přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 43


Ohlédnutí za DevConf.cz 2016

DevConf2016100.png

Na půdě Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně proběhla ve dnech 5 – 7. února konference DevConf.cz. Jaká byla největší konference ve střední Evropě zaměřená na vývojáře?



Raspberry Pi 3 je tady, Ubuntu MATE 15.10 už ho podporuje

Raspberry Pi

Krátce po zveřejnění neoficiálních informací o Raspberry Pi 3 byl tento nový model oficiálně uveden na trh. V linuxové distribuci Ubuntu MATE 15.10 už je pro něj podpora.



Lollypop

11_Lollypop.png



Raspberry Pi 3 bude mít WiFi a Bluetooth LE

Raspberry Pi

Z dokumentace zaslané úřadu FCC vyplývá, že chystaný miniaturní počítač Raspberry Pi 3 bude mít zabudovanou podporu pro komunikaci přes WiFi a Bluetooth LE.



Open-source elektrokardiografie

mobilECG

Maďarský startup mobilECG vyvíjí přístroje pro elektrokardiografii s otevřenou hardwarovou dokumentací a otevřenými zdrojovými kódy softwaru.



Sony přidává do Linuxu podporu zařízení Xperia

Linux

Firma Sony přidává do linuxového jádra podporu pro svá zařízení řady Xperia. Může to pomoci i portaci Ubuntu Touch.



Python 3 (12): zhrnutie prvej etapy seriálu

python.png

V tejto časti seriálu, ktorá vychádza po dlhšej dobe, som sa rozhodol spísať zhrnutie, resp. zopakovanie toho, čo ste sa doteraz v tomto seriáli mohli dozvedieť. Seriál rovnako touto časťou bohužiaľ pozastavujem na dobu neurčitú.



Služba pro „ochranu dětí“ zpřístupňovala citlivé informace

Hrozba

Služba uKnowKids.com, umožňující rodičům sledovat aktivity jejich dětí , kvůli chybně nakonfigurované MongoDB veřejně zpřístupňovala citlivé informace. Podobné případy v poslední době přibývají.



Setkání JBUG.cz – programování I/O na malých zařízeních

JBUG.cz

Ve středu 2.3. proběhne březnové setkání JBUG.cz v Brně. Tentokrát se bude zebývat použitím Javy pro I/O programování na malých zařízeních.



Demonstrovalo se za svobodu Internetu. O co jde?

demonstrace_vlada.jpg

V sobotu 20. února v Praze proběhla demonstrace za svobodu Internetu. O co jde, opravdu je situace tak vážná, že vyžaduje akce podobného typu?



Získejte zdarma vstupenku na CeBIT 2016

Cebit_100.jpg

Čtenáři internetového magazínu LinuxEXPRES mohou získat bezplatné permanentní elektronické vstupenky na veletrh CeBIT 2016 v Hannoveru na následujícím odkazu s předvyplněným promo kódem:



Web distribuce Linux Mint napaden, ke stažení byl systém s malwarem

Linux Mint

Útočníci napadli webové stránky distribuce Linux Mint a umístili tam odkazy na upravené instalační obrazy se zadními vrátky pro ovládnutí počítače. Došlo i k úniku databáze diskusních fór.



Proběhla demonstrace za svobodu Internetu

Piráti

Na pražském Klárově dnes proběhla demonstrace za svobodu Internetu. V jejím závěru se průvod demonstrantů vydal k ministerstvu vnitra.



Canonical: ZFS nemá v Linuxu licenční problémy

Ubuntu

Canonical přidal do Ubuntu 16.04 nativní podporu ZFS a tvrdí, že není problém s tím, že je ZFS pod licencí CDDL a Linux pod GNU GPL.



PostgreSQL v České spořitelně

postgresql.png

Česká spořitelna využívá pro řadu účelů databázový systém PostgreSQL. Aleš Zelený popisoval na konferenci P2D2, jak nasazení tohoto systému probíhalo a jaká doporučení pro podobné případy z toho vyplynula.



Phishing je útok na klienta, ne na banku…

phishing100.png

...říká Marek Zeman z Tatrabanky. Ale banka na něj může doplatit negativními dopady na reputaci. Právě phishing byl jedním z témat konference SECURITY 2016.



W3C zahajuje standardizaci přihlašování bez hesla

W3C

Konsorcium W3C vytvořilo pracovní skupinu ke standardizaci webového přihlašování pomocí jiných metod, než je heslo.



Probíhá konference SECURITY 2016

SECURITY

V Praze probíhá konference SECURITY 2016 a jsme u toho. Můžete se těšit na články.



CZ.NIC vydal Datovku 4.5.0

Datovka

Toto vydání přináší několik novinek a vylepšení. Například byla přidána možnost vytvořit e-mail obsahující jako přílohu kompletní datovou zprávu nebo jen vybrané přílohy.



ENISA: Zadní vrátka do šifrování nadělají víc problémů, než vyřeší

ENISA

Evropská agentura pro bezpečnost sítí a informací odmítá zadní vrátka do šifrovacích technologií. Nadělají podle ní více problémů, než kolik jich vyřeší.



P2D2 2016 již tento týden

P2D2

Již tento týden, konkrétně ve dnech 17. a 18. února, se na FIT ČVUT v Praze koná letošní ročník konference P2D2.



jQuery (22) – výběr a přetahování v jQuery UI

jquery.png

Přetahování objektů a výběr položek lze spojit dohromady a přesouvat tak více objektů najednou. Úplně triviální na implementaci to není, ale složité také ne.



Acer Chromebook R 11: notebook, tablet a další tři přístroje v jednom

stan_kor100.png

Získali jsme na testování první konvertibilní chromebook od firmy Acer. Co nám může nabídnout?



Demonstrace za svobodu Internetu

Piráti

Česká pirátská strana svolala na 20. února demonstraci na podporu svobody Internetu. Pirátům vadí plány některých ministrů české vlády.



Ubuntu Discourse zřejmě skončí

Ubuntu

Ubuntu Discourse měl být centrálním místem pro komunitu okolo Ubuntu. Ostrý provoz ale nebyl nikdy spuštěn a projekt bude zřejmě ukončen.



Domain Report 2015: růst o 5 %, stagnace IPv6

Domény CZ

Zveřejněný Domain Report 2015 sdružení CZ.NIC ukazuje několik trendů. Růst počtu domén se zpomaluje, nasazení IPv6 stagnuje, příliš neroste ani DNSSEC.



Stát čelí exekučnímu návrhu za neposkytnutí stavebních norem

Soud

Stát nesplnil příkaz uložený loňským rozsudkem a nezpřístupnil stavební normy. Zastupitel Jakub Michálek proto podal návrh na nařízení výkonu rozhodnutí.



OneOps: nová otvorená cloudová platforma

OneOps-logo100_1.png

Platforma OneOps umožňuje vytváranie a spúšťanie cloudových aplikácii cez rôzne platformy úložisk. Je napísaná v jazyku Java.



Ženské příspěvky do kódu mají větší šanci na přijetí

Genders

Skupina vědců zjistila, že pokud jste žena, máte vyšší šanci, že bude váš příspěvek do kódu softwarového projektu přijat. Ale nesmí se vědět o tom, že jste žena.



FreeRADIUS server – základní konfigurace

freeradius_logo100.png

V minulém díle jste se mohli dozvědět, jak pracuje FreeRADIUS server, jak ho nainstalovat a jaké další balíčky jsou k dispozici. Dnes se podíváme na základní konfiguraci, konfigurace oddílu listen a oddílu clients.



InstallFest: 30 přednášek a 6 workshopů za 2 dny

InstallFest

O víkendu 5. a 6. března 2016 proběhne na pražském Strahově osmý ročník tradiční konference InstallFest, kterou pro odbornou veřejnost pořádají studenti z klubu Silicon Hill.



WordExpress: WordPress v JavaScriptu

WordExpress

Nový projekt WordExpress má za cíl vytvořit obdobu CMS WordPress napsanou v JavaScriptu.



N1 4.4: sjednocený inbox a úpravy štítků

N1

Nová verze poštovního klienta N1 přináší kromě jiných novinek také sjednocenou příchozí poštu a možnost upravovat štítky.



Firefox bude mít nový časový plán verzí

Firefox

Pevný šestitýdenní interval vydávání nových verzí prohlížeče Mozilla Firefox je minulostí, nově se bude moci prodlužovat o dva týdny.



Nalezena zranitelnost v platformě eBay, opravovat se nebude

Hrozba

Bezpečnostní tým Check Point v prosinci odhalil závažnou zranitelnost v prodejní platformě eBay. Opravena však nebyla a zřejmě ani nebude.



Lian-Li PC-Q01 – malá veľkosťou, veľká možnosťami

lian_li_100.png

Radi by ste desktop so všetkým, čo k tomu patrí v šikovnej skrinke, ktorá vám nespraví hanbu ani v obývačke? Tak práve táto skrinka by vás mohla zaujať.



Mozilla ukončí vývoj Firefox OS pro telefony

Firefox OS

Poslední verzí systému Firefox OS pro telefony bude 2.6. Pak bude vývoj ukončen, Marketplace přestane přijímat nové aplikace pro Android, desktop a tablet. Prioritou Mozilly jsou Propojená zařízení.



Dell predstavuje nový linuxový operačný systém OS10

Dell_OS10_prezentace100.png

Dell predstavil nový operačný systém OS10, postavený na linuxovom jadre a podporujúci široký záber aplikácii a služieb z linuxového ekosystému.



Chromodo: nebezpečný „bezpečný“ prohlížeč

Hrozba

Ve webovém prohlížeči Chromodo, který vytvořila firma Comodo na základě browseru Chromium a nabízí ho jako součást svého bezpečnostního balíčku, byla nalezena závažná chyba.



DevConf.cz 2016 již tento víkend

DevConf.cz

Již tento víkend se v Brně koná největší konference věnovaná open source ve Střední Evropě.



Veřejná správa 01/2016: NoSQL databáze z GCHQ, nové licence, zapojování učitelů do podpory FOSS

opensource_verejna_sprava02_100.png

Britská služba GCHQ otevřela svoji NoSQL databázi pro práci s grafy. Kanadská provincie Quebec a statistický úřad Eurostat mají své nové licence. Španělské město Oviedo zapojí občany do řízení města přes software Consul. V Jižní Tyrolsku se snaží dostat svobodný software do škol prostřednictvím učitelů.



UEFI + „rm -rf /“ = smrtelná kombinace

Smrt

Spuštění notoricky známého příkazu „rm -rf /“ v Linuxu na stroji s UEFI může z počítače udělat kus mrtvého železa. Podobného výsledku lze ale dosáhnout i v jiných systémech.



FreeRADIUS server – úvod a instalace

freeradius_logo100.png

Zabezpečit si domácí síť je jednoduché, ale jakou zvolit autentizaci u bezdrátové sítě pro mnoho uživatelů? V Linuxu snadno s použitím FreeRADIUS serveru.



Top články z OpenOffice.cz