přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 50


openSUSE 11: Jedenáctá řada chameleona

opensuse.gif

Před nedávnem vyšla dlouho očekávaná první verze nové řady populární distribuce openSUSE. openSUSE 11 má přes 200 nových rysů, z nichž nejdůležitější jsou kompletně přepracovaný instalátor, velké změny ve správci balíčků, možnost plnohodnotné instalace nového KDE4 (nebo staršího, ale spolehlivého KDE 3.5.9) a řada dalších. Množství novinek si zvýšení čísla rozhodně zaslouží a zároveň to naznačuje, že můžeme očekávat další verzi profesionálního podnikového řešení od Novellu.



Redakční systém WordPress - práce se stránkami

wordpress.jpg

Poslední věcí, která zbývá probrat v souvislosti s vytvářením obsahu, jsou stránky. V ukázkovém zkušebním linuxovém blogu máme nyní stránky dvě - stránku Home, tj. hlavní stránku, a stránku About, tj. stránku s informacemi o blogu. Jak změnit jejich obsah a vytvořit si další stránky?



RDC - kdopak tady lže?

Už dávno mě trápila otázka, jak moc jsou pravdivé informace, které o sobě někteří poskytovatelé českého webhostingu tvrdí. Zrovna včera jsem narazil na reklamu jedné nejmenované firmy, která o sobě prohlašuje, že na svých serverech se zachováním maximální kvality a minimální ceny naprosto bezproblémově provozuje několik tisíc domén. O této společnosti jsem nikdy dříve neslyšel a tak jsem začal bádat, zda-li je (ze strany zákazníka) vůbec možné tuto informaci ověřit.



Redakční systém Joomla - komponenty, moduly, šablony

joomla.png

Pokud jste si po přečtení minulého dílu mysleli, že se dnes budeme věnovat praktickým činnostem, musím vaše nadšení trochu utlumit. Dnešní díl bude hodně teoretický, ale hodně důležitý. Bez toho, aniž byste věděli, co je to modul nebo komponenta, se ve světě redakčního systému Joomla bohužel neobejdete.



Jak nastavit výchozího emailoveho klienta ve Firefoxu 3

Jiná doba, jiný postup ...



Dva týdny s Linuxem - ocenění nejlepších projektů, nové verze mnoha produktů

dvatydny.gif

Vyhlášení ankety Czech Open Source. Ubuntu vyhrálo anketu o nejoblíbenější distribuci roku 2008 na abclinuxu.cz. Česká Wikipedie dosáhla sta tisíc článků. Softwarová úroda: Wine 1.0, CrossOver 7, Opera 9.5, Firefox 3, openSUSE 11.



Případová studie: Počítačová síť jedné bruselské univerzity

vub.jpg

Během letního semestru 2008 jsem byl na studijním pobytu Erasmus na Vrije Universiteit Brussel (VUB), kde mě zaujala školní počítačová síť. Zajímám se o počítače a Linux, takže si myslím, že belgické řešení může být zajímavou inspirací i pro naše školy.



Shu-Wai Chow: Programujeme Mashup aplikace pro Web 2.0 v PHP

mashup.jpg

Slovo "mashup" se obvykle do češtiny překládá jako "míchanice". V oblasti webových aplikací pak označuje takové řešení, kde se na jedné webové stránce různými způsoby míchá a kombinuje obsah z více zdrojů (z místní databáze, různých vzdálených serverů apod.). Přichází kniha, která si klade za cíl naučit čtenáře namíchat ten správný koktejl informací pro uživatele.



Jak zkopírovat DVD5 v příkazové řádce

cd.png

Možností, jak kopírovat klasické jednovrstvé DVD, je více. Můžete k tomu použít vypalovací programy, jako je K3B a Gnomebaker, nebo přímo programy k tomu určené, jako je např. k9copy. Mimo těchto komplexních grafických nástrojů lze použít i klasické programy a nástroje příkazové řádky. Pojďme se nyní podívat na tyto univerzální nástroje.



Jak na vlastní jádro v Debianu

Aneb vzali jste mi /dev/raw1394 , musím si udělat vlastní



Vojtěch Zeisek

zeisek.jpg

Na pražské Přírodovědecké fakultě UK studuji biologii, pocházím z Příbrami, ale tam už se moc neukazuji. O Linuxu jsem asi náhodou četl v nějakém výtisku Chipu, co se mi náhodou dostal do rukou.



Vladislav Nevole

nevole.jpg

Jsem důchodce, 66 let, žiji v Ústí nad Labem. Před časem mi v počítači odešel zdroj. Nahradit zdroj není žádný problém, jenže zdroj si vzal s sebou i základní desku. Desku pro AMD se socketem A. A teď nastaly problémy, tuto desku už novou nelze sehnat.



Tomáš Jančík

jancik.jpg

Jmenuji se Tomáš Jančík, narodil jsem se v roce 1989, počítač používám od svých 12 let. Od her jsem se postupně dostal k webdesignu a programování. A čím více jsem si s počítačem hrál, tím více jsem zjišťoval, že mi Windows nedává téměř žádnou svobodu a taky že mě prostě moc neposlouchá a dělá si, co chce. Navíc už mě nebavilo se pořád starat o antivirový program, nastavovat firewall a podobně.



René Baran

baran4.jpg

S Linuxem (Red Hat) a unixem jsem se poprvé setkal někdy v roce 1992, tehdy ještě jako student výpočetní techniky na JCU v Českých Budějovicích. Setkání to bylo spíše náhodné u přátel a povinné při praktických cvičeních. Tehdy mne moc nenadchl, vše běhalo v shellu a do user friendly to mělo hodně daleko.



Radovan Suchánek

suchanek.jpg

Technik, predajca, servis PC (HW,SW), Slovensko. Počítačom a celkovo veciam súvisejúcim s PC sa venujem od svojich 8 rokov. Prešiel som obdobia, kedy kraľovali ZX Spectrum, Amiga, Atari, PMD; ku PC 486 som sa dostal, keď mi bolo 16 rokov.



Petr Chlebek

chlebek.jpg

S Mandrakem jsem začínal u verze 9. Dodnes mám schovanou tu krásnou tenkou brožurku, která pro mne byla velkou výzvou. Do té doby windowsák se začal přes noc měnit v pseudolinuxáka, který s každou novinkou čarodějnické lokalizace (angločeština některých programů) nadával, co to zase je za podivnou rádoby alternativu?



Peter Paška

paska.jpg

Volám sa Peter Paška, mám 36 rokov a pracujem ako technik BOZP a PO u nás v Nemocnici v Nových Zámkoch. Na rôznych linuxových fórach používam prezývku Usagi, ktorá mi prischla z dávnejších dôb.



Flash firmwaru mechaniky Sony Nec (Optiarc)

A pak že to nejde nativně ...



Juraj Rábek

rabek.jpg

Pred štyrmi rokmi nadišla dlho očakávaná chvíľa a ja som si začal vyberať súčiastky na zloženie vlastného PC.  Ako operačný systém som si vybral Mandrake 10 predávaný s knihou. Vtedy som chcel mať lacný legálny software. Každý sa mi divil, že chcem neznámy Linux a navyše ho chcem zaplatiť. O GNU/Linuxe som nevedel prakticky nič. Netušil som, že niektoré kusy hw nie sú podporované. Myslel som si, že sa naučím niečo nové, čo sa mi raz možno zíde. Som informatik, žijem v Nitre.



Jaroslav Uher

uher.jpg

Jsem od roku 2004 důchodce, vyučen strojní zámečník s maturitou při zaměstnání. Bydlím v Liberci.



Ján Nosko

n.jpg

Volám sa Ján Nosko a GNU/Linux požívam od Augusta 2007. Momentálne študujem 3. rok na Gymnáziu v Poprade. S počítačmi som sa zoznámil ešte v časoch MS-DOS a Windows 95. Windows som používal dlhé roky, až do verzie XP.



Stanislav Hoferek

Linux sa mi zapáčil po asi jeden a pol roku testovania. Keď som zistil, že to Xubuntu má ten Synaptic... od tých čias pracujem s Linuxom viac a viac. Dualboot nahradil čistý Linux - Ubuntu. Po pribraní ďalších skúsenostiach to bolo Greenie, kde som pevne zakotvil. Hlavné dôvody sú bezpečnosť, sloboda - a hlavne možnosť čokoľvek nastaviť a chápať. Dnes bez problémov nejaké ubuntovité CD upravím a na to nemusím byť guru a ani len programátor - stačí mať otvorenú hlavu. A preto sa kamarátim s tučniakmi :)



Redakční systém Joomla - instalace češtiny

joomla.png

Po instalaci Joomly, při níž jsme vše ponechali ve výchozím nastavení, má Joomla pro českého či slovenského uživatele jednu podstatnou nevýhodu – nemluví naší mateřštinou. Ale dá se to změnit. Jak na to se dozvíte v dalším pokračování našeho seriálu.



Rok Linuxu a svobodného softwaru

Dospěl jsem k názoru, že rok Linuxu a svobodného softwaru obecně je právě ten letošní. Čekáme na něj už dlouho, domnívám se, že jsme se dočkali, aniž si to uvědomujeme. Změna nenastala naráz, ale postupně, přirozenou evolucí. Proč si to myslím?



Jak psát česky a přitom nic nerozbít

České uvozovky a trocha hardwaru k tomu



Irena Šafářová

irena_safarova.jpg

Tak už si zase sedám k počítači a běhá mi mráz po zádech. Pouštím ho a hádám: „Kolik virů tam bude dnes?“ No schválně: včera tři, předevčírem pět - a předtím? Kdo ví?! Úplně nejvíce jich bylo jednou 230! Už to ani nemám sílu počítat. Bill Gates za to asi nemůže. On viry nevymýšlí. To je ten Windows opravdu tak děravý nebo jsou vymýšleči virů tak dobří, že se dokáže celý Windows zhroutit?



Podporujeme Firefox

firefox.gif

Společnost QCM, s.r.o. a online linuxový časopis LinuxEXPRES podporují webový prohlížeč Mozilla Firefox jako perspektivní platformu webových technologií. Stáhněte si Firefox 3!



Distribuce Parted Magic - záchrana nejen vašich disků

disk.png

Parted Magic je linuxová live distribuce, určená zejména pro vytváření a úpravu diskových oddílů v grafickém prostředí. Kromě programu pro práci s oddíly však obsahuje velké množství dalších užitečných programů. Článek představuje na praktických příkladech řešení častých problémů, které mohou vzniknout při provozu operačních systémů Linux a Windows.



E-learningový kurz "Využití Free a OpenSource licencí ve školství"

Projekt Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, jehož výsledkem je vytvoření e-learningového kurzu zaměřeného převážně na učitele a správce IT na základních a středních školách.



Opera 9.5 - prohlížeč, který má co říct

opera.gif

12.června 2008 uvolnila norská společnost Opera ASA další významnou verzi prohlížeče Opera – Operu 9.5. Jsou tomu dva roky, co světlo světa spatřila verze 9. Od té doby vývojáři přišli s několika novými funkcemi v rámci upgradů na verze 9.10 a 9.20, ale prakticky už více než rok se většina vývojářského úsilí upíná k verzi 9.5. Ač to podle číslování nevypadá, jedná se o milník, který je minimálně stejně významný jako přechod z verze 8 na 9. Může za to nové vykreslovací jádro,  řada zajímavých funkcí a po dlouhé době také úplně nový vzhled.



Jabber

jabber.png

Jabber je moderní způsob okamžité komunikace - instant messaging. Pokud znáze ICQ, pak vám Jabber nebude činit problémy. Můžete jej používat na stolním počítači, notebooku, chytrém telefonu nebo v dalších zařízeních.



Výsledky ankety Czech Open Source 2008

Od dubna do května 2008 probíhala na odborném serveru Root.cz anketa o nejlepší počiny v oblasti otevřených řešení a svobodného softwaru. Firma QCM, s.r.o., měla v anketě několik nominací, které byly veřejností i porotou velice dobře oceněny.



Redakční systém WordPress - pokročilá nastavení příspěvků

wordpress.jpg

V předchozím díle jste si napsali a publikovali svůj první příspěvek. Nyní se dozvíte o nastaveních, která se k jednotlivým příspěvkům vztahují. Povíme si o kategoriích, štítcích, časovaném vydávání a dalších praktických věcech, kterými svůj blog oživíte.



Redakční systém Joomla - průvodce instalací

joomla.png

Už jsme si vysvětlili, co je to redakční systém a jako příklad jsme uvedli ten, který je nazvaný Joomla. Pokud jste se rozhodli, že redakční systém je přesně to, co potřebujete, dojde nyní na praktickou část – pokusíme se jej nainstalovat.



Přijďte si popovídat

linuxexpres @ conf.netlab.cz,  místnost odkud vás nevyhodí ;-)



Česká kniha o Ubuntu Linuxu

ubuntu.png

Na světě je zbrusu nová kniha o Ubuntu Linuxu.



Firefox 3.0

V poslední aktualizaci Ubuntu se objevil Firefox. Je to finální verze či RC2?



Dva týdny s Linuxem 16

dvatydny.gif

Novell pokračuje v dobrých výsledcích. Město Vídeň zvolilo místo Linuxu Windows Vista. OOXML má problémy. Francouzští učitelé budou mít Mandriva Linux o 60 % levněji. Mozilla chce zápis v Guinessově knize rekordů. IBM Lotus Symphony 1.0. PlayOnLinux 3.0. Linux Mint 5 Elyssa. Ubuntu Netbook Remix.



Externí USB modem T-Mobile - Huawei E220

Jako pracovní pomůcku jsem namísto datového tarifu k mobilu obdržel externí USB modem Huawei E220 od T-Mobile. Počáteční obavy z nefunkčnosti zařízení v Linuxu se po chvilce bádání na internetu změnily na pozitivní dojem ze snadnosti přechodu od připojení přes mobil k tomuto externímu modemu.



Mobilní zařízení, Windows i Linux

Všichni jsou mobilní, jen někdo je  ...



Jak jsem smazal Linux a instaloval Windows

Krátké povídání o tom, jak uživatel Linuxu po dlouhé době instaluje Windows.



Xfce - vylepšení prostředí, plochy a přihlašovací obrazovky

xfce.png

Na předchozí díl o úpravě vzhledu navážeme v dnešním díle návody na přidání panelu z Mac OS X a na zpříjemnění vzhledu Qt4 aplikací. Zkrášlíme si plochu Xfce a podíváme se na použitelné správce přihlašovacích obrazovek.



Věšák


Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie

joomla.png

Pokud čtete tento článek, chcete být patrně v obraze. Dnešní doba je dynamická a přináší moderní komunikační média. Jedním z nich je neoddiskutovatelně internet. A umět tvořit stránky s prezentacemi je žádanou dovedností. Od průkopnických začátků jsme se však dnes dostali někam úplně jinam. Poslední trend je jasný – redakční systémy.



Joomla!

joomla.png

Redakční systém nejen pro blog, ale také pro stránky organizací, firem, spolků či škol. Jeho vývoj je stabilní, disponuje mnoha doplňky a nabízí široké pole možností. Seriál je zamýšlen jako srozumitelný návod pro všechny zájemce, které Joomla! osloví.



Květen 08 na LinuxEXPRESu

Květen byl na LinuxEXPRESu úspěšný měsíc. Vydali jsme trojdílnou recenzi Mandriva Linuxu a mnoho dalších článků.



Kterak mi Xfce LCD rozbilo

Tento zápisek je jen pro odvážné



VPN router Ovislink Air Live IP-2000VPN

Ovislink Air Live IP-2000VPN kombinuje funkce firewallu, switche a VPN routeru. Seznamte se s touto novinkou od známého tchajvanského výrobce.



Sweet Home 3D: Zariaďujeme dom - sprievodca návrhára

sweethome.jpg

„Načo vám je dobrý muž? Na sťahovanie nábytku. Ale ako často sťahujete nábytok? Je to moje hobby.“ Takto nejako zaznel rozhovor s p. Helenou Růžičkovou v jednom starom televíznom silvestrovskom programe.



Linux nyní i pro mlsné

Zdá se, že Linux již začal útočit i na chuťové buňky uživatelů...



Top články z OpenOffice.cz