přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 42


Lightwave a Photon: nové cloudové projekty

VMware

Firma VMware představila dva nové open-source projekty pro cloudové technologie. Lightwave řeší správu přístupu a identit, Photon je odlehčený linuxový systém pro kontejnerizované aplikace.



Vývoj reaktivních webových aplikací s Vert.x 3.0

JBUG.cz

Ve středu 6. května od 18 hodin se na Fakultě informatiky MU v Brně koná setkání JBUG.cz na téma Developing reactive web applications with Vert.x 3.0.



Nový WordPress, „léto kódu“ s ESA a novinky v KDE

dvatydny.gif

Je tu nová verze populárního CMS systému Wordpress 4.2 pojmenovaná po jazzovém klavíristovi Budu Powellovi. Populární pražská linuxová konference LinuxDays zná datum konání pro letošní ročník. Evropská vesmírná agentura nabízí studentům jako letní brigádu programování opensource. Novinky pro KDE 5 – nová verze Plasmy a novinky v Aplikacích. A dvě maďarské univerzity přecházejí na EuroOffice a ODF.



KDE Plasma 5.3

KDE Plasma

Nová verze prostředí KDE Plasma přináší lepší podporu pro Bluetooth s novým appletem, vylepšuje správu spotřeby energie a zavádí ukázkovou verzi Plasma Media Center.



Kritická zranitelnost ve WordPressu

Hrozba

S oznámeními o bezpečnostních chybách se v posledních dnech doslova roztrhl pytel. To dnešní se týká oblíbeného CMS WordPress a vkládání komentářů.



TP-LINK AC1200 Wireless Dual Band Gigabit Router

router100.jpg

Máme tu další zajímavý router s firmwarem byť proprietárním, nicméně nahraditelným DD-WRT nebo OpenWrt. Nabízí kromě jiného gigabitový Ethernet, dvě bezdrátová pásma a hardwarově akcelerovaný NAT.



Debian 8 „Jessie“ je tady

Debian

Po téměř dvou letech vývoje je tu nová verze linuxové distribuce Debian. Hlavní novinkou je systemd, nelze ale zapomenout například ani na podporu AArch64 nebo rozšíření podpory UEFI.



Studie: EU by měla financovat vývoj klíčových open-source nástrojů

Evropská unie

Dvě studie, které si nechal zpracovat Evropský parlament, doporučují financování vývoje klíčových open-source nástrojů prostředky Evropské unie, zejména z oblasti šifrování.



Bezpečnostní problém v platformě Magento

Hrozba

Vážná zranitelnost, která umožňuje útočníkovi snadno získat kontrolu nad celou instalací, byla nalezena v populární open-source obchodní platformě Magento.



11 věcí, které můžete udělat po aktualizaci na Ubuntu 15.04

Ubuntu

Podívejte se na přehled jedenácti důležitých věcí, které můžete udělat hned poté, co jste své Ubuntu aktualizovali na verzi 15.04.



Pokročilá analýza provozu datových sítí (2. díl): Záznam provozu na síti a paketová analýza

01_Invea_01LE.png

V tomto čtyřdílném seriálu seznamujeme čtenáře s různými metodami a přístupy k monitorování a analýze provozu datových sítí. V minulém čísle jsme si vysvětlili rozdíly mezi běžným infrastrukturním monitoringem a monitorováním provozu datové sítě. Dnes je na pořadu dne záznam provozu v plném rozsahu a tzv. paketová analýza.



Bezpečnostní chyba v ovladači pro WiFi

Hrozba

V implementaci práce s příchozí informace o SSID byla nalezena bezpečnostní chyba. Postižen je Linux i řada dalších systémů.



Ubuntu 15.04 Vivid Vervet: co nového přináší?

ubuntu.png

Šest měsíců uběhlo jako voda a máme tady další vydání Ubuntu. Co nového můžeme očekávat a vyplatí se aktualizovat?



Portugalská správa silnic je velmi spokojena s open-source systémem Odoo

Odoo

Státní firma Estradas de Portugal, která v Portugalsku spravuje silniční síť, je velmi spokojena s nasazením otevřeného systému Odoo pro řízení podniku a správu majetku.



Propad počtu webů pokračuje

Graf

Podle dubnového průzkumu firmy Netcraft poklesl celkový počet webů meziměsíčně o více než 3 %, celkový propad z říjnového maxima už přesáhl 17 %. Aktuální trend svědčí webovému serveru Apache.



jQuery (9) – funkce jako parametr

jquery.png

Řada z metod objektu jQuery přijímá jako některý ze svých parametrů nejen konkrétní hodnotu, nýbrž také funkci. Mnohdy je to velmi užitečné.



Google plánuje standardizovat protokol QUIC

Google

Firma Google již zhruba dva roky experimentuje s protokolem QUIC, který má urychlit internetové přenosy. Plánuje ho navrhnout v IETF jako standard.



Endless: počítače pro celý svět

Endless

Projekt Endless vybral během čtyř dnů v crowdfundingové kampani požadované finance a rozjede výrobu počítačů pro celý svět, zejména rozvojové země.



Otevřená města: spolupráce, open data, open source

Otevřená města

V Česku vzniká spolek Otevřená města. Jeho smyslem je spolupráce mezi městy navzájem i s dalšími subjekty, otevírání dat, zavádění otevřených technologií, posilování účasti veřejnosti na rozhodování a transparence veřejných zakázek.



Vývoj aplikací pro Android

kniha_vyvoj_aplikaci_pro_android.png

Pokud se orientujete v Javě a rádi byste programovali aplikace pro nejrozšířenější mobilní platformu, pravděpodobně sháníte knihu nebo učebnici popisující tuto platformu a vývoj pro ni. Může kniha slovenského autora Ľuboslava Lacka naplnit vaše očekávání?



Nizozemský parlament: Závislost na dodavatelích softwaru je příliš drahá

Nizozemsko

Parlament Nizozemského království velkou většinou schválil rezoluci, která kritizuje vládu za malou otevřenost softwaru ve státní správě a za velkou závislost na dodavatelích, která přináší vysoké náklady.



Chrome zcela vypíná NPAPI

Chrome

Verze 42 webového prohlížeče Google Chrome/Chromium úplně vypíná NPAPI a tím i zásuvné moduly, které ho dosud využívaly. V září bude NPAPI odstraněno z kódu prohlížeče.



CryptoFest & RetroFest

CryptoFest & RetroFest

O víkendu 6. a 7. června se budou v Praze konat konference CryptoFest a RetroFest. Kdo má zájem, může se zúčastnit nejen pasivně, ale i aktivně.



10 let systému Git, otevřené řešení elektronické fakturace a nejistota ve Švýcarsku

dvatydny.gif

Verzovací systém Git oslavil desáté narozeniny. Italské úřady se spolupodílejí na vývoji otevřeného řešení pro elektronickou fakturaci. A úřady ve Švýcarsku zatím ani nevědí, jestli jim zákonodárci dovolí vlastní řešení zveřejnit jako opensource.



Linux 4.0 se umí aktualizovat za běhu

Linux

Je tady přelomově označená, ale také funkčně zajímavá nová verze linuxového jádra. Podporuje aktualizace za běhu, běží na platformě Intel Quark a podstatně zlepšuje fungování na PS3.



Python 3 (2): pokročilá matematika, premenné a dátové typy

python.png

V minulej časti sme sa dostali po používanie Pythonu ako jednoduchú kalkulačku. Teraz na to nadviažem a pozrieme sa na ďalšie, pokročilejšie matematické funkcie. Ďalej si povieme niečo o premenných a dátových typoch v Python 3. 



Sverigelinux: linuxová distribuce pro veřejný sektor

Deployment

Švédský internetový fond financuje vývoj speciální linuxové distribuce Sverigelinux pro veřejný sektor. Už je k dispozici první alfaverze.



Souborový systém ext4 získává nativní šifrování

Linux

V souvislosti s vývojem systému Android „M“ se do souborového systému ext4 dostává nativní podpora šifrování. Dosud šlo šifrovat jen prostřednictvím jiných technologií.



Telefon s Ubuntu jde do běžného prodeje

Ubuntu

První mobilní telefon se systémem Ubuntu jde do běžného prodeje. V první fázi byl prodáván jen v omezených počtech prostřednictvím jednorázových akcí.



Vídeň otevírá svá geodata

Vídeň

Vídeňský magistrát zpřístupňuje veškerá svá geodata k veřejnému použití. Lze si je prohlížet přes webové rozhraní nebo s nimi pracovat v různém softwaru.



Moderní web: skvělá příručka každého webdesignera

Moderni_web.png

Chcete se naučit tvořit moderní webové stránky a aplikace? Tak právě tohle kniha Moderní web od Petera Gasstona slibuje. Co se s ní můžete naučit?



Oportunistické šifrování ve Firefoxu dlouho nevydrželo

Firefox

„Oportunistické šifrování“ se v novém Firefoxu 37 dlouho neohřálo. Kvůli závažné bezpečnostní chybě muselo být deaktivováno.



Security Session 2015

Security Session

11. dubna se na FIT VUT v Brně koná konference Security Session 2015 zaměřená na bezpečnost v informatice. Na programu jsou přednášky, workshopy, soutěž a afterparty. Vstup je zdarma.



jQuery (8) – rozměry a pozice

jquery.png

Práce s rozměry vizuálních objektů a jejich pozicemi je řešitelná přímo přes CSS. Existuje však jednodušší a pohodlnější cesta – využít speciální metody určené přímo k tomuto účelu.



Distribuce openSUSE se chystá na přechod na Plasmu 5

openSUSE

Tvůrci linuxové distribuce openSUSE připravují migraci prostředí KDE na desktop Plasma 5. Měla by začít koncem dubna, ve variantě Tumbleweed tím skončí podpora KDE 4.



OxygenOS: další fork Androida

OxygenOS

Firma OnePlus bude do svých přístrojů dávat svůj vlastní systém OxygenOS, který je opět odvozen od systému Android, podobně jako dosud používaný Cyanogen OS.



Budoucí verze Fedory budou „atomičtější“

Fedora

Podle Paula Frieldse z týmu Fedora Engineering by měly být budoucí verze distribuce Fedora „atomičtější“, ve smyslu ucelených a snadno vratných změn. Vyzkoušet by se to mělo u verze 23, u další verze už by měla být oficiální podpora.



Ambient Noise Player pro Ubuntu

Zvuk

Máte už dost hudby a chcete raději nějaký hluk? Je tady speciální přehrávač, který si můžete nainstalovat do Ubuntu.



Srovnání rychlosti vývoje kancelářských balíků, Ceny svobodného softwaru, Red Hat navýšil zisk

dvatydny.gif

Srovnání rychlosti vývoje LibreOffice a Apache OpenOffice. FSF rozdala Ceny svobodného softwaru za rok 2014. LibreOffice dostane online verzi, bude konkurovat Google Docs a Office 365. A RedHat zveřejnil výsledky hospodaření za fiskální rok 2015.



Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti

Evropská unie

Pět organizací, které se zabývají podporovu otevřených datových standardů a otevřeného softwaru, doporučuje Evropské komisi, aby opustila formuláře v PDF a přešla na moderní webové technologie jako HTML5 nebo XForms. EK by podle nich měla plnit svůj slib používat otevřené standardy.



Firefox 37 je tu o týden dříve a opět zlepšuje bezpečnost

Firefox

Nová verze prohlížeče Mozilla Firefox byla vydána týden před plánovaným termínem a kromě jiného opět posiluje bezpečnost šifrované komunikace.



Programování v jazyku Simula 67

simula.png

Poměrně neznámý, ale zajímavý a progresivní jazyk Simula 67 se specializuje na oblast profesionálního zpracování podnikových a vědeckých dat na sálových počítačích, především na diskrétní numerické simulace. Kniha Programování v jazyce Simula 67 pochází z pera velezkušené dvojice Z. Benda a J. Staudek. Oba autoři patřili na poli zpracování podnikových dat a teorie příslušných jazyků mezi naše čelní experty již v sedmdesátých letech.



Top články z OpenOffice.cz