přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 40


Strategické partnerství MFF UK a SUSE

SUSE

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a společnost SUSE podepsaly smlouvu o strategickém partnerství, která umožní užší spolupráci firmy se studenty.



Autorské právo pro běžné uživatele (8): ochrana práv

paragraf100.png

Autorská a související práva jsou chráněna, a to jak prostředky právními, tak v některých případech i technickými. Pojďme se podívat na to, jaká je situace a co se skrývá za známou zkratkou DRM.



Open@ICT FIT ČVUT a CESNET

Technologie

FIT ČVUT a CESNET ve čtvrtek 1. prosince společně představí otevřené technologie, které používají.



Microsoft chce přetáhnout linuxové vývojáře na Windows 10

Microsoft

Rich Turner z firmy Microsoft vyzval vývojáře aplikací pro Linux, aby přešli na Windows 10.



Fedora 25 – Konečně s Waylandem!

Fedora

Minulý týden vyšla po několika odkladech Fedora 25. Jak se povedla? Co přináší nového? Dá se už ten „Wayland“ používat? 



Alduin: desktopová RSS čtečka (nejen) pro Linux

RSS

Server OMG! Ubuntu! informuje o zajímavém softwaru: desktopové RSS čtečce Alduin, jejíž tvůrci se chlubí ergonomickým a snadno ovladatelným uživatelským rozhraním.



OSHWA začíná certifikovat otevřený hardware

OSHWA

Open Source Hardware Association začala s certifikacemi hardwaru. Výrobci tak mohou ukázat, že jsou jejich produkty opravdu otevřené.



Odposlouchávat lze i přes sluchátka

Zvuková karta

Bezpečnostní specialisté ukázali, že lze hacknout zvukový čip RealTek a změnit jeho funkci tak, aby šlo přes sluchátka odposlouchávat okolí počítače.



Jak se obejít bez služeb Google

no_google3b_100.png

Úterní výpadek služeb Google – ať už ho způsobilo cokoliv – ukázal, jak je celý Internet na této firmě závislý. Téměř si bez ní „neumyje ruce“. Jak to udělat, aby tomu tak nebylo?



Fedora 25: výchozí Wayland, přepínatelné grafiky, GNOME 3.22

Fedora

Nová verze linuxové distribuce Fedora přináší řadu významných novinek, například Wayland jako výchozí, možnost přepínání grafických karet nebo prostředí GNOME 3.22.



jQuery (32) – vlastní widget v jQuery UI

jquery.png

Nenajdeme-li v jQuery vhodný widget, můžeme to řešit vytvořením vlastního, přímo pro konkrétní potřeby. Následující odstavce ukazují, jak na to.



Ladislav Lhotka spoluautorem dalšího RFC

Router

Autory nového RFC 8022 jsou Ladislav Lhotka a Acee Lindem. Dokument specifikuje nový datový model pro konfiguraci a správu IPv4 a IPv6 směrovačů napsaný v jazyku YANG.



Nenechte si ujít webinář o Trend Micro XGen: Již tento pátek 25. listopadu od 11:00

TrendMicro_logo100.png

Seznamte se s novou úrovní ochrany koncových bodů. Nenechte si ujít webinář o Trend Micro XGen, která maximalizuje míru zabezpečení koncových bodů pomocí širokého spektra různorodých technik, navíc s minimálním dopadem na běžný provoz.



Jaké jsou výhody a nevýhody převedení webu na HTTPS?

https_100.png

Také přemýšlíte nad tím, jestli dává smysl přesunout vaši webovou stránku z doposud používané HTTP adresy na její bezpečnější verzi HTTPS? A rádi byste se předem dozvěděli, co vás čeká a nemine?



Programovanie v jazyku C++: Cykly (3)

C++

V článku si ukážeme jednoduchú manipuláciu reťazca pomocou cyklu for. Ešte predtým si ukážeme algoritmus, ktorý rozhodne, či číslo je alebo nie je prvočíslom. 



Red Hat pracuje na podrobnějších informacích o souborech

Linux

Vývojáři firmy Red Hat pracují na novém linuxovém systémovém volání statx(), které bude poskytovat podrobnější informace než letité posixové volání stat().



Třetí generace pevných disků WD PiDrive

PiDrive

Je tu nová generace disků WD PiDrive od WDLabs, speciálně určených pro spolupráci s Raspberry Pi.



Microsoft platinovým členem Linux Foundation

Linux Foundation

Společnost Microsoft se stala platinovým členem organizace Linux Foundation, která podporuje používání a rozvoj Linuxu.



2. ročník WordPress konference Opava

WordPress konference Opava

Liberix o.p.s a Slezská univerzita v Opavě pořádají v Opavě dne 2. prosince 2016 konferenci pro příznivce redakčního systému WordPress.



Redshift: zpříjemněte si dlouhé sezení u počítače

Redshift

Redshift je zajímavá aplikace, která vám zpříjemní situace, kdy se musíte řadu hodin dívat do počítačového monitoru.



Odborné přednášky a soutěže v programování o velké ceny, to je 1. veletrh práce pro programátory v ČR

jobsdev100.png

8. dubna proběhne v Praze vůbec první veletrh pracovních příležitostí pro programátory v České republice s názvem Jobs Dev 2017. Proč to v době, kdy programátoři nemají rozhodně problém sehnat práci, má smysl? Protože i programátorům se takový veletrh rozhodně vyplatí!



Pro velký zájem byla navýšena kapacita konference Internet a Technologie 16.2

IT 16.2

Novinky z projektů Turris Omnia, Knot DNS, Knot DNS Resolver, mojeID nebo bezpečnost IoT zařízení. To je krátký výčet témat, která nabídne konference Internet a Technologie 16.2.



Platforma SteamVR by měla být na Linuxu „během pár měsíců“

Steam

Firma Valve plánuje během několika měsíců uvést platformu SteamVR na systémy Linux a OS X.



Autorské právo pro běžné uživatele (7): audiovizuální díla a software

paragraf100.png

Pro audiovizuální díla a software platí trochu specifičtější podmínky než pro jiná díla a je důležité si tyto rozdíly uvědomovat. Tedy s chutí do toho!



Tři novinky u SUSE

SUSE

Společnost SUSE na konferenci SUSECON 2016 ve Washingtonu oznámila tři významné novinky.



OWASP ModSecurity CRS 3 slibuje redukci planých poplachů o 90 %

CRS 3

Nová verze základních pravidel (Core Rule Set, CRS) pro bezpečnostní modul ModSecurity slibuje snížení falešně pozitivních detekcí o více než 90 % oproti verzím 2.2.



V Mnichově se debatuje o návratu k Microsoftu

LiMux

Radní v Mnichově debatují o možném návratu k softwaru od firmy Microsoft. Pokud by k návratu došlo, bylo by to podle FSFE ukázkou toho, jak obtížné je vymanit se ze závislosti na konkrétních proprietárních produktech.



Celopražská otevřená data

openalt.png

Jednou z oblastí, kterým byly věnovány přednášky na konferenci OpenAlt, byla otevřená data. Ondřej Profant hovořil o tom, jak se otevírají data na úrovni celé Prahy.



Ubuntu Budgie je novým oficiálním derivátem Ubuntu

Budgie

Linuxová distribuce Budgie Remix se stala oficiálním derivátem distribuce Ubuntu a ponese nový název Ubuntu Budgie.



jQuery (31) – dialogy v jQuery UI

jquery.png

Dialogy bývají pro někoho důvod, proč vůbec používat jQuery UI. Jejich implementace „na vlastní pěst“ je hodně pracná a přitom stačí jen vzít a použít to, co je připraveno.



FSF: DRM slouží k připoutání, ovládání a špehování uživatelů

DRM

Free Software Foundation žádá americkou vládu, aby odstranila zákaz obcházení DRM. Podle FSF slouží DRM k připoutání uživatelů, jejich ovládání a sledování.



Harvardští vědci: Wikipedia je politicky neutrální

Wikipedia

Vědci z Harvard Business School zjistili, že články na Wikipedii vykazují velkou míru politické neutrality. Wikimedia Foundation tím není překvapena, považuje to za přirozený jev.



OpenAlt 2016 + Flatpak

Flatpak

Letošní ročník konference OpenAlt je za námi, pojďme se podívat, jaký byl. Druhá část článku je věnována technologii Flatpak, o níž na konferenci hovořil Jiří Eischmann.



Distribuce Mythbuntu končí

Mythbuntu

Specializovaná linuxová distribuce Mythbuntu, odvozená od Ubuntu a integrující software MythTV, již nebude vyvíjena. Tvůrci doporučují přejít na Xubuntu a specializované balíčky instalovat z Mythbuntu PPA.



V MySQL byly nalezeny dvě závažné chyby

Hrozba

V databázovém systému MySQL (a také v MariaDB a PerconaDB) byly nalezeny dvě závažné bezpečnostní chyby. Aktualizujte na nové verze co nejdříve.



OpenAlt již zítra!

OpenAlt

Již zítra na brněnské FIT VUT začíná konference OpenAlt. Samozřejmě budeme u toho.



Red Hat Enterprise Linux 7.3: Parallel NFS, Internet věcí, kontejnery

Red Hat

Je tady nová verze distribuce Red Hat Enterprise Linux. Přináší například podporu nových vlastností Parallel NFS, technologie pro Internet věcí, novinky pro kontejnery nebo vylepšení clusterové technologie Pacemaker.



Tim Berners-Lee varuje před chaosem z útoků na otevřená data

Open Data

Otec webu varuje, že nechráněná otevřená data mohou být cílenými zásahy zneužita k vyvolání chaosu nebo jiných problémů.



QNAP Linux Station je plně integrována s Ubuntu 16.04 LTS

Ubuntu

Technologie QNAP Linux Station pro NAS firmy QNAP je plně integrována s linuxovou distribucí Ubuntu. Do budoucna se chystá i podpora dalších distribucí.



Veřejná správa 10/2016: FOSS komunity a vývojáři berou bezpečnost vážně, povinné otevřené standardy, EU-FOSSA má první výsledky

opensource_verejna_sprava02_100.png

Komunity a vývojáři svobodného a open-source softwaru berou bezpečnost vážně a používají správné praktiky. Nizozemská sněmovna schválila povinné používání otevřených standardů. Je hotov audit první dvou FOSS projektů, nebyly nalezeny kritické zranitelnosti.



Top články z OpenOffice.cz