přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie

CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie

crunchbang.jpg

CrunchBang GNU/Linux 11 „Waldorf“ je distribúciou Linuxu založenou na Debiane 7 „Wheezy“. Obsahuje prostredie Openbox, je ľahko prispôsobiteľný a rýchly.


Úvod

#! (CrunchBang) je veľmi svižná a dobre vyladená distribúcia postavená na Debiane 7. Vďaka Openboxu a pár vychytávkam pôsobí „profesionálne príjemne“, je veľmi dobre a ľahko upravitelný, takže si ho môžete upraviť podľa svojích predstáv.

Veľkou výhodou je slabá záťaž CPU a pamäte RAM (cca 90 MB bez spustených aplikácií), čiže je vhodný aj na starší hardvér ako „lightweight“ distribúcia. Avšak minimalistické prostredie Openboxu nemusí vyhovovať každému. Nájdete tu grafického správcu balíkov Synaptic, ale pri práci so softvérom môžete použiť aj apt alebo aptitude, ako je to napríklad pri Debiane.

Medzi predinštalované programy patria napríklad Terminator – emulátor terminálu, Thunar – správca súborov, File Roller – správca archívov, Geany – textový editor, Iceweasel – webový prehliadač (Firefox), VLC – prehrávač médií, či mnohé iné ako GIMP, Xfburn, AbiWord, gFTP, Transmission...

Veľkosť inštalačného ISO súboru, ktorý je tiež Live verziou, sa vyšplhala na 771 MB pre 32bitovú verziu (pre 64bitovú je to o 32 MB menej), čo je celkom škoda, pretože sa nezmestí na klasické „cédečko“ a DVD disk ostáva nevyužitý. Avšak dá sa využiť inštalačný USB kľúč.

Stiahnuť si ho môžete zo stránky pre download. Poďme sa teda pozrieť na samotný postup inštalácie #! 11.

Inštalácia

Po nabootovaní sa zobrazí výber, kde si môžete zvoliť inštaláciu, spustenie Live systému alebo test pamäte.

Bootovacia obrazovka inštalačného média CrunchBangu Bootovacia obrazovka inštalačného média CrunchBangu


Pri inštalácii najprv zvolíte jazyk, krajinu, názov počítača, meno, používateľské meno a heslo.

Voľba jazyka Voľba jazyka

Nastavenie názvu stroja Nastavenie názvu stroja


Teraz nasleduje nastavenie partícií diskov. Môžete si zvoliť medzi automatickým nastavením partícií, pričom môžete použiť LVM, či šifrované LVM, alebo si môžete partície nastaviť manuálne. Pri manuálnom nastavení particií odporúčam vytvoriť na začiatku disku 20GB primárnu partíciu, naformátovanú na Ext4 a s nastaveným prípojným bodom na /. Potom partíciu nastavenú ako swap, s dvojnásobnou veľkosťou operačnej pamäte RAM. Zbytok miesta naformátujeme na Ext4 a nastavíme prípojný bod /home.

Voľba nastavenia particií diskov Voľba nastavenia particií diskov

Partície po vytvorení tabuľky Partície po vytvorení tabuľky


Po vykonaní zmien a nakopírovaní dát na disk sa nám zobrazí otázka, či chceme nainštalovať zavádzač GRUB. Zvolíme “Áno“ a pokračujeme.

Inštalácia zavádzača GRUB Inštalácia zavádzača GRUB

Ukončenie inštalácie Ukončenie inštalácie


Po zapísaní je inštalácia kompletná a kliknutím na “Pokračovať“ reštartujeme počítač. Nezabudnite odobrať inštalačné médium CrunchBangu alebo prestaviť poradie bootovania.

Prvé spustenie

Po spustení CrunchBangu vás uvíta prihlasovacia obrazovka, kde zadáte zvolené meno používateľa a heslo. Po prihlásení sa vám zobrazí samotné prostredie CrunchBangu. Hore môžete vidieť panel tint2 a vpravo je umiestnený softvér Conky, ktorý zobrazuje informácie o systéme.

Pri prvom zapnutí sa automaticky spustí „#! Post-installation script“, ktorý vám pomôže s konfiguráciou systému a doinštalovaním pár aplikácií. Na inštalovanie aplikácií bude potrebné zadať heslo používateľa.

Tento skript umožní aktualizovať systém a nainštalovať Javu, LibreOffice, podporu tlačiarne a developerské balíky.

#! Post-installation script #! Post-installation script


Prostredie Openbox je odlišné od ostatných hlavne v tom, že na plochu nedáte žiaden odkaz alebo súbor. Má menu, ktoré zobrazíte kliknutím pravým tlačidlom myši na ploche a ktorého obsah si môžete upravovať.

Konfiguračný súbor používa štruktúru XML a obsahuje príkazy na spustenie aplikácií. V CrunchBangu sú v tomto menu pridané odkazy na predinštalované aplikácie a inštalovanie ďalších (DropBox, Opera, Google Chrome), odkazy na konfiguračné súbory a nastavenia.

Menu Openboxu Menu Openboxu


Linux CrunchBang 11 určite nie je distribúcia pre každého, ale myslím, že problém zorientovať sa v prostredí by po nejakom čase nemal nikto. Môžete si prečítať recenziu na #! 10 „Statler“ a porovnanie CrunchBangu 11 s Linux Mint Debian. V súčasnosti sa pracuje na CrunchBangu 12 „Janice“.

V ďalšej časti sa budem venovať nastaveniam prostredia, konfigurácii softvéru Conky a tint2 či samotného Openboxu.

Nahoru

Příspěvky

CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
qqu 13. 12. 2013, 12:20:12
Odpovědět  Odkaz 
Nad #! uvažuji, jsem zvědavý na pokračování článku - díky za něj!
CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
Juraj Oravec 13. 12. 2013, 14:57:12
Odpovědět  Odkaz 
môžem len doporučiť, je fakt jednoduchý aa nenáročný :) prešiel som naň asi pred mesiacom a od vtedy žiadny problém nemám, len občas ho treba trochu nakopnúť a opravi pár vecí ale inak ide ako hodinky a bleskurýchlo :)
CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
Faf 14. 12. 2013, 14:00:17
Odpovědět  Odkaz 
jo skvelej mam ho uz od betaverze Waldorfa, jen se mi povedlo rozvrtat menu v openboxu a neznam zadny opravny prostredek ani prikaz, ktery by dokazal znovyvygenerovat funkcni konfigurak start nabidky... Pokud nekdo víte jak na to... napište, dík.
Re: CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
daks 15. 12. 2013, 11:45:54
Odpovědět  Odkaz 
Výchozí nastavení by mělo být v adresáři /etc/skel/.config/openbox, ve tvém případě jde o soubor menu.xml, stačí ho zkopírovat do ~/.config/openbox a provést restart Openboxu.
Re: Re: CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
Faf 15. 12. 2013, 12:12:45
Odpovědět  Odkaz 
+1
díííky :)
CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
talpa 10. 01. 2014, 00:06:42
Odpovědět  Odkaz 
jak se chova jako hostujici stanice pro vmware workstation? Vyvijim ve windows,mint ktere mam virtualizovane, hodil by se mi odlehceny system pro hostovani. Asi bude trochu problem se starym kernelem ne?
swap
JH 7. 02. 2014, 19:18:37
Odpovědět  Odkaz 
"Potom partíciu nastavenú ako swap, s dvojnásobnou veľkosťou operačnej pamäte RAM"
Nemuze byt dvojnasobna velikost RAM v nekterych pripadech zbytecna? RAM mam 16GB a prijde mi zbytecne mit SWAP 32GB
Lukáš Jelínek Re: swap
Lukáš Jelínek 7. 02. 2014, 22:50:12
Odpovědět  Odkaz 
To pravidlo o dvojnásobném swapu oproti RAM vychází z toho, že se paměť pořizuje "tak akorát" pro běžné použití. 16 GB je na běžné použití docela luxus a swap se samozřejmě může v takovém případě zcela vynechat. Na druhou stranu, pokud někdo neváhá utratit peníze za tak velkou RAM na desktopu, pravděpodobně má také dost velký disk a vyhradit na swap těch 32 GB při disku o velikosti třeba 3 TB není problém.
CrunchBang 11 – úvod, inštalácia a prvé spustenie
Vlad 7. 03. 2014, 10:25:29
Odpovědět  Odkaz 
Crunchbang jsem nedávno instaloval na IBM T42, Pentium M, PATA disk. Instalace opakovaně zmrzla po detekci pevného disku, těsně před tím, než mělo dojít k rozdělení disku. Na fóru Crunchbangu se problém řešil, většina rad byla typu "smazat celý disk a install from scratch". To ale nebyla moje cesta, neboť na disku už byla Maya (Linux Mint 13 LTS). Nakonec pomohla editace souboru /bin/check-missing-firmware kam se hned pod řádku “#!/bin/sh” mělo doplnit “exit 0”, tedy vlastně nedojde ke kontrole HW. Potom už instalace proběhla bez chybičky.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz