přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 41


Návrh mexického zákona: za instalaci programu až 15 let vězení

Mexiko

Mexický senátor Omar Fayad společně s federální policií připravil návrh zákona, který kriminalizuje například jakékoli změny v počítači, včetně instalace softwaru nebo aktualizace systému. O návrhu se hovoří jako o „nejhorším v dějinách Internetu“.



Python 3 (10): importovanie, špeciálne funkcie objektov a dedenie

python.png

Touto časťou budeme pokračovať v tej predchádzajúcej – ostaneme pri objektovom programovaní. Pozrieme sa na to, ako v Pythone funguje dedenie, vrámci čoho si ukážeme, ako importovať vlastné moduly zatiaľ v podobe súborov. Okrem toho si spomenieme pár špeciálnych metód objektov.



Podrobný program konference OpenAlt 2015

OpenAlt

O příštím víkendu (7. a 8. listopadu) se na FIT VUT v Brně koná letošní ročník konference OpenAlt. Pořadatelé zveřejnili podrobný program.



Projekt Turris získal mezinárodní cenu za inovativní řešení v oblasti kyberbezpečnosti a soukromí

Turris100.jpg

Projekt Turris byl představen na řadě komunitních fór jak v České republice, tak i ve světě. Zájem o něj přiměl jeho autory k rozšíření projektu, které je prezentováno pod názvem Turris Omnia.



Red Hat otevírá projekt Ceph

Ceph

Firma Red Hat otevírá projekt cloudového úložiště Ceph. Na řízení vývoje se budou moci podílet i další hráči na trhu.



Milion certifikátů stále využívá SHA-1

Šifrování

Podle průzkumu firmy Netcraft se u zhruba milionu certifikátů pro TLS stále používá slabý hešovací algoritmus SHA-1. Je to běžné dokonce i v americkém resortu obrany.



Konference IT 15.2: internetová bezpečnost, open source, projekty z akademické sféry

IT 15.2

Aktuality spojené s DNS serverem Knot DNS, přednášky věnované open source softwaru a technologiím, nové směřování bezpečnostního projektu Turris nebo prezentace zaměřené na internetovou bezpečnost. Tato a další témata nabídne listopadová konference Internet a Technologie (IT 15.2), která se uskuteční 13. a 14. listopadu v prostorách Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy na Malostranské náměstí v Praze. 



IT4I: Linux na superpočítačích

serverovna.png

Na nedávné linuxové konferenci LinuxDays 2015 představili Lumír Balhar (IT4I) a Luboš Kolář (SGI) nový český superpočítač Salomon, deponovaný v prostorách Národního superpočítačového centra v Ostravě. Čím je tento počítač výjimečný a proč bylo o něm referováno zrovna na linuxové konferenci?



Studenti nalezli obecný algoritmus pro řešení optimalizačních problémů

MIT

Trojice studentů nalezla algoritmus obecně použitelný pro řešení optimalizačních problémů. Umožňuje výrazně usnadnit práci a urychlit výpočty.



Jonathan Riddell odchází z projektu Kubuntu

Kubuntu

Dlouhodobé napětí mezi komunitní radou Ubuntu a šéfem vývoje distribuce Kubuntu vyvrcholilo rezignací Jonathana Riddella. Ten přechází do projektu Neon, nabízejícího uživatelům nejnovější KDE.



Zranitelnosti v NTP mohou způsobit značné škody

Hrozba

Podle čerstvě publikované analýzy je v protokolu NTP, jeho implementaci ntpd a v obvyklé praxi použití řada zranitelností, které mohou vést ke značným škodám.



Ubuntu 15.10 přichází

ubuntu.png

Ve čtvrtek vyšlo Ubuntu 15.10 Willy Werewolf (lstivý, nebo též mazaný vlkodlak). Co nového lze po 6 měsících očekávat? Trápí nové Ubuntu nějaké problémy? A na co se těšit v další LTS verzi?



OpenSWR: nový vysoce výkonný softwarový rasterizér

OpenSWR

Firma Intel pracuje na vysoce výkonném softwarovém grafickém rasterizéru. Zdrojové kódy OpenSWR jsou k dispozici pod licencí MIT, firma plánuje integrovat implementaci do knihovny Mesa.



Let's Encrypt má důvěryhodné certifikáty

Let's Encrypt

Certifikáty Let's Encrypt jsou od nynějška v běžných webových prohlížečích považovány za důvěryhodné. Bylo toho dosaženo křížovým podpisem od autority IdenTrust.



Český web Fedory se přesouvá

Fedora

Český web linuxové distribuce Fedora se přesouvá na novou doménu. Redakce a provozovatelé serveru se neshodli s držitelem dosud užívané domény.



Ansible – hromadná správa serverů

ansible-logo_1.png

Pokud se pomocí SSH přihlašujete na servery a něco tam děláte, děláte to špatně. Toto zaznělo letos na LinuxDays hned v několika přednáškách. Jak to dělat lépe? Například používat Ansible.



Intel a zakladatelé Arduina představili tvůrčí desku

Arduino

Firma Intel a zakladatelé otevřené hardwarové platformy Arduino představili novou Genuino 101, určenou především pro výukové účely.



Red Hat kupuje firmu Ansible

Red Hat

Red Hat, jedna z klíčových společností spojených s Linuxem, ohlásila akvizici firmy Ansible. Ta vyvíjí open-source řešení pro centralizovanou hromadnou správu serverů.



Spolek Otevřená města bude založen ve středu v Brně

Město

Ve středu 21. října proběhne v Brně zakládající konference spolku Otevřená města, který má za cíl zlepšit otevřenost radnic v českých městech a obcích díky užší spolupráci mezi městy, obcemi a dalšími veřejnými institucemi.



openSUSE Leap – úplně nové openSUSE

openSUSE_logo.png

Linuxová distribuce openSUSE se poměrně zásadním způsobem mění. Jak vysvětlil Tomáš Chvátal na konferenci LinuxDays, nový model určitým způsobem sblíží openSUSE a SUSE Enterprise Linux – uživatelům první z distribucí zajistí větší stabilitu, uživatelům druhé aktuálnější software.



CZ.NIC představil program své listopadové konference Internet a Technologie

IT15.2

Nové směrování projektu Turris, aktuality spojené s DNS serverem Knot DNS, přednášky věnované open source softwaru a technologiím nebo prezentace zaměřené na internetovou bezpečnost. Tato a další témata nabídne listopadová konference Internet a Technologie (IT 15.2).



Zvažuje se přidání DRM do formátu JPEG

DRM

Výbor JPEG zvažuje přidání podpory DRM do obrázků. Důvodem má být nejen ochrana proti neoprávněnému užití, ale i ochrana soukromí. Organizace EFF návrh kritizuje a nabízí jiná řešení.



LinuxDays 2015, výkon PostgreSQL na různých souborových systémech

linuxdays_2014.png

O víkendu se v Praze konal letošní ročník konference LinuxDays. Nyní se můžeme ohlédnout za tím, jaký byl, a podívat se rovnou i na jednu ze zajímavých přednášek.



Historie názvů barev v CSS, aneb odkud se vzaly „loupané mandle“ či „pálená cihla“

Barvy

Zajímavý článek v magazínu Ars Technica se zabývá historii názvů barev v CSS. Její kořeny sahají do 80. let 20. století.



Sdružení CZ.NIC vydalo novou verzi aplikace Datovka (4.4.0)

Datovka

Mezi největší novinky tohoto vydání patří možnost rozdělit stávající databázi zpráv na několik menších podle roků nebo API pro práci s Datovkou přes příkazovou řádku.



secpanel: grafický správce připojení SSH a SFTP

secpanel.png

Kdo se často připojuje k různým vzdáleným strojům, uvítá nástroj, který umožňuje připojení snadno spravovat a rychle si v případě potřeby vybrat to správné. Jedním z takových nástrojů je secpanel.



Nový router od CZ.NIC bude Turris Omnia

CZ.NIC

Sdružení CZ.NIC představilo na konferenci LinuxDays finální podobu a název pro nový router. Bude se jmenovat Turris Omnia a měl by být k dispozici v 1. čtvrtletí 2016.



Probíhá konference LinuxDays 2015 a jsme u toho

LinuxDays

Na FIT ČVUT v Praze probíhá dvoudenní konference LinuxDays. Jsme u toho a chystáme pro vás články na zajímavá témata, která se na konferenci objeví.



Facebooková skupina pro LMS Moodle

Moodle

Byla spuštěna česká facebooková skupina pro výukový systém Moodle, bude sloužit ke vzájemné pomoci uživatelů a informování o novinkách.



MojeID podporuje SAML a OpenID Connect

CZ.NIC

Služba MojeID nově podporuje kromě OpenID také standardy SAML a OpenID Connect.



Brno Docker meetup, lepšie zabezpečenie na GitHube, Slack pre Linux

dvatydny.gif

Na stiahnutie je dostupné Xubuntu 15.10 Beta2. Github zlepšuje zabezpečenie. Raspbian pre Raspberry PI 2 je už poháňané Debianom 8 (Jessie). 15.10.2015 sa bude konáť Brno docker meetup.



Nový projekt Linux Foundation: Real-Time Linux

Linux Foundation

Do skupiny Collaborative Projects organizace Linux Foundation přibyl nový projekt: Real-Time Linux. Má za cíl podpořit nasazení Linuxu například v letectví, medicíně, audiovizuálních systémech nebo finančních institucích.



jQuery (18) – drag&drop v jQuery UI

jquery.png

Kromě obyčejného přesouvání objektů myší umožňuje jQuery UI využít také technikou známou jako drag&drop, tedy tažení a upuštění. Do interakce se tak zapojí i objekt, na který přetahovaný objekt pouštíme.



Soudní dvůr EU: USA nesplňují podmínky pro ochranu dat občanů EU

Soud

Soudní dvůr EU v souladu se stanoviskem generálního advokáta zrušil rozhodnutí Evropské komise, že USA jsou „bezpečný přístav“ pro osobní údaje občanů EU.



Příčinou vzniku botnetu XOR DDoS nebyl Linux, nýbrž nekompetentnost správců

Administrace

S. J. Vaughan-Nichols shrnuje, proč příčinou vzniku botnetu XOR DDoS nebyl Linux, jak občas někdo tvrdí, nýbrž špatný přístup ke správě napadených strojů.



GNOME 3.18: velké změny v Nautilu

gnome.png

Podzimní vydání GNOME je důkazem, že třetí generace tohoto desktopového prostředí dozrává. Nenajdete v něm zásadní, na první pohled viditelné změny. To ale neznamená, že by aktivita vývojářů polevovala, jen se přesunula na detaily a dílčí zlepšení. Hodně změn proběhlo také pod povrchem. Pojďme se podívat na to, co GNOME 3.18 přineslo.



30 let FSF

30 let FSF

Free Software Foundation existuje už 30 let. Hlavní oslava výročí proběhla již včera v Bostonu.



FLIF: Free Lossless Image Format

FLIF

Nový bezeztrátový obrázkový formát FLIF nabízí vyšší kompresní poměr než dosud používané formáty, má progresivní dekódování, podporuje animace a je přímo navržen pro responzivní weby.



JBUG.cz - ActiveMQ Artemis - Messaging for the Enterprise and IoT

JBUG.cz

Ve středu 14. října se na FI MU v Brně koná setkání JBUG.cz, přednášet bude Jeff Mesnil.



Harp server – rajská hudba pro kodéry

harp_logo.png

Vytváření webů se stalo vědou stejně jako běhání nebo jídlo. Aby byl web účinný, pěkný a funkční, nemusí být na pozadí přecpaný funkcemi. Ohromná část stránek vůbec nepotřebuje databázi, administrační rozhraní nebo uživatelské účty. Statické weby a jednoduchá řešení zase získávají na popularitě. Když se pak objeví něco jako Harp, nezbývá než jásat.



Další dvě bezpečnostní chyby, tentokrát v Androidu

Hrozba

Po dvojici chyb nalezených v TrueCryptu tu máme dvě další chyby, postihující tentokrát systém Android. Jedna z chyb se vyskytuje ve všech verzích systému.



Top články z OpenOffice.cz