přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 51


AllPeers: Smysluplné sdílení souborů

Internet se za dobu svého relativně krátkého fungování stal univerzálním médiem, které poskytuje lidem nepřeberné množství služeb. S rostoucí rychlostí připojení v posledních letech roste i poptávka po přenosu souborů.



Jak nastavit českou klávesnici

Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem a tolik rozložení klávesnic potřebuješ. Minimálně lze v našich končinách prohlásit, že bez české klávesnice se dá těžko plnohodnotně pracovat na počítači. Jak se dostat k českému rozložení kláves v Linuxu, případně možnosti přepínat mezi anglickým a českým rozložením kláves, se nyní podíváme pro dvě nejpoužívanější grafická prostředí, KDE a GNOME.



Xfce - správce souborů, editor, průhledný terminál

xfce.png

V druhém díle seriálu o desktopovém prostředí Xfce se dočtete něco o třech důležitých aplikacích. O správci souborů Thunar, o tom, jak si v Xfce vedou textové editory, a něco málo o emulátoru terminálu. A nezapomeneme na scénu uvést také kompozitor a vysvětlit, o co jde.



Máte optickou nebo laserovou myš?

Tak nějak v podvědomí jsem měl vždy zakořeněno, že to je to samé, ale opět jsem se spletl.



Není ps jako ps

V poslední době jsem začal dělat více na jiných UNIXech, než je Linux. A pokud je člověk zvyklý jen na Linux, čeká ho nejedno překvapení.



Krátce k BlindUbuntu 7.10.

Pár odstavců k ryze české distribuci pro nevidomé redakci poslal Stanislav Plachý (via Anička Taliánová).



Kdo tento týden myje schody?

inkscape.png

Chcete překvapit maminku, manželku nebo partnerku? Žijete v panelovém domě, kde si nájemníci uklízejí svépomocí? Následující článek je příkladem z praxe, který jsem několikrát řešil a ke kterému se Inkscape výtečně hodí. Pokud nesplňujete ani jednu podmínku, stejně se můžete něco zajímavého naučit.



Vývoj jádra XVII. - sběrnice USB

Drtivá většina dnešního příslušenství počítačů se připojuje přes sběrnici USB. Proto mají velký význam i ovladače takových zařízení. Tento článek ukazuje, jak se uvnitř linuxového jádra s USB pracuje a jak si vytvořit nový ovladač pro nějaké zařízení.



Obrázkový správca XnView

O vhodnosti používania obrázkových správcov v čase digitálnej fotografie je hádam už zbytočné hovoriť. Preto si v krátkosti predstavíme francúzsky program XnView, ktorý nám v tomto smere poskytuje vynikajúceho pomocníka.



Aros – reinkarnace Amigy

V polovině osmdesátých let minulého století vznikl ve společnosti Commodore počítač Amiga. Ten oslňoval především herními a multimediálními schopnostmi, kterému se tehdejší konkurence počítačů kompatibilních s IBM PC nemohla vyrovnat. Mimo jiné byl poháněn operačním systémem Amiga OS, na který znalci dodnes s láskou vzpomínají.



Jak úžasné je nemít viry

Při přechodu z Windows do Linuxu se člověk ptá zda nepotřebuje antivirový program. Později se dozví, že antivirový program v Linuxu netřeba a tak na něj časem zapomene.



Hádáme se? Hádáme!

Lidi mají vždycky milióny důvodů, proč se hádat. A počítačovníci se v tom vyžívají.



Vypalujte CD s přehledem: K3b

cd.png

Však to znáte, na Vánoce jste dostali nový digitální fotoaparát, a tak fotíte a fotíte... Až vám dojde místo na paměťové kartě, tak ji prostě vyprázdníte stáhnutím fotek do počítače. Ale jednou vám může dojít místo i na disku a co pak? Nebo máte místa dost, ale o své výtvory se bojíte a chtěli byste je mít uložené ještě někde jinde. Zajdete do obchodu, koupíte si balíček CD a hurá do vypalování. Ale jak a čím?



Jak rozdělit zvukovou nahrávku na více částí

audacity.png

Třeba se vám někdy stalo, že jste potřebovali rozdělit dlouhou nahrávku na několik částí, větu na jednotlivá slova nebo záznam koncertu na skladby. V těchto a dalších případech se vám bude hodit program Audacity, který to provede téměř audomaticky.



Ubuntu Developers Summit 2008 v Praze

Ubuntu Developer Summit pro verzi 8.10 v Praze ve dnech 19. 5. - 23. 5. 2008



Správa databází pomocí phpMyAdmin

phpmyadmin1.png

Pokud chcete používat nějaký ten redakční systém, budete ve většině případů potřebovat především webový server Apache s nainstalovaným PHP a podporou MySQL, funkční databázi MySQL a webové prostředí phpMyAdmin. Celý postup vytvoření databáze, uživatele a nastavení práv naleznete v následujícím textu. To však neznamená, že je tento způsob jediný možný, možností je vždy o jednu více, než myslíme.



Linux a vtipy

Dělají si linuxáci někdy legraci anebo jsou to podivínské typy postrádající jakýkoliv smysl pro humor? A jaké jsou vtipy v Linuxu?



Dva týdny s Linuxem 8

dvatydny.gif

Sun pokračuje v nákupech. Staňte se překladatelem. Linuxová konkurence na mobilních zařízeních roste. AOL a Yahoo! zkoušejí Jabber. Drupal 6. Google chce Photoshop v Linuxu. SLAX 6. Yellow Dog Linux 6.



Který programovací jazyk si vybrat?

Existují témata, která dokáží spolehlivě rozhádat prakticky kohokoli. Ve světě normálních lidí to je třeba politika, ve světě programátorů je to volba programovacího jazyka.



Problémy notebooku HP nx6110

Zřejmě každý notebook trpí po dvou letech provozu nějakými problémy. A nejenom ten můj. Aktualizováno o řešení a fotky.



Dell nebo Lenovo?

V tomto blogspotu bych se s vámi chtěl podělit o mé dilema nad koupí nového notebooku.



Amarok - více než jen přehrávač hudby

amarok.png

Zkoušel jsem a používal mnoho přehrávačů – Windows Media Player, WinAmp, iTunes, ale až Amarok mě opravdu zaujal. Že je to extra třída, potvrzuje i to, že jsem slyšel o několika lidech, kteří kvůli němu kompletně změnili platformu a přešli na Linux. Amarok totiž existuje pouze pro Linux, i když se údajně pracuje na portu pro Windows. Jelikož to ale nějaký ten pátek potrvá a uživatelé Windows tak nemají jednoduchou možnost se s Amarokem seznámit, rozhodl jsem se pro menší seznámení.



GanttProject: Software pro řízení projektů

gantt.png

GanttProject je svobodný program pro řízení projektů. Jeho tvůrci si kladou za cíl vyjít vstříc těm, kdo nechtějí platit velké částky za proprietární programy tohoto druhu nebo prostě mají rádi svobodný software. Podívejme se, jak se mimo jiné funguje spolupráce s Microsoft Office Project.



Me TV

Nový přehrávač digitální televize pro prostředí Gnome.



Co je nového ve světě Ubuntu

Na webu zive.cz se objevila recenze Ubuntu od Jakuba Čížka. Jaký ohlas tato recenze vzbudila? Co si o ní myslí sami uživatelé distribuce Ubuntu? A vyhraňuje se diskuse pod recenzí nějak z jiných podobných druhů diskusí? Soutěž "Ubunťák roku 2007" a test "How geeky are you?" :-)



TouchPad a Nautilus

aneb jak mě včera málem z Linuxu kleplo ... :-(



Xfce - seznámení s prostředím

xfce.png

Když se řekne, že Xfce je odlehčené desktopové prostředí, dost z vás si jistě představí něco, co je nekompletní, co nemůže konkurovat "opravdovým" prostředím, jako je KDE, nebo GNOME. Opak je pravdou - Xfce nejenom, že funguje, jak má, ale vypadá hezky a svou jednoduchost efektivně využívá.



Xfce

xfce.png

Moderní a trochu netradiční grafické prostředí pro power users. Je podobné GNOME, ale GNOME to přece jen není. Následující seriál vám ho představí.



MySQL pro zelenáče

mysql.png

Není to tak dávno, co mi běhal mráz po zádech, kdykoliv někdo řekl slovíčko MySQL. Předpokládal jsem, že instalace a používání této databáze je úkol pouze pro několik vyvolených, mezi které nepatřím. Bohudík jednoho dne nastala situace, kdy bylo použití této databáze v naší firmě nevyhnutelné a já se ji musel, jak se lidově říká, „našrotit“. Po několika bezesných nocích jsem došel ke zjištění, že mé obavy byly zcela dětinské a plané. Dnes již považuji MySQL za svého velkého kamaráda, se kterým bych vás chtěl v následujícím článku trochu seznámit.



Joomla! 1.0.x versus Joomla! 1.5.x

joomla.png

Šéfredaktor našeho magazínu mne již nějakou dobu důrazně informuje o tom, že čtenáři našeho portálu shánějí informace o redakčním systému Joomla! (čtěte džumla). Stále jsem nevěděl, jakou formu pro toto mé oblíbené téma zvolit, až se to vyřešilo samo. Objevila se totiž dlouho očekávaná nová verze 1.5 a všichni se ptají, co je nového.



Tload

Znáte tuhle užitečnou drobnost?



Glade: grafické prostředí snadno a rychle

Člověk je tvor vynalézavý, a pokud si může ušetřit práci nějakým zlepšovákem, vemte jed na to, že jej stvoří hned, jak to bude jen trochu možné. Jedním z takových zlepšováků je zcela nepochybně i Glade – aplikace pro návrh grafických uživatelských rozhraní využívajících rozhraní GTK+.



Editor Dia: obvody, diagramy, schémy

Potrebujete zaujímavý a pritom jednoduchý vektorový editor pre najrôznejšie štruktúrované diagramy, ako sú napríklad elektrické obvody, vývojové diagramy, návrhy počítačových sietí, organizačné schémy a pod.?



Znáte autora Zamrzlé bubliny?

frozen_bubble.png

Před časem jsem o pár slov do rozhovoru požádal člověka jménem Guillaume Cottenceau. Jméno vám asi nic neříká, ale patrně jste hráli hru Frozen Bubble.



Robert Krátký

Pracuji jako překladatel a kromě toho zastávám i funkci šéfredaktora internetového portálu AbcLinuxu.cz . S počítači pracuji od počátku 90. let, kdy jsem zápasil s různými verzemi MS DOSu. Po Win 3.1 jsem krátce používal WinNT 4.0 a postupně se mi na disku usadil i Red Hat , který jsem zprvu oceňoval především z toho důvodu, že dokázal mnohem déle udržet při životě vytáčené připojení k Internetu.



Mapa webu

Potřebujete se zorientovat na webu LinuxEXPRES? Zde naleznete aktuální popis struktury webu.



Red Hat

Profil distribuce připravujeme.



Jan Heřman

Jmenuji se Jan Heřman, vystudoval jsem ČVUT, strojní fakultu. IT obecně je jeden z mých koníčků, ne profese.



Témata

Tematické rozcestníky se věnují profilovaným tématům. Stále přidáváme další a podáváme tak informace z portálu na jednom místě.



Jirka Vrba

vrba.jpg

Během svého studia na stavební fakultě jsem začal pracovat na Unixu. Potřeboval jsem řešit rozsáhlé úlohy pomocí metody konečných prvků a měl jsem k dispozici tehdy skvělou čtyřiosmšestku nebo unixový server od HP.



KIO slaves - vylepšený souborový systém

kde.png

Prostředí KDE nabízí velice silnou technologii pro jednotný přístup k souborům. Jmenuje se KIO a tento článek vás s ní seznámí.



PClinux.cz - počítače s Linuxem

Připravil jsem pro linuxové uživatele stránky, které by jim měly pomoci při výběru toho pravého dodavatele linuxového počítače.



Dva týdny s Linuxem 7

dvatydny.gif

Nokia kupuje Trolltech. Četníci přecházejí na Ubuntu. Filipínské školství nasazuje Linux. Německý spolkový úřad práce nasadil Linux. IBM Lotus pro Ubuntu. Joomla! 1.5. GNOME 2.22. Multimediální centrum Elisa. Aktualizace Ubuntu 6.06 Dapper Drake. Plány pro Debian Lenny.



Používáte Linux? Proč?

Na našem webu vznikla nová sekce: Proč používá Linux. Možná vás bude zajímat.



Pavel Holica

pavel_holica.jpg

Pavel Holica se narodil v roce 1988, v roce 2008 ukončí studium na VOŠ a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc, obor Technické lyceum. Poté má v plánu studovat na fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Zajímá se o programování a síťové technologie.



Blender: 3D okno, možnosti selekcie, prvý objekt

blender.png

Minule sme sa zoznámili s grafickým prostredím Blenderu a predviedli si, ako si ho možno prispôsobiť. Dúfam teda, že jeho používateľské rozhranie pre vás už nie je takým strašiakom. Dnes si ukážeme, ako sa pracuje v 3D okne, povieme si niečo o možnostiach selekcie a pridáme do scény náš prvý objekt, s ktorým sa aj trochu pohráme.



Novinky ze světa LinuxGames - 1

Vítám vás u prvního vydání herního přehledu z naší oblíbené platformy. Vždy jednou měsíčně byste se zde měli dozvědět, co zajímavého se na linuxové herní scéně odehrálo, co nového vyšlo a co přinášejí nové verze vašich oblíbených her. Všechny články budou vycházet souběžně na LinuxGames.cz a LinuxEXPRES.cz.



Leden 08 na LinuxEXPRESu

Souhrn lednového dění na našem webu.



Byl dřív POP nebo SMTP?

Serverový program pop-before-smtp vás přesvědčí o tom, že je lepší nejdřív stahovat a pak teprve posílat.



CAElinux - něco pro konstruktéry

CAE linux přichází s vizí distribuce pro konstruktéry.



Opera party v Praze

Včera Opera otevírala pobočku v Praze a při té příležitosti udělali menší (nakonec mnohem větší než jsem předpokládal) setkání fanoušků a uživatelů Opery s Jonem (CEO Opery) a dalšími lidmi z Opera ASA



Top články z OpenOffice.cz