přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 47


Jaffe: Odmítnutí DRM může vést k rozdělení webu

DRM

Jeff Jaffe z W3C tvrdí, že pokud bude odmítnuto zahrnutí DRM do HTML5, může to vést k rozdělení dosud relativně jednotného webu.



Dotazník pro uživatele Knot DNS

Knot DNS

Pracovníci výzkumného a vývojového centra CZ.NIC připravují koncept online podepisování technologií DNSSEC a to pro záznamy uložené na DNS serverun Knot DNS .



XenServer je nyní open source

XenServer

Firma Citrix dokončila dlouho slibovanou věc: otevření zdrojových kódů virtualizačního řešení XenServer.



Recenze knihy Digitální fotografie v programu GIMP podruhé

GIMP_kniha.jpg

Jaké je druhé aktualizované vydání této knihy od autora Lubomíra Čevely? Jak se liší od toho prvního? Pro koho se kniha hodí? V čem je tak dobrá? Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku.



GLPI: Inventár – evidencia IT prostriedkov

glpi_logo.png

V tejto už piatej časti nás čaká záložka Inventár. Jej hlavnou funkciou je možnosť evidovať a následne spravovať nielen IT prostriedky, ktoré je možné previazať s ostatnými časťami GLPI.



Spor Miloše Zemana s Igorem Němcem

Podle informací serveru lidovky.cz by Miloš Zeman zrušil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který považuje za "naprosto zbytečnou instituci". 



Firefox 22 má aktivní WebRTC

Firefox

Čerstvě vydaný prohlížeč Mozilla Firefox 22 má ve výchozím nastavení zapnutou technologii WebRTC.



Německý parlament se staví proti softwarovým patentům

dvatydny.gif

Canonical bude rozdělovat vybrané peníze na Ubuntu prospěšné programy. Mandriva má dalšího potomka – nadace OpenMandriva vydává první alfa verzi své distribuce. Jižní Tyrolsko volí open source – tisíce počítačů ve státní správě a zdravotnictví přejdou na LibreOffice. A Němci bojují proti softwarovým patentům, které se nám nenápadně usazují na dvorku.



Pozor na rizika vývoje v HTML5!

Riziko

HTML5 a JavaScript, společně s různými doplňky, přinášejí kromě rozšiřování možností webových aplikací také bezpečnostní rizika.



BackupPC: Výkonný a komplexní nástroj pro snadné zálohování dat

backuppc.jpg

Zálohování není oblíbenou činností nikoho. Nejrůznější programy se nám proto snaží tuto činnost ulehčit, jak to jen jde. Každý z nich na to ale jde po svém. V tomto článku se podíváme na jeden méně známý program, který by si pravděpodobně zasloužil více pozornosti, než se mu dostává. 



LinuxAlt: Pozvánka, Call for Papers

LinuxAlt

Zveme vás na konferenci LinuxAlt, která se koná 2. a 3. listopadu v Brně. Kdo má zájem vystoupit na konferenci, může už nyní nabídnout své téma.



Foxconn výrazně podpoří Firefox OS

Firefox OS

Firma Foxconn plánuje výrazně podpořit Firefox OS a přijmout až 3000 lidí na vývoj v HTML5.



GLPI: Šablóny požiadaviek

glpi_logo.png

Šablóny požiadaviek je druhá významná funkcia, ako si prispôsobiť GLPI našim potrebám. Ukážeme si, ako si zjednodušiť zadávanie požiadaviek a upraviť obrazovku štandardného a zjednodušeného rozhrania.



Cumulus Linux – systém pro velké routery

Cumulus Networks

Firma Cumulus Networks oznámila vytvoření nového linuxového systému, určeného pro velké směrovače a další podobné síťové prvky (do datových center).



GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění

Peníze

Americký parlamentní úřad GAO upozornil, že mnohé druhy operací s virtuálními měnami (včetně měny BitCoin) podléhají zdanění podobně, jako operace v dolarech.



QSummer


Jak jsem testoval Fedoru 19

fedora.png

V minulém blogovém zápisku, kde jsem popisoval dosavadní zkušenosti s Fedorou 19, jsem si dal závazek, že v následujících týdnech pomůžu ve volném čase s testováním. Dnes jsem se rozhodl sepsat postřehy a zkušenosti s testováním Fedory.



Jak na šifrování pošty

Zašifrováno

Článek v magazínu Ars Technica ukazuje, jak si snadno a rychle zprovoznit šifrování e-mailu.



Recenze knihy: IT management – jak na úspěšnou kariéru

lukac_management.jpg

Někdo si manažerskou kariéru v informačních technologiích cíleně vybírá, jiný k ní přijde „jako slepý k houslím“. Ať tak či tak, je to práce dost významně odlišná od toho, co zažívá člověk pracující přímo s prostředky IT. Právě zejména pro čerstvé manažery přicházející z technických pracovních pozic je určena kniha Ľubomíra Lukáče. 



Distribuovaná kybernetická bezpečnost

CZ.NIC

Nový projekt CZ.NIC je zaměřený na vývoj bezpečného domácího routeru, jenž je součástí většího projektu sledujícího zlepšení bezpečnosti v českém síťovém prostředí.



GLPI: Podpora – nástroj na procesné riadenie servisných prípadov

glpi_logo.png

V tretej (a štvrtej) časti konečne začneme reálne pracovať a preberieme si záložku Podpora, ktorá je hlavnou funkciou programu GLPI. V spojení s tým, čo sme si ukázali v predchádzajúcej časti, sa pred nami naplno otvorí svet programu GLPI. 



Gaupol


Digitální gilotina "sťala" prvního uživatele

Odpojení

Francouzské opatření "třikrát a dost" (nazývané také "digitální gilotina") poprvé vyústilo v odpojení uživatele od Internetu. Úřad HADOPI již rozeslal miliony varování.



Videozáznamy z konference Internet a Technologie jsou na stránkách akce

IT13

Videozáznamy a prezentace v PDF jsou k dispozici na stránkách www.nic.cz/it13 .



Moodle - kompletní průvodce tvorbou a správou elektronických kurzů

Moodle.png

Moodle je kvalitní opensource e-learningový systém (LMS) s širokou uživatelskou základnou a stále strměji rostoucí popularitou nejen ve školství, ale i v komerční sféře. Stále více firem totiž přichází na výhody vzdělávání zaměstnanců pomocí e-learnigu a Moodle je logickou volbou, která dokáže s malými náklady zefektivnit systém vzdělávání. Knih, které byly kdy v češtině o Moodle vydány, bychom spočítali na prstech jedné ruky, a přitom nebyly nikdy tak kvalitní jako kniha, kterou vám v následujícím článku představíme. V čem je tak dobrá?



KDE 4.11 poběží na Waylandu

KDE

Připravovaná verze 4.11 prostředí KDE poběží na GUI technologii Wayland.



PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?

pclos.png

V dnešní době se o dění kolem Linuxu vůbec nedá mluvit jako o klidném období. Gnome3 si stále hledá své příznivce, Unity v Ubuntu připravilo tento systém o mnoho uživatelů a všechny konkurenty již delší dobu v oblíbenosti válcuje Linux Mint. V tuto dobu přichází změny také v českém Ubuntu, které opouští „vedoucí komunity“, a stále je velké množství uživatelů, kteří nenašli náhradu za dříve oblíbené Gnome2. A tak věřím, že určitě nepohrdnete mou nabídkou společně se podívat na jednu méně užívanou distribuci, která má ale dobrou českou podporu a třeba pomůže zrovna vám při hledání té pravé linuxové. 



První aktualizace FLAC po 6 letech

FLAC

Bezeztrátový zvukový kodek FLAC se dočkal aktualizace po 6 letech. Nová verze obsahuje řadu vylepšení.



Raspberry Pi nafotil Zemi a vrátil se zpět – potřebujeme ještě NASA?

dvatydny.gif

Malý počítač v pěnové malině vzlétl a nafotil Zemi. V malině byl samozřejmě Raspberry Pi, z něhož si můžete postavit také televizi. Ubuntu přišlo o svou první chybu, ovšem Microsoft neporazilo. Australané budou také zavádět OpenDocument Format. Archivační systém Kramerius získal odbornou cenu. Mandriva Linux je asi skutečně mrtvý, ale má dva schopné potomky. 



Vydán časopis ICT Koordinátor (jaro-léto 2013)

ICT Koordinátor, jaro-léto 2013

V týdnu od 10. 6. do 14. 6. 2013 bude do všech základních a středních škol v České republice doručeno zdarma již třetí číslo čtvrtletníku ICT Koordinátor, který se věnuje informačním technologiím. Také v tomto čísle dostal svůj prostor open-source software.



Red Hat Summit 2013

Red Hat Summit 2013

Zítra začíná v Bostonu 9. ročník Red Hat Summitu. Pro zájemce je připraven webcast.



mojeID začínají využívat města a obce

MojeID

Prvními vlaštovkami jsou Rožmitál pod Třemšínem, Hořice v Podkrkonoší a Droužkovice.



Bezpečnost v Linuxu: Aplikace a metody pro šifrování dat

klice_1.png

Ač by se toto téma mohlo někomu zdát příliš sofistikované na to, aby se jím nějak blíže zabýval, šifrování je v dnešní době naprosto nevyhnutelnou a samozřejmou součástí práce s daty. Velmi často se každý z nás setkává s nejrůznějšími technikami ochrany dat před nepovolanými osobami, netušíme ale, co a jakým způsobem je šifrováno. 



X vs. Wayland

X vs. Wayland

V obsáhlém článku si můžete přečíst, jaké jsou hlavní neduhy X Window Systemu a jak je Wayland řeší. Nechybí ani vyvrácení několika rozšířených mýtů.



Red Hat vydal betaverzi Software Collections 1.0

redhat.jpg

Red Hat uvolnil betaverzi podporovaného řešení, které umožňuje provozovat nové verze dynamických programovacích jazyků a databází v Red Hat Enteprise Linuxu, aniž byly přeinstalovány verze nabízené ve standardních repozitářích. 



Reportáž: Prague PostgreSQL Developers' Day 2013

postgresql.png

Po podzimní „velké“ (celoevropské) konferenci věnované databázovému systému PostgreSQL se nyní konala ta jednodenní česká, známá pod zkratkou P2D2. Program byl nabitý zajímavými přednáškami a snad každý si tu mohl najít to své.



6. červen patří IPv6: ČR vede v zavádění IPv6 ve veřejné správě

IPv6 Day

V České republice podporují nový protokol weby 48 % ústředních orgánů státní správy a 26 % měst a obcí. 



CZ.NIC představil nový Katalog routerů

CZ.NIC

Stránky mají běžným uživatelům pomoci při orientaci v nabídce routerů na českém trhu.



Komisařka připravila svůj návrh síťové neutrality

Evropská unie

Evropská komisařka Neelie Kroes připravila pro Evropský parlament návrh nařízení o zajištění síťové neutrality.



Konference Opensource řešení v sítích 2013 hledá přednášející

Dne 23. 10. 2013 proběhne v Karviné další ročník konference OpenSource řešení v sítích. Hledají se přednášející.



GLPI: Nastavenia a administrácia nástroja na manažment a správu IT prostriedkov

glpi_logo.png

V tejto časti popíšem najdôležitejšie nastavenia a základnú administráciu GLPI. Sú to dve najzákladnejšie veci, ktoré je potrebné dobre pochopiť a nastaviť, ak chceme efektívne pracovať s GLPI.



Vývojáři OSS zablokovali standardizaci GeoServices REST API

Geografie

Mohutná kampaň vedená především vývojáři open-source softwaru vyústila v zablokování standardizace GeoServices REST API. Návrh připravila firma Esri podle svého systému ArcGIS.



University of Oklahoma přešla na Linux

University of Oklahoma

University of Oklahoma přešla ze systému Solaris na Linux. Získala tím svobodu ve volbě hardwaru a ušetřila za vysoké licenční a servisní poplatky.



Mikrokonzole OUYA: Otevřená herní platforma s Androidem

ouya_logo.png

Nová herní platforma OUYA je postavená na Androidu a otevřená vývojářům her a softwaru. Její cesta začala na Kickstarteru, na nápad se vybralo mnohem více peněz, než bylo původně potřeba. Dnes je zařízení reálné a začíná se prodávat. Jak změní herní trh a co vlastně nabízí jiného oproti klasickým konzolím?



Recenze: Herní mikrokonzole OUYA

ouya_logo.png

Do rukou se nám dostala nová linuxová konzole OUYA, která definuje novou oblast herního světa - OUYA je takzvaná mikrokonzole. Nahradí Playstation 3 a XBox 360 ve vaší ložnici? Podrobně jsme ji prozkoumali. Video uvnitř článku.



Okenní manažer Fluxbox vzdoruje módním trendům

Logo Fluxbox

Fluxbox je lehký multiplatformní okenní manažer ctící unixovou zásadu: „Dělat jen jednu věc, ale dělat ji perfektně.“ Konzervativci nespokojení s moderními trendy (GNOME Shell, Unity, Metro) si nad Fluxboxem vyrobí "klasický" desktop na míru. Přizpůsobitelnost Fluxboxu však asi neosloví běžného uživatele toužícího po hotových řešeních, protože „přizpůsobit si“ znamená vyvinout úsilí.



Fedora 19: první dojmy

Fedora 19 vyjde až za měsíc, ale opět jsem neodolal, využil deštivých dnů a upgradoval na Fedoru 19 na mém domácím notebooku už nyní. A tady jsou mé první dojmy...



Top články z OpenOffice.cz