přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 44


Dnes začíná konference Internet a Technologie, sledovat ji můžete živě

IT16

Online přenos začíná v 9:30 na https://www.nic.cz/it16/ .



Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy

Počítač

Démon systemd od verze 230 ve výchozím stavu ukončí všechny procesy uživatele, který se odhlásil. Někdy to nemusí být zrovna vhodné.



Schránka v dalších desktopových prostředích

clipboard.png

Pokročilá práce se schránkou není jen doménou desktopového prostředí KDE Plasma. Pomocí vhodných nástrojů lze využívat rozšířené funkce schránky i v jiných prostředích.



LOGOBOX překročil 100 milionů zobrazení log

Logobox

Otevřená databáze firemních log LOGOBOX překročila 100 milionů zobrazení uložených log. Přidat své logo může každá firma (přes web nebo webovou službu), napojení uživatelů je možné přes URL.



Výsledky soutěže o vstupenky na IT16

IT16

Soutěž o volné vstupenky na konferenci IT16 o půlnoci skončila. Kdo vstupenky získal a jaké byly správné odpovědi?



jQuery (25) – automatické doplňování v jQuery UI

jquery.png

Automatické doplňování textových polí velmi zpříjemňuje a usnadňuje práci. Pojďme se podívat, jak se používá v jQuery UI.



Senát schválil návrh zákona o hazardních hrách, blokování webů zůstalo

Zákon schválen

Senát Parlamentu ČR dnes schválil vládní návrh zákona o hazardních hrách. Znamená to, že blokování webů podle seznamu Ministerstva financí ČR zůstává v navržené podobě.



Turris Omnia se začne vyrábět do dvou týdnů

Turris Omnia

Výroba routeru Turris Omnia by se měla rozběhnout za jeden až dva týdny. Nyní se testují poslední předvýrobní prototypy. AKTUALIZACE: Kvůli potížím s deskami se start výroby opozdí.



Programovanie v jazyku C++: Stream cout

cplusplus.png

V tomto článku si rozoberieme stream cout, ktorý sa využíva na výstup programu. Okrajovo spomenieme aj funkciu printf() , s ktorou sú céčkári určite oboznámený.



Setkání JBUG.cz v Brně – Java EE apps in OpenShift

JBUG.cz

V Brně se 1. června opět koná komunitní setkání JBUG.cz, tentokrát na téma Write, build and run your Java EE apps in OpenShift without data centre.



Soutěž o vstupenky na konferenci IT16

IT16

Pět nejrychlejších soutěžících, kteří správně odpovědí na jednoduché otázky, získá možnost se zdarma zúčastnit konference Internet a Technologie 16, kterou pořádá sdružení CZ.NIC.



Autorské právo pro běžné uživatele (1): základní pojmy

paragraf100.png

Začíná krátký seriál o autorském a příbuzném právu – od neprávníka pro neprávníky. Nepůjde v něm o naprosto přesnost a „neprůstřelnost“, jeho cílem je vysvětlit základní věci v autorském právu tak, aby se jich nikdo nemusel bát.



Objevil špatné šifrování, byl odsouzen k podmínce

Šifrování

Slovinec objevil špatně nastavené šifrování systému TETRA. Po zveřejnění této informace dva roky od upozornění byl odsouzen k podmíněnému trestu.



Libreboot se stává projektem GNU

Libreboot

Projekt Libreboot, odvozený od známého coreboot, se stává oficiálním projektem GNU.



Weby mohou sledovat uživatele přes zvukové API

Hrozba

Vědci z Princeton University zjistili, že lze uživatele webů snadno identifikovat (a tudíž i sledovat jejich pohyb) prostřednictvím AudioContext API. Není k tomu ani potřeba mikrofon.



Schránka v KDE Plasma: mnohem víc než copy & paste

kde.png

Se schránkou pracuje snad úplně každý uživatel počítače. Ne každý ale ví, že schránka v linuxových desktopových prostředích toho může umět mnohem víc než pouhé zkopírování a vložení.



Weby bangladéšské vlády byly zamořeny phishingem

Phishing

Řada webů státní správy Bangladéše byla napadena a byl na ně umístěn phishing.



Linux 4.6: mnoho nových ARM SoC, bezpečnější 32bitové aplikace, cgroup namespaces

Linux

Linuxové jádro ve verzi 4.6 podporuje mnoho nových jednočipů ARM, poskytuje vyšší bezpečnost 32bitovým aplikacím, implementuje jmenné prostory cgroups a zvyšuje grafický výkon na Raspberry Pi.



Vyšla beta verzia Samsung ARTIK IDE

Samsung-ARTIK-IDE-pruhl_1.png

Dňa 27. 4. 2016 bola vydaná beta verzia Samsung ARTIK IDE, profesionálnej sady pre Internet vecí. IDE nadväzuje na hardvérový modul Samsung ARTIK s linuxovým systémom.



Konference Internet a Technologie přináší témata věnovaná především bezpečnosti

IT16

Kyberbezpečnost, e-Identita, prezentace o DNS nebo dopadu loterijního zákona na Internet, doprovodný program a další nabídne dvoudenní konference Internet a Technologie 16.



Iniciativa Přichází cenzor!

Cenzor

Iniciativa Přichází cenzor! je reakcí na schválení zákona o hazardních hrách, jenž zavádí blokování webů, Poslaneckou sněmovnou PČR. Za týden se bude zákonem zabývat Senát PČR.



Jak v Linuxu důkladně smazat data

hdd.jpg

Smazání souboru z příkazové řádky nebo v nějakém souborovém správci nezajistí, že se k datům nepůjde dostat. Jak to tedy udělat lépe?



Konference Internet a Technologie nabídne opět řadu zajímavých témat

IT16

Na přelomu května a června se na FIT ČVUT v Praze uskuteční dvoudenní konference Internet a Technologie. 



Linksys otevřený firmware nezablokuje (u některých routerů)

Linksys

V souvislosti s novými americkými předpisy zablokují někteří výrobci routerů instalaci otevřeného firmwaru. Linksys se na to však u routerů řady WRT nechystá.



ZFS pro Linux se stává součástí Debianu

Debian

Nativní linuxový ovladač pro souborový systém ZFS se stává součástí distribuce Debian.



Mozilla zažalovala FBI o poskytnutí informací o zranitelnosti

Tor

Mozilla zažalovala FBI o poskytnutí podrobných informací o zranitelnosti v prohlížeči Tor Browser, který je založen na Firefoxu. Chyba může být v té části kódu, která je i ve Firefoxu.



Telegram: tiše sílící komunikátor

telegram_logo100.png

Zapomeňte na ICQ, Jabber, Skype, Messenger nebo WhatsApp – je tu Telegram a všichni se na něj za chvíli přesunou. Nebo ne? Co je tato komunikační služba, chlubící se otevřenými technologiemi, vlastně zač?



V Německu může začít rozvoj veřejných WiFi

WiFi

Na základě vyjádření generálního advokáta SDEU bude v Německu zrušena odpovědnost provozovatelů WiFi za činnost uživatelů. Zmizí tedy překážka v rozvoji veřejných přístupových bodů.



OpenAPS zachraňuje životy

OpenAPS

Už více než 50 lidí postavilo pro sebe nebo své děti automatickou inzulinovou pumpu podle otevřeného projektu OpenAPS. Vhodné komerční přístroje nejsou k dispozici kvůli zdlouhavému schvalování.



Synology DS716+: silný hardware, Btrfs jako výchozí, video s otazníkem

SynologyDS716.png

Měli jsme na testování zapůjčeno jedno z nových zařízení NAS od firmy Synology. Co dokázalo předvést, má smysl si ho pořídit?



Nové projekty v EMC {code}

EMC {code}

Firma EMC představila nové open-source projekty zastřešené pod EMC {code}.



Švýcarské město Zug přijímá platby v bitcoinech

Bitcoin

Ve švýcarském městě Zug zkušebně spustili přijímání plateb v bitcoinech. Zatím lze platit do výše 200 franků.



jQuery (24) – ukazatele průběhu a posuvníky v jQuery UI

jquery.png

Tento díl seriálu o jQuery bude věnován použití ukazatelů průběhu a posuvníků. Tyto widgety v běžném HTML chybějí a je potřeba si je zajistit jinak.



PostgreSQL 9.6 získá podporu paralelních dotazů

PostgreSQL

Připravovaná verze 9.6 databázového systému PostgreSQL bude obsahovat podporu paralelních dotazů, fulltextové vyhledávání frází a významné vylepšení výkonu.



Tvůrce Liberty Reserve odsouzen na 20 let do vězení

Liberty Reserve

Arthur Bukovsky, tvůrce centralizované virtuální měny Liberty Reserve, byl odsouzen na 20 let do vězení za „spolčení za účelem praní špinavých peněz“.



Od Firefoxu 47 bude potřeba pluginy zapínat ručně

Firefox

Připravovaná verze 47 webového prohlížeče Mozilla Firefox přinese nutnost explicitně povolovat použití každého pluginu na konkrétním webu. Jedinou výjimkou bude Flash.



DuckDuckGo ještě více podpoří vývoj open source

DuckDuckGo

Vyhledávač DuckDuckGo dá letos 225 tisíc dolarů na projekty otevřeného softwaru. Svoji podporu tak oproti loňsku navýšil o 100 tisíc.



Programovanie v jazyku C++: Hlavičkové súbory

cplusplus.png

V minulom diele sme si niečo povedali o funkcii main() a ďalších zaujímavostí. Tento článok sa bude zameriavať na tematiku hlavičkových súborov, priestoru mien, komentárov a zakončíme to znakom nového riadku.



Ubuntu 16.10 bude mít jako výchozí stále Unity 7

Ubuntu

V chystané verzi 16.10 linuxové distribuce Ubuntu zůstane prostředí Unity stále u verze 7. Verze 8 a technologie Mir budou k dispozici jako alternativní relace.



Veřejná správa 04/2016: evidence tržeb, konec LibreOffice v Bolzanu, pokles Česka v otevřenosti dat

opensource_verejna_sprava02_100.png

Zákon o elektronické evidenci tržeb nabyl platnosti a ministerstvo zveřejnilo časový harmonogram. Italská provincie Bolzano ustupuje od migrace na LibreOffice. V „barometru otevřenosti dat“ si Česko meziročně významně pohoršilo.



Linux Foundation spouští program na posílení bezpečnosti aplikací

Linux Foundation

Organizace Linux Foundation spouští program, který by měl ukázat aplikace splňující při vývoji dobré bezpečnostní praktiky. Splnění podmínek bude možné snadno ověřit.



Instalační obraz Ubuntu bobtná

Ubuntu

Instalační obraz linuxové distribucí se s novými verzemi postupně zvětšuje. Firma Canonical rezignovala na snahu vměstnat desktopový obraz do 1 GB a za novou míru stanovila 2 GB.



Komentář: Protiruské sankce jako příležitost pro open source

sankce100_1.png

Rusko 21. dubna přiznalo výpadek informačních systémů ve vládních úřadech. Výpadek prý souvisí se západními protiruskými sankcemi.



Franz: zajímavá komunikační aplikace

Franz

Aplikace Franz, která umožňuje komunikovat prostřednictvím řady různých služeb (WhatsApp, Messenger, Telegram, Skype atd.), je nově k dispozici také pro Linux.



Top články z OpenOffice.cz