přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 52


Případ odmítnutí Windows: jen částečné vítězství

Soud

Slovenský podnikatel, který byl pokutován finančním úřadem za neodevzdání souhrnného hlášení vyplnitelného jen pod Windows, zaznamenal částečný úspěch. Soud mu vyhověl jen v tom, že nelze za totéž pokutovat opakovaně.



Reportáž z konference INFORUM 2013 – O informačních zdrojích přímo od zdroje

inforumlogo.gif

Předposlední květnový týden proběhl v Praze na Vysoké škole ekonomické již 19. ročník mezinárodní konference INFORUM 2013, která se zaměřuje na profesionální informační zdroje. Příspěvky a doprovodný program se tedy týkají zejména ukládání informací, knihovnictví, archivace, vyhledávání údajů s pomocí různých informačních kanálů atp.



Další exploit: drupal.org

Hrozba

Drupal.org zjistil průnik do systému a všichni uživatelé si musí změnit heslo.



GLPI: Kvalitný open-source helpdesk a správa IT zariadení

glpi_logo.png

V niekoľkých na seba nadväzujúcich článkoch vám popíšem možnosti a predvediem ukážku praktického nasadenia podľa môjho názoru veľmi kvalitného softvéru GLPI (Gestionnaire libre de parc informatique). Ide o komplexný nástroj na manažment a správu IT prostriedkov.  



Vyšel Linux Mint 15 Olivia

linux_mint.png

Systém založený na Ubuntu 13.04 není jen hloupým klonem - obsahuje vlastní nástroje, minimálně dvě originální pracovní prostředí a šikovně využívá dostupných technologií.



Pozvánka: TeXperience+Statistické dny na Brejlově 2013

cstug_logo.gif

Československé sdružení uživatelů TeXu a Česká statistická společnost vás srdečně zvou na dvoukonferenci TeXperience a Statistické dny na Brejlově, 26. až 29. září 2013, Mlýn Brejlov. 



Červnové setkání CZ JBUG: Fuse Fabric and JBoss Fuse server

Ve středu 5. června od 18:00 se v místnosti D1 v prostorách Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně koná pravidelné setkání Czech JBoss User Group.



CZ.NIC oslavil 15 let, jaká byla?

CZ.NIC

Sérii článků z minulého týdne dnes doplnil text výkonného ředitele CZ.NIC Ondřeje Filipa. 



WordPress slaví desáté narozeniny

dvatydny.gif

Hardwarová miniplatforma Arduino má následovníka, Moodle bude mít responzivní vzhledy, vyšla Mageia 3 se Steamem, Mnichov dokončil přechod na linuxový desktop a WordPress slaví první dekádu své existence, během níž výrazně ovlivnil celý Internet. 



Studie BSA ukazuje ekonomickou výhodnost open source

Peníze

Business Software Alliance zveřejnila studii, která (zřejmě nechtěně) ukazuje ekonomickou výhodnost používání open-source softwaru.



Cryptofest a Retrofest 2013 o víkendu na Strahově

O víkendu 1. a 2. června 2013 můžete na pražském Strahově navštívit konference o bezpečnosti a retro PC.



Zábavní průmysl chce šířit malware

Malware

Představitelé amerického zábavního průmyslu by chtěl dosáhnout legalizace šíření malwaru ve jménu „boje proti pirátství.“



Prezentace z konference IT 13 jsou na stránkách akce

IT13

Konference byla tentokrát věnována především IPv6 a internetové bezpečnosti.



LimeSurvey - dotazníky snadno a rychle

logo.png

Dotazníky. Po objevu ohně a vynálezu papíru to je jeden z dalších významných milníků lidských dějin. Dotazníky jsou oblíbenou formou hodnocení učitele studentem, hodnocení školy jejím zřizovatelem, hodnocení výsledků projektu zadavatelem, hodnocení pracovníka zaměstnavatelem, k provedení průzkumu nebo čemukoliv jinému, co souvisí s dotazníkovým šetřením obecně. Jedním z nástrojů,který umí dotazníky nejen vytvářet, ale také zpracovávat, je open-source webová aplikace LimeSurvey.



Prevod videa pre mobil Samsung GT-S5620 (Monte)

Samsung monte je „neandroidovým“ mobilným telefónom s uzavretým operačným systémom. Pri prehrávaní videa si nedokáže poradiť s akýmkoľvek súborovým formátom. Prehráva len videá vo formáte .mp4 a aj keď už máte video vo formáte mp4, musí mať správne vlastnosti, tzn. rozlíšenie, počet snímkov za sekundu. Pre platformu MS Windows je k tomuto zariadeniu dodaný celkom pekný software na prevod videa pre tento mobilný telefón, aby boli na ňom prehrávateľné. Pod Linux ale spoločnosť Samsung pre tento model mobilného telefónu takýto software nedodáva (aspoň podľa mojich zistení). Preto sa v tomto článku pokúsim ukázať, ako na Linuxe vykonávať prevod videa pre mobilný telefón Samsung GT-S5620 (monte). 



KDE 4.11 bude poslední ze čtvrté řady

KDE

Verze 4.11 desktopového prostředí KDE bude poslední verzí čtvrté řady, pak už se budou jen opravovat chyby. Vývojáři se budou plně věnovat vývoji Plasma Workspaces 2 nad KDE Frameworks 5 a Qt 5.



Mozilla asm.js: rychlost skoro jako u nativního kódu

asm.js

Mozilla vyvinula interpret pro podmnožinu JavaScriptu. Jmenuje se asm.js a výkonově se přibližuje nativnímu kódu.



GlusterFS – Geo-replication v praxi

Znáte GlusterFS? Doslechl jsem se o něm až v okamžiku, kdy Red Hat koupil firmu Gluster, která stála za jeho vývojem. GlusterFS je distribuovaný open-source souborový systém a je dostupný snad v každé distribuci. Dají se s ním dělat kouzla, o kterých se vám ani nesnilo.



GNU/Hurd 2013

GNU Hurd

FSF vydala novou verzi distribuce Debian GNU/Hurd. Vychází ze stavu Debian „sid“ v okamžiku vydání stabilní verze 7.0 „wheezy“.



Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430

thinkpad_edge.png

Čtrnáctipalcové notebooky, mezi které model ThinkPad E430 patří, tvoří jakýsi pomyslný rozměrový střed mezi notebooky. Vyhoví uživatelům, kteří hledají ergonomii bez větších kompromisů, ale zároveň nechtějí příliš slevit z velmi dobré přenosnosti.



Konference Internet a Technologie bude dnes hlavně o internetové bezpečnosti

V Národní technické knihovně v Praze pokračuje dnes druhým dnem konference Internet a Technologie (13). Na programu je historie, současnost a budoucnost sdružení CZ.NIC (správce české národní domény si dnes připomíná 15 let od svého založení) a také internetová bezpečnost, a to především s ohledem na připravovaný kyberzákon.



Ondřej Filip opět zvolen do poradního orgánu tajemníka OSN

CZ.NIC

Výkonný ředitel CZ.NIC bude již čtvrtým rokem členem organizace Multistakeholder Advisory Group (MAG).



GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě

Logo GIMPu

Před několika dny jsme se v redakci dověděli o soukromém gymnáziu v Ostravě, kde se v rámci výuky studenti učí pracovat také s programem GIMP. A protože nás takové aktivity těší a zajímají, nemohli jsme si nechat ujít příležitost a zjistit o tomto projektu více. 



Dnes začíná konference Internet a Technologie, sledujte ji online

Dnes začíná v Národní technické knihovně v Praze dvoudenní konference věnovaná aktuálním internetovým tématům. Živý přenos je k dispozici na www.nic.cz/it13.



Kam od Googlu?

Tento týden ukázal, že spoléhat se na jednoho dodavatele služeb může být velmi zrádné. A týká se to i dodavatele, jehož mantrou je "nebýt zlý". Jak si v dnešní době může uživatel zachovat nezávislost a má to vůbec smysl?



Whitehurst: Hadoop bude masivně využíván

Palec nahoru

Jim Whitehurst v rozhovoru pro ZDNet odpovídal na otázky ohledně budoucnosti open-source softwaru, zejména programů Hadoop a OpenStack, v nichž vidí velký potenciál.



Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání

debian.png

Stejně jako každý den ráno vychází slunce a večer zapadá, tak i Debian, stálice v linuxovém světě, přichází v pravidelně nepravidelných intervalech s novou verzí. Jaké jsou novinky v nově vydané stabilní verzi Debianu s kódovým označením Wheezy, jak postupovat při aktualizaci staré verze Debianu a další informace naleznete v následujícím článku. 



Antipiráti nelegálně užívají fotky

Pirátství

Kanadská protipirátská organizace na svém webu nelegálně užívá fotografie nezávislých fotografů.



Konference Internet a Technologie bude streamovaná

it13.png

Program konference (prezentace) začíná po oba dva dny v 10 hodin.



Vydán Colord 1.0.0

Colord

Démon pro správu barev Colord dosáhl verze 1.0.0. Může to být významná událost pro využívání správy barev pod Linuxem.



Linux dobývá vesmír z paluby ISS

dvatydny.gif

Linux ovládne oběžnou dráhu, pozemské mapy projektu OpenStreetMap mají nový cool'n'sexy editor, The White House použil GitHub a vyšel balík softwaru pro školy založený na openSUSE. A Google používá Debian, což bereme jako jasnou věc.



Soud posvětil „DRM na semena“

Soud

Americký soud rozhodl ve prospěch firmy Monsanto, která vytáhla proti farmářům, kteří zaseli „patentovaná“ semena získaná jinak než nákupem od Monstanto.



Cassandra: Databáze pro skutečně velké projekty

Cassandra_logo.jpg

Chystáte velkou webovou aplikaci? Na NoSQL úložiště Cassandru se spoléhají velké aplikace společností Digg, Twitter, Reddit, Cisco, Zoho nebo Facebook. Cassandra vyniká především neomezenou škálovatelností, maximální dostupností, rychlostí vyhledávání/ukládání, multiplatformností, „pružností“ datového modelu, konfigurovatelností a bezúdržbovostí. 



První Peering Day je už příští čtvrtek

Síť

Zájemci o účast se mohou registrovat na stránkách konference .



Dnes končí možnost přihlásit se na konferenci Internet a Technologie

IT13

Zájemci se mohou přihlásit na www.nic.cz/it13 .



Linux Thermal Daemon

Intel Open Source Technology Center

Firma Intel vydala nový, proaktivně pracující nástroj pro řízení teploty procesorů: Linux Thermal Daemon.



Ubuntu 13.04: Ticho před bouří

ubuntu_circle.png

Canonical, firma stojící za linuxovou distribucí Ubuntu, ohlásila pravidelné půlroční vydání. Krom běžných novinek v podobě nových verzí programů, linuxového jádra a jiných vylepšení, se s tímto vydáním pojí také organizační změny v délce podpory a příslib světlejších zítřků. Jsou představené novinky dostatečným lákadlem pro aktualizaci z předešlých verzí?



Coppermine Photo Gallery – sdílejte fotografie, videa, hudbu a další soubory

Logo Coppermine Photo Gallery

Sdílení fotografií dnes patří mezi jednu z mnoha zálib, dá se říct nezbytností (nejen profesionálních) fotografů. Pokud řešíte problém, jak a kde si vytvořit vlastní fotogalerii na webu, existuje mnoho řešení – jedním z nich je právě Coppermine.



ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop

E_shop150.jpg

V dnešní době internetu už není nic divného na tom, že lidé nakupují zboží více než v kamenném obchodě, hezky v klidu a z pohodlí domova prostřednictvím e-shopů.



Ubuntu bude mít nový formát balíčků

Ubuntu

Firma Canonical vyvíjí nový formát balíčků pro Ubuntu, kterým by měly být částečně nahrazeny dosavadní balíčky Debian.



Konference Common 2013

Common

Ve dnech 19.–21. května 2013 se na Štrbském Plese koná každoroční odborná konference Common ČR a SR. V letošním roce je novinkou nedělní linuxový workshop.



Vyhrajte lístky na konferenci IT2013

Rozhodli jsme se uspořádat soutěž o vstupenky na konferenci Internet a technologie 2013. A určitě i vy se chcete trochu pobavit. Do 12. 5. 2013!



Akademie CZ.NIC začala nabízet své kurzy v Brně

CZ.NIC

První kurz o nastupujícím internetovém protokolu IPv6 se v moravské metropoli uskuteční už 28. května.



Software pro e-shopy


Prague PostgreSQL Developers Day 2013

P2D2

30. května 2013 se koná další ročník konference Prague PostgreSQL Developers Day. Dozvíte se například o novinkách v PostgreSQL 9.3 nebo jak učit o základech databází.



10+1 aplikačních řešení, která ve firmě nahradí Microsoft Exchange

cas.jpg

Ve firmách a organizacích se často používá poštovní server Microsoft Exchange v kombinaci s klienty Microsoft Outlook. Používání tohoto řešení je poměrně nákladné a přináší i další požadavky, kterým je potřeba vyhovět, a současně v něm chybí některé funkce v jiných programech běžné. Proto se v praxi čím dál častěji objevuje otázka, čím Exchange nahradit. Tento článek přináší na tuto otázku stručnou odpověď.



Konference IT 13: 3D tisk, panelové diskuse o „kyberzákoně“ nebo IPv6

IT13

Panelová diskuse o chystaném „kyberzákoně“, IPv6 v České republice, březnové útoky nebo 3D tisk – tato a další témata čekají na návštěvníky konference Internet a Technologie.



První Peering Day se blíží, registrujte se na stránkách akce

Síť

Program konference, registrační formulář a další důležité informace jsou k dispozici na internetových stránkách akce.



LMS Claroline - e-learningový systém očima uživatele Moodlu

Claroline

Claroline je zástupce opensource LMS systémů, tedy systémů určených pro potřeby výuky a vzdělávání, které jsou nejen zadarmo, ale také mají otevřený zdrojový kód a díky tomu se na jejich vývoji může podílet prakticky kdokoliv. Co Claroline umí a jak se liší od Moodlu, na to se podíváme v následujícím článku.



Mezinárodní den proti DRM

Stop DRM

Dnešek byl vyhlášen Mezinárodním dnem proti DRM. Upozorňuje především na aktuální snahu protlačit DRM do standardu HTML.



Stallman: Ať W3C odmítne DRM

DRM

FSF v čele s R. Stallmanem se snaží dosáhnout toho, aby konsorcium W3C odmítlo zapracování DRM do standardu HTML.



Distrotéka: Fuduntu končí, rodí se FuSE Linux, za dveřmi je Debian 7.0

dvatydny.gif

Linus vydal další jádro a konečně zase vyjde Debian GNU/Linux. Jedno distro zavírá krám – a co jeho uživatelé? Na Linux se dostává-nedostává profesionální video editor, ale jeho výrobce vám ho neposkytne jen tak, bojí se. Čeho? Další díl novinek, které se trochu mění. 



Top články z OpenOffice.cz