přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 44


CZ.NIC vydal novou verzi aplikace Datovka

CZ.NIC

Nová verze například umožňuje přihlašování pomocí uživatelského certifikátu nebo vytváření zpráv z těch, které už existují.



ownCloud 8: rychlejší vyhledávání dat a snazší sdílení souborů

owncloud.png

Nový ownCloud 8, populární software pro tvorbu vlastního vzdáleného úložiště, je na světě. Osmička se primárně soustředí na rychlejší a snazší synchronizaci a sdílení souborů. Značných změn doznal i systém vyhledávání dat.



Europol: Šifrování je největší komplikací boje proti terorismu

Europol

Organizace Europol je znechucena rozmachem šifrování, zejména toho mezi koncovými zařízeními. Považuje ho za největší komplikaci boje proti terorismu.



Evropský parlament: Měli bychom být příkladem otevřenosti

Evropská unie

Ředitel IT oddělení Evropského parlamentu řekl na workshopu pořádaném na Den svobody dokumentů, že by tato instituce měla jít příkladem pro ostatní ohledně otevřenosti dat. Spoluautor studie o otevřenosti označil za klíčový nástroj svobodný software.



Dvě nové bezpečnostní slabiny v TLS, obě se týkají RC4

Hrozba

V šifrovací technologii TLS byly nalezeny další dvě slabiny. Obě se týkají algoritmu RC4, který je sice už delší dobu považován za problematický, stále se ale poměrně dost používá.



Python 3 (1): populárny interpretovaný jazyk vhodný aj pre začiatočníkov

python.png

Google, Facebook, Dropbox, Mozilla... Hovoria vám niečo názvy týchto spoločností? Určite áno. Verte či neverte, používajú Python a nie sú jediní. V tomto seriáli vás oboznámim so základmi programovania v Python 3.



V červenci se v Praze uskuteční další meeting organizace IETF

IETF

Od 19. do 24. července se v Praze po čtyřech letech uskuteční mezinárodní summit odborné internetové komunity sdružené pod hlavičkou IETF (Internet Engereering Task Force) – IETF 93. Hostitelem pražského setkání je sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, a americká technologická společnost Brocade.



Den svobody dokumentů 2015

Document Free Day

Dnešek se slaví jako Den svobody dokumentů. Můžete si při této příležitosti stáhnout grafické téma pro LibreOffice, Firefox a Thunderbird nebo se zúčastnit některé z mnoha akcí pořádaných po celém světě.



JBUG setkání: Novinky v Infinispan 7

JBUG Czech

Czech JBoss User Group vás zve na setkání 8. dubna na FI MU v Brně. Bude zaměřeno na novinky v sedmé verzi NoSQL databáze Infinispan.



MuseScore 2.0

MuseScore_2.0.png



GNOME 3.16: Shell dostává facelift

gnome.png

GNOME 3.16 přináší nejzásadnější změny v samotném prostředí od vydání 3.6, které vyšlo před dvěma a půl lety. Týká se to především systému upozornění, který byl jednou z nejkritizovanějších věcí v GNOME 3 a který je v tomto vydání zcela přepracovaný. Shell také poprvé od vydání GNOME 3.0 prošel výraznější změnou vzhledu. K tomu připočtěme lepší podporu Waylandu, nové aplikace, řadu zlepšení v Nautilu a máme tu vydání opět plné novinek.



Je tu GTK+ 3.16, nové GNOME za dveřmi

GTK+

Byla vydána nová verze 3.16 toolkitu GTK+. Následovat bude stejně označená verze prostředí GNOME, chystáme její recenzi.



Vulkan – co víme a co od něj očekávat?

Vulkan_logo.png

Začátkem měsíce proběhla konference GDC, na které bylo mimo jiné představeno nové API Vulkan. Co může změnit, k čemu je dobré a kdy přijde?



Certifikace pro Windows 10 může ohrožovat Linux

Linux

Připravované podmínky certifikace hardwaru pro systém Windows 10 nebudou obsahovat podmínku deaktivovatelnosti UEFI Secure Boot. Může se tak stát, že technologie nepůjde vypnout a bude to znamenat komplikace pro jiné systémy včetně Linuxu.



Evropská komise spouští vývoj portálu pro open data

Evropská unie

Evropská komise spouští realizaci zakázky na vývoj celoevropského portálu pro otevřená data. Vývoj by měl trvat tři roky a bude ho zajišťovat konsorcium sedmi firem.



Veřejný cloud na platformě OpenStack

OpenStack

Česko má první veřejný cloud na platformě OpenStack. Využívá také technologii Ceph a překvapivě ho nabízí jiná firma, než která jeho zprovoznění před rokem deklarovala.



Bomi

01_Bomi.png



Nová várka oprav OpenSSL

Bezpečnost

Nové verze knihovny OpenSSL opravují dvanáct bezpečnostních chyb, z toho některé závažné. Doporučuje se aktualizovat co nejdřív.



Psychologické centrum využívá Linux a další otevřený software

tux.png

V psychologickém centru na pražském Andělu využívají linuxovou distribuci Xubuntu, kancelářský balík LibreOffice a další software s otevřenými zdrojovými kódy. Prostřednictvím Wine provozují i psychologický informační systém.



OpenSSH 6.8: zásadně přepracovaná verze

OpenSSH

Nová verze technologie OpenSSH je oproti těm předchozím velmi podstatně přepracovaná. Přináší ale i mnoho funkčních novinek.



Blueberry: nový nastavovací nástroj pro Bluetooth v distribuci Linux Mint

Linux Mint

Je tady nový nástroj pro nastavování technologie Bluetooth v distribuci Linux Mint. Postupně by se měl objevit v různých variantách této distribuce.



Konec Google Code, otevřené dveře ve firmě Red Hat a pokus o návrat FOSS na německé ministerstvo zahraničí

dvatydny.gif

Služba Google Code po devíti letech provozu končí. Opět se můžete přijít podívat do brněnské pobočky linuxové firmy Red Hat. A němečtí Zelení se snaží o návrat otevřeného softwaru na tamní ministerstvo zahraničí.



Sraz příznivců open source

OpenAlt

Spolek OpenAlt vás zve na setkání příznivců open source. Koná se 20. března v Praze a v Brně.



jQuery (7) – práce s CSS

jquery.png

Přestože je vhodné maximum nastavování stylů řešit přes třídy, mnohdy je lepší – nebo dokonce jediné možné – nastavovat styly přímo daným objektům. Podíváme se na to, jak se to dělá.



30 let „komerčního Internetu“

30 let

Dnes je to přesně třicet let, co byla zaregistrována první doména v TLD .com. Její držitel se však tohoto výročí nedožil, na doméně nyní běží web s historií Internetu.



Lundell: Otevřené standardy jsou pro malé ICT firmy i veřejnou správu klíčové

University of Skövde

Švédský profesor Björn Lundell prezentoval závěr tříletého výzkumného projektu, že otevřené standardy jsou velmi důležité pro malé firmy v oblasti ICT a že podobnou důležitost mají i pro veřejnou správu.



Automotive Service Bus bude mít open-source licenci

Technická univerzita Mnichov

Sběrnice Automotive Service Bus, která vznikla v rámci výzkumného projektu Visio.M, bude mít otevřenou licenci. Jejím cílem je sjednotit komunikaci mezi různými systémy v automobilu.



Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn

darktable.png

Seriál návodů pro fotoeditor darktable po dvou letech pokračuje. Podíváme se na korekci zkreslení objektivu a odstranění skvrn ve snímku.



Cloudová infrastruktura s Linuxem na architektuře OpenPOWER

Cloud

Firma SoftLayer (patřící IBM) bude nabízet cloudovou infrastrukturu na architektuře OpenPOWER. Více možností na ní poskytne Linux s pořadím bajtů little endian.



Hudební sbírka na maximum

vinyl_osmina.png

Vášnivý bibliofil velmi záhy narazí na otázku organizace knihovny. Vášnivý audiofil (nebo alespoň poučený posluchač) může narazit na totéž. Většina posluchačů však rezignuje před technickými zapeklitostmi stejně jako před problémy katalogizačními. Pokusím se proto předvést, jak taková cesta k pohodlné přehlednosti může vypadat.



Debian 8 bude nejdříve v dubnu

Debian

Niels Thykier informoval o aktuálním stavu příprav k vydání osmé verze distribuce Debian. Mohla by tu být v dubnu, ale je potřeba si „vyhrnout rukávy“ a odstranit zbývající chyby.



CADA: Zveřejněte zdrojové kódy k daňovému softwaru

Francie

Francouzský úřad CADA vyzval tamní ministerstvo financí, aby zveřejnilo zdrojové kódy k daňovému softwaru. Reagoval tak na žádost občana, kterému ministerstvo předtím odmítlo vyhovět.



O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++

crunchbang.jpg

Přirovnat CrunchBang k Ježíši by mohlo být rouhání (nejsem věřící, takže v tomhle směru se neorientuji, posoudit to by měli pověřenější), ale není tak daleko od věci. I CrunchBang se po svém konci vrátil zpátky, a to během chvíle.



Chrome 39 vyžaduje nové verze jádra

Chrome

Webový prohlížeč Chrome/Chromium od verze 39 vyžaduje linuxové jádro ve verzi 3.17 nebo novější (kvůli podpoře SECCOMP_FILTER_FLAG_TSYN). Se staršími verzemi nelze využívat žádná rozšíření prohlížeče.



VMware čelí žalobě pro porušování GPL

Soud

Vývojář Christoph Hellwig podal žalobu proti firmě VMware. Tvrdí, že firma porušuje licenci GNU GPL použitou u linuxového jádra tím, že bez dodržení podmínek licence kombinuje svůj kód s kódem jádra.



Notifikace z Androida v GNOME

Nuntius

Projekt Nuntius má za cíl přinést do desktopu GNOME notifikace ze systému Android. Využívá přepracovaný notifikační systém v GNOME 3.16.



Licence Creative Commons

cc.png

Licence ze skupiny Creative Commons se nepoužívají pro zdrojové kódy softwaru, ale běžně se s nimi setkáme například u grafiky nebo dokumentace. Je jich několik typů s poměrně rozdílnými vlastnostmi. Pojďme se na ně podívat blíže.



Samba 4.2 přináší transparentní kompresi a podporu verzí souborů

Linux Windows

Nová verze technologie Samba přináší spoustu novinek, například transparentní kompresi, podporu pro verze souborů, clusterování nebo přepracovaný editor registru. Končí také podpora verzí 3.x.



Firefox bude podporovat WebGL 2

Firefox

Navzdory nedokončené specifikace WebGL 2 se již implementuje podpora do prohlížeče Firefox. Už nyní se můžete na videu podívat, jak technologie funguje.



Calligra 2.9, InstallFest již tento víkend a otevřený software v belgických nemocnicích

dvatydny.gif

Po necelých třech letech vychází nová verze prostředí Xfce. Novou verzi má i kancelářský balík Calligra, plní přání z crowdfundingové kampaně. Již tento víkend nezapomeňte vyrazit na konferenci InstallFest na pražském Strahově. Belgické nemocnice vyvinuly a používají otevřený software pro správu lékařských snímků. A italská oblast Emilia-Romagna dokončila přechod na OpenOffice.



VLC 2.2.0

VideoLAN

Je tu nová verze multimediálního přehrávače VLC. Poprvé byla současně vydána jak pro desktop, tak pro širokou škálu mobilních platforem.



Chytré hodinky od LG ukrývají webOS

LG

Dvojice chytrých hodinek od firmy LG, která byla představena na MWC v Barceloně, ukrývá operační systém webOS.



jQuery (6) – práce s atributy a vlastnostmi

jquery.png

Každý objekt v DOM si nese různé atributy, ať již explicitně specifikované nebo implicitní. V živém kódu se pak z atributů stávají „vlastnosti“. Prostřednictvím jQuery lze s oběma kategoriemi různými způsoby pracovat.



Po třech letech vývoje je tu Xfce 4.12

Xfce

Vývojáři desktopového prostředí Xfce ohlásili vydání verze 4.12. Nová verze vychází po téměř třech letech vývoje.



Top články z OpenOffice.cz