přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 42


IIS výrazně posílil na úkor Apache, ale ve skutečnosti to nic neznamená

Graf

Mezi webovými servery v dubnu výrazně posílil Microsoft IIS na úkor Apache HTTP Serveru. Ve skutečnosti se ale situace mezi servery nezměnila, ke zmíněnému „přelití“ došlo jen u neaktivních webů.



Red Hat OpenStack Platform 8 a Red Hat Cloud Suite

Red Hat

Firma Red Hat nabízí novou verzi technologie OpenStack Platform a integrovanou sadu Cloud Suite.



Golang Brno meetup

Go

V úterý 17.5. proběhne v Brně první setkání komunity okolo programovacího jazyka Go.



Programovanie v jazyku C++: Funkcia main()

cplusplus.png

V tomto článku začneme vysvetľovať základné piliere potrebné pri programovaní v jazyku C++. Predstavíme si veľmi dôležitú funkciu main() a ďalšie nutné príkazy, o ktorých by ste mali vedieť.



Výrazně sílí mobilní malware

Hrozba

Podle zjištění firmy Check Point výrazně sílí mobilní malware. Mobilní rootkit HummingBad se v březnu dostal na šesté místo mezi všemi škodlivými softwary.



Smarter Integration 2016: Fórum inteligentní výměny dat a B2B integrace

Editel140.png

Společnost EDITEL CZ pořádá ve spolupráci se společností IBM Česká republika fórum inteligentní výměny dat a B2B integrace s názvem Smarter Integration 2016. Akce se uskuteční v Praze 5. května 2016 od 9 hodin do 14 hodin v prostorách Tančícího domu. Program Smarter Integration je zaměřen na problematiku B2B, její možná úskalí a především nástroje, pomocí nichž lze e-commerce výrazně zefektivnit a uspět v něm.



Vault – spravujte svá tajemství

zamek_klic.png

Ať už potřebujete bezpečně ukládat přihlašovací údaje, API klíče, přístupové údaje k databázi nebo třeba tajný recept na koláč vaší babičky, hodí se mít jednotné úložiště, kde tato data bezpečně zašifrujete a znepřístupníte tak nezvaným hostům. K tomu slouží software Vault, který vám v tomto článku představím. Projdeme si i nejzákladnější operace s tímto softwarem.



Firefox 46: integrace GTK3, HKDF, mobilní novinky

Firefox

Nová verze prohlížeče Mozilla Firefox přináší integraci s toolkitem GTK3, podporu HKDF a řadu významných novinek v mobilním browseru.



Facebook umožňuje snadný phishing

Facebook

Článek na serveru Netcraft ukazuje, jak aplikační platforma Facebooku umožňuje snadno provádět phishing na přihlašovací údaje uživatelů.



jQuery (23) – tlačítka jQuery UI

jquery.png

Pasáž seriálu věnovaná widgetům v jQuery UI začíná tlačítky. Tato tlačítka nabízejí výrazně více možností než ta „obyčejná“, která známe z HTML.



Setkání JBUG v Brně

JBUG.cz

Czech JBoss User Group Vás srdečně zve na setkání JBUG v Brně, které se koná ve středu 4. května 2016.



Chyba konfigurace MongoDB způsobila zpřístupnění osobních údajů voličů v Mexiku

Hrozba

Chyba v konfiguraci databáze MongoDB způsobila další masivní zpřístupnění osobních údajů. Tentokrát se na veřejnost dostaly údaje o více než 90 milionech mexických voličů.



Odpoledne s Red Hatem – České Budějovice

Red Hat

Už toto úterý se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uskuteční série přednášek s názvem Odpoledne s Red Hatem. Na programu jsou tři technické přednášky a představení univerzitního programu Red Hatu a možností se do něj zapojit.



Novinky ve verzi 16.04 derivátů Ubuntu

Ubuntu a deriváty

Kromě „základního“ Ubuntu přišla nová verze 16.04 také u derivátů. Článek na OMG! Ubuntu! se věnuje novinkám v některých z nich.



KDE Applications 16.04

KDE

Tvůrci projektu KDE vydali novou verzi aplikací. Obsahuje nový výukový program, kvalitnější videoeditor Kdenlive a především opravuje mnoho chyb.



Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?

ubuntu.png

Uteklo to jako voda a po čtyřech obyčejných vydáních distribuce Ubuntu tady máme další verzi s rozšířenou podporou. Co se změnilo, na co si dát pozor, co očekávat do budoucna?



Firebird 3.0

Firebird

Je tady verze 3.0 databázového systému Firebird. Novinek je spousta, například spojení provozních režimů do jedné binárky, podpora IPv6, DDL triggery nebo nová API pro C++.



Kryptolog opět ukázal snadnost sledování telefonu

Hrozba

Německý kryptolog Karsten Nohl ukázal, že se lze skrze zranitelnost SS7 stále velmi snadno dostat do libovolného mobilního telefonu, sledovat jeho polohu a získat přístup ke komunikaci.



Programovanie v jazyku C++: Kompilovanie programov

cplusplus.png

V tomto článku sa pozrieme na dôležite body pri vytváraní zdrojových kódov a ukážeme si, ako kompilovať súbory jazyka C++. Vedieť kompilovať je základnou zručnosťou, ktorú treba vedieť pri práci s jazykom C++.



Open-source rozhraní pro ovládání přístrojů myšlenkami

Ultracortex

Po úspěšné crowdfundingové kampani je tu otevřený hardware, který umožňuje ovládat přístroje myšlenkami. Rozhraní bude brzy také v prodeji.



Odpoledne s Red Hatem

Red Hat

V úterý 19. 4. se na FEI VŠB–TUO uskuteční série přednášek Odpoledne s Red Hatem.



Google Chrome 50 podporuje Wayland

Wayland

Nová verze webového prohlížeče Google Chrome (včetně otevřené varianty Chromium) podporuje grafický kompozitor Wayland.



Red Hat Enterprise Linux Developer Suite nyní zdarma

Red Hat

Firma Red Hat nyní nabízí vývojářům zdarma rozsáhlý balík Red Hat Enterprise Linux Developer Suite.



Grafické prostredia GNU/Linux (3/3) – ďalšia dávka prostredí

tux.png

Pod predchádzajúcou časťou zo série článkov o grafických prostrediach pre Linux sa objavilo pár komentárov s názvami prostredí, na ktoré sa v článku zabudlo. V tejto časti sa teda pozrieme ešte na ďalších šesť populárnych alebo zaujímavých prostredí.



Sněmovna schválila blokování webů ministerstvem financí

Blokace

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila vládní návrh zákona o hazardních hrách. Podle něj budou ISP muset blokovat přístup k webům, které umístí na seznam ministerstvo financí.



Solus bude využívat přímé binární závislosti

Solus

Linuxová distribuce Solus bude pro balíčkový systém využívat přímé binární závislosti. Výrazně se tím sníží množství závislostí a zrychlí balíčkové operace.



Veřejná správa 03/2016: evropský datový portál, LibreOffice v Nantes, otevřený registr adres

opensource_verejna_sprava02_100.png

Portál veřejně přístupných dat EU je v ostrém provozu. Francouzské město Nantes dokončuje migraci na LibreOffice a platí vývoj nových funkcí. Britská vláda nechá vyvinout otevřený registr adres.



Javascriptový malware napadá nastavení DNS v routerech

Hrozba

Firma Trend Micro objevila nový javascriptový malware, který mění nastavení DNS v domácích routerech.



Programovanie v jazyku C++: Úvod a história (2)

cplusplus.png

V tomto článku pokračujeme v rozprávaní o histórii programovacieho jazyka C++.



Americký senát navrhuje zakázat šifrování bez zadních vrátek

Bezpečnost

Senát amerického kongresu připravil návrh zákona, který postaví mimo zákon šifrování bez zadních vrátek a nařídí firmám spolupracovat s úřady při získávání přístupu do zařízení zákazníků.



LibreOffice Conference 2016 Call For Papers

LibreOffice

LibreOffice Conference 2016 se bude konat v Brně a nyní hledá přednášející. Své příspěvky můžete posílat do 15. července. 



Ruská vojska a svobodný software

Rusko

Rusko během syrského tažení úspěšně nasazuje vlastní „vojenský internet". Pro příznivce Linuxu je oznámený fakt zajímavý tím, že ruská armáda hojně využívá linuxová řešení a na ně navazující svobodný software.



Otevřený svět OpenStreetMap

osm_logo.jpg

Lidem kolem open source a linuxové komunitě není třeba vysvětlovat pojem OpenStreetMap, ale na světě (myslím tedy v Čechách) je stále převažující procento těch, kteří mají názor: za co se neplatí, to je určitě špatné a tak tomu jednoduše nevěří. A právě pro lidi s tímto názorem mohou být následující řádky dveřmi do „otevřeného světa“.



Torvalds: Linux na desktopu neselhal

Linux

Linus Torvalds se v diskusi na Embedded Linux Conference vyjadřoval k různým tématům. Například by obětoval dalších 25 let na to, aby Linux zvítězil i na desktopu.



OSVDB končí, prý kvůli nezájmu průmyslu

OSVDB

Provozovatelé Open Source Vulnerability Database se rozhodli ukončit provoz. Důvodem je neochota průmyslu tuto aktivitu podporovat.



RemoteEdge přinese prohlížeč Edge na Linux

Microsoft Edge

Firma Microsoft představila novou službu RemoteEdge, která umožní spouštět webový prohlížeč Microsoft Edge i na systémech, kde nativně běžet nemůže – včetně Linuxu.



Silná multifaktorová autentizace založená na jméně a hesle

itsw.png

Jak nabízet vysokou úroveň zabezpečení přístupu a současně neobtěžovat uživatele víc, než je zvyklý? Možnosti popsal David Matějů na letošní konferenci IT Security Workshop.



Unikly osobní údaje dvou třetin obyvatel Turecka

Únik dat

Osobní údaje téměř 50 milionů Turků, tedy zhruba dvou třetin obyvatel země, unikly v datovém balíku volně dostupném ke stažení.



Programovanie v jazyku C++: Úvod a história (1)

cplusplus.png

Tento článok bude prvým dielom seriálu o programovacom jazyku C++. Dnes si povieme, na čo slúži programovací jazyk C++, niečo o jeho histórii a možnostiach.



Jak spustit Unity 8 v Ubuntu 16.04

Unity 8

Ubuntu 16.04 přijde na svět za necelé tři týdny. Jak si v něm vyzkoušet připravované Unity 8 (na jehož finální verzi si počkáme poněkud déle)?



Setkání JBUG v Brně

JBUG.cz

Czech JBoss User Group vás srdečně zve na setkání JBUG v Brně, které se koná ve středu 13. dubna 2016 v prostorách Fakulty Informatiky Masarykovy Univerzity v místnosti A318 (nová část budovy) od 18:00. Přednáší Ondřej Žižka.



Jak moc hřeje Raspberry Pi 3?

raspberrypi.png

Třetí verze Raspberry Pi přinesla podporu bezdrátových sítí a výrazně vyšší porci výkonu. Bohužel se objevil jeden nepříjemný problém. Raspberry Pi 3 se údajně přehřívá. Jak moc, to zjistíme v následujícím testu.



Top články z OpenOffice.cz