přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 39


Nizozemsko sdílí koncepty a zdrojové kódy svých základních registrů

Nizozemsko

Nizozemsko otevřeně poskytuje koncepty, na nichž je postaveno tamní řešení základních registrů, a také zdrojové kódy k implementaci. Cílem je ukázat, jak jsou tyto systémy řešeny, a umožnit opětovné použití jinde.



Ubuntu MATE je definitivně oficiálním klonem Ubuntu

Ubuntu MATE

Distribuce Ubuntu MATE se definitivně stala dalším oficiálním klonem Ubuntu. Verze 15.04 bude vydána se stejnou podporou jako Xubuntu, Edubuntu a ostatní oficiální deriváty Ubuntu.



FileZilla: multiplatformní (S)FTP klient s rozsáhlými možnostmi

FileZilla_logo.png

Pokud hledáte grafickou aplikaci pro práci s FTP a SFTP, kterou budete moci využívat napříč různými operačními systémy, možná bude FileZilla tou pravou volbou. Disponuje širokou škálou funkcí a současně nabízí velmi jednoduché ovládání.



Foreman automatizuje instalaci a konfiguraci IT

foreman_logo2.png

V každé společnosti musejí IT správci řešit proces instalace operačních systémů a jejich následnou konfiguraci. Pokud je serverů jen několik, obvykle nepředstavuje jejich občasná reinstalace problém. Se zvyšujícím se počtem serverů (nebo stanic) však může tato úloha představovat zbytečnou zátěž IT oddělení náchylnou k nechtěným rozdílnostem mezi konfiguracemi. 



Firefox 36: HTTP/2, vylepšení bezpečnosti a synchronizace dlaždic

Firefox

Nový Firefox 36 nabízí protokol HTTP/2, v několika ohledech vylepšuje bezpečnostní parametry a umožňuje synchronizovat „přišpendlené“ dlaždice.



Český software BIRD používá 64 % IXP

BIRD

Open source routovací démon BIRD vznikl na půdě MFF UK jako seminární práce tří studentů oboru Informatika. Dnes ho používají téměř dvě třetiny IXP.



Raspberry Pi – Projekty

Rapsberry_Pi.png

Hlavní síla miniaturního počítače Raspberry Pi není v jeho použití jako běžného počítače, nýbrž v jeho spojení s různými dalšími přístroji s cílem vytvořit počítačově řízený systém. Tato kniha ukazuje využití Raspberry Pi pro domácí automatizaci, hudební systém nebo třeba měření zemětřesení.



Kód obcházející zabezpečení TLS byl nalezen v řadě dalších aplikací

Hrozba

Po odhalení bezpečnostních problémů způsobovaných aplikací Superfish na počítačích Lenovo se ukazuje mnohem větší rozšíření nebezpečných aplikací – kód obcházející zabezpečení TLS byl nalezen v řadě dalších programů.



Rozhodnuto: příští verze Linuxu bude 4.0

Linux

Je definitivně rozhodnuto, příští verze linuxového jádra bude označena jako 4.0 a ponese kódové označení „Hurr durr I'ma sheep“. Celá záležitost má zajímavé pozadí související s internetovým hlasováním.



Nový webový prohlížeč Vivaldi – je oč stát?

vivaldi_logo.png

Poměrně nečekaně byl 27. ledna oznámen vývoj dalšího webového prohlížeče. V základu se jedná o fork svobodného Chromia, ale samotný Vivaldi je prozatím uzavřený. Co oproti konkurenci nabízí?



Ancell: Psát aplikace pro Ubuntu Phone je snadné

Ubuntu

Vývojář Robert Ancell ukazuje, že psát aplikace pro mobilní systém Ubuntu Phone je s QML snadné.



Linux získává čím dál více nových vývojářů

Linux

Linuxové jádro získalo za posledních 15 měsíců 2000 nových vývojářů a jejich příliv rostl. Současně se za stejné období zkrátila perioda vydávání nových verzí ze 70 na 66 dnů.



Ubuntu 15.04 zmrazeno

Ubuntu

Chystaná verze Ubuntu 15.04 vstoupila do fáze „feature freeze“, byla tedy zmrazena množina funkcí. Vývojáři to ohlásili současně s vydáním opravné verze 14.04.2.



Ako na scrobbling hudby na Linuxe

nota_osmina_download.png

Scrobbling alebo skroblovanie hudby v našich končinách možno nieje až také populárne a je možné, že ste o ňom ešte nepočuli. Pokiaľ vás ale zaujíma, o čo sa jedná, v tomto článku sa dočítate, čo to vlastne to skroblovanie je, na čo je dobré a aké sú možnosti skroblovania na Linuxe.



Generátor náhodných čísel ve FreeBSD byl 4 měsíce „rozbitý“

Hrozba

Po někdejších problémech s generováním klíčů v OpenSSL v distribuci Debian trpěl něčím podobným také systém FreeBSD. Generování pseudonáhodných čísel čtyři měsíce obsahovalo nepříjemnou chybu.



Racionalizace ICT vede Portugalsko k otevřeným technologiím

Portugalsko

Portugalská státní správa posiluje využívání otevřených datových standardů a softwaru s otevřenými zdrojovými kódy. Cílem je racionálnější využití ICT prostředků, snížení nákladů veřejných rozpočtů a podpora technologického sektoru tamní ekonomiky.



Crunchbang končí, vyšel ownCloud 8, diskuse okolo elementaryOS a placení za software

dvatydny.gif

Vývojář distribuce Crunchbang Linux se rozhodl s vývojem skončit, prý už taková distribuce není potřebná. Vyšel nový ownCloud 8. Novou verzi má i grafické prostředí LxQt, to se s číslováním zatím dostalo jen k verzi 0.9. Vývojáři elementaryOS by rádi, aby jim uživatelé více platili při stahování. A španělská provincie Bizkaia bude mít až polovinu softwaru opensource.



Tesora přináší Oracle Database na OpenStacku

OpenStack

Oracle Database už můžete používat na OpenStacku. Firma Tesora připravila řešení využívající technologii Trove; kromě této databáze je k dispozici také například PostgreSQL nebo MongoDB.



Deset her pro Linux v rámci Trinity Bundle

Bundle Stars

Balíček Trinity Bundle obsahuje deset her, je k dispozici pro tři platformy včetně Linuxu a po omezenou dobu je k dispozici za zlomek standardní ceny her.



jQuery (5) – manipulace s objekty

jquery.png

Jednou z častých činností prováděných v JavaScriptu je manipulace s objekty v DOM, tedy změna jejich obsahu, přidávání a odebírání. Pojďme se podívat, jak se to dělá pomocí jQuery.



Projekt m0n0wall končí

m0n0wall

Tvůrce firewallu m0n0wall, založeného na systému FreeBSD, ohlásil konec projektu a za ideového následovníka považuje OPNsense.



Ještě není jasné, kdy přijde Linux 4.0

Linux

Linus Torvalds kdysi hovořil o tom, že pokud by se mělo číslování verzí Linuxu dostat do „dvacítek“, měla by se zahájit řada 4. Zatím ale není jasné, jak to nakonec bude.



Jak rychlé jsou souborové systémy v Linuxu 3.19?

Graf

Server Phoronix testoval rychlost práce s různými souborovými systémy v Linuxu 3.19 a ve starší verzi 3.18. Co se mezi verzemi změnilo?



Konference P2D2: zabezpečení databáze, obousměrná replikace BDR a PostgreSQL v cloudu

P2D2

Dnes proběhla konference Prague PostgreSQL Developers Day 2015 a zazněly zajímavé přednášky například o novinkách ve verzi 9.4, ukládání nestrukturovaných dat, zabezpečení databáze, obousměrné replikaci BDR či provozu PostgreSQL v cloudu AWS.



InstallFest 2015 zveřejnil program

InstallFest

Pořadatelé konference InstallFest zveřejnili program letošního ročníku. Konference se „vrací ke kořenům“, bude zaměřena mnohem více prakticky.



NETGEAR AC1900 Nighthawk Smart WiFi Router (R7000)

Netgear_R7000.png

Populární router s linuxovým firmwarem DD-WRT nedávno prodělal „vnitřní facelift“ a přibyly v něm nové funkce. Pojďme se na ně i na router jako takový podívat blíže.



Linux 3.19: vylepšení Btrfs pro RAID, komprese LZ4 ve SquashFS, lepší vícedotykové ovládání

Linux

Je tu nová verze linuxového jádra. Přináší například novinky v souborových systémech nebo ovladačích vstupních zařízení i grafických karet. Bylo otevřeno začleňovací okno pro příští verzi 3.20.



Výukové materiály pro Drupal 7

Drupal

Zájemci o systém správy obsahu Drupal 7 mohou využít výukové materiály zabývající se základy práce i pokročilou konfigurací.



Tvůrce GnuPG děkuje za příspěvky

GnuPG

Projekt GnuPG po výzvě v článku na serveru ProPublica získal během jediného dne více peněz, než o kolik žádal pro roční financování vývoje. Aktuálně vybrané příspěvky dosahují skoro 200 tisíc eur, tvůrce děkuje všem, kteří přispěli.



Biskajsko masivně přechází na open source

Biskajsko

Baskická provincie Biskajsko plánuje letos navýšit podíl otevřeného softwaru na 50 %; již koncem minulého roku zde měl tento software čtvrtinový podíl.



Telefon s Ubuntu přichází podle plánu

Ubuntu

Předvánoční slib firmy bq uvést v únoru na trh první telefon s Ubuntu byl splněn. Aquaris E4.5 bude k dispozici i u některých telefonních operátorů.



Snappy Ubuntu – k čemu je dobré další Ubuntu?

ubuntu.png

V prosinci minulého roku byla uvedena nová „odnož“ Ubuntu. Snappy Ubuntu do Ubuntu Core přidalo transakční aktualizace z Ubuntu Phone. Co z toho vzešlo? A k čemu je vlastně takové Snappy Ubuntu dobré?



Vídeň: otevřená data a „město jako služba“

Vídeň

Na mnichovské konferenci Open Government Tagen prezentovalo rakouské hlavní město svůj přístup k využití informačních technologií. Základem jsou otevřená data a široká škála elektronických služeb.



Nová verze Inkscape, konference DevConf.cz za dveřmi a otevřené řešení pro městský archiv

dvatydny.gif

Dell nabízí nový přenosný počítač s Ubuntu, prodávat se bude celosvětově. Vyšla nová verze populárního vektorového grafického editoru Inkscape. Již tento víkend se bude v Brně konat konference DevConf.cz. Vyšla nová verze svobodného kancelářského balíku LibreOffice. Novou verzi má i připravovaná KDE Plasma 5. A v katalánském městě Hospitalet de Llobregat mají archiv fungující díky opensource řešení.



MongoDB 3.0: až desetkrát rychlejší

MongoDB

Nová verze 3.0 databáze MongoDB je pro zápisově intenzivní aplikace sedmkrát až desetkrát rychlejší než starší verze 2.8. Podle tvůrců jde o „úplně nové Mongo“.



Apache ožívá, počet webů klesá

Graf

Podíl webového serveru Apache v poslední době opět roste, především na úkor IIS. Klesá nejen počet aktivních webů, ale i počet webů vůbec.



Opensource víkend v Bratislavě

SOIT

Ve dnech 14. a 15. března se na FMFI UK v Bratislavě koná konference Opensource víkend. Zúčastnit se můžete i aktivně, pořadatelé hledají přednášející.



jQuery (4) – pohyb ve stromě DOM

jquery.png

Při práci s DOM se často potřebujeme různě pohybovat po stromě a následně pracovat s jednotlivými objekty či jejich skupinami. Framework jQuery má na takový pohyb řadu užitečných metod.



Calamares 1.0: první verze frameworku pro instalátory

Calamares

Instalátorový framework Calamares dosáhl první ostré verze. Framework vzniká jako společná iniciativa projektů OpenMandriva, Fedora, Manjaro a dalších. Jeho účelem je poskytnout modulární základ pro instalace různých linuxových distribucí.



Top články z OpenOffice.cz