přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 62


Opravdu se GPL vytrácí?

Nedávná analýza tvrdí, že klesá podíl copyleftových licencí. Ale to tomu tak doopravdy?



Novinky v Xfce 4.10: Drobné kroky k dokonalosti

xfce.png

V sobotu 28. dubna vyšla dle plánu nová verze Xfce 4.10. Oproti starší verzi 4.8 přináší řadu drobnějších a zásadnějších vylepšení. Nejzásadnější je sloučení dialogu Spustit... a Vyhledávače aplikací. Nových funkcí se ale dočkal i panel nebo plocha.



Microsoft se odvrací od CISPA

Firma Microsoft se překvapivě odvrací od kontroverzního zákona CISPA, který od samého počátku podporovala.



Palapeli


GMA500 je zpátky ve hře

Trable s kartami Poulsbo se blíží ke konci.



Reportáž z konference Openmobility 2012: Odpoledne

om.png

V sobotu 21. dubna 2012 proběhl v Praze v prostorách MFF UK třetí ročník konference Openmobility zaměřené na open-source hardware a svobodné mobilní platformy. Toto je pokračování reportáže z této akce.



Reportáž z konference Openmobility 2012

om.png

V sobotu 21. dubna 2012 proběhl v Praze v prostorách MFF UK třetí ročník konference Openmobility zaměřené na open-source hardware a svobodné mobilní platformy.



Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří

ubuntu_circle.png

Vydání nové verze distribuce Ubuntu je vždy očekávaná událost. Dnes to platí dvojnásob – Precise Pangolin je verze s prodlouženou podporou a někteří uživatelé s ní budou žít mnoho let. Kontroverzní rozhraní Unity zároveň slaví první narozeniny. Povedlo se?



Květnový CZ JBUG: Infinispan, Hadoop a MongoDB

Ve středu 2. května od 18:00 se v místnosti A107 na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně bude konat květnové setkání Czech JBoss User Group.



Mozilla Firefox a Thunderbird 12

Byly vydány dvanácté verze programů Mozilla Firefox a Mozilla Thunderbird – s tichou aktualizací a vylepšenými nástroji pro vývojáře.



Reportáž z konference Openmobility 2012: Dopoledne

om.png

V sobotu 21. dubna 2012 proběhl v Praze v prostorách MFF UK třetí ročník konference Openmobility zaměřené na open-source hardware a svobodné mobilní platformy.



Pohybové senzory lze využít k získání hesla

Byl představen (jako proof-of-concept) trojan pro Android, který dokáže pomocí dat z pohybových senzorů získávat hesla nebo jiné citlivé údaje.



Vytvořte si vlastní internetové rádio pomocí programu Icecast2

icecast.jpg

Asi byste těžko hledali někoho, kdo nemá v počítači jediný hudební soubor. Hudba je součástí našich životů již od nepaměti a v moderním světě existuje mnoho způsobů její „konzumace“. Jedním ze způsobů této konzumace je i poslech živého hudebního streamu, tedy internetového rádia. My jedno takové vytvoříme.



Správa linuxového serveru: Postconf, řízení fronty, greylisting

debain_notext.png

Tento díl se zabývá nástrojem postconf, který vám usnadňuje nastavení Postfixu, dále řízením fronty, provozem Postfixu na více portech současně a greylistingem, jednou z nejúčinnějších taktik pro boj se spamem.



Stahujte dubnový openMagazin na téma sazba

openmagazin_perex.png

Dubnový openMagazin se věnuje sazbě, typografii a DTP. Téma čísla vám nabídne články nejen o DTP aplikaci Scribus, ale také o typografických vylepšeních pro kancelářské sady OpenOffice.org/LibreOffice.



Pokles podílu copyleftu zrychluje

Podle čerstvé analýzy čím dál rychleji klesá podíl copyleftových licencí na všech licencích OSS.



Australský ISP vyhrál soud s filmovými studii

Nejvyšší soud Austrálie jednomyslně zamítl žalobu filmových studií proti poskytovateli internetového připojení.



Botanicula v 64bitové i 32bitové Fedoře

botanicula.png

Jak si nainstalovat vše potřebné, abyste mohli v 64bitové i 32bitové Fedoře hrát novou českou hru Botanicula z dílen tvůrců Machinaria?



Cool Reader


Jak vzniká openMagazin: Vytvoření šablony PDF verze

openmagazin_perex.png

V minulém dílu seriálu jste se dočetli, co předchází vlastní sazbě. Další část bude věnována vytvoření šablony, které je pro efektivní sazbu klíčové.



The Humble Botanicula Debut

Vyšel další díl populárního balíčku multiplatformních her The Humble Indie Bundle .



Jak vzniká openMagazin

openmagazin_perex.png

OpenMagazin ve formátu PDF vychází už nějaký ten pátek. Ale jak vlastně vzniká? Co vše musí proběhnout, než si vydání můžete stáhnout? To se dozvíte v tomto seriálu.



Jsou open-source elektromobily dobrý nápad?

Antony Ingram z magazínu Green Car Reports se zamýšlí nad tím, zda jsou open-source elektromobily dobrý nápad či nikoliv.



Každých 14 dní posíláme newsletter LinuxEXPRESu

Od začátku roku jsme začali uživatelům portálu LinuxEXPRES zasílat ručně psaný newsletter.



Encyklopedie Knol společnosti Google: Co byla zač a proč nepřežila

knol_dead.png

Společnost Google vzdává projekt vlastní svobodné encyklopedie Knol, která původně měla ambici konkurovat Wikipedii. Přes značné naděje vkládané do nesporně zajímavého projektu se nakonec Knol ukázal jako velký propadák a zařadil se k neúspěšným produktům Googlu (Wave, Buzz...).



Ellison: Nevím, zda je Java svobodná

Larry Ellison, ředitel firmy Oracle, u soudu ukázal, že nemá příliš velké povědomí o jedné z klíčových technologií, kterou firma získala akvizící Sun Microsystems.



Chrome OS žije a má nové rozhraní

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Chrome OS žije a má nové rozhraní. Android vývojářům: Prodej aplikací z ČR a lepší emulátor. Linux Foundation: Jak se vyvíjí Linux. Trine 2 – stará dobrá plošinovka v moderním hávu. Calligra 2.4. Instagram pro Android.



Konference FOSS4G-CEE & Geoinformatics 2012 v Praze

Letos v květnu se budou na pražské ČVUT společně konat dvě konference o open-source softwaru pro práci s geoprostorovými daty: evropská FOSS4G-CEE a místní Geoinformatics 2012.



Open-source software šetří náklady v Ústavu hematologie a krevní transfuze

ukht.jpg

Ústav hematologie a krevní transfuze používá Linux a další open-source software. Vedoucí Oddělení informačních a komunikačních technologií se s námi podělil o zkušenosti z nasazování tohoto softwaru a popsal různé oblasti, kde OSS našel v ÚHKT své uplatnění.



Brin: Facebook, Apple a vlády ohrožují svobodu

Sergey Brin z firmy Google tvrdí, že společnosti Facebook a Apple společně s vládami států ohrožují svobodu na Internetu a snaží se Internet cenzurovat.



Přijďte si vyzkoušet 3D tiskárnu na Konferenci Openmobility již tuto sobotu!

om.png

V sobotu 21. dubna 2012 od 9 hodin se v Praze v budově MFF UK na Malostranském náměstí 25 uskuteční mezinárodní Konference Openmobility 2012.



Barevné i nebarevné triky s fotografií: Další efekty

gimp.png

V minulém díle jste se seznámili s černobílou a tónovanou fotografií, tentokrát se pokusím objasnit aplikaci oblíbeného Lomo efektu a efektu změkčení nejen pro portrétové fotografie. Tento GIMPtoriál bude jako obvykle „ruční“ práce s plnou kontrolou nad výsledkem.



Světová banka otevírá výsledky svých výzkumů

Světová banka poskytne otevřený přístup k výsledkům svých výzkumů, a to pod licencí Creative Commons.



Mozilla připravuje explicitní zapínání obsahu

Mozilla připravuje do prohlížeče Firefox funkci, která zajistí, že bude dynamický webový obsah (Flash, JavaScript atd.) vypnutý a zapne ho teprve uživatel.



Canonical: Kdo stojí za nejpopulárnější distribucí

canonical.png

Mezi společnostmi, které působí na trhu linuxových systémů, patří Canonical Ltd. spíše mezi ty menší a mladší – společnost byla založena v březnu 2004, tedy před necelými osmi lety. I přes tuto zjevnou nevýhodu na startu se Canonicalu a především jeho vlajkové lodi Ubuntu povedlo rychle začlenit do ekosystému svobodného softwaru a vydobýt si pevné postavení.



Správa linuxového serveru: Nastavení DNS, SPF a Postfix

debain_notext.png

Po převážně teoretických dílech následuje díl, ve kterém se dozvíte, jak nainstalovat poštovní server Postfix a provést jeho základní nastavení. Článek také osvětlí nastavení DNS pro poštovní server a SPF, tedy Sender Policy Framework.



Průvodce Scribusem 1.4

scribus.jpg

Liberix a web Scribus.cz pro vás připravili průvodce DTP programem Scribus 1.4.



Linuxové samolepky a jiné komunitní předměty

nalepka.png

Připojte se k hromadné objednávce a zíkejte nálepky nejen s tučňákem. Navíc třeba klíčenku nebo Rubikovu kostku.



OSEPA: FOSS na úřadech po celé Evropě

Na konci března se v České republice konal workshop a konference OSEPA. Zkratka zastupuje slovní spojení Open Source software usage by European Public Administrations a jedná se o projekt, jehož cílem je iniciovat debatu o výhodách a nevýhodách open source s ohledem na finanční náklady, licenční problematiku, vhodnost použití atakdále. Mezi realizátory projektu je také Kraj Vysočina, který si jako partnera pro realizaci workshopu vybral společnost Liberix. 



Interview with Magnus Hagander, the president of PostgreSQL Europe

postgresql.png

Magnus Hagander is the president of PostgreSQL Europe and a member of Core Team of PostgreSQL. This year he was lecturing at the Prague PostgreSQL Developers’ Day (P2D2) for the third time. We’ve interviewed him about his positions in PostgreSQL, about his relation to this conference, about FOSDEM and about his blog and more stuff.



Rozhovor: Magnus Hagander, prezident PostgreSQL Europe

postgresql.png

Magnus Hagander je prezidentem PostgreSQL Europe a členem Core Teamu vývojářů PostgreSQL. Letos už na akci Prague PostgreSQL Developers’ Day (P2D2) přednášel potřetí. Mluvili jsme s ním o jeho funkcích v rámci PostgreSQL, o jeho vztahu k této konferenci, o FOSDEMu, jeho blogu a dalších věcech.



CZ.NIC a JSI pořádají školení pro učitele informatiky

Jednodenní kurz pro učitele IT předmětů na gymnáziích a středních a vyšších odborných školách pořádají CZ.NIC a Jednota školských informatiků.



Je Linux opravdu jen na 1 % desktopů?

chartgo.png

Článek z různých úhlů diskutuje metody měření tržního podílu operačních systémů. Dále se soustředí mimo jiné na stereotypní proklamace o jednoprocentním globálním podílu Linuxu. Celý článek hovoří pouze o podílu desktopového Linuxu mezi desktopovými operačními systémy.



Linuxový ovladač pro USB projektory

Je tady linuxový ovladač pro projektory připojované přes USB.



CISPA – mladší a silnější bratříček SOPA

V Kongresu USA je návrh dalšího zákona částečně podobného SOPA a PIPA. Jmenuje se CISPA a jde ještě dál než oba původní návrhy.



Integrace OBS do webů

Do Open Build Service byla přidána funkcionalita pro integraci do webových stránek.



Openmobility konference 21. dubna 2012 v Praze na MFF UK

Tento ročník konference Openmobility bude mezinárodní a uskuteční se v sobotu 21. dubna v Praze na Malostranském náměstí v budově MFF UK.



Cenzura je opět v britském parlamentu

V britské Sněmovně Lordů je nový návrh na zavedení cenzury Internetu.



OpenOffice.org, alebo LibreOffice?

libreoffice_otaznik.gif

Kancelársky balík OpenOffice.org azda netreba podrobne predstavovať. Tento otvorený a slobodný software už existuje viac ako desať rokov. Približne pred rokom sa od OpenOffice.org oddelila skupina vývojárov a vznikol projekt LibreOffice. Ktorý z projektov má budúcnosť? Ktorý si mám teda vybrať a kde mi zaručia stabilnú technickú podporu a ďalší dlhodobý vývoj?



Linux 3.4 bude mít podporu x32 ABI

Jednou z novinek připravované verze Linuxu 3.4 je podpora x32 ABI.



XaoS vytváří fraktály, lahodící matematikovi i oku smrtelníka

xaos.png

Program XaoS je pomůcka pro zkoumání útvarů známých jako fraktály, které jsou zajímavé z estetického i z matematického hlediska. První půle článku objasňuje termín fraktál a související pojmy. Druhá půle se věnuje XaoSu.



Udev bude začleněn do systemd

Vývojáři oznámili, že plánují začlenit udev do systemd. Samostatný udev má být ale i nadále podporován.



Úspěch Red Hatu a nejslabší počítač s Linuxem

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Red Hat jako první mezi open-source společnostmi utržil miliardu dolarů. Nejslabší počítač s Linuxem nabootuje za šest hodin. GNOME 3.4. Linus Torvalds mohl pracovat u Applu. Dánské ministerstvo dopravy nasadilo LibreOffice. XBMC 11 Eden. Angry Birds Space.



Firefox má GUI pro Metro

Prohlížeč Mozilla Firefox má prototyp verze uživatelského rozhraní pro platformu Metro, která bude ve Windows 8.



Nová upozornění pro GNOME

Designéři GNOME na Youtube umístili video, které ukazuje, jak by mohla upozornění vypadat v dalších verzích GNOME.



Správa linuxového serveru: Agenti e-mailu, metody ochrany proti spamu

debain_notext.png

Tento díl pokračuje v menší exkurzi do světa elektronické pošty, snaží se dovysvětlit pojmy z této oblasti a popsat problematiku nevyžádané pošty.



Fedora Test Day zaměřený na power management

Ve středu 4.4. se uskuteční testovací den Fedory 17 zaměřený na power management.



Soud: Uživatelé BitTorrentu nejsou spiklenci

Americký soud rozhodl, že uživatelé sítí využívajících BitTorrent nejsou účastníci spiknutí za účelem porušování copyrightu.



Srovnání linuxových distribucí

distribuce.png

Na rozdíl od systémů Microsoft Windows a Mac OS X neexistuje pouze jedna varianta Linuxu, ale mnoho distribucí. Linuxových distribucí jsou stovky a vznikají další, seznamte se s nejrozšířenějšími.



Recenze mini knížek do vaničky

vana.jpg

Společně s várkou jiných knih od nakladatelství Computer Press jsme do redakce dostali čtyři kousky, které jsou nutnou součástí knihovny každého správného linuxáka.



SUSE se místo Linuxu chce zaměřit na pivo

Podle neoficiálních zpráv firma SUSE zvažuje změnit svůj obchodní model a zaměřit se především na prodej piva místo linuxové distribuce.



Texmaker - TeXMakerX - TeXstudio - TexMakerO


Top články z OpenOffice.cz