řešení ExoSpace. Základem je redakční systém WordPress. Ten je běží na operačním systému GNU/Linux. Linux se natrvalo zabydlel u Petra, Vojty Ježka, u všech tří bratrů Halenkových i Martina. Jelikož Martin a Michal jsou spolužáci z Fakulty elektrotechnické ČVUT, lze to u nich celkem i předpokládat. Určité pokusy má za sebou i David. Zájem o Linux má i Adam.

Velmi významnou práci (např. při přípravě příspěvků a prezentací) obstarává kancelářský program LibreOffice. Aktuálně je prakticky nemyslitelné, aby kdokoliv z redakce vytvářel prezentaci pro účely ExoSpace v jiném programu.

Určitou sílu konečně získává e-mailový klient Thunderbird, dosud používaný jen Petrem a Albertem (před příchodem jeho bratrů), a zřejmě i Vojtou Ježkem. Nyní ho snad již využívá většina. Prostřednictvím jak Thunderbirdu, tak hlavně KMailu se budou posílat úkoly ve formě pozvánek k akcím v kalendáři.

Podklady pro ExoNEWS vytváří Ondra sice ve Photoshopu, ale závěrečné sesazení je práce pro mě a Scribus.

S tím souvisí i použité grafické programy. Velkou váhu má grafický editor GIMP – s jeho pomocí vytvářel David své obrázky fiktivních exoplanet.

Davidovy poutavé ilustrace exoplanet, vytvářené pomocí programu GIMP Davidovy poutavé ilustrace exoplanet, vytvářené pomocí programu GIMP


Nezbytným doplňkem jsou astronomické programy, některé notoricky známé, některé prakticky vůbec. Klíčový je program Stellarium, dále Celestia, Virtual Moon Atlas, KStars a další.

Náš FTP účet spravujeme pomocí programu FileZilla.

Komunikace mezi členy probíhá buď prostřednictvím chatu na Facebooku (k čemuž máme vyčleněno několik chatovacích místností) nebo Skypu, případně TeamVieweru. S ohledem na čím dál nižší uplatnění Facebooku se předpokládá orientace na forum. A alternativy ke Skypu a TeamVieweru, navržené mj. šéfredaktorem LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz Lukášem Jelínkem, se momentálně prověřují.

Část svobodného softwaru používaného pro účely ExoSpace Část svobodného softwaru používaného pro účely ExoSpace


Seznam používaného a doporučovaného softwaru najdete na stránce ExoSpace. O významu svobodného softwaru (nejen) pro ExoSpace jsme hovořili na semináři na příbramském gymnáziu Legionářů a použitou prezentaci si můžete stáhnout zde.

Petr a Albert na semináři (http://gymtv.pb.cz/jaky-byl-vesmir) Petr a Albert na semináři (http://gymtv.pb.cz/jaky-byl-vesmir)

Albert při přednášce, v pozadí Tomáš (http://gymtv.pb.cz/jaky-byl-vesmir) Albert při přednášce, v pozadí Tomáš (http://gymtv.pb.cz/jaky-byl-vesmir)

Nejmladší člen Vojta Ježek coby moderátor,<br>v pozadí vedoucí David a Tomáš Nejmladší člen Vojta Ježek coby moderátor,
v pozadí vedoucí David a Tomáš (http://gymtv.pb.cz/jaky-byl-vesmir)


Kterýkoliv člen redakce může být samozřejmě podroben zaškolování v libovolném z těchto (a dalších) programů – podle možností školitele. Např. školení Linuxu celkem jistě zvládá Michal Halenka, který má na starosti kolejní síť na ČVUT. Většinu výuky ale zatím obstarává Petr Valach. Albertovi v jeho linuxových začátcích pomáhají i jeho bratři.

Závěrem

ExoSpace má sloužit jako důkaz toho, že lze redakční práce související s provozem webu tvořit z naprosté většiny prostřednictvím svobodného softwaru. Svobodnému softwaru věří Vojta Halenka, Michal a Martin. Já osobně jsem jeho zastáncem právě 10 let. Nicméně i u ostatních členů lze vidět příklon ke svobodnému softwaru a dá se říci, že se používá přednostně. Zvláště proto, že u některých programů chybí placená komerční varianta.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
Petr Valach 28. 04. 2014, 20:46:02
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že tento článek nebude čtenáři dobře hodnocen a budou vůči němu kritické komentáře, přesto si myslím, že je dobré ukázat, že si svobodný soft našel zalíbení u dětí a mládeže a že ti jsou s to s ním tvořit něco užitečného, co slouží i jiným lidem...
Petr Valach oprava
Petr Valach 28. 04. 2014, 20:55:11
Odpovědět  Odkaz 
Teď po přečtení jsem si všiml chyby (i když to není důležité) - aktivními skauty jsou Sebastian i Vojta. Další informace se týká našeho nejstaršího člena Jirky Fialy, který - podle dostupných informací - zřejmě opravdu odešel na onen svět. Invalidní důchod mu již nechodí a kolegové z jeho zaměstnání o něm nic nevědí.
Petr Valach Re: oprava
Petr Valach 7. 05. 2014, 02:06:15
Odpovědět  Odkaz 
Jirka Fiala byl dlouhodobě nemocný, proto s námi nemohl komunikovat. Naštěstí je mezi živými, ale zdravý bohužel není.
Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
tt 28. 04. 2014, 21:17:50
Odpovědět  Odkaz 
Zdar.
Po přečtení tohoto článku jsem s nadšením prošel Vaše stránky i elektronický časopis ExoNews.
Je úžasné, co všechno dokáží udělat nadšenci mezi kterými je rozdíl i celá jedna generace. Články i provedení na mě působí velice profesionálně. Přeji Vám hodně dalších úspěchů a jen tak dál. Vaše články o kosmonautice a astronomii budu na Vašich stránkách dál sledovat.
Petr Valach Re: Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
Petr Valach 28. 04. 2014, 21:48:10
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme :-)
Re: Re: Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
ivdo 29. 04. 2014, 10:12:43
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavý článek, držím palce. Mám ale dotaz, brání něco exportu časopisu ExoNews s vektorovými fonty? Takhle je to hezký časopis ve škaredém provedení.
Petr Valach Re: Re: Re: Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
Petr Valach 29. 04. 2014, 11:40:43
Odpovědět  Odkaz 
Máte pravdu v tom, že technika založená na tom, že se z Photoshopu vyexportují stránky jako obrázky, které se následně sesadí ve Scribusu, není ideální. Napříště zvolíme jiný přístup. Samozřejmě jsme zkoušeli použít jako výstupní formát PDF pro export obsahu, ale měli jsme s tím značné problémy.
Re: Re: Re: Re: Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
Kamil 6. 05. 2014, 07:06:26
Odpovědět  Odkaz 
Tak zkuste LaTeX namisto Scribusu ;) Videl jsem dost amaterskych casaku sazenych v LaTeXu a vsechny vypadaly vskutku profesionalne. Chce to jen najit peknou sablonu, ktera se hodi pro Vas typ casopisu.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Použití svobodného softwaru v praxi – ExoSpace
Petr Valach 7. 05. 2014, 02:04:54
Odpovědět  Odkaz 
Na LaTex máme mistra Martina :-) Věřím, že si najde čas a vzdělá nás v tomto.

Aktuálně ale musíme vycházet z výstupu grafika. Jinak to zatím nejde. Aspoň se máme pořád co učit :-)

Mimochodem, já osobně zastávám tezi - než se učit milion programů špatně, to radši pár trochu líp. Já vím, že LaTex není o programu, ale o přístupu. Nicméně - alespoň pro děcka je lepší "klasický" přístup. Protože jestliže nastavíme nějaké workflow, pak ho budeme učit i další, nově příchozí. A škoda odrovhávat nějaké zájemce o sazbu jen tím, že je budeme nutit učit se LaTex. Musíme brát ohled i na mladší i za cenu určité ztráty kvality. Opravdu si nehrajeme na výsledky. Já osobně chci, aby to děcka bavilo, aby byly spokojené s postupem a aspoň trochu i s výsledkem. A Scribus nakonc není tak hrozný program.

Doporučuji přečíst si následující rozhovor: http://www.scribus.cz/scribusu-se-nebojte.
Lukáš Jelínek Smazání diskusních příspěvků
Lukáš Jelínek 30. 04. 2014, 13:05:20
Odpovědět  Odkaz 
V souladu s pravidly diskuse jsem smazal diskusní příspěvky, které se dostaly mimo rámec slušné a věcné diskuse, jakož i příspěvky na ně navazující (které tím samozřejmě ztratily smysl). Prosím všechny diskutující v této i jiných diskusích, aby diskutovali slušně a k tématu článku.

Nechceme cenzurovat vyjadřování názorů na věc, ale pro řešení osobních věcí tyto diskuse neslouží. Podobně diskuse nejsou určeny ani pro vkládání reklamních příspěvků.
Re: Smazání diskusních příspěvků
cinnamon 30. 04. 2014, 15:55:38
Odpovědět  Odkaz 
V tomto případě lze plně souhlasit, sám sem se nad některými příspěvky pozastavoval.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz