přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 38


PF 2016 + rekapitulace roku 2015

LinuxEXPRES

Přejeme vám mnoho zdraví a úspěchů v roce 2016. Je tu rekapitulace končícího roku 2015 z pohledu magazínu LinuxEXPRES.



Zemřel Ian Murdock, zakladatel projektu Debian

Debian

28. prosince zemřel Ian Murdock, zakladatel projektu Debian a významný vývojář stejnojmenné linuxové distribuce. Poslední období svého života strávil prací na projektu Docker.



Android přejde na OpenJDK

Android

Systém Android opustí prostředí Java od firmy Oracle a bude využívat OpenJDK. Okolo využití Javy v Androidu delší dobu probíhají soudní spory.



Australská vláda: Vypněte si dvoufaktorovou autentizaci

Austrálie

Australská vláda opakovaně vyzvala občany, aby při přístupu na portál veřejné správy o dovolené nepoužívali dvoufaktorovou autentizaci; prý tak získají více času na důležité věci.



CSIRT.CZ bude i nadále v rukou sdružení CZ.NIC

CSIRT.CZ

Sdružení CZ.NIC a Národní bezpečnostní úřad uzavřely smlouvu, na jejímž základě bude sdružení v následujících letech provozovat pro český stát bezpečnostní tým CSIRT.CZ.



CfP na InstallFest 2016 končí 5. ledna

InstallFest

Až do 5. ledna můžete posílat své nabídky a náměty na přednášky a workshopy na konferenci InstallFest 2016.



Šťastné a veselé Vánoce!

Vánoce

Přejeme vám příjemné prožití vánočních svátků, ať již s Linuxem či bez něj. Děkujeme vám za přízeň po celý rok 2015.



Chrome ukončí podporu certifikátů s hešem SHA-1

Chrome

Také poslední z „velké trojky“ webových prohlížečů ukončí podporu certifikátů využívajících hešovací funkci SHA-1. Před úplným ukončením podpory proběhnou dvě přechodná období.



451: „cenzorský“ stavový kód HTTP

451 Unavailable

IESG schválila zavedení nového stavového kódu pro protokol HTTP. Kód 451 se bude používat pro odpovědi na požadavky na objekty, k nimž byl přístup zakázán administrativním rozhodnutím.



Wine 1.8: DirectWrite, Direct2D, Direct3D 11

Wine

Je tu nová verze technologie Wine. Podporuje specifikace DirectWrite, Direct2D a Direct3D 11, obsahuje i nespočet dalších novinek.



Street Fighter V bude i pro Linux

Street Fighter V

Hra Street Fighter V, chystaná na únor 2016, bude k dispozici i pro Linux. Využije také vylepšený Steam Controller.



Panopticlick 2.0: Jak váš prohlížeč chrání soukromí?

EFF

Organizace EFF představila verzi 2.0 nástroje Panopticlick, umožňujícího testování ochrany soukromí ve webových prohlížečích. Zdrojové kódy jsou na GitHubu pod licencí AGPL.



Nový open-source projekt Křížovkáč

krizovkac2_1.png

Nový projekt Křížovkáč se zaměřuje na navrhování křížovek tvaru čtverce. Vydaná prealfa verze Křížovkáče sestává z návrháře křížovek a původního křížovkářského slovníku. Návrhář křížovek umí, využívaje přiloženého slovníku, automaticky sestavit českojazyčnou křížovku švédského typu.



EMC urychluje přechod na open source

EMC

Firma EMC představila soubor otevřených řešení RackHD určených k velkorozsahové správě a orchestraci serverových a síťových prostředků. Ohlásila i dvě další novinky v oblasti open source.



Firefox 43: ochrana proti sledování, vyhledávací doporučení, vývojářská vylepšení

Mozilla Firefox

Nový Mozilla Firefox 43 přináší například vylepšenou ochranu proti sledování, doporučení pro vyhledávání a především pořádná balík vývojářských novinek.



Prichádza nová verzia: Vinux 5.0

Vinux_1.png

Jedná z linuxových distribúcii Vinux 5.0 je názorným príkladom flexibility a využiteľnosti OS konkrétne Linuxu. Vinux 5.0 vyšiel začiatkom mesiaca. Ponúka lepšiu podporu pre špecifických užívateľov.



Turris Omnia „v poločase“: ovládání z telefonu, programování à la RaspPi, pokročilá správa

Turris Omnia

Crowdfundingová kampaň na rozjezd výrobu routeru Turris Omnia se přehoupla do své druhé poloviny. Původní cíl byl naplněn již skoro čtyřnásobně a byly dosaženy i čtyři další cíle.



Komunikujeme a ukládáme data bezpečně s PGP/GPG (8) – Enigmail, doplněk pro Thunderbird

zamek.png

Seriál o bezpečnější komunikaci s PGP/GPG pokračuje částí věnovanou poštovním klientům. A jako první přijde na řadu doplněk Enigmail pro Mozilla Thunderbird.



Vuvuzela: nesledovatelný anonymní komunikační systém z MIT

Vuvuzela

Vědci z CSAIL MIT vyvinuli řešení pro prakticky nesledovatelnou anonymní komunikaci. První test ale ukázal vysokou latenci.



jQuery (20) – změna pořadí prvků myší v jQuery UI

jquery.png

Seznamy položek menu, fotografie v galerii apod. si přímo žádají možnost je snadno přeuspořádávat myší. V jQuery UI je pro to implementována podpora.



Arch Linux končí s KDE 4

Arch Linux

Tvůrci linuxové distribuce Arch Linux se rozhodli skončit s prostředím KDE 4. Nově bude k dispozici už jen KDE Plasma 5.



Microsoft nabízí linuxovou certifikaci

Linux

Firma Microsoft začala nabízet certifikaci Linux Foundation Certified System Administrator pro Linux běžící na cloudové technologii Azure.



FBI přiznává používání zařízení StingRay a využívání zranitelností

FBI

Americká služba FBI přiznala, že používá sledovací zařízení StingRay a využívá zranitelnosti nultého dne.



Python 3 (11): iterátory a generátory

python.png

V dnešnej časti si ukážeme čo to sú a ako fungujú iterátory či už jednotlivých iterovateľných dátových typov alebo si ich vyrobíme z vlastnej triedy. Potom si povieme niečo o generátoroch, ktoré si porovnáme s iterátormi. Nakoniec si spomenieme aj „Generator Expressions“ a „List Comprehensions“.



V Edici CZ.NIC vychází průvodce vzdělávací platformou Moodle

Moderně s Moodlem

Na našem trhu dosud chyběla publikace, která by nejen řešila jednotlivé prvky samotného systému, ale také celkový kontext, ve kterém je elektronické vzdělávání realizováno. 



Veřejná správa

opensource_verejna_sprava02_100.png

Tento seriál bude pravidelně shrnovat události okolo open source, otevřených dat a datových formátů ve veřejné správě za uplynulý měsíc.



Mozilla končí s telefony s Firefox OS

Firefox OS

Mozilla přestane vyvíjet a prodávat chytré telefony se systémem Firefox OS. Systém samotný by měl žít dál.



Francie chce blokovat Tor a zakázat veřejné WiFi

Odpojení

Návrh francouzského ministerstva vnitra obsahuje kromě jiného blokování sítě Tor a zákaz veřejných přístupových bodů WiFi. Opatření by se aplikovala během stavu ohrožení státu.



Efektivní analýza a využití dat

Efektivni_analyza_a_vyuziti_dat.png

Dovednost srozumitelně prezentovat velké množství informací ostatním je jednou z těch, které nás škola nebo rodiče nenaučí. Škola ji neumí zařadit „do předmětu“ a rodiče to pravděpodobně ve svém pracovním životě nepotřebovali.



OpenALPR: čtení registračních značek pro každého

Registrační značka

Činnost, která byla dosud pouze doménou represivních složek, se s představením OpenALPR dostává do rukou každému zájemci. Ke čtení registračních značek vozidel stačí webová kamera.



Microsoft otevírá javascriptový engine Chakra

Microsoft

Firma Microsoft otevřela zdrojové kódy svého javascriptového enginu Chakra, který je součástí webových prohlížečů Edge a Internet Explorer.



PHP 7: rychlost, nové operátory, anonymní třídy

PHP

Nová verze webové technologie PHP přináší výrazně vyšší rychlost, nové operátory, anonymní třídy, větší možnosti typové kontroly, lepší obsluhu chyb a snazší práci se jmennými prostory.



Užšia spolupráca Red Hat s Microsoftom v cloudových technológiach

inzertni_poradce100.jpg

Microsoft a Red Hat oznámili spoluprácu, ktorá uľahčí zákazníkom využitie hybridných cloudových systémov na základe zavádzania riešení Red Hat na platforme Microsoft Azure.



Apple plní slib – je tu otevřený Swift s linuxovým portem

Swift

Firma Apple splnila svůj slib otevřít zdrojové kódy kompilátoru a standardních knihoven jazyka Swift a připravit port pro Linux.



Další várka zranitelností v routerech

Bezpečnostní hrozba

V osmi typech routerů čtyř výrobců byly nalezeny různé zero-day zranitelnosti, které umožňují kromě jiného spuštění předaného kódu. Opravy nejsou k dispozici ani po šesti měsících.



Mozilla chce přestat podporovat Thunderbird

Mozilla Thunderbird

Mozilla má v plánu definitivně ukončit podporu poštovního klienta Mozilla Thunderbird. Chystá se však najít jiný model fungování tohoto projektu.



Piwigo: flexibilní webová fotogalerie

galerie.jpg

Přestože je dnes v módě sdílet fotografie přes různé sociální sítě a veřejné fotoservery, leckdo dá přednost tomu, mít nad vším plnou kontrolu. K tomu je potřeba nástroj, který zajistí snadné publikování a komfortní prohlížení. Výborným nástrojem pro tento účel je Piwigo.



Spolek vpsFree.cz nasazuje virtualizaci KVM nad OpenVZ

KVM

Spolek vpsFree.cz na svých serverech nasazuje podporu pro virtualizaci KVM nad kontejnery OpenVZ.



Top články z OpenOffice.cz