přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 40


Vylepšujeme RSS kanály

Jak jistě víte, obsah našeho webu vám může doručit také RSS kanál. Máme jich několik a přidáváme další.



Gallery - vaše fotografie na vašich stránkách

gallery_perex.gif

Tuto upoutávku jsem si půjčil přímo z domovských stránek projektu Gallery, ale je pravdou, že přesně vystihuje podstatu věci. Takže ještě jednou, Gallery vám umožní publikovat vaše fotografie na vašich stránkách, co víc si přát? Snad jen to, aby publikování fotografií a jejich správa byla co nejjednodušší, se systémem Gallery to však není problém. Pojďme se tedy na Gallery podívat blíž.



Petra Kadlecová

fiona.jpg

Píše se datum 19. května 2008 a já úspěšně skládám maturitní zkoušku z informatiky za jedna na gymnáziu zaměřeném na programování a nemálo za to vděčím Linuxu.



Patička-edito vlevo


Patička-edito uprostřed


Patička-edito vpravo


Patička-edito


Keynav - navigace klávesnicí

Aneb pohyb myší, ale bez myši.



PHP jako klasický programovací jazyk

Před časem jsem četl článek nebo spíš malou informaci o tom, že probíhají pokusy vyvinout PHP tak, aby jej šlo použít i jako klasický programovací jazyk. Ne jen jako nástroj pro tvorbu WWW stránek nebo intranetových webových aplikací. Přiznám se, že jsem si to nedokázal představit.



K9copy - rychlá záloha video DVD

k9copy.gif

Máte doma video DVD a chtěli byste si udělat jeho zálohu, jenže obsah DVD je větší, než se vejde na jednovrstvé DVD? Nebo dokonce nemáte ani DVD vypalovačku a chtěli byste si film vypálit na CD? Stačí spustit k9copy a po několika kliknutích a chvíli zpracovávání je záloha na světě.



Redakční systém Joomla - správce nabídky

joomla.png

Když už máte vytvořeny nějaké články, začnete se poohlížet po tom, jak vytvořit nějakou nabídku, do které přidáte odkaz na články. Joomla k tomu nabízí poměrně komfortního pomocníka – správce nabídky.



CentOS

logo.jpg

CentOS je linuxová distribuce třídy Enterprise vytvořená z volně poskytnutých balíčků výrobce North American Enterprise Linux vendor. CentOS je plně přizpůsoben výše uvedenému výrobci a chce být 100% binárně kompatibilní.



Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka

uces.jpg

Kdysi před lety jsem na počítači proháněl program, který byl velmi tvůrčí a měl efektní výsledky. Předhodila se mu fotka, vybral se účes a nová vizáž byla hotová. Postupně jsem na program zapomněl. Při hledání úplně jiných programů pro Linux jsem však objevil jKiwi.



Ulteo "Sirius" je tady

Distribuce Ulteo za kterou stojí Gaël Duval má první stabilní verzi.



Anonym.OS: koncentrát anonymity z rodiny OpenBSD

openBSD.png

Čitateľovi priblížime niečo o rozdieloch BSD a Linuxu vrátane pohľadu, ako slová môžu niekedy zavádzať. Predstavíme pritom jedinečný live CD systém Anonym.OS zameraný na bezpečnosť a anonymitu, ktorý sa určite ukáže užitočný novinárom či ľuďom, ktorí pracujú v (trochu) rizikovom prostredí.



Šifrovaný oddíl pomocí cryptsetup

Jak rychle a snadno vytvořit šifrovaný oddíl ..



Redakční systém WordPress - práce s pluginy

wordpress.jpg

Pluginy neboli česky zásuvné moduly jsou rozšíření do WordPressu, která přidávají téměř jakoukoliv funkčnost, již nenajdete v základní instalaci, ale kterou byste rádi na svých stránkách měli. V dnešním díle se s těmito rozšířeními naučíte pracovat. Vyhledávat je na webu, instalovat je a spravovat.



LogMeIn aneb Vzdálená plocha přes web

Zdá se vám nadpis trochu scestný? Omyl, dámy a pánové. Opravdu existuje možnost připojení ke vzdálené ploše přes webové rozhraní a v základní verzi "BASIC" zcela zdarma. Postup je jednoduchý.



Redakční systém Joomla - editor článků

joomla.png

Hlavní funkcí redakčního systému je především zajišťovat jednoduché rozhraní pro zadávání obsahu, pod čímž si můžete představit texty, obrázky nebo třeba videa. Sebelepší redakční systém je na nic, pokud nemáte žádný obsah, který chcete prezentovat. Základní stavební jednotkou Joomly je článek. Jak jej do Joomly dostat?



Jak (si) obarvit vlasy v GIMPu

sin_vlasy.jpg

Snad každý si už někdy položil otázku, jak by vypadal, kdyby jeho vlasy měly jinou barvu, než je jenom ta přírodní. Ti odvážnější z nás si to již vyzkoušeli a nyní díky digitální fotografii a schopnostem GIMPu si to můžeme vyzkoušet i my.



Zaktualizovali jsme redakci

Možná jste dnes patřili mezi ty (ne)šťastlivce, kteří viděli web linuxexpresu trochu jinak, než jsme původně chtěli. No občas se to nepovede.



Vstup zakázán

Požadovanou stránku nemůžete zobrazit.



Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu

Jistě znáte množství programů pro Windows, které vám zaručeně uklidí v počítači. Odstraní nepotřebný balast a jako bonus smažou škodlivý malware. Záškodnických programů se v Linuxu obávat nemusíme, ale nějaký ten balast by se jistě našel. Soubory s nulovou velikostí, náhledy obrázků, záložní soubory, neplatné odkazy. Jak se jich rychle zbavit?



32bit s více jak 4 GB paměti

Aneb proto tu máme jádra označená slovem bigmem...



Jak jsem (ne)koupil ASUS Eee 901

Mini-notebook ASUS Eee 901 o rozměrech zhruba formátu A5, vybavený úsporným procesorem Atom, SSD úložištěm místo pevného disku a kvalitním displejem o rozlišení 1024 x 600 bodů dokáže oslovit mnohé zájemce. Nebyl jsem výjimkou.



Lubomír Čevela


Redakční systém Joomla – píšeme články

joomla.png

Konečně se až v šestém díle dozvíte, jak vlastně do Joomly dostat nějaký svůj text. Předtím se však budete muset prokousat ještě nějakou teorií o sekcích, kategoriích nebo zveřejňování článků.



MSI + SLED = linuxový netbook

Je to tady, pytel se roztrhl a začínají pršet zajímavá řešení. Tak který si vybrat? Následuje čerstvá tisková zpráva.



Akoya Mini E1210 - netbook z Německa

Už i v běžných řetězcích v Německu si lze koupit malý šikovný subnotebook, na kterém může běžet Linux.



Katarína Nemjová

Protože zbožňuji chameleony! A odkdy zbožňuji chameleony? Odkdy používám OpenSUSE! Byla to láska na první pohled. A není to jenom mou biologickou orientací (studuji biologii na UK v Praze) a oblibou zelené a oranžové barvy :-)



Oprava připojení v LICQ

Před pár dny jsem se chtěl připojit na ICQ. QIP na MS Windows Vista se neuměl připojit a ani LICQ. Hledal jsem a ptal se pana Googla, co se stalo ;-). Bylo mi odpovězeno, že dolšo ke změně přihlašování. Co s tím? Na stránkách LICQ je popis, jak postupovat. Vyzkoušel jsem jej a funguje.



Jak snadno zálohovat DVD video

Bojíte se o své filmy díky nekvalitním médiím?



Digitální televize v Linuxu a přehrávač Kaffeine

hdr_perex.jpg

Poslední dobou se stále víc mluví o přechodu na digitální pozemní vysílání (DVB-T). Je to, zjednodušeně řečeno, způsob, jak místo jednoho televizního kanálu vysílat kanálů několik. Takže výsledkem by mělo být rozšíření počtu kanálů a snad i vyšší kvalita vysílání (technická kvalita, na obsah to bohužel zřejmě nebude mít vliv.)



Jak mít data po ruce

Soubory, které používáme, by měly být stále k dispozici, ať až jsou fyzicky uložena kdekoliv.



Červen 08 na LinuxEXPRESu

Máme tu červenec a s ním léto, vedra, koupání, prázdniny... Aktivita v redakci LinuxEXPRESu však neuvadá. Jaký byl červen?



Připojení k internetu pomocí AxessTel MV110H od O2

Před několika dny jsem zrušil připojení CDMA od Ufona a přešel jsem k O2. Vybral jsem si modem Axess-Tel MV110H s tím, že je podporován Linuxem.



Kompilace PHP skriptů pod Linuxem

Před časem jsem se zde zmiňoval o kompilátorech dávkových souborů a skriptovacích jazyků. Byl mezi nimi i jazyk PHP. Zmiňoval jsem i možnost využití PHP jako klasického programovacího jazyka. Využili jsme k tomu generátor GUI (developer) WinBinder a kompilátor BamBalam .



Smajlíci do Pidginu snadno a rychle

Pohár mojí trpělivosti (lenivosti) přetekl a tak jsem si řekl: "Toho bohdá nebude, aby mě pořád prudily nicneříkající hlášky, které se mi objevují v Pidginu, když mi píšou kolegové z QIPu." A tak jsem si splácnul "smajlíkovské téma" kompatibilní s QIP-Infium, se kterým se od poslední změny v ICQ síti roztrhl pytel...



Redakční systém Joomla - volby nastavení

joomla.png

Když si Joomlu nainstalujete, určitě si ji budete chtít nějak uzpůsobit, aby dělala to, co budete potřebovat. Pohledem do všemožných voleb v nastavení může být obzvláště začátečník docela zaskočen. Pojďme si je projít.



Vyšel ReactOS 0.3.5

Verze slíbená na duben, pak na květen je k dispozici ke stažení.



Top články z OpenOffice.cz