přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 50


Android 4.4 „KitKat“ a Nexus 5

Android

Je tady nová verze operačního systému Android. Chlubí se paměťovou úsporností a řadou nových funkcí – například v oblasti multimédií, úložišť, NFC nebo hardwarových senzorů. Současně přichází telefon Nexus 5, první s novou verzí systému.



Srovnávací test: Nouveau vs. NVIDIA Linux vs. NVIDIA Windows 8.1

Benchmarky

Jak je na tom výkonově svobodný ovladač Nouveau oproti proprietárním ovladačům NVIDIA v Linuxu a ve Windows 8.1?



Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Ubuntu je velký bratr, alespoň podle Rakušanů. Již tento víkend se bude konat brněnská konference LinuxAlt, nezapomeňte přijít. Jak to vypadá s linuxovými distribucemi na serveru? A stručně si představíme méně známé „taky Ubuntu“.



NIX.CZ připravuje druhý ročník konference Peering Day

Router

Konference, jejíž první ročník se uskutečnil letos v květnu v Praze, se bude v příštím roce konat ve Vídni.



Firefox 25: Web Audio a řada novinek v mobilní verzi

Firefox

Nová desktopová verze webového prohlížeče Mozilla Firefox se chlubí především podporou Web Audio API. Bohatší na novinky je tentokrát mobilní verze (pro Android).



S Debianem do školy

Debian_Logo_2.gif

Linuxové distribuce mají své různé tváře a využití. Každý vývojář chce dostat do své distribuce to nejlepší z toho, k čemu je předurčena. Jak se to povedlo týmu kolem Debian Edu / Skolelinux se dovíme již na konci tohoto článku. A k jakému účelu je tato distribuce určená? Tak to už její název ani lépe napovědět nemůže!



Open-source software (nejen) pro hydrogeology

Hydrogeologie

Na webu hydrogeotools najdete zajímavé informace o open-source softwaru pro hydrogeology, ale i různé návody, tipy a triky.



Jamajské zdravotnictví zvolilo GNU Health

GNU Health

Jamajské ministerstvo zdravotnictví podepsalo dohodu s GNU Solidario, na jejímž základě bude ve veřejném zdravotnictví nasazen svobodný zdravotnický informační systém GNU Health.



Developer Conference 2014: Call for papers

DevConf 2014

Developer Conference 2014 hledá přednášející. Konference je určena pro vývojáře, administrátory a pokročilé uživatele Linuxu, JBoss a otevřených cloudových technologií.



Za rok přibylo v České republice více než 100 tisíc uživatelů IPv6

IPv6

Celosvětově je Česká republika v penetraci IPv6 na 10. místě, na čemž mají největší zásluhu sdružení CESNET a společnosti Telefónica a Internethome. 



Francouzské ministerstvo vnitra: Open source je až desetkrát levnější

Francie

Podle francouzského ministerstva vnitra je používání open-source softwaru pětkrát až desetkrát levnější, než je tomu u softwaru proprietárního.



Lightbeam – zjistěte, kdo vás sleduje

Firefox

Mozilla představila nový doplněk Lightbeam, který do Firefoxu přidává funkci umožňující podrobně zjišťovat a vizualizovat, kdo sleduje váš pohyb po webech.



GCC 4.9: Silvermont, C++14 a ubsan

GCC

Připravovaná verze 4.9 kompilátorové sady GCC přinese například podporu architektur Silvermont a RX, vylepšení podpory jazykových standardů C++14 a C++11, sanitizér nedefinovaného chování nebo barevné zvýraznění chybových zpráv.



Web PHP byl napaden a infikován malwarem

Hrozba

Webové stránky projektu PHP byly napadeny neznámým útočníkem, který tam vložil javascriptový kód nebezpečný pro děravé prohlížeče.



OpenStack Havana & OpenStack Summit 2013

OpenStack

Byla vydána osmá verze cloudového softwaru OpenStack, nazvaná „Havana“. Za necelé dva týdny také v Hong Kongu začíná čtyřdenní OpenStack Summit.



Operační systém SteamOS, herní konzole Steam Machine a ovladač Steam Controller

Steam_Logo.jpg

Společnost Valve, známá především díky svému digitálnímu obchodu Steam, představila v září vlastní operační systém určený jako herní a multimediální centrum, den poté herní konzoli Steam Machine a nakonec gamepad Steam Controller.



ICANN dal zelenou prvním čtyřem novým generickým doménám nejvyšší úrovně

TLD

Ve všech čtyřech případech se jedná o TLD v jiných znakových sadách než latince/ASCII (a tedy využívající IDN). Událost komentuje na blogu CZ.NIC Ondřej Filip, výkonný ředitel správce české národní domény.



Probíhá konference OpenSource řešení v sítích

OpenSource řešení v sítích

V Karviné dnes probíhá konference OpenSource řešení v sítích 2013. Program je nabitý zajímavými přednáškami.



Epson WorkForce M100: Ďalší pokus dostať atrament do kancelárie

Epson_m100.jpg

Riešenie od Epsonu, ktoré ponúka vynikajúce náklady na tlač v kompaktnom vyhotovení s použitím netradičnej veľkokapacitnej nádržky na atrament.



Názor: Google využívá open source, ale to nejlepší má uzavřené

Android

Ron Amadeo se věnuje současné podobě systému Android a dochází k jednoznačnému závěru: Google těží z open source, využil ho k raketovému vzestupu, ale své nejlepší aplikace ponechává proprietární.



Linux 3.13 dostane nový firewall

Bezpečnost

Do jádra verze 3.13 bude začleněna podpora pro nový firewall nftables. Nahradí netfilter/iptables a další související subsystémy, bude ovšem poskytovat i zpětnou kompatibilitu, aby se nemusela přepisovat existující pravidla.



Webový poštovní klient Roundcube – aktualizace, konfigurace, pluginy

roundcube_logo.jpg

Minule jsme skončili u nově nainstalovaného Roundcube. To je občas potřeba aktualizovat (když vyjde nová verze), někdy se musí změnit některé méně obvyklé parametry a v neposlední řadě jsou tu také pluginy. Na to vše se podíváme dnes.



Linux v nejmodernější lodi amerického námořnictva

Linux

Americké námořnictvo brzy spustí na vodu svou nejmodernější loď USS Zumwalt. Je doslova napěchovaná Linuxem.



Projekt OpenNews má zajištěno financování na další tři roky

Peníze

Projekt OpenNews bude pokračovat minimálně po další tři roky a dostane na to čtyři miliony dolarů. Během své tříleté historie vznikla v rámci projektu řada kvalitních open-source programů pro žurnalistiku.



LinuxDays 2013: Druhý ročník staronové konference

linuxdays.png

Téměř přesně po roce se v Praze opět uskutečnila dvoudenní linuxová konference LinuxDays. Stejně jako loni i druhý ročník se pořádal v prostorách FIT ČVUT. Na rozdíl od minulého ročníku ale pořadatelé vyslyšeli připomínky z minulého ročníku a letos uskutečnili pouze dva řetězce přednášek. Díky kvalitě přednášejících se ale i tak neustále stávalo, že nerozhodní posluchači neustále přebíhali mezi oběma místnostmi, kde se přednášelo.



Třetina uživatelů validuje DNSSEC, jsme šestí na světě

DNSSEC

Informace vycházejí z výzkumu Geoffa Hustona týkající se validace DNSSEC.



Ubuntu 13.10 „Saucy Salamander“ je tady

Ubuntu

Byla vydána nová verze 13.10 linuxové distribuce Ubuntu. Přináší zobrazovací server Mir, prohledávání Smart Scopes a samozřejmě čerstvější verze všemožného softwaru.



Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Vyšel Cinnamon 2.0, už je z něj plnohodnotné pracovní prostředí. Francouzští četníci šetří díky otevřenému softwaru. V Itálii také přecházejí na otevřený software, konkrétně na kancelářské balíky OpenOffice (oblast Emilia-Romagna) a LibreOffice (provincie Macerata).



Jak ve VLC streamovat multimédia – díl I

player-icon_1.jpg

VLC je celý vystavěn na systému modulů, které mu dodávají vysokou pružnost při používání. Aplikaci lze pohodlně používat nejen k přehrávání běžných multimediálních souborů, ale i pro odesílání takovýchto dat do sítě. Pro streamování (odesílání multimediálních dat do sítě) je v aplikaci přítomno několik modulů a tento seriál vám pomůže při jejich nastavení.



Pracovní skupině pro open source v RIPE NCC spolupředsedá Ondřej Filip

RIPE NCC

Ondřej Filip z CZ.NIC se stal jedním ze dvou spolupředsedů Open Source Working Group – pracovní skupiny RIPE NCC zaměřené na open source.



OpenForum Europe: Veřejné správy zemí EU se stále chovají diskriminačně

Evropská unie

Podle skupiny OpenForum Europe se evropské státy stále v mnoha případech chovají při zadávání veřejných zakázek diskriminačně – brání v účasti malým a středním firmám, zmiňují v podmínkách soutěží konkrétní značky nebo zadávají zakázky zcela bez soutěže.



Debian 8.0 bude zmrazen, vydán Debian 7.2

Debian

Vývojáři distribuce Debian ohlásili termín zmrazení přidávání nových vlastností a funkcí do verze 8.0. Stalo se tak těsně poté, co vydali Debian 7.2.



Samba 4.1 podporuje SMB2/SMB3, Btrfs a kopírování na serveru

Síť

Čerstvě vydaná verze 4.1 serverové technologie Samba přináší podporu protokolů SMB2 a SMB3, specifických vlastností Btrfs a kopírování souborů přímo v rámci serveru.



Centrální databáze britského zdravotnictví přechází na open source

Spojené království

Velká Británie buduje novou generaci centrální databáze pro zdravotnictví (Spine2) a využívá k tomu open-source software.



PengPod shání peníze na dvousystémový tablet

PengPod

Firma Peacock Imports již podruhé využívá crowdfunding pro získání peněz na rozjezd výroby tabletu. Tentokrát se bude jednat o model PengPod1040 přímo navržený pro běh dvou systémů (Ubuntu a Android).



Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield

Linux

Firma Intel už začala vydávat patche do linuxového jádra pro připravovaný Merrifield SoC, určený pro mobilní telefony.



CZ.NIC připravuje listopadovou konferenci Internet a Technologie

IT13

Konference se koná v sobotu 30. listopadu a bude zaměřena na projekty spojené s akademickým prostředím a open source.



Grive – Google Disk v Linuxu

grive-logo_1.png

Jen asi málo lidí nezná Google Drive. Jedná se o službu, která umožňuje uživatelům ukládat soubory na server společnosti Google, a mít je tak přístupné z libovolného zařízení připojeného do sítě. Komfortnější užívání této služby umožní klient, který se postará o synchronizaci souborů mezi počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem a serverem.



Ján Matejka: Internet jako objekt práva

ijop_thumbnail.gif

Český knižní svět obohatilo dílo, které je svým způsobem průkopnické, protože se v něm autor snaží o komplexní uchopení internetu z právního pohledu. Co na čtenáře v této knize čeká a jak se naplňují představy, které o takové publikaci můžeme mít?



Network Server Suite 9.0 vylepšuje monitoring v Linuxu

Síť a její monitoring

Network Server Suite ve své verzi 9.0 vylepšuje monitorovací funkce v Linuxu a systému AIX.



OpenSource řešení v sítích 2013

OpenSource řešení v sítích

Blíží se letošní ročník konference OpenSource řešení v sítích 2013. Račte se registrovat.



Úschovna pro naše data – souborové systémy

hdd_data100.jpg

Pojem souborový systém již určitě každý z vás slyšel. Ale o co se vlastně přesně jedná a jaké systémy používáme, to už nemusí být pro všechny zcela jasné. Pojďme se tedy společně podívat na souborové systémy poněkud hlouběji.



LinuxDays za námi a s úspěchem

LinuxDays

Konference LinuxDays 2013 skončila a podle prvních ohlasů byla velmi vydařená. Z konference přineseme reportáž.



NVIDIA zhoršila linuxový ovladač, aby ho sjednotila s tím pro Windows

Zhoršení pro Linux

Firma NVIDIA v linuxové verzi proprietárního ovladače grafických karet snížila počet monitorů využitelných pomocí Base Mosaic ze čtyř na tři. Důvodem bylo sjednocení s verzí pro Windows. Navíc už nefunguje ani Xinerama.



arkOS: Z cloudu na Raspberry Pi

arkOS

Nový linuxový systém arkOS má za cíl zbavit uživatele závislosti na veřejných cloudech a přenést jeho data pod jeho kontrolu, například na zařízení typu Raspberry Pi.



GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu

gnome.png

V novém vydání udělalo GNOME výrazný krok na cestě k Waylandu, který by měl nahradit X server, který provází linuxový desktop od jeho prvních krůčků. Ale nové GNOME nekončí pouze u této změny. Přináší dále celou řadu novinek: změny v Shellu, nové aplikace, ...



Perpetual Motion Engine: nový softwarový renderovač

Grafika

Scott Michaud identifikoval problémy s běžně používanými renderovacími enginy a vytvořil úplně nový. Ten je založen na webových standardech (JS, WebGL a WebCL) a jeho autor předpokládá vznik open-source projektu.



Velký test grafických karet na Linuxu

Benchmark

Magazín Phoronix testoval 16 grafických karet s Linuxem 3.12, OpenGL implementací Mesa 9.3.0 a open-source ovladači.



Otevřenost je jediné, co nakonec rozhoduje

Úspěch softwarových platforem může být determinován různými věcmi. Může to být technologická vyspělost, obchodní model, či prostě náhoda. Nicméně si myslím, že to je právě otevřenost, která je v dlouhodobém horizontu jedinou věcí, jež o úspěchu platformy rozhoduje.



Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

SteamOS, linuxová distribuce pro hraní her od Valve. Fedora oslavila desáté narozeniny. Děčín otvírá svá data jako druhé město v Česku. A případová studie o nasazení open source ve dvou britských školách.



Top články z OpenOffice.cz