přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 34


Jak si stáhnout a převést video z youtube.

Nedávno jsem si chtěl vyzkoušet do svého MP4 playeru Evolve stáhnout a převést video z youtube.



Zveme vás na Databázový svět 2008

Letošní - v pořadí již šestý - ročník nejvýznamnější české čistě databázové konference proběhne ve čtvrtek 13. listopadu 2008 ve Zlíně. Konferenci pořádá informační portál o databázových technologiích Databázový svět (www.dbsvet.cz) a Centrum pro výzkum informačních systémů (www.cvis.cz). Nosným tématem jsou aktuální trendy v databázích. Konference se v posledních letech pravidelně účastní na tři stovky účastníků.  



Recenze: Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

ubuntu.png

Vydání Ubuntu patří mezi takové události ve světě Linuxu, které přesahují i jeho hranice. Zpravidla se mu věnují i média, která o Linuxu nepíší. Ať se to někomu líbí nebo ne, Ubuntu je dnes nejpopulárnější distribucí, minimálně mezi běžnými uživateli, proto je kolem něj takový rozruch. Nejinak je tomu i při vydání podzimní verze Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex.



Mít svůj čas pod kontrolou

Určitou část dne jsem nucen sledovat, kolik času nad čím strávím. Jelikož často přeskakuju z jedné věci na druhou, za chvilku ztratím přehled...



Naučte se Ruby 2 - práce s textem

ruby.jpg

V dnešním díle se podíváme na to, co je a není text a především jak se s ním v Ruby pracuje. Lépe než o textu bychom měli hovořit o textovém řetězci, protože text je vlastně řetězec po sobě následujících písmen. Pro jednoduchost budeme používat označení text, ale pamatujte i na tuto jeho vlastnost a označení.



Filmy na mobilních zařízeních

Aneb když na běžné koukání není čas ...



První dotek Mandrivy 2009

Linuxovou distribuci Mandriva není nutné dlouho představovat. Patří mezi uživatelsky přívětivé distribuce, vhodné do rukou linuxovým začátečníkům. Chtěl bych se s vámi rozdělit o svou čerstvou zkušenost s její nejnovější verzí 2009.



Byť na internete anonymným sa vyplatí - aké sú možnosti anonymity?

Pokiaľ má človek vplyvnejšie postavenie, už len vedomosť o jeho identite môže vyvolať záujem. Pre docielenie anonymity pri surfovaní na internete máme dva principiálne spôsoby: proxy, alebo anonymnú sieť.



Orca - tak mluví GNOME

gnome.png

Dnešní díl se bude (konečně) věnovat ryze praktickým demonstracím práce nevidomého člověka s počítače. Dříve nežli s tím však začneme, dovolte mi, abych ještě upozornil na pár drobností, na které v předcházejícím článku již nevyšlo...



Nové Ubuntu se starými OpenOffice?

Téměř stejná situace, rozhodnutí mohou být však úplně jiná.



Nový vzhled Ubuntu

Jak bude vypadat Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex?



Jak prohlížet soubory nápovědy MS Windows

Konkrétně mě zajímaly soubory s koncovkou .chm



Byť na internete anonymným sa vyplatí

Vízia známeho spisovateľa George Orwella (v jeho knihe "1984") o totalite vo fiktívnej Oceánii, kedy kamery sledujú pohyb takmer každého človeka, sa podľa mnohých názorov naplnila.



Dva týdny s Linuxem: OpenOffice.org 3 a Mandriva Linux 2009

dvatydny.gif

ASUS prý s vracením linuxových netbooků problém nemá. Novozélandská škola přišla o peníze na OSS. Open-source hudba? Malý Linux ze Švédska. OpenOffice.org 3. WinStrom 10 - české účetnictví pro Linux. Adobe Flash Player 10. Mono 2.0 a KDE. Mandriva Linux 2009.



Naučte se s námi Ruby - seriál pro učitele a žáky

ruby.jpg

V následujících několika článcích se budeme blíže seznamovat s programovacím jazykem Ruby. Cílem tohoto seriálu nebude udělat z vás hotové programátory, ani rozšířit vaši sbírku zářezů na opasku udávající, kolik programovacích jazyků znáte.



Naučte se Ruby

ruby.jpg

V seriálu se věnujeme programovacímu jazyku Ruby. Cílem není udělat z vás hotové programátory, ani rozšířit vaši sbírku zářezů na opasku udávající, kolik programovacích jazyků znáte. Články jsou jednoduše určeny pro začínající programátory, ať už se tím budou později zabývat na profesionální či amatérské úrovni. Seriál mohou použít také učitelé na všech typech škol k rozšíření znalostí jim svěřených studentů - ať už jako hlavní či vedlejší programovací jazyk.



Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ

eee_1.jpg

V minulém díle tipů a triků jsem se zaměřil na základní úpravy distribuce Ubuntu pro provoz na Eee. V tom dnešním zkusíme zvednout životnost SSD úložiště a také si něco řekneme o problému s uspáváním Eee.



Znáte tyhle programy?

V grafických prostředích KDE a GNOME se skrývají mnohdy velmi atraktivní a praktické nástroje, které běžný uživatel skoro ani nezná. Několik z nich vám představíme v následujícím článku.  Zřejmě je už máte nainstalované, bývají součástí kompletních balíků KDE nebo GNOME. Pokud tomu tak náhodou není, poradíme, jak je získat.



Kompilátory dávkových souborů a skriptovacích jazyků

Vzpomněl jsem si, jak jsem cca. před rokem hledal způsob zjištění informací u  jednoho svého kamaráda a trenéra. Jet skoro 30 km kvůli pár informacím z jeho PC se mi nechtělo a vzdálenou správu LogmeIn jsem v té době ještě neznal.



Drupal: instalace a počeštění

drupal.png

V minulém díle jsme si popsali redakční systém Drupal a nastínili jsme jeho možnosti. Nyní přišel čas na praxi. V tomto díle si popíšeme instalaci Drupalu včetně možných záludností a ukážeme si, jak přidat podporu češtiny.



Drupal - nastavení a instalace doplňkových modulů a témat

drupal.png

Minule jsme si Drupal nainstalovali, nyní přišel čas na základní nastavení našeho webu. Také si ukážeme, jak rozšířit funkcionalitu webu prostřednictvím doplňkových modulů (podrobněji se jim budeme věnovat přespříště) a témat vzhledu.



Prsty + Linux + ThinkPad = snadné

Nic vám tato rovnice neříká? Tak se pojďte podívat, jak je snadné v Linuxu zprovoznit a používat čtečku prstů na noteboocích značky ThinkPad.



Řečová syntéza v praxi aneb Počítač už skoro mluví

Chtěl bych Vás, milí čtenáři, přivítat u pátého dílu našeho seriálu o zpřístupnění počítačové techniky těžce zrakově postiženým uživatelům. Dnes bychom dokončili instalaci programů, jež jsou pro práci nevidomého s počítačem nepostradatelné.



Opera 9.60

Vyšla další verze nesmrtelného prohlížeče, co nám přináší?



Září 08 na LinuxEXPRESu

Pravidelný souhrn dění na portále LinuxEXPRES.



Masters, J. a Blum, R.: Linux profesionálně - programování aplikací

linux_prof.jpg

Pokud se zajímáte o vývoj aplikací v Linuxu, ať již jako nadšenec, pokročilý linuxový uživatel či zkušený programátor přicházející z jiné platformy, neměla by tato publikace ve vaší knihovně chybět.



OpenVPN podruhé

Odvrácená strana ráje - instalace klienta na Windows ..



Dva týdny s Linuxem: Evropské úřady objevují Linux

dvatydny.gif

Projekt GNU slaví 25 let. MSI: Netbooků s Linuxem se nám vrací čtyřikrát více než s XP. Přetahuje Oracle Red Hatu zákazníky?. Další úřady v Evropě přecházejí na open-source software. Venezuela nakupuje milion notebooků Classmate PC s Linuxem. Nový portál OpenOffice.cz. Vyšel GIMP 2.6. Ubuntu nakonec vzhled nemění. Omega 10.



Drupal - představení redakčního systému

drupal.png

Dnešní webové technologie jsou stále složitější, uživatelé stále náročnější a tvůrci webů mají stále méně času. Pryč jsou časy, kdy se i relativně rozsáhlé stránky psaly ručně v jednoduchém textovém editoru. Nastoupil svět složitých a komplexních řešení. Naštěstí máme k dispozici nástroje, které nám umožní relativně jednoduše zvládnout i složité úlohy. Nejen tvorba, ale i následná správa webů je díky tzv. redakčním systémům přístupná i běžným zručnějším uživatelům počítačů. Nejen webovým expertům. Jedním z nejpopulárnějších redakčních systémů je i Drupal.



Drupal

drupal.png

Oblíbený open-source redakční systém, který má mnoho možností. S jeho pomocí vytvoříte jakýkoliv web na profesionální úrovni.



Snadněji už to nejde: Vypalování v programu Brasero

gnome.png

Brasero vám vypálí CD nebo DVD. Jedná se o jednoduchou aplikaci, která umožní i méně pokročilým uživatelům snadno vytvářet datová či zvuková CD a DVD, kopie těchto disků a také vypalovat jejich obrazy. Program je určený pro desktopové prostředí GNOME či Xfce.



Instalátor Ubuntu má nový nástroj

Je jím nástroj pro dělení disku, kdysi se takovým říkalo "disk druid".



OpenVPN poprvé

Způsob jak se dostat dovnitř sítě i když jsem "jinde" ..



Řečová syntéza v praxi aneb Rozmluvte svůj počítač

Hned na úvod bych chtěl pozdravit především všechny ty z vás, kteří se prokousali vší tou (možná místy i nezáživnou) teorií a čtou tyto řádky. Jak jsem napsal v samotném závěru předcházejícího článku, dosti již bylo teorie, vrhněme se vstříc praxi - naučte mluvit i svůj počítač!



Top články z OpenOffice.cz