přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View

OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View

Openstreetview_logo100.png

Před pár týdny bylo oznámeno spuštění projektu OpenStreetView, který má být komunitní, svobodnou obdobou známé služby Google Street View. Do přípravy obrazových dat se může zapojit každý. Jak to funguje v praxi?


Nový projekt?

Doslova před pár týdny (konkrétně 22. srpna) jsme se dozvěděli o spuštění nového projektu:  OpenStreetView. Již název napovídá, že to bude mít něco společného s projektem OpenStreetMap. A opravdu má. OpenStreetView je svobodnou, komunitní obdobou známé služby Google Street View, tedy fotozobrazení ulic a silnic, a má s OpenStreetMap hodně společného.

Přečtěte si články Václava Hejdy o OpenStreetMap a o tvorbě map.

OpenStreetView (OSV) navazuje fotografická data na mapová data OpenStreetMap (OSM), která se využívají i při pořizování fotografií. Pro odesílání fotodat se využívají uživatelské účty OpenStreetMap. Není to sice (aspoň zatím) tak, že by byla tato fotodata přímo přístupné přes OSM, ale na svém vlastním webu zobrazuje mapu OSM.

Nejlépe je nafotografována (nepřekvapivě) Kalifornie, kde má firma Telenav sídlo Nejlépe je nafotografována (nepřekvapivě) Kalifornie, kde má firma Telenav sídlo

Software využívaný pro OSV však zase tak úplně nový není. Vytvořila ho americká firma Telenav, která stojí i za spuštěním a provozem projektu. Nový je pouze způsob využití, tedy komunitní tvorba fotodat.

Zobrazení ulice v kalifornském městě Campbell (všimněte si rozostřené registrační značky auta) Zobrazení ulice v kalifornském městě Campbell (všimněte si rozostřené registrační značky auta)

Podobnou, již zhruba dva roky fungující službou, je Mapillary. Původně v ní byla fotodata licencována pod CC BY-NC (což není svobodná licence), brzy byla ale licence změněna na CC BY-SA.

Jak je to s daty a softwarem

Vytvořená fotodata jsou majetkem svých autorů, ti je do projektu poskytují pod licencí CC BY-SA 4.0 (mapová data v projektu OSM jsou rozšiřována pod starší verzí licence, konkrétně CC BY-SA 2.0). Data se uploadují na servery firmy Telenav, ale díky licenci je má samozřejmě stejnou možnost používat kdokoliv.

Software má licenci GNU LGPL 3.0 a jeho zdrojové kódy najdete na GitHubu. Týká se to všech součástí, tedy webového rozhraní včetně editoru, mobilních aplikací (pro Android a iOS), uploadovacích nástrojů i pluginu do programu JOSM.



Připravovat data může každý!

Projekt je koncipován tak, aby mohl fotodaty přispívat každý, a to co nejjednodušeji. A tím nejjednodušším způsobem je použití mobilního telefonu, který mají dnes skoro všichni a všechny novější modely disponují relativně kvalitním fotoaparátem. Čili si stačí nainstalovat aplikaci (přímo z obchodu Google Play, resp. Apple App Store) a pustit se do díla.

Dá se fotografovat obecně při jakémkoli pohybu po ulicích nebo silnicích. Nejlepší je to ovšem v autě, kde lze telefon upevnit tak, aby zůstával relativně v klidu. V jeho zorném poli by nemělo být nic, co brání výhledu – a to ani předek auta (kapota). U mnohých vozidel je vhodným místem sluneční clona, která se sklopí a telefon se připevní na její přední část (mnohdy tam je pružný pás, pod nějž se telefon vsune).

Nezapomeňte na dokonalou čistotu předního skla! Sebemenší nečistota může působit velmi rušivě, pokud na ni zasvítí sluneční světlo.

Pak už stačí spustit záznam a rozjet se. Aplikace si z GPS bere polohu a přiřazuje ji k pořízeným snímkům. U některých automobilů lze dokonce aplikaci propojit s řídicí jednotkou a zaznamenávat i v tunelech a na dalších místech, kde není dostatečný signál GPS.

Výsledek záznamu

Aplikace umožňuje přímo odesílat zaznamenané fotografie a poziční metadata. Je k tomu potřeba ověřit přístup k účtu OSM. Není nutné ukládat údaje do aplikace, lze se klidně ověřit například i přes OpenID a aplikace si uloží jen session cookie pro svou vlastní relaci. Dat je hodně, odesílejte tedy raději přes běžné domácí připojení, jinak si můžete rychle vyčerpat limit na mobilní data.

Informativní pohled na zaznamenanou trasu Informativní pohled na zaznamenanou trasu

Aplikace sice nabízí možnost prohlédnout si fotografie, ale když to zkusíte, dostanete jen zprávu o tom, že to ještě není implementováno. Interně se data ukládají jako soubory MP4, ale například ve VLC Playeru si ho nepřehrajete (něco tam problikne, ale to je vše).

Začíná upload dat (a za malý okamžik zase skončí a aplikace ohlásí chybu) Začíná upload dat (a za malý okamžik zase skončí
a aplikace ohlásí chybu)

Pokus o upload z aplikace pro Android bohužel skončil chybou. Zřejmě je aplikace ještě hodně „syrová“ a není všechno pořádně odladěno. To se ukazuje i na tom relativně malém množství fotodat, která už jsou veřejně k dispozici – část je pravolevě převrácena.

„Chybička se vloudila“ – takhle to opravdu vypadat nemá „Chybička se vloudila“ – takhle to opravdu vypadat nemá

Shrnutí

OpenStreetView je velmi zajímavý projekt, i když pro někoho může být problémem jeho spjatost se soukromou firmou (protože projekt OSM je zastřešen neziskovou organizací OpenStreetMap Foundation). Uspět však může jen tehdy, pokud bude zájem ho plnit fotodaty.

Česko zatím moc zpracováno není Česko zatím moc zpracováno není

Je jasné, že OSV při použitém způsobu těžko může dosáhnout stejné obrazové kvality jako Google, který používá speciální technologie vytvořené přímo pro tento účel. Na druhou stranu je velkou výhodou snadnost pořizování dat – pokud budou aplikace opravdu fungovat, můžeme se dočkat rychlého a relativně kvalitního pokrytí řady míst. A především ta data budou v souladu s licencí svobodně použitelná – což je to, o co tu jde především.

Nahoru

Příspěvky

Václav Hejda OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View
Venca Hejda 7. 09. 2016, 12:38:06
Odpovědět  Odkaz 
"campbell.png, Zobrazení ulice v kalifornském městě Campbell (všimněte si rozostřené registrační značky auta)"...
Neschází nám v článku fotografie ? :o)
Lukáš Jelínek Re: OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View
Lukáš Jelínek 7. 09. 2016, 14:05:58
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upozornění, asi vypadla při převodu. Doplním.
OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View
Pavel Šimerda 8. 09. 2016, 08:37:45
Odpovědět  Odkaz 
Nezmínit Mapillary je podle mě těžký hřích. Jedou na tom prakticky všichni na OpenStreetMap, řeší se na OSM akcích, sám jsem otevřel článek s tím, že se dozvím něco v tomhle směru.
Lukáš Jelínek Re: OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View
Lukáš Jelínek 8. 09. 2016, 09:25:26
Odpovědět  Odkaz 
Článek je o OSV, ne o Mapillary ;-) Ale pravda, aspoň zmínku by to chtělo, přidám ji tam.
Re: Re: OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View
Pavel Šimerda 10. 09. 2016, 00:37:21
Odpovědět  Odkaz 
Super, díky. Takže tu máme dvě svobodné služby. Budou si konkurovat? Podle čeho se mám rozhodovat, kam přispívat?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: OpenStreetView: komunitní obdoba Google Street View
Lukáš Jelínek 10. 09. 2016, 15:26:08
Odpovědět  Odkaz 
Tady je trochu problém, že každou ze služeb provozuje jedna soukromá firma, která si bude chtít hrát na svém písečku. Bylo by optimální, kdyby to bylo pod OpenStreetMap Foundation a tvořilo to integrální součást projektu OSM. Což není úplně nereálné, navíc by se dala sloučit data z obou služeb (díky licencování by to šlo). Jde ovšem o to, jak se k tomu lidé z OSMF postaví.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog