přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 54


Jak funguje LLVM

LVVM

Koho by zajímalo, jak to funguje uvnitř kompilátoru LLVM, může si přečíst čerstvý článek na toto téma.



Nové statistiky CZ.NIC

cznicstats.png

Beta verze aplikace je nyní v provozu na stránkách Laboratoří CZ.NIC.



Americký poslanec chce zakázat regulaci Internetu

Kongres USA

Republikánský poslanec Kongresu USA chce zavést dvouleté moratorium na jakékoli nové regulace Internetu.



Skype 4.1 a novinky u Steamu

dvatydny.gif

Steam pro Linux: Další várka testerů a Team Fortress 2 pro všechny. Ubuntu aktualizuje důležité aplikace. Brno bude hostit konferenci GUADEC 2013. Skype 4.1 pro Linux a 3.0 pro Android. Linux Mint 14 Nadia.



Prosincové setkání CZ JBUG: OpenShift s Javou a Eclipse

Ve středu 12. prosince od 19:00 se v místnosti D2 v prostorách Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně koná pravidelné setkání Czech JBoss User Group. Přednášejícím bude tentokrát Max Rydahl Andersen, vedoucí týmu JBoss Tools v Red Hatu.



Jak vytvořit jednoduchý leták ve Scribusu

scribus.jpg

Potřebujete vytvořit rychle leták, ale Scribus příliš neovládáte? Portály Scribus.cz a LinuxEXPRES si pro vás připravily kompletní návod na vytvoření jednoduchého letáku ve verzi na web i pro tisk. Návod je založený na workshopu, který se konal 20. října v rámci konference LinuxDays.



Calligra Suite: Tabulkový procesor Sheets

sheets.png

Naposledy jsme se věnovali textovému editoru Words, který je součástí kancelářského balíku Calligra Suite. Nyní si samostatně ukážeme možnosti aplikace Sheets, který slouží jako tzv. tabulkový procesor. Oproti některým alternativám sice nenabízí na první pohled tolik možností, zato sází na jednoduchost, a pokud jen potřebuje v rychlosti hodit data do tabulek, bude vám stačit.



Je tu první alfa LibreOffice 4.0

LibreOffice

Zájemci o zkoušení verze 4.0 kancelářského balíku LibreOffice mají k dispozici první alfaverzi.



GUADEC 2013 bude v Brně

gnome_logo.png

GNOME Foundation oznámila, že se konference GUADEC 2013 bude konat v Brně, a to 1.–8. srpna na Vysokém účení technickém. Kromě VUT se na organizaci bude podílet také Red Hat Česká republika a Liberix.



Jak upravit barvy ve snímku pro pozadí pracovní plochy

darktable.png

Mít vlastní originální obrázek na pozadí pracovní plochy je snem mnoha uživatelů. Máte-li vyfocený snímek, který je blízko vašim představám a je naštěstí v některém z formátů RAW, máte vyhráno. Ukážeme si, jak si ho v programu Darktable připravíte rychle a s minimem námahy.



Žaloba výrobců HW kvůli autorským poplatkům

Soud

Několik předních výrobců hardwaru žaluje nizozemský stát kvůli vysokým autorským poplatkům z přístrojů a médií.



NoNonsense Notes: Open-source úkoly pro Android

nononsense_notes.png

Google stále nepředstavil žádnou aplikaci pro svou službu Úkoly, a tak není divu, že se s aplikacemi tohoto typu od třetích stran roztrhl pytel. NoNonsense Notes může přilákat nejen skvělou funkčností a vytříbeným vzhledem, ale také svobodnou licencí, se kterou je vydán.



iGoogle končí – kam dál?

google.jpg

Je to již delší doba co společnost Google oznámila ukončení své stránky iGoogle. Tato stránka, která slouží pro mnohé uživatele aplikací Google jako domovská stránka přestane fungovat v listopadu 2013.



FirewallD: „Náhrada iptables“ pro Fedoru 18

fedora_logo.jpg

FirewallD je nová služba, která má na starost nastavování firewallu ve Fedoře 18. Dnes probíhá testovací den Network Manageru a FirewallD, při této příležitosti si službu představíme.



Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč

linux_mint.png

Minule přišel Linux Mint s grafickým prostředím Cinnamon určeným všem uživatelům, kterým nevyhovuje GNOME Shell ani Unity. K dokonalosti tomu ale něco chybělo, proto je hlavním cílem čtrnácté verze pilování Cinnamonu. Jak to dopadlo?



Miliontá česká doména již dnes

CZ.NIC

Vypadá to, že milionté české domény se dočkáme již během dneška. Aktualizace: Ano, je to tak.



Microsoft: WebKit porušuje webové standardy

WebKit

Firma Microsoft tvrdí, že prohlížečové jádro WebKit porušuje otevřené webové standardy. Jádrem problémů jsou události z ukazovacích zařízení.



Calligra Suite: Textový editor Words

words.png

V úvodním článku jsme si představili kancelářský balík Calligra Suite jako celek a ve stručnosti popsali všechny jeho aplikace. Nyní si samostatně ukážeme možnosti aplikace Words, která slouží jako textový editor (nebo chcete-li procesor). Oproti některým alternativám sice nenabízí tolik možností, zato sází na jednoduchost.



Je legální dávat Steam do jiných distribucí?

Steam

Firma Valve podporuje pro svého klienta Steam pouze distribuci Ubuntu. Je legální vytvářet balíčky tohoto klienta i pro jiné distribuce?



Freiburg se chce vrátit k Microsoft Office

OpenOffice.org

Ve Freiburgu plánovali postupný přechod na OpenOffice.org. Nyní to však vypadá, že se vrátí k Microsoft Office.



Odpoledne s Red Hatem na MFF UK

redhat.png

V pátek 23. listopadu od 14:00 se v místnosti S5 v malostranské budově Matematicko-fyzikální fakulty UK uskuteční přednášková akce zástupců Red Hatu.



Formulae: Tabulky do kapsy

formulae.png

Elektronické hračky se pomalu, ale jistě derou i do oblasti vzdělávání a nahrazují tak jiné, dosud používané podoby vzdělávacích pomůcek. Formulae je aplikace pro Android a představuje jakousi stručnou verzi tabulek.



Startuje další Outreach Program for Women

GNOME Foundation spouští další ročník Outreach Program for Women, který se snaží do open source přitáhnout více žen. Program je inspirovaný Google Summer of Code a velmi se mu podobá s tím rozdílem, že je zaměřený pouze na ženy.



Přihlaste se na konferenci Internet a Technologie 12, zbývá několik málo míst

cznic.png

Pokud máte zájem zúčastnit se osobně konference Internet a Technologie 12, neváhejte a co nejdříve se přihlaste.



Linux versus Windows: Pracovní prostředí a ovládání

linvswin.png

Je tady další díl seriálu, který srovnává systémy Linux a Windows. Bude zaměřen na to, jak v tom kterém systému vypadá pracovní prostředí a jak se toto prostředí (a aplikační programy) ovládá.



Šablona pro vývoj ovladačů

Linux

Konstantin Šuljupin připravil šablonu pro vývoj ovladačů do linuxového jádra. Má umožnit snazší začátek s vývojem.



Pozvánka: Setkání učitelů, kteři používají open source

web_browser.png

V Olomouci se 6. prosince 2012 uskuteční další setkání učitelů, kteří používají a prosazují open source ve školství. Hledáme přednášející a zveme všechny učitele.



Trable brazilského vývojáře (snad) se šťastným koncem

V pondělí skončil Color Management Hackfest, který jsme hostili v brněnské pobočce Red Hatu a kde se sjeli vývojáři z celého světa. Pro jednoho z nich však skončila cesta předčasně nepříjemným překvapením.



Android slaví pět let a 75% podíl na trhu

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Android slaví pět let a 75% podíl na trhu. Ubuntu: Za dva roky budeme mít desetinu trhu s počítači. Steam pro Linux je tu v betaverzi. Google Chrome 23. Humble Bundle pro Android 4.



LinuxAlt 2012: 3D tisk jako hlavní lákadlo

linuxalt.png

Je to týden od LinuxAltu a my se teď za ním ohlédneme pro ty z vás, kteří tam nebyli nebo už zapomněli.



PGP Key/CAcert signing party

Používáte PGP a nikdo Vám nevěří? Chcete podepsaný SSL certifikát zadarmo? Stavte se tento čtvrtek po páté hodině večer v pražské pobočce SUSE!



Honeynet: co se dělo v minulých měsících

Laboratoře CZ.NIC zveřejnily další report spojený s projektem Honeynet. 



Steam pro Linux: První pohled

steam.png

Valve vydalo betaverzi Steamu pro Linux a sen mnohých linuxáků se stal skutečností. Byl učiněn první krok k tomu, aby se Linux stal seriózní herní platformou, kde rozběhnete top tituly s moderní grafikou. Pojďte si přečíst, jaké jsou naše první dojmy.



Android a KDE na tabletu za 2 000 Kč

PengPod

Firma shání finance na výrobu dual-boot tabletu (s Androidem a KDE Plasma Active), který by se měl prodávat za 100 USD.



Shotcut


Regularly: Chytrý úkolníček pro Android

regularly.png

Většina dostupných aplikací, ať už postavená na principu kalendáře, nebo jen zápisníku, má fixní dobu pro upozornění. Stává se, že není možné daný úkol v nastavené době z různých důvodů provést. Uživatel úkol v lepším případě manuálně přesune, v horším jednoduše doufá, že si na něj vzpomene později. Regularly pracuje jinak, přirozeněji, každý úkol má svůj interval pro splnění.



Obrázky ze starého proprietárního formátu přišly Brita draho

Peníze

Snaha získat data uložená ve starém proprietárním formátu se může velmi prodražit – jako tomu bylo v případě Brita, který chtěl porovnat své různě staré snímky z ultrazvuku srdce.



Konference Internet a Technologie 12 bude ve znamení projektů spojených s akademickou půdou

cznic.png

Jubilejní pátý ročník konference věnované aktuálním internetovým technologiím se uskuteční v sobotu 24. listopadu.



PostgreSQL Conference Europe 2012: Pátek

postgresql.png

Ve dnech 23.–26. října 2012 probíhala v Praze evropská konference věnovaná databázi PostgreSQL. Letošní ročník byl zatím největší, dorazilo celkem 290 návštěvníků. Přednášek bylo opravdu hodně, v tomto článku se ohlédneme za těmi pátečními.



Kanadská reforma autorského práva je tady

Kanada

Kanadská reforma práva autorského a příbuzného přináší zásadní změny pro autory a vykonavatele práv, ale zejména pro uživatele.



Další evropské úřady nasazují LibreOffice, OpenOffice.org opouští Apache Incubator

obecna.png

Zjistěte, co o vás ukládají vaše dokumenty.  Jak nastavíte nadpisy na začátku stránky a tisk dlouhých tabulek. Přesun na open­ source není možný bez politické podpory. Správa kraje italské Umbrie migruje na LibreOffice. Mnichov nasazuje LibreOffice.



3+2 strategie pro Linux

hon.png

Přinášíme dalších pět zajímavých herních pecek pro Linux. Tentokráte si ukážeme výhradně strategie, přesněji fungující Just Tactics, Reprisal Universe a Heroes of Newerth a připravované Saga Kingdoms a Planetary Annihilation.



Je tady openSUSE 12.2 pro ARM

openSUSE

Dnes byla vydána linuxová distribuce openSUSE 12.2 pro architekturu ARM.



PostgreSQL Conference Europe 2012: Čtvrtek

postgresql.png

Ve dnech 23.–26. října 2012 probíhala v Praze evropská konference věnovaná databázi PostgreSQL. Letošní ročník byl zatím největší, dorazilo celkem 290 návštěvníků. Přednášek bylo opravdu hodně, v tomto článku se ohlédneme za těmi čtvrtečními.



HP je platinovým členem Linux Foundation

Linux Foundation

Novým platinovým členem Linux Foundation se stala firma Hewlett-Packard.



Jaký byl LinuxAlt 2012 mýma očima

linuxalt.png

Dnes skončil další ročník LinuxAltu, jedné z nejdůležitějších linuxových akcí v ČR. Pro brněnský Red Hat to je taky významná akce, protože je hlavním partnerem, máme tam vždy řadu přednášek a taky stánek jak Red Hatu, tak Fedory.



OpenShot: Videoeditor pro každého

openshot_logo.png

Stříhání videa na Linuxu vždy bylo a stále je velmi diskutované téma, a to především kvůli absenci opravdu profesionálního editoru. Tím se ale nesnaží být ani OpenShot, jeho cílem je naopak přístupnost široké škále uživatelů, kteří se střihem videa ještě neměli tu čest. Jeho přednosti by se daly shrnout především do těchto dvou slov: intuitivnost a spolehlivost.



„Antipiráti“ vyhrožují ISP kvůli úložným službám

Televize

Finská „protipirátská“ organizace vyhrožuje místním ISP žalobami kvůli tomu, že provozují služby, kde si mohou uživatelé uložit záznam TV pořadů k pozdějšímu sledování.



Británie udělala velký krok k otevřeným standardům

Velká Británie

Velká Británie učinila velký krok směrem k zavedení otevřených standardů ve veřejné správě – vydala pravidla závazná pro všechny centrální orgány státní správy.



USA: Data v cloudu nejsou vaše

USA - cloud

Americká vláda tvrdí, že uložením dat do cloudu člověk přestává být jejich vlastníkem.



TeamViewer: Ovládejte počítač vzdáleně, třeba z mobilu

teamviewer.png

TeamViewer slouží ke vzdálenému ovládání počítače, přenosu souborů či online schůzce. Takto propojit lze chytrý telefon s počítačem nebo dva a více počítačů navzájem.



Linus Torvalds volá po rozlišení 2560x1600

Displej

Linus Torvalds se obrací k výrobcům hardwaru s velkým přáním: aby se stalo u displejů normou rozlišení 2560 x 1600 pixelů.



Sigil


Nové Karty rychlé nápovědy pro Moodle

moodle.gif

Vyšly aktualizované a rošířené Karty rychlé nápovědy pro Moodle 2.3 .



Top články z OpenOffice.cz