přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 42


Linux 4.2 bude podporovat EFI System Resource Table

Linux

V Linuxu 4.2 se objeví podpora pro EFI System Resource Table, usnadňující aktualizaci UEFI firmwaru.



Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců

Mandriva

Jean-Manuel Croset, bývalý ředitel společnosti Mandriva, tvrdí, že hlavním důvodem likvidace firmy byly platby bývalým zaměstnancům, kteří firmu žalovali.



Soud otevřel přístup ke stavebním normám

Soud

Státní normy sice nejsou chráněny autorsky, přístup k nim je však zpoplatněn. Nejvyšší správní soud však nyní rozhodl, že stavební normy mají být přístupné bezplatně.



Fedora 22 – co se stihlo za 6 měsíců?

fedora.png

V úterý 26. května vyšla nová verze Fedory. Jak se povedla a co od ní očekávat? Oproti předchozímu vydání z prosince minulého roku, které se připravovalo více než 12 měsíců, vyšla Fedora 22 pouze po 6 měsících. Vývojáři tedy měli mnohem méně času na práci na nových funkcích. Naštěstí se to na jejich počtu a důležitosti nijak nepodepsalo, možná právě naopak.



Chrome získal podporu pro MIDI

Chrome

Webový prohlížeč Google Chrome/Chromium získal podporu pro standard MIDI, používaný pro komunikaci počítačů/programů s hudebními nástroji. Lze tak využít například syntezátor Heisenberg.



Sledujte konferenci Internet a Technologie online

IT15

Dnes se v Národní technické knihovně v Praze koná 10. konference Internet a Technologie. Program z hlavního sálu je stejně jako v předešlých případech přenášen online.



Předinstalované Ubuntu v Rusku, 20 let Qt a méně problémů s IT ve škole díky Linuxu

dvatydny.gif

Počítače s předinstalovaným Ubuntu budou k dostání také v Rusku. Grafická knihovna Qt oslavila 20 let od prvního vydání. A ve španělské škole používají Ubuntu a nemohou si jej vynachválit.



Je tady Fedora 22, připravujeme recenzi

Fedora

Dnes byla vydána verze 22 distribuce Fedora. Brzy vám přineseme recenzi této nové verze.



Zajímavá zjištění ohledně botnetu z napadených routerů

Turris

Bedřich Košata informuje ohledně o zajímavých poznatcích, které byly v rámci projektu Turris zjištěny o botnetu vytvořeného z napadených domácích routerů.



Komunikujeme a ukládáme data bezpečně s PGP/GPG (2) – generování a import/export klíčů

zamek.png

Po minulém úvodu do problematiky je tady první praktická část. Podíváme se na to základní, tedy na nástroje GPG spouštěné z příkazové řádky, a to konkrétně na práci s klíči.



Webové a poštovní servery ohroženy útokem Logjam

Hrozba

Nově objevená zranitelnost v TLS ohrožuje významnou část webových a poštovních serverů. Vědci upozorňují, že přesně k takovýmto problémům může vést úmyslné oslabování bezpečnosti.



Canonical možná nabídne své akcie

Ubuntu

Mark Shuttleworth zvažuje, že by jeho firma Canonical, jež stojí za vývojem linuxové distribuce Ubuntu, veřejně nabídla své akcie investorům.



Vatikánská knihovna spoléhá na otevřenost

Open Source

Vatikánská knihovna si pro dlouhodobé uchování svých dokumentů zvolila otevřené standardy a otevřený software. Díky tomu eliminuje závislost na dodavatelích a „jde s dobou“.



Geeqie: reinkarnace starého známého prohlížeče

geeqie_logo_100.png

Možná si vzpomenete na prohlížeč GQview, který na svou dobu uměl opravdu hodně a byl snadno ovladatelný. Jeho vývoj sice dávno skončil, ale jeho filosofie již delší dobu žije v podobě programu Geeqie. Je to sice poněkud nemoderně působící program, ale jeho funkční možnosti jsou rozsáhlé.



Plán vydání Ubuntu 15.10

Ubuntu

Příští verze linuxové distribuce Ubuntu vyjde 22. října, první beta tu bude na konci srpna. Již za týden však bude zmrazena definice funkčního rozsahu verze 15.10.



Python 3 (4): výnimky a podmienky

python.png

Výnimky a podmienky nám umožňujú zabraňovať chybám a usmerňujú správny beh programu. Ukážeme si, ako predísť spadnutiu programu na chybe, vyhnúť sa nechceným výsledkom alebo rozhodnúť o pokračovaní behu programu.



Registrace na CryptoFest spuštěna & RetroFest má program

CryptoFest

Registrace na konferenci CryptoFest je spuštěna. Jestliže máte v plánu přijít, vyplňte prosím registrační formulář. Organizátorům to usnadní průběh akce. Odměnou za vyplněný registrační formulář budiž placka!



jQuery (11) – další práce s událostmi

jquery.png

Po minulém úvodu do obsluhy událostí je tady pokračování. Podíváme se na záležitosti okolo probublávání událostí, delegace obsluhy a na další speciality.



Meizu MX4 s Ubuntu jde do prodeje

Ubuntu

Do prodeje jde už v pořadí druhý telefon se systémem Ubuntu; tentokrát je to Meizu MX4. Telefon bude zatím k dispozici jen přes čínský internetový obchod, plánuje se ale distribuce i v Evropě.



Kdo vyhrál vstupenky na IT15 a jaké byly správné odpovědi?

IT15

Soutěž o vstupenky na konferenci Internet a Technologie 15 skončila, známe vítěze. Podívejte se, kdo vyhrál a jaké byly správné odpovědi.



Komunikujeme a ukládáme data bezpečně s PGP/GPG (1) – úvod

zamek.png

Zkratka PGP je jedním z dlouhodobě známých symbolů bezpečnosti. Od používání této technologie někdy odrazuje domnělá složitost, ve skutečnosti je to ale jednoduché a máme k dispozici řadu zajímavých nástrojů.



Firefox 38 přinesl DRM

Firefox

Verze 38 webového prohlížeče Mozilla Firefox přinesla přelomovou novinku: podporu pro DRM. Mezi další novinky této verze patří například spekulativní příprava připojení, BroadcastChannel API nebo nové nastavování uživatelských preferencí.



Sdružení CZ.NIC a NIX.CZ zvou na konferenci Internet a Technologie 15

IT15

Zajímavé bezpečnostní incidenty, novinky v registru domén nebo na českém telekomunikačním trhu, to je krátký výčet témat, které nabídne konference Internet a Technologie 15. 



Obliba Debianu na vpsFree.cz, Git na Launchpadu a ODF ve Francii

dvatydny.gif

Grafický editor Krita po loňském úspěchu opět shání peníze na Kickstarteru. Na serverech je stále nejoblíbenější Debian, alespoň na těch od vpsFree.cz. Webová služba pro hostování opensource projektů Launchpad přidává na četné žádosti podporu Gitu. Helsinky budou nově dávat přednost otevřeným řešením. A Francie také vsadila na otevřená řešení: novým standardem pro dokumenty se tam nejspíš stane ODF.



Foresight Linux končí

Foresight Linux

Vývojáři distribuce Foresight Linux se rozhodli projekt ukončit. Aktivita dobrovolníků není dostatečná k tomu, aby ho udržela v provozu.



Chladnička s Ubuntu

First Build

Příznivci linuxové distribuce Ubuntu si ji mohou nyní užít i v chladničce. Kus bílé techniky s názvem ChillHub je otevřenou platformou, lze si tedy doplňovat funkce dle libosti. Cena ale rozhodně není lidová.



Soutěž o vstupenky na konferenci IT15 znovu odstartována

IT15

Tři nejrychlejší soutěžící, kteří správně odpovědí na jednoduché otázky, získají možnost se zdarma zúčastnit konference Internet a Technologie 15, kterou pořádá sdružení CZ.NIC. (Bohužel jsme po skončení soutěže zjistili, že v jedné z odpovědí byla chyba v desetinném místu čísla u jedné z odpovědí. Soutěž tedy musela být anulována jako neregulérní a nyní byla spuštěna znovu. Pokud jste soutěžili, vložte prosím své odpovědi znovu. Za chybu se velice omlouváme.)



Raspberry Pi 2 model B – představení, sestavení, instalace OS

raspberry_pi2_uv.png

Jednodeskový počítač Raspberry Pi je asi zbytečné sáhodlouze představovat. 5 milionů prodaných kusů svědčí o jeho ohromujícím úspěchu. Modernizovaný model 2 je reakcí na rostoucí konkurenci a přináší podstatně vyšší výkon. Podívejme se na jeho vlastnosti a na možnosti jeho využití.



Denní obrazy Ubuntu 15.10

Ubuntu

Máte-li zájem testovat chystanou verzi 15.10 distribuce Ubuntu, můžete už využít denní obrazy. Jsou k dispozici jak pro základní distribuci, tak pro hlavní deriváty.



KWin se stává plnohodnotným kompozitorem pro Wayland

KDE Plasma

Správce oken KWin se ve verzi 5.4 prostředí KDE Plasma stává plnohodnotným kompozitorem pro zobrazovací technologii Wayland. Tato verze bude vydána v srpnu a mohla by se objevit například v Kubuntu 15.10.



Open source ve zdravotnictví

Zdravotnictví

Experti z ISFTeH doporučují u zdravotnických softwarových řešení otevřenost. Německé spolkové země už takto řeší pacientský portál. V Lucembursku je otevřený informační systém Gecamed nasazen u 10 % praktických lékařů.



PowerShell DSC pro Linux

Linux + Windows

Firma Microsoft vydala linuxovou verzi nástroje PowerShell DSC, určeného pro správu konfigurace softwarových služeb.



Srovnání Java aplikačních serverů

04_Profinit_01LE.png

Proč srovnávat? Výběr aplikačního serveru je důležitým rozhodnutím, které má velký vliv na architekturu i průběh zákaznických projektů. V prostředí, kde zákazník nemá jednoznačnou preferenci, je třeba mít kritéria a vodítka, jak aplikační server vybrat. Představení takových kritérií je cílem tohoto článku.



jQuery (10) – obsluha událostí

jquery.png

Drtivá většina akcí v programech probíhá v reakci na různé události. Nejinak je tomu i u webových aplikací implementovaných s využitím frameworku jQuery.



Pořadatelé konference Internet a Technologie 15 představili program akce

IT15

Konference Internet a Technologie 15 se uskuteční 28. května v Národní technické knihovně v Praze. Registrace na akci je možná na adrese www.nic.cz/it15 do 21. května.



Hlasujte o přednáškách a workshopech na CryptoFestu

CryptoFest

Do 8. května můžete hlasovat o tom, které přednášky a workshopy chcete na konferenci CryptoFest.



Instagram si zapomněl včas obnovit certifikát

Instagram

Sociální síť Instagram běžela přibližně hodinu s expirovaným certifikátem. Ten byl zřejmě již dva týdny připraven, ale nebyl nainstalován.



Ubuntu 15.10 bude Wily Werewolf

Ubuntu

Příští verze 15.10 linuxové distribuce Ubuntu bude mít kódový název „Wily Werewolf“.



Python 3 (3): funkcie dátových typov a vstup od užívateľa

python.png

V tejto časti sa pozrieme na manipuláciu s dátovými typmi, ktoré sme si predstavili v minulej časti. Taktiež si vytvoríme program, na ktorom si na jednoduchom príklade ukážeme, ako spracovať vstup od užívateľa.



Hrubé zanedbání bezpečnosti v lékárně zpřístupnilo preskripční historii pacientů

Bezpečnostní problém

Americká internetová lékárna PillPack.com hrubě zanedbala zabezpečení při registraci uživatelů. Následkem toho šlo snadno získat celou preskripční historii pacientů (ze všech lékáren).



Facebook končí s podporou XMPP

Facebook

Facebook s povinným přechodem na nové API také ruší s podporu komunikace protokolem XMPP.



Synfig Studio 1.0

Synfig Studio

Po mnohaletém vývoji dosáhl animační software Synfig Studio přelomové verze 1.0. Nabízí řadu nových funkcí, přepracované GUI s jednookenním režimem a podporuje nové knihovny GTK 3.



Top články z OpenOffice.cz