přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 33


Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901

eee_1.jpg

Vyjma Xandrosu a Ubuntu Eee Netbook Remix není žádná linuxová distribuce schopna pracovat na Eee 901 bez dodatečných úprav. Právě ony dokáží udělat z použitelné linuxové distribuce vyladěný systém.



Novinka: Zasílání týdenního přehledu

Připravili jsme pro čtenáře další milou drobnost. OPRAVENO.



GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail, dokončení

gnome.png

V dokončení velké recenze nového GNOME 2.24 se věnujeme Nautilu, aplikaci Evolution a dále drobným zlepšením celého prostředí. Uvádíme také pár statistických čísel ohledně české a slovenské lokalizace.



GNOME 2.24 - vývoj s citem pro detail

gnome.png

V právě přicházejícím GNOME 2.24 nenaleznete žádné bombastické novinky, při pohledu na právě spuštěné prostředí ani nepoznáte rozdíl oproti starší verzi, přesto však přináší zajímavé vylepšení, technologie a aplikace. Pojďme se na ně podívat.



Také Linux může mluvit - a jde mu to dobře

Po dvou dílech našeho seriálu o přístupnosti počítačové techniky zrakově handicapovaným, které byly nabity obecnými fakty, se konečně dostáváme k záležitostem konkrétnějším. V samotném závěru předcházejícího článku jsem slíbil, že si dnes více přiblížíme problematiku nevidomých na poli operačního systému GNU/Linux a nyní svůj slib plním.



Tint Photo Editor: Barevné triky pro vaše fotky

Potěšte své blízké zajímavými fotografiemi. Nemusíte být žádný velký umělec nebo umělka, stačí přece software, ne? Jeden zajímavý program vám představíme - změní barvy vašich snímků tak, že budou vypadat jako z kalendáře Pirelli.



Dva týdny s Linuxem: Chystá se GNOME 2.24, Canonical slibuje aktivitu v dalších projektech

dvatydny.gif

Lenovo končí s prodejem linuxových notebooků. Canonical odhaluje plány: bude se více zapojovat do vývoje. Podíl chytrých telefonů s Linuxem poklesl. Pravidelná dávka linuxového desktopu – GNOME 2.24. Nová verze populárního přehrávače VLC. XBMC – povedené mediální centrum. PC-BSD 7 je venku.



Netbook MSI Wind U100: pod povrchem

netbook.jpg

Líbivý vzhled není vše, počítač slouží především k práci. Pokud máte obavy, že právě ta činí netbooku MSI Wind U100 problémy, zkuste si porovnat jeho technické vybavení s jinými stroji. Možná vás překvapí.



Netbook MSI Wind U100: s Linuxem je kamarád

msiwind.jpg

Mininotebooků je na našem trhu již poměrně velké množství. Vynikají malými rozměry, dlouhou výdrží a relativně slušnou hardwarovou výbavou. Vše bohužel může kazit fakt, že notebooky obvykle musíte zakoupit s jiným operačním systémem, než je Linux. Přečtěte si, jak jsem si pořídil MSI Wind a jak na něm jede Linux.



Pracujeme s externím diskem Seagate FreeAgent Pro 1 TB

disk.png

Externí disk Seagate FreeAgent Pro 1 TB je ideální řešení pro uložení opravdu mnoha fotek z mnoha dovolených. Ačkoliv externí disky svou velikostí předčí mnohem menší flash disky, je práce s nimi stejně jednoduchá, což potěší nejen začátečníka. Mnohá linuxová prostředí vám vše navíc ještě usnadní... Jak ale disk připravit k používání a začlenit do systému?



Historie přístupnosti - hlasové syntézy

Dnešní (a možná i poslední) ryze teoretický díl seriálu o přístupnosti počítačů těžce zrakově handicapovaným uživatelům bych rád věnoval historii, a to zejména historii hlasových syntéz. Přestože je článek psán primárně pro cílovou skupinu uživatelů operačního systému GNU/Linux, budu dnes psát mimo jiné i o systémech od Microsoftu.



Geany: Napůl skvělý editor, napůl vývojářské prostředí

geany.gif

Pokud používáte GNOME nebo Xfce a Gedit vám nevyhovuje, protože je málo vývojářský, určitě byste měli zkusit Geany. Jedná se o textový editor, ze kterého můžete své projekty rovnou kompilovat a spouštět.



Chrome pro linux?

No tak žhavé to zatím není, ale funguje to.



Soundconverter - převod zvukových formátů snadno a rychle

cd.png

Soundconverter převádí zvukové soubory na WAV, FLAC, MP3 a Ogg Vorbis. Program je tak jednoduchý, jak je jenom možné - nevyžaduje žádné hlubší znalosti uživatele, který ho používá. Přitom svou rychlostí a snadností nastavení potěší nejen začátečníka, ale i pokročilého uživatele. Program je určen pro prostředí GNOME, ale ocení ho i uživatelé ostatních desktopových prostředí.



Je Xandros pro Eee opravdu tak dobrý?

Zkušenosti s používáním populárního netbooku Asus Eee.



Tvrdá konkurence mezi netbooky: mivvy M310 s distribucí Ubuntu

mivvy_perex.jpg

Značku mivvy mají mnozí z nás zapsánu ve svých myslích jako výrobce zdařilých UMPC. Letošní rok však změnil od základů pohled na ultramobilní počítače třídy PC. Lze říci, že se stal obdobím masivního nástupu mininotebooků nebo chcete-li netbooků na trh. A právě netbooky začaly relativně dražším UMPC účinně konkurovat. Reakcí české společnosti mivvy a.s. na tento trend bylo uvedení netbooku mivvy M310. DOPLNĚNO.



FTP jako lokální souborový systém

Připojení FTP jako do místního adresáře ..



Jak vypadá Linux?

Podívejte se sami, jak Linux vypadá. Naši čtenáři nám poslali několik desítek obrázků, kde je možné vidět všechny barvy a chutě Linuxu.



Eset antivirus a Samba

Jak provádět skenování souborů při přístupu k nim ...



Počítač v životě nevidomého uživatele

Práce s počítači je v dnešní (technikou a elektronikou předimenzované) době pro naprostou většinu uživatelů již samozřejmostí. Několik málo myšikliků, zběžné rozhlédnutí po příjemně graficky laděném desktopovém prostředí a vzápětí posloucháme hudbu, surfujeme na internetu, případně hrajeme nějakou z nepřeberného množství her.



Tučňák s bílou holí aneb Počítače bez bariér

Seriál mapující problematiku práce nevidomých s počítačem. Vysvětlení pojmů, nástin historie, zkušenosti z praxe, software. Postupy, linuxový systém BlindUbuntu.



WhoCallsMe?

Kdo mi volá? Třeba pomůže i vám ..



Gedit: Chytrý editor nejen pro GNOME

gedit.png

Gedit je textový editor z prostředí GNOME. Je vhodný spíše pro psaní textů nebo nenáročného kódu. Umí zvýrazňovat syntaxi a díky několika modulům zvládá například vkládání částí kódu, kontrolu pravopisu nebo skládání kódu (folding).



ManDVD hezky česky

Tak se konečně i ManDVD dočkal překladu do češtiny...



Levný, kvalitní, s Linuxem - počítač Barbone Fenix

computer.png

V poslední době jsou velmi populární malé notebooky, označované slovy netbook či podobným výrazem. Klasický desktopový počítač ovšem stále zůstává vynikajícím  nástrojem pro práci. Může oslovit zejména v případě, že jej nabízí osvědčená hardwarová firma, je levný a je na něm už nainstalovaný Linux. A právě takový počítač jsme dostali k redakčnímu testu.



Inkscape v praxi: Jak vznikala nová hlavička LinuxEXPRESu 2

Inkscape.png

Zkušený grafik, pracující se svobodnými nástroji, se podělí se čtenáři LinuxEXPRESu o své zkušenosti a znalosti. Vytvořit hlavičku webového portálu v Inkscape lze pomocí dvou základních dovedností - musíte umět vytvořit jednoduchý gradient  a stíny. A samozřejmě mít nápad. Pokračování prvního dílu.



Jak vypadá Mandriva Linux 2009 s KDE4?

Mandriva Linux  2009 sice ještě nevyšel, ale release candidate už je tady. Takže jak to vypadá s KDE4?



Vytvořte si statickou fotogalerii pro vypálení na CD

Pro vytvoření statické fotogalerie poslouží skripty Shalbum - dělají to, k čemu byl stvořen, dělá to rychle, jednoduše a bez zbytečných otázek. Program vám umožní snadno vygenerovat statickou galerii obrázků např. z dovolené a vypálit je na CD nebo umístit pro potěchu ostatních na internet.



Portál www.openoffice.cz dostane novou tvář i obsah

Portál www.openoffice.cz projde v nejbližší době rozsáhlou rekonstrukcí, jejímž cílem je učinit z něj opravdové centrum pro české uživatele tohoto oblíbeného kancelářského balíku. Přispějte svými návrhy!



Kate: Editor z KDE

kate.gif

Kate je jeden z textových editorů v prostředí KDE. Oproti např. KWrite zvládá otevírat více souborů v jednom okně. Stejně jako Komodo dokáže práci s kódem maximálně zjednodušit, a to díky zvýrazňování syntaxe, útržkům nebo skládání kódu. Samotné psaní ovšem stále zůstává na uživateli.



(C)hrome, co to je za prohlížeč?

Dopoledne mi volal Vlasta a povídá: "Ty, sleduješ to dneska na internetu?" A já přemýšlel, co tak důležitého mi uniklo...



Srpen 08 na LinuxEXPRESu

Další várka naprosto suchých čísel, kterou nestojí za to číst ...



Šablona pro rozvrh hodin? Ale prosím...

Začal školní rok a my v redakci tak nějak tušíme, že naši čtenáři by rádi pěknou šablonu pro rozvrh hodin. Tak jsme jich pár připravili. :-)



Top články z OpenOffice.cz