přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 41


Jak na kočičího vetřelce?

kocka.jpg

Titulek by mohl být zavádějící – nebudeme mluvit o počítačových hrách. Chtěl bych vám představit výsledky netradičního testu. Myslím si, že řada čtenářů bude mít podobné těžkosti i se svými členy domácnosti. Ke své práci potřebujete klid, a ten je soustavně narušován domácími mazlíčky. Jste-li chováni kočkou, čtěte dál, mám pro vás zajímavé tipy.



KDE 1.0, nabídka programů, správce balíčků

mdv.png

Jak vypadalo KDE ve sve první verzi? Myslíte, že se pro instalaci používal drakrpm nebo urpmi? Jaký kancelářský software nabízel Linux před deseti lety? V tomto článku se vše dozvíte.



Instalace, nastavení, start grafického prostředí

mdv.png

Instalace a základní nastavení Mandraku 5.1 po deseti letech od jeho vydání: testovali jsme deset let starý linuxový systém.



Mandrake 5.1 - takhle začínala Mandriva

mdv.png

Pojďte s námi na výlet do linuxového pravěku. V červenci 1998, před zhruba deseti lety, vyšla první verze systému, který se odtrhl od Red Hat Linuxu a vytvořil ho se svým týmem jakýsi Gaël Duval. Neměli ani své pořádné stránky, ale ambice jim nechyběly. Seznamte se s první verzí dnešního Mandriva Linuxu.



Tisková zpráva: Přehled činností Liberixu v roce 2007

Můžeme předeslat, že rok 2007 byl vcelku bohatý na nejrůznější nové aktivity. Zároveň jsme však pokračovali v realizaci projektů nastartovaných dříve.



Domácí počítačová síť - 9

sit.png

V minulém díle jsem vás tak trochu úmyslně ošidil o velkou část teorie kreslení grafů. Dnes se ale polepším a zasvětím vás do veškerých tajů a záhad. Ukážeme si instalaci SNMP démonu a okrajově se zmíníme o velkém bráškovi MRTG – programu  RRDTool.



SMS za články

Chcete podpořit rozvoj portálu LinuxEXPRES.cz? Máte možnost. Aktualizováno. Služba zrušena, nic neposílejte.



Legálně na Linux

Legalizaci softwaru ve firmě můžete vyřešit použitím svobodného softwaru: operační systém na bázi Linuxu, kancelářský balík LibreOffice a množství dalších programů je připraveno také pro váš business.



Linuxfest v Bratislavě

LinuxEXPRES podporuje jednodenní seminář v Bratislavě.



Xfce a kancelář

xfce.png

Xfce sice žádný svůj kancelářský balík nemá, ale téměř v každé Xfce distribuci padla volba na AbiWord a Gnumeric. Budeme se zabývat také Xfce kalendářem Orage, výběrem aplikace pro čtení PDF a několika dalšími drobnými applety na panel.



Jak nastavit druhou IP adresu na jednom rozhraní

sit.png

V životě lidském jsou takové situace, kdy vám přestane stačit jedno auto, jeden počítač nebo v tom lepším případě jedna IP adresa. Proč říkám, že v tom lepším případě? Protože druhou IP adresu si můžete zřídit na jednom rozhraní jednoduše a především zdarma.



Spôsoby adresovania v Calcu

ooo.png

Tabuľkový procesor OpenOffice.org Calc umožňuje komplexný spôsob práce s bunkami – od toho najjednoduchšieho odkazovania až po veľmi zložité adresovanie. V dnešnom článku si predstavíme tieto možnosti.



Informační systém pro D1

Včerejší nehoda na D1 je smutná událost, která mě nutí položit otázku,  zda opravdu nehoda musela mít takové rozměry. Žijeme v době informačních systémů, kdy není technický problém sdělovat informace rychle a přesně. Správná informace ve správnou chvíli může být základem dobrého rozhodnutí.



Webový editor a prohlížeč Amaya

Amaya je webový editor, který patří do kategorie WYSIWYG. Jedná se o programy, které vám umožní vytvářet webovou stránku přímo v režimu jejího zobrazení a nenutí vás pracovat ve zdrojovém kódu HTML. Amaya se řadí mezi skupinu editorů/prohlížečů W3C, standardu, který vám zajistí maximální kompatibilitu vámi vytvořených stránek a správnost zapsaného kódu. Pojďme se nyní podívat na novou verzi programu, která vyšla na konci února tohoto roku.



Trickle - stahování (bez) limitů

Pro ty, kteří často stahují z Internetu a nechtějí se omezovat.



LinuxExpo 2008 - Open Source software v praxi

Osmý ročník výstavy a konference o open source software a Linuxu se zaměřuje především na realizované projekty a případové studie s využitím otevřeného software. Součástí letošního ročníku LinuxExpa bude opět konference Open Government. Prostor dostanou i neziskové a vzdělávací programy ve Free & Open Zone. V panelových diskusích i zajímavém programu vystoupí řada odborníků z oblasti Open Source a Linuxu. LinuxExpo 2008 proběhne 15.-16. dubna v konferenčním centru hotelu Olympik Artemis Praha.



Dva týdny s Linuxem 10

dvatydny.gif

Linuxové PC ve Wal-Martu končí. Hudba z Amazonu už i pro Linux. Lotus Symphony na linuxová PC pro rozvojové země. GNOME 2.22 vydáno. Skype s podporou videohovorů. Konkurenční WengoPhone žije. Nero v Linuxu s podporou Blu-ray. Foresight Linux s novým GNOME.



Ulteo má první betu!

Gaël Duval dnes uvolnil dlouho slibovanou beta verzi svého nového systému.



Mastering hudby s Jaminem

vinyl_nota.png

Linux v současnosti nabízí slušnou řádku kvalitních audio programů, k nimž bezesporu patří nahrávací multitrack Ardour a masteringový plugin Jamin. Článek bych chtěl věnovat masteringu hudby právě pomocí této dvojice programů.



Jak si vybíráme linuxové distribuce

Mnozí z vás se na přelomu ledna a února zúčastnili mini průzkumu na stránkách LinuxEXPRESu. Podívejte se, jak to dopadlo.



Čtete LinuxEXPRES? Dejte si na blog naši ikonu!

Připravili jsme pro čtenáře a fanoušky milou drobnost.



Kryštof Hoder

Studuje informatiku na MFF UK. Jeho zkušenosti s Linuxem byly doposud značně periodické.



Cygwin: Linux vo Windows

Cygwin je linuxové prostredie pre Windows skladajúce sa z kolekcie voľne šíriteľných programov využívaných v linuxových a unixových systémoch. Medzi tieto programy patrí napríklad Apache, BASH, Cron, Diff, GAWK, GNOME, KDE, Links, Vim alebo aj mnoho iných. Radovan Drahovský.



Hromadný převod zvukových souborů do formátu OGG

Možná si říkáte, proč byste měli převádět svoji sbírku hudebních souborů do nějakého jiného formátu? Na internetu se můžete dočíst, že "formát OGG je svobodný, otevřený a kvalitnější než dnes již zastaralý formát MP3".



Xfce - multimédia, vypalování, správa archivů

xfce.png

Jak je na tom Xfce, pokud chceme sledovat filmy, poslouchat muziku, prohlížet fotografie? Má své aplikace, nebo musí sáhnout do konkurenčních vod GNOME či dokonce KDE? Právě multimédii - a nejen jimi - se zabývá tento článek.



Fedora

fedora.png

Fedora Linux je vývojovou větví, z níž vychází Red Hat Linux . Jedná se o velmi progresivní distribuci Linuxu, v níž se objevují novinky, které pak přejímají jiné distribuce.



Jistota, solidnost, spolehlivost: GNOME 2.22

gnome.png

Desktopové prostředí GNOME tvoří společně s KDE nejpopulárnější dvojku mezi prostředími pro unixové systémy. V poslední době je to však spíše KDE, které plní stránky linuxových magazínů. GNOME je ale v pozadí neprávem.



Zápis funkcí v Calcu

ooo.png

Funkce jsou tím, co dělá každý tabulkový procesor silným. OpenOffice.org Calc není výjimkou a funkcí obsahuje více než dost. Na vás jako uživatelích je, abyste se s funkcemi seznámili a naučili se je používat. Dnešní článek vám k tomu pomůže. Nejprve se seznámíte s funkcemi obecně, potom se je naučíte zapisovat za pomoci průvodce funkcí.



DVD authoring v Linuxu: Animované menu pro vaše DVD

mandvd.png

Spousta lidí se stále pídí po tom, jak udělat v Linuxu video DVD s menu. S hezkým menu. Aby to fungovalo a bylo to snadné jako příprava instantní polévky. Dnes si ukážeme, že s ManDVD to není velký problém.



Music player daemon - hudba po síti

Mám dva počítače - na desktopu si pouštím hudbu a na notebooku její přehrávání ovládám. Jak je to možné?



Ondřej Bockschneider

Jmenuji se Ondřej Bockschneider a na OS Linux - Ubuntu 7.04 - jsem přešel z následujících důvodů.



Audacity - odstranění hlasu z hudby

audacity.png

Pokud jste někdy přemýšleli o tom, jak by bylo možné odstranit hlas zpěváka z oblíbené skladby, jak si poslechnout instrumentální část skladby, jak jednoduše zpěvákův hlas vymazat a nahradit ho svou vlastní interpretací, pak je tento návod určen právě pro vás.



Speciál: zvukový editor Audacity

audacity.png

Na našem portálu naleznete několik článků, které spojuje jeden jmenovatel: Audacity, editor pro úpravu zvuku. Přinášíme vám jejich kompletní souhrn.



Holzner, Steven; Šindelář, Jan: RSS

Mnozí z nás ho denně používají. Určitě ne každý ale tuší, jak byly věci okolo RSS zamotány a k čemu to vedlo. Tohle a ještě mnoho dalšího (především jak efektivně přes RSS publikovat a jak naopak sledovat informace odjinud) si klade za cíl objasnit kniha s jednoduchým a všeříkajícím názvem. Daří se jí to?



One Laptop Per Child

Dnešní díl se nebude věnovat žádnému exotickému operačnímu systému. Tedy, pokud za něj nepovažujete Linux (tohoto pocitu by vás ostatně měl tento časopis zbavit). Nicméně projekt One Laptop per Child (OLPC), který má za cíl vytvořit levné přenosné počítače na podporu vzdělanosti v zemích třetího světa, se mimo jiné vyznačuje poměrně novátorským přístupem k ovládání počítače. Můžete zapomenout na lišty, dashboardy nebo různá startovací tlačítka.



Dva týdny s Linuxem 9

dvatydny.gif

Novellu se daří. Jak si vedou linuxové ThinkPady? Nasazení Linuxu ve Vídni ohroženo. Podíl Linuxu na prodejních terminálech roste. Otevřenější Microsoft? Projekt Allpeers skončil. Sedmé pokračování FreeBSD a další novinky.



Stručný úvod do BSD s priblížením OpenBSD

openBSD.png

Viete niečo o BSD systémoch a o tom, prečo stoja popri Linuxe v širokom mori operačných systémov ako izolovaný kontinent? Poďme si situáciu priblížiť spolu s ľahkým návodom, ako si spraviť inštalačné CD, ktoré tím vývojárov OpenBSD neposkytuje...



Novinky ze světa LinuxGames - 2

hry0308.jpg

Po celkem slušném úspěchu prvního vydání Novinek ze světa LG jsem měl velkou motivaci v psaní pokračovat. Bál jsem se ale, že se toho na herní linuxové scéně nestane tolik, abych měl dostatek "kvalitního materiálu". Jak sami uvidíte, moje obavy byly úplně neopodstatněné (alespoň pro tento měsíc). Takže se směle můžeme pustit do druhého vydání herního přehledu na Linuxu.



Sun Microsystems: Testování - atraktivní kariéra nebo nekvalifikovaná práce?

sun_03_2008.jpg

Dnes budu hovořit o tom, co děláme v týmu Solaris System Test. Jak testujeme Solaris? Do jaké míry je testování automatizováno? S jakými technologiemi pracujeme? Které programovací jazyky používáme k automatizaci? Kdo u nás může najít uplatnění? Jak často hrajeme ping-pong a hry na PlayStation? Na tyto otázky se pokusím odpovědět.



Zenity - vlídná tvář pro vaše skripty

Nejen příkazovým řádkem živ je „člověk linuxový“, a proto máme k dispozici okenní manažery, desktopová prostředí a spoustu nástrojů, které umožňují komunikovat s uživatelem podstatně vlídnějším způsobem, než je šibalsky pomrkávající kurzor terminálu. Jedním z takových nástrojů i Zenity.



Únor 08 na LinuxEXPRESu

Je to malé, zelené a velmi nebezpečné, co je to?



Top články z OpenOffice.cz