přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 46


Rok linuxového desktopu na Westcliff High School

KDE

Anglická dívčí škola Westcliff High School for Girls Academy před rokem přešla na linuxové desktopy s KDE. Tamní správce sítě nyní shrnuje v rozhovoru zkušenosti s provozem.



Knihovna JFreeChart vyrobí z nudných čísel hezké grafy

chart.jpg

Programujete v Javě a chcete, aby váš software generoval pěkné grafy a diagramy? Kvalitní všestranně použitelná open-source knihovna JFreeChart rozhodně stojí za zvážení.



Další rozsudek na obranu GPL

Soud

Hamburský soud rozhodl, že firma Fantec za porušení podmínek licence GPL zaplatí vývojáři smluvní pokutu a náklady řízení.



CZ.NIC představil svůj domácí router

CZ.NIC

Router je součástí projektu Distribuovaná kybernetická bezpečnost.



Eugene Kaspersky: „Nedělejte kybernetické zbraně!“

Eugene Kaspersky

Firma Kaspersky Lab, největší soukromě vlastněná firma, která se zabývá softwarovou a IT bezpečností, uspořádala v Praze pro novináře, obchodní partnery a zákazníky sérii přednášek o trendech v počítačové bezpečnosti. Součástí programu byla i prezentace spoluzakladatele firmy Eugena Kasperskeho o hrozbách, kterým v oblasti IT musí čelit jak podniky, tak státní infrastruktury. 



Registrace na DrupalCon Prague 2013 pro early birds končí 2. srpna

drupal.png

Pokud si nechcete nechat ujít největší mezinárodní Drupal akci, která se tentokrát koná v Praze, neváhejte.



Ubuntu 13.10 – výkonnostní test 32 b vs. 64 b

Benchmarky

Váháte mezi instalací 64bitového a 32bitového systému? Má smysl v případech, kdy není třeba pracovat s velkou pamětí, používat ten „omezenější“? Odpověď můžete najít ve srovnávacím výkonnostním testu obou variant distribuce Ubuntu 13.10.



Rozmach Linuxu v automobilech

Linux

Toyota bude ve svých vozech Lexus od roku 2014 používat Linux. Agentura ABI Research předpovídá posílení podílu Linuxu v tomto tržním segmentu na 20 % do roku 2018. Na otevírání softwaru v automobilech má velkou zásluhu GENIVI Alliance.



Je tady Apache OpenOffice 4.0

Apache OpenOffice

Vývoj kancelářského balíku OpenOffice pod křídy Apache viditelně přináší své ovoce. Zbrusu nová verze 4.0 přichází s řadou novinek – kromě jiného využívá i to nejlepší z „konkurenčního“ balíku IBM Lotus Symphony.



Becker: Zrušte softwarové patenty

Patenty

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Gary Becker navrhuje zásadní reformu amerického patentového systému – kromě jiného zcela zrušit softwarové patenty a lhůtu pro patentovou ochranu zkrátit na 10 let.



Praotec Slackware slaví dvacetiny

dvatydny.gif

Vývojáři Razor a LXDE spojí své síly. GitHub usnadní volbu otevřených licencí. Nejstarší aktivně vyvíjená linuxová distribuce slaví 20 let. Finská obec Lemi používá opensource již od roku 2003. A Opava ukazuje možnou budoucnost otevřených dat v Česku. 



OpenID Connect na cestě

CZ.NIC

Vývoj OpenID Connect se za uplynulých více než 12 měsíců posunul a letos v červnu byla dokončena významná část návrhu sady specifikací.



Linux Mint Debian vs Crunchbang Linux: Debian dvakrát jinak

debain_notext.png

Linuxových distribucí, které jsou založeny na Debianu, je celá řada. Některé více, jiné zase méně povedené. My se dnes společně podíváme na dvě, které určitě patří k tomu lepšímu, co nám linuxový svět přináší. Společně porovnáme pohledy na Linux prostřednictvím systémů Linux Mint Debian (LMDE) a Crunchbang Linux. 



Canonical představuje mobil s Ubuntu, shání na něj 32 milionů

Ubuntu Edge

Systém Ubuntu pro chytré telefony byl představen již začátkem roku, ale stále se zdálo, že k nějakému konkrétnímu zařízení je stále ještě velmi daleko. Dnes se ale ukázalo, že první "skutečný" telefon s Ubuntu by se mohl objevit již na jaře příštího roku. Má to ale jeden háček, společnost Canonical na něj musí napřed vybrat celých 32 milionů dolarů.



„Agresivní strategie“ Firefox OS

Firefox OS

Mozilla plánuje pro Firefox OS doslova „agresivní strategii“ vydávání nových verzí. Každý 6 týdnů bude vydána verze s opravami chyb, verze s novými funkcemi budou vydávány jednou za čtvrt roku.



Jak vypadá zabezpečení podpisu zóny .CZ

CZ.NIC

KSK ceremonie má především poskytnout držitelům domén .CZ jistotu, že ke kompromitaci KSK klíče a tím tedy ohrožení jejich domén nemůže dojít.



Apache končí se standardní knihovnou C++

Apache STDCXX

Apache Software Foundation končí s vývojem Apache C++ Standard Library. Projekt byl již delší dobu neaktivní.



Rozsáhlá žaloba proti NSA, FBI a ministerstvu spravedlnosti

Soud

EFF podala jménem široké a různorodé skupiny žalobu proti službám NSA a FBI a proti Ministerstvu spravedlnosti USA. Důvodem je samozřejmě masivní elektronické sledování, které je podle žalobců v rozporu s Prvním dodatkem Ústavy USA.



Linus Torvalds odmítl „politicky korektní“ mluvu

Mezilidská komunikace

V reakci na výzvu jedné vývojářky, vybízející k „profesionálnímu chování“ v LKML, se Linus Torvalds vyjádřil velmi rázně a odmítl se odklonit od své přirozené mluvy.



Darling: Linuxový emulátor OS X

Darling

Článek na serveru Phoronix upozorňuje na dynamicky pokračující vývoj linuxového „emulátoru“ umožňujícího spouštět programy pro systém OS X.



Tvorba bootovacího flash disku

portable_apps.png

Jednoduchým způsobem vytvoříme Grubem ovládaný flash disk. Ukážeme si rozdíl v  parametrů v souborech isolinux.cfg a grub.cfg. Pomocí těchto parametrů nastavíme Grub a jeho moduly i pro spouštění Linuxu z ISO souboru.



Seznam distribucí, které lze jednoduše provozovat z flash disku za pomoci Grubu

Na následujících řádcích je zápis parametrů určený souboru grub.cfg. Jedná se o nastavení, které je nezbytné pro start níže uvedených linuxových distribucí. Při provozu z ISO souboru je možné z flash disku provozovat (s odpovídajícími úpravami) i několik verzí stejné distribuce.



Jak vytvořit bootovatelný flash disk pro provoz více linuxových distribucí

USB_flashdisk_ntb.jpg

Zřejmě každý zkušenější uživatel má v blízkosti počítače nějaké to "záchranné" CD nebo DVD, případně live verzi Linuxu. Pokud se vám, tak jako mně, zvýší počet CD/DVD nosičů, přestává být praktické probírat se stohem obalů médií. Nemluvě o trpké pachuti, pokud je požadovaný obal nalezen bez média, jež je po objevení v šuplíku stolu odmítáno mechanikou počítače kvůli zanedbatelnému škrábanci na povrchu.



Zveřejněny zdrojové kódy pro elektronické volby

Volby

Estonsko zveřejnilo zdrojové kódy k softwaru, který se používá při elektronických volbách v zemi.



Wikipedia se obává ruské cenzury

Odpojení

Ředitel Wikimedia Russia se obává, že by encyklopedie Wikipedia mohla být v Rusku „zcenzurována“ novým zákonem vstupujícím v účinnost 1. srpna.



Francie schválila upřednostnění svobodného softwaru

Francie

Francouzský parlament schválil novelu zákona o vyšším školství a výzkumu. Novela obsahuje upřednostnění svobodného softwaru. K platnosti chybí už jen podpis prezidenta.



GLPI: Pluginy, správa, nástroje a osobné postrehy

glpi_logo.png

Rozšírenie GLPI pomocou pluginov. Stručný popis posledných dvoch záložiek, ktoré rozširujú základne funkcie GLPI.



Seth Vidal, autor yumu a vývojář Red Hatu, zemřel při nehodě

Seth Vidal zemřel v pondělí večer poté, co ho srazilo auto. Bylo mu 36 let, nehoda se stala v Durhamu (USA), kde žil.



Má být Česká televize na internetu?

Nové aktivity ČT jsou pro nedostatek technologické neutrality často kritizovány příznivci svobodného softwaru. K této kritice se připojil i europoslanec Edvard Kožušník (ODS), byť problematiku open source explicitně nezmínil.



Vývoj Ubuntu pro chytré telefony podpoří osm mobilních operátorů

ubuntu.png

Společnost Canonical oznámila, že se domluvila s osmi velkými mobilními operátory na vytvoření pracovní skupiny, která bude dohlížet na vývoj operačního systému Ubuntu pro smartphony. Informaci přinesl web Arstechnica.com. Spojenectví s operátory může Ubuntu phone OS pomoci dostat se do mobilních telefonů po celém světě.



Francouzské ministerstvo zemědělství používá open source a není to jen OpenOffice

dvatydny.gif

Mnichov rozdá 2000 instalačních CD s Lubuntu. Otevřený software na francouzských ministerstvech. Státem placený software povinně jako open-source? Doudoulinux – Linux pro nejmenší. Ubuntu 13.10 dostane grafický server Mir, Kubuntu a Lubuntu ne 



Nový build Pidora pro počítače Raspberry Pi

raspberrypi_1.jpg

Fedora zveřejnila nový build určený pro jednodeskové počítače Raspberry Pi s architekturou ARMv6. Pod označením Pidora si jej mohou zájemci stáhnout na oficiálních stránkách Raspberry Pi Foundation. Informaci přinesl web Arstechnica.com.



Uvedení nových gTLD do života se opět přiblížilo

CZ.NIC

3. července byla překročena magická hranice 1 000 schválených nových gTLD. 



Pohled pod pokličku EFF

EFF

Znáte organizaci EFF? Víte, čím se zabývá? Jaké jsou její největší úspěchy?



Registrace na DrupalCon Praha zahájena

drupalcon_prague.jpg

Konference zaměřená na CMS Drupal se letos uskuteční od 23. do 27. září v pražském Kongresovém centru. Témata jednotlivých sekcí se zaměří především na novinky spojené s očekávanou verzí Drupal 8. Zájemci o účast na DrupalConu se mohou registrovat již nyní.



Mageia 3 – důvěryhodná distribuce pro náročné

mageia.png

Mageia je linuxová distribuce založená na Mandriva Linuxu. Pro mnohé z vás to jistě není žádná novinka, ale jak se chová její poslední vydání s označením Mageia 3, tak na to se společně podíváme v následující recenzi. 



LXDE přechází na Qt

LXDE

Desktopové prostředí LXDE je založeno na frameworku GTK 2. Místo přechodu na novější GTK 3 nyní přechází na „konkurenční“ framework Qt.



WYSIWYG editor na Wikipedii

Wikimedia

Wikimedia Foundation postupně zavádí na Wikipedii možnost vizuální editace. Usnadní tak účast těm zájemcům, kteří nemají rádi psaní se speciálními značkami v textu.



GLPI: Inventár – manažment pomocou OCSNG

glpi_logo.png

OCSNG ako nástroj na zautomatizovanie/zjednodušenie správy časti inventára (počítače, softvér, siete). Základy spravovania inventára v GLPI pomocou OCSNG. Je to výborný pomocník, ktorý nás odbremení od určitých činností a pomôže evidovať/získavať informácie, ktoré nie je možné efektívne evidovať pri manuálnej správe inventára.



Konference LinuxDays 2013 hledá přednášející, přihlaste se

linuxdays.png

Letošní ročník konference LinuxDays se uskuteční 5. a 6. října 2013 v areálu ČVUT v Praze Dejvicích. Nabídky přednášek je možné posílat do poloviny srpna.



Pluginy pro WordPress jsou bezpečnostním rizikem

wordpress_w_100.png

Společnost CheckMarx provedla nedávno testy zdrojových kódů 50 nejoblíbenějších pluginů a 10 e-commerce pluginů pro WordPress. Výsledky nepotěší, mnoho modulů představuje bezpečnostní riziko.



Vyšla Fedora 19 "Schrödinger's Cat"

fedora.png

Komunitní projekt Fedora oznámil, že byla vydána Fedora 19 s kódovým označením Schröndinger's Cat.  



Ve Firefoxu 23 nepůjde vypnout JavaScript

Firefox

Ve verzi 23 prohlížeče nepůjde vypnout JavaScript a pokud byl dříve vypnutý, při aktualizaci se zapne.



Zálohování dat: 4 strategie pro firemní bezpečnost

disk.png

Pokud se pohybujete ve světě IT, tak dříve či později skončíte u faktu, že vaše data jsou to nejcennější, co máte, a proto je nutné je pravidelně zálohovat. Všude si můžete přečíst, jaký program využít a jaká média, méně často pak už jen popis, jak vlastně zálohovat. Pokusím se vám popsat několik zálohovacích strategií, které mají největší význam především pro firmy. 



Nová verze Datovky reaguje na změny provozovatele systému ISDS

Datovka pro Android

Verze 1.1.1 mimo jiné přináší i aktualizace všech použitých knihoven.



Linux 3.10

Linux

Čerstvě vydané linuxové jádro verze 3.10 obsahuje multitasking (téměř) bez časovače a podporuje využití SSD jako cache nad blokovými zařízeními.



Top články z OpenOffice.cz