přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, FBReader - čtečka e-knih na netbooku

FBReader - čtečka e-knih na netbooku

eee.jpg

Příchod netbooků zvedl poptávku po kvalitním čtecím programu pro čtení elektronických knih. Jejich rozměry a hmotnost připomínají knihu a na jejich displejích se čte přece jen o hodně lépe než na malých displejích PDA. Jedním z nejlepších čtecích programů ze světa svobodného softwaru je FBReader.


Ačkoli byl původně napsán pro Sharp Zaurus, v současnosti bývá běžným obyvatelem repozitářů mnoha linuxových distribucí. Nejsou o něj ochuzeni ani uživatelé FreeBSD a Windows XP. Letos byla uvolněna verze pro MacOS a Google Android. FBReader je vydán pod licencí GNU GPL a chová se navzdory nízkému číslu aktuální verze 0.8.17 korektně a stabilně.

FBReader na ASUS Eee PC 901 pod Ubuntu 8.04FBReader na ASUS Eee PC 901 pod Ubuntu 8.04

Dle mého mínění by program určený pro čtení elektronických knih měl splňovat následující požadavky. Neměl by mít potíže s používáním základních formátů elektronických knih, měl by se snadno vyrovnat se soubory uloženými v různých kódových stránkách, měl by si pamatovat pozici v otevřené knize i po svém ukončení a měl by umožňovat uživatelské nastavení písem a barev pozadí. Všechny uvedené požadavky FBReader splňuje s velkou rezervou.

FBReader pod Windows XPFBReader pod Windows XP

Orientaci v právě čtené knize usnadňuje pruh dolní části okna programu, doplněný číselným vyjádřením. Po jeho pravé straně jsou umístěny hodiny. Oceníte je především tehdy, když si budete zkracovat čtením knihy dobu čekání na vlak či autobus.

Kromě dle mého mínění základních formátů PalmDoc (Aportis Doc) a TXT (čistý text) si FBReader poradí s mnoha dalšími:

  • fb2 e-book format (vyjma stylů a attributů)
  • HTML format (vyjma tabulek)
  • CHM format (vyjma tabulek)
  • plucker format (vyjma tabulek)
  • zTxt (Weasel)
  • TCR (psion)
  • RTF (vyjma stylů a tabulek)
  • OEB (CSS a tabulky nejsou podporovány)
  • OpenReader (CSS a tabulky nejsou podporovány)
  • Mobipocket bez DRM (vyjma tabulek)

Otevření knihyOtevření knihy

Na potíže jeho uživatelé nenarazí ani při čtení knih uložených v různých kódových stránkách. Stačí při otevírání knihy vybrat tu správnou. Čeští uživatelé jistě ocení, že v nabízených nechybí nezbytná trojice kódových stránek ISO-8859-2, UTF-8 a windows-1250.

Nastavení kódové stránky při načtení knihyNastavení kódové stránky při načtení knihy

FBReader si trvale pamatuje stránku (displej), na které jste naposledy skončili čtení. A co víc, dokáže si ji pamatovat pro libovolný počet knih. Není tedy problém knihy podle nálady střídat. Každá jednou otevřená kniha je zařazena do seznamu knih, v němž FBReader umí fulltextově vyhledávat. Orientaci v seznamu usnadňuje možnost zadávání jmen autorů. Pokud jméno autora jednou zadáte, je možné jej snadno vybrat z příslušné roletky, přičemž seřazení jmen není podle prvního písmena jména, nýbrž podle pole Třídicí klíč (Sort key).

Seznam knihSeznam knih

Možnosti nastavení programu jsou velice rozsáhlé. Nastavení písem, barev, jazyků, rotace displeje uživateli umožňuje doladit si program dle svých potřeb.

Nastavení písmaNastavení písma

Osobně mi připadá velice praktická možnost nastavení individuálních klávesových zkratek. Pro každou z nabízených funkcí je možné nastavit jich libovolný počet. Což se může hodit například u funkce Posun o celý displej (Large scroll forward), kterou budete používat nejčastěji.

Na závěr nezbývá než přidat informaci, kam se vydat pro knihy v elektronickém formátu. Doporučuji začít na serveru www.palmknihy.cz a pokud vládnete cizími jazyky, nevynechte ani Projekt Gutenberg. Příjemné čtení.

Mohly by vás zaujmout tyto články:

Nahoru

Příspěvky

FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Tester 12. 11. 2008, 08:43:09
Odpovědět  Odkaz 
Ja by som medzi zakladne formaty zaradil aj PDF. Podporuje to aj tento format?
Lubomír Čevela Re:FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Lubomír Čevela 12. 11. 2008, 09:55:21
Odpovědět  Odkaz 
To je dobrá připomínka. FBReader formát PDF neumí. Vzhledem k tomu, že čteček PDF existuje spousta, nevidím v tom velký problém.
FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Radovan Garabík 12. 11. 2008, 10:18:13
Odpovědět  Odkaz 
Bohužiaľ, FBReader má jeden veľmi zásadný nedostatok - nemá zabudovaný slovník! (a ani nevie rozumne spolupracovať s externým slovníkom). Justreader je v tomto podstatne lepší (v zmysle má slovník, zatiaľ čo FBReader nemá....), len sa už dlho nevyvíja. Pre Palm aj Windows Mobile existujú čítačky so skvelou podporou slovníkov. Len pre linux... akosi nič...
Lubomír Čevela Re:FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Lubomír Čevela 12. 11. 2008, 19:24:31
Odpovědět  Odkaz 
Porovnávat FBReader s Justreaderem mi nepřipadá adekvátní. Nejen proto, že je Just Reader mrtvý projekt s poslední aktualizací před čtyřmi léty. Ale především jde o program vyvíjený pro Sharp SL5500/5000 s nulovou podporou pro současné linuxové distribuce neřkuli Windows. Slovník patří mezi plánované funkce FBReaderu, stejně jako záložky. Osobně spíše oceňuji podporu pro české dělení slov, která je již do FBReaderu integrovaná.
FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Jan Dancer 12. 11. 2008, 21:44:54
Odpovědět  Odkaz 
Narazil som na jeden problém. Nie je možné meniť veľkosť písma. Na mojom HP 2133 boli písmená tak malé, že sa nedaltext čítať.
FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Jan Dancer 12. 11. 2008, 22:09:07
Odpovědět  Odkaz 
Ospravedlňujem sa,už som našiel možnosť ako meniť veľkosť písma.
FBReader - čtečka e-knih na netbooku
Magda Brandová 26. 03. 2009, 12:40:05
Odpovědět  Odkaz 
Tento program mi naprosto vyhovoval, ještě včera večer bylo vče v pořádku. Dnes mi ale nejde vůbec nic otevřít. Setkal jste se s tím někdo? Vůbec se mi ten program nespustí, ať dělám cokoliv....:(
Re:FBReader - čtečka e-knih na netbooku
lelol 27. 03. 2009, 01:06:39
Odpovědět  Odkaz 
Skúste sa pozrieť na diskusiu :
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=8772.0

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz