přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 46


Rozhraní pro tvorbu doplňků v moderních prohlížečích

puzzle.png

Okolo doplňků pro webové prohlížeče to v poslední době vře. Ruší se podpora pro starší technologie, současně ale vznikají nové. Martin Straka ukázal na konferenci IT 15.2, jaké jsou dnes možnosti vývoje doplňků.



GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou

GIMP

Několik dní po výročí 20 let grafického editoru GIMP byla vydána nová vývojová verze 2.9.2. Je první verzí intenzivně využívající pro zpracování obrázků grafickou knihovnu GEGL.



Palapeli

00_Palapeli.png



Videozáznamy z konference OpenAlt 2015

OpenAlt

Videozáznamy z letošního ročníku brněnské konference OpenAlt jsou již k dispozici. Pokud jste tedy na konferenci nebyli nebo jste sledovali jiné přednášky, můžete se podívat na video.



Red Hat Enterprise Linux 7.2: kontejnery a vyšší síťový výkon

Red Hat

Red Hat Enterprise Linux 7.2 přinesl řadu novinek především pro kontejnery, navýšil síťový výkon a začlenil obnovovací nástroj Relax-and-Recover.



Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi

Nejnovější jednodeskový Raspberry Pi Zero od Britské nadace Raspberry Pi foundation vykročil směrem dalšího snižování ceny. Ta by se u tohoto modelu měla pohybovat kolem pouhých 5 dolarů.



Linux Ubuntu bude pohanať vstavaný počitač Manifold

manifold100.png

Čínská spoločnosť DJI predstavuje vstavaný počítač Manifold s OS Ubuntu 14.04 pre použitie v drone DJI Matrica 100.



Mozilla: Jde to i bez peněz od Googlu

Mozilla Firefox

Před rokem skončila letitá závislost Mozilly na penězích od firmy Google. Prohlížeč Firefox má jako výchozí tři jiné vyhledávače a funguje to.



Přednáška o Ansible a Enterprise Java - JBUG.cz

Ansible

JBUG .cz Vás srdečně zve na setkání 2. prosince na FI MU v Brně. Na programu bude Ansible a Enterprise Java.



Jak vyměnit klíče k Internetu?

klice_zamek.png

Vzpomínáte si, jak byla s velkou slávou podepsána kořenová zóna DNS? Blíží se výměna hlavního klíče a Ondřej Surý na konferenci IT 15.2 popisoval, co příprava této velké operace obnáší.



Prezentace a videa z konference IT 15.2 jsou na stránkách akce

IT 15.2

V programu akce našli zájemci výstupy věnované projektům Turris, Turris Omnia nebo Knot DNS.



OwnCloud na Raspberry Pi 2

owncloud.png

Nabídka většiny veřejně dostupných webových úložišť vypadá lákavě. Do určitého objemu dat jsou zdarma a jejich používání je velice jednoduché. Jenže podmínky užívání určuje provozovatel a ten je může kdykoli podstatně změnit. Pro všechny, kteří chtějí využívat pohodlí cloud computingu a zároveň nechtějí ztratit kontrolu nad svými daty je zde ownCloud.



Mozilla zpřístupnila podepisovací API

Mozilla

V souvislosti s blížícím se povinným podepisováním některých doplňků pro prohlížeč Mozilla Firefox bylo zpřístupněno API, které usnadní podepisování.



Je tady Drupal 8

Drupal

Byla vydána osmá verze CMS Drupal. Přináší například lepší administraci, integraci s CDN, plnou kompatibilitu s PHP 7 nebo výrazné použití praktik podle WAI-ARIA.



Fraunhofer SIT: TrueCrypt je bezpečný

Šifrování

Podrobná analýza na Fraunhofer SIT skončila závěrem, že lze šifrovací technologii TrueCrypt považovat za bezpečnou.



Nový projekt EFF sleduje cenzuru na sociálních sítích

EFF

Electronic Frontier Foundation a laboratoř Visualizing Impact spustily projekt sledující, jaký obsah je cenzurován na sociálních sítích.



Visual Studio podporuje ladění linuxových aplikací

Visual Studio

Microsoft Visual Studio nově umožní ladit i linuxové aplikace. U editoru Visual Studio Code byly otevřeny zdrojové kódy.



Amarok

01_Amarok.png



Proč nasadit Knot DNS 2.0?

knot_dns.png

DNS server Knot DNS má od června novou verzi 2.0. Jan Včelák na konferenci IT 15.2 vysvětloval, proč byste měli tuto verzi nasadit a také co se chystá do budoucna.



Prezentace a videa z OpenSource řešení v sítích 2015

ORS

Pořadatelé konference OpenSource řešení v sítích 2015 zveřejnili prezentace a videozáznamy z přednášek.



Wayland a Weston se oddělují

Wayland

Kompozitorová technologie Wayland a její referenční implementace Weston si půjdou každá svou cestou. Má to zajistit větší flexibilitu.



PyChess

16_PyChess.png



IT 15.2: Turris Omnia, internetová bezpečnost i něco pro vývojáře

IT 15.2

Konference Internet a Technologie 15.2 přinesla kromě jiného nové informace o routeru Turris Omnia, zajímavosti z internetové bezpečnosti a také několik přednášek pro vývojáře. 



Google a Microsoft otevírají nástroje pro strojové učení

Strojové učení

Krátce po společnosti Google také firma Microsoft ohlásila otevření svých nástrojů pro strojové učení.



Online přenos: CZ.NIC dnes na konferenci Internet a Technologie představí novinky v projektu Turris

IT15.2

Druhým dnem dnes v malostranském sídle MATFYZu pokračuje konference Internet a Technologie. Na jejím programu jsou především dva bloky věnované projektu Turris.



ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC

zotac100_1.png

Popis ako som sa popasoval s požiadavkou nahradiť starý PC s Windows XP niečím novým.



Sledujte konferenci Internet a Technologie online

IT15.2

Dnes se v malostranském sídle MATFYZu na Praze 1 koná konference Internet a Technologie. Program z hlavního sálu je, stejně jako v předešlých případech, přenášen živě. 



PoorWSGI a Jinja24Doc

Python

Byly zveřejněny unstable větve projektů PoorWSGI a Jinja24Doc. Zdrojové kódy najdete na GitHubu, dokumentaci na webu tvůrce.



Otevřená města na konferenci OpenAlt

OpenAlt_Profant.png

O událostech okolo iniciativy Otevřená města vás průběžně informujeme. Na konferenci OpenAlt hovořil Ondřej Profant o tom, jak proběhlo nedávné založení spolku, kdo do něj nyní vstupuje a hlavně co je jeho cílem.



Bezpečný e-mail bezpečnější díky DANE

email_zamek.jpg

Vyšší bezpečnost e-mailové komunikace a současně kompatibilitu s méně bezpečným světem získáte nasazením DANE/TLSA. Co konkrétně získáte a jak na to, popisoval Ondřej Caletka na konferenci OpenAlt.



Ministerstvo financí postihl dlouhý výpadek řady systémů

Hrozba

České ministerstvo financí bylo v pátek 6. listopadu ráno postiženo výpadkem řady důležitých informačních systémů. Provoz nebyl dosud úplně obnoven, alespoň částečné zprovoznění všech IS je slíbeno na odpoledne 11. listopadu.



Čtvrtinu webů pohání WordPress

WordPress

Podle průzkumu firmy W3Techs běží čtvrtina všech webů na CMS WordPress. Za ním následují s velkým odstupem Joomla, Drupal a Magento.



OpenAlt 2015: přednášky, workshopy, letecký simulátor, skvělá káva, ale také náš stánek

OpenAlt

O víkendu proběhla na FIT VUT v Brně konference OpenAlt. Jaká byla, co tu na účastníky čekalo, jaké dojmy konference zanechala?



jQuery (19) – změna rozměrů pomocí myši v jQuery UI

jquery.png

Potřebujeme-li změnit myší velikost nějakého prvku na stránce, lze k tomu snadno využít funkce poskytované jQuery UI.



Reda: Evropská komise chystá frontální útok na hyperlink

Evropská unie

Evropská poslankyně Julia Reda tvrdí, že Evropská komise chystá omezení možnosti odkazovat na veřejně přístupný obsah. Postihlo by to například vyhledávače nebo zpravodajské portály.



Probíhá OpenAlt 2015 a jsme u toho

OpenAlt

Probíhá letošní ročník konference OpenAlt na FIT VUT v Brně. Jsme u toho, máme na konferenci stánek a přednášku, samozřejmě budou i články.



Konference Internet a Technologie začíná už příští týden

IT15.2

Kompletní program akce včetně registračního formuláře je k dipsozici na www.nic.cz/it15.2/ . Zájemcům o účast organizátoři doporučují, aby se přihlásili včas; počet míst v sále je omezen.



Je tady openSUSE Leap 42.1, první „hybridní distribuce“

openSUSE Leap

Byla vydána linuxová distribuce openSUSE Leap 42.1. Navzdory vysokému číslu je to první verze nově pojaté distribuce, o které se hovoří jako o „hybridní“.



Konference OpenAlt již tento víkend

OpenAlt

Otevřeným přístupem k otevřené společnosti. Na těchto slovech stavíme jubilejní 10. ročník konference OpenAlt. Čeká na vás více než 80 zajímavých témat z oblastí otevřené společnosti, tvůrčích komunit, alternativ ve vzdělávání a otevřeného softwaru. Vedle toho máte možnost navštívit praktické workshopy a oddechnout si v kině věnovaném svobodné kultuře. S tím vším se setkáte na konferenci OpenAlt už o tomto víkendu 7. a 8. listopadu.



HTTPS zdarma a pro všechny

zamek.png

Na konferenci LinuxDays 2015 vystoupil Tomáš Hála, Linux Teamleader ze společnosti Active24. Proč vůbec šifrovat? Jak šifrování ovlivní minulý rok nalezené zranitelnosti?



Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady

fedora.png

Po několika menších odkladech vyšla Fedora 23 Workstation. Co je nového, co se změnilo a jaký je výhled na Fedoru 24?



Linux 4.3: novinky v grafice, odstranění ext3

Linux

Nová verze 4.3 linuxového jádra přináší kromě jiného řadu novinek v oblasti grafiky, naopak mizí ovladač souborového systému ext3.



Setkání JBUG.cz: Red Hat Mobile Application Platform and OpenShift Online

JBUG.cz

Czech JBoss User Group vás srdečně zve na setkání JBUG s tématem Red Hat Mobile Application Platform and OpenShift Online.



Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)

LinuxDays2015_Jiri_Eischmann.jpg

Každý vážnější uživatel Linuxu ví, že současný stav na linuxovém desktopu není optimální. Potýká se totiž s různými problémy a výzvami, které jsou významné z uživatelského hlediska i z hlediska bezpečnosti a stability. Těmto otázkám se – hlavně s ohledem na řešení v distribuci Fedora – věnoval Jiří Eischmann na konferenci LinuxDays 2015.



Britská nemocnice používá otevřený informační systém openMAXIMS

openMAXIMS

Britská nemocnice Musgrove Park Hospital nasadila informační systém openMAXIMS, který je poskytován pod licencí AGPL a vzniká v rámci projektu Code4Health.



Sayonara

15_Sayonara.png



Top články z OpenOffice.cz