přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 42


Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován

tv.png

Následující řádky vám pomohou zprovoznit v Linuxu nejen DVB-T zařízení. Aplikací tohoto jednoduchého návodu si do systému přidáte podporu pro videokamery, dálková ovládání a další. To vše díky API V4L a projektu media build.



PayPal si zvolil OpenStack

PayPal

Provozovatel platebního systému PayPal si jako cloudovou platformu vybral OpenStack. Oceňuje především rychlost deploymentu a škálovatelnost. 



Ve veřejném cloudu VMware budou Ubuntu a CentOS

Cloud

V připravovaném veřejném cloudu vCloud Hybrid Service firmy VMware budou linuxové distribuce Ubuntu a CentOS. Měl by přibýt i Red Hat Enterprise Linux, ale není jasné kdy.



DRM i u 3D tisku

DRM

S rozmachem trojrozměrného tisku se objevily i požadavky implementovat tam DRM. A už je k dispozici technologie, která umožňuje určit počet výtisků určitého díla a každý výtisk označí jednoznačnými identifikátory.



X.Org Foundation ztratila status neziskové organizace

X.Org

Organizace X.Org Foundation již není „nezisková“. Svůj status ztratila kvůli neodevzdávání daňových přiznání. Nyní řeší, co s tím dál.



Jiří Peterka povede v Akademii CZ.NIC kurz Datové schránky

CZ.NIC

První běh se uskuteční v Akademii CZ.NIC 18. až 19. září a zájemci se na něj mohou přihlásit, stejně jako na další kurzy z nabídky vzdělávacího centra CZ.NIC, na internetové stránce Akademie CZ.NIC .



Lucie Šestáková: WordPress – Vlastní web bez programování

wp-vlastni-web-bez-programovani.jpg

Využívat svou vlastní webovou prezentaci není nic neobvyklého a skutečnost, že si ji uživatelé tvoří sami, také ne. Ona to vlastně není žádná složitá práce a pokud si myslíte, že ano – pak vám mohu jedině doporučit, abyste si přečetli tuto knihu. 



SQLite 3.8.0 má plánovač nové generace

SQLite

Nová verze databázového systému SQLite má dotazový plánovač nové generace, přidává podporu parciálních indexů a řadu užitečných drobností.



13+ bezplatných nástrojů pro webové vývojáře a kodéry

color_palette.jpg

Pro vývoj webových stránek a aplikací je potřeba poměrně dost aplikací a podpůrných nástrojů. Je nutné je kupovat, nebo tuto poptávku pokrývá open source? Vybrali jsme několik aplikací, které považujeme za kvalitní a které nestojí ani korunu. Některé z nich jsou open source, některé dostupné jako webové online služby. 



KDE Connect propojuje desktop s telefonem

KDE Connect

Pracujete na desktopu, na telefon vám přijde SMS, ale přes hluk v kanceláři ji nezaznamenáte? KDE Connect vás upozorní přímo na pracovní ploše. Můžete si také zkontrolovat, zda není potřeba dát telefon na nabíječku.



Qreator

screen_20130817_104959.png



Region Valencie dokončil migraci na LibreOffice

LibreOffice

Španělský region Valencie úspěšně završil migraci na kancelářský balík LibreOffice. Nyní je tento balík nainstalován na 120 tisících PC ve veřejném sektoru regionu.



Počet phishingových útoků v doméně .CZ se opět snížil

CSIRT.CZ

Zatímco v předchozích dvou pololetích bylo v doméně .CZ 171 (2/2011) a 170 (1/2012) phishingových útoků, v druhém pololetí roku 2012 bylo takových útoků již pouze 135. 



Linuxoví hackeři staví v garáži nový operační systém CoreOS

CoreOS

Alex Polvi a pár dalších linuxových hackerů tvoří v garáži uprostřed Silicon Valley zbrusu nový linuxový operační systém: CoreOS.



Plasma Media Center 1.1 integruje YouTube

KDE

Čerstvě vydaný multimediální přehrávač Plasma Media Center 1.1 má zaintegrované přehrávání z YouTube, nový playlist a přepracované ovládání klávesami.



V Edici CZ.NIC vychází kniha Internet jako objekt práva

Internet jako objekt práva

Knihu ve formátu PDF lze zdarma stáhnout na internetových stránkách http://knihy.nic.cz .



32 milionů na Ubuntu Edge komunita nevybrala, čeká se investor

dvatydny.gif

Debian slaví dvacet let. Stáhněte si open-source nábytek. Ubuntu Edge míří do cíle s mnoha možnostmi vyústění. Toskánská agentura pro životní prostředí staví na open-source. A představíme si gNewSense, zcela svobodnou linuxovou distribuci. 



Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky

První kroky s počítačem, Jiří Lapáček

Jak vypadá taková kniha určená pro úplné začátečníky, uživatele výpočetní techniky, kteří se právě koupili počítač nebo notebook a chtěli by s ním začít pracovat nebo ho použít k zábavě či pohybu na Internetu? Jak moc se podobá manuálu a jak podrobná či užitečná se jeví? 



ZMap: Oskenování celého Internetu za méně než hodinu

ZMap

University of Michigan uvolnila nástroj ZMap, s jehož pomocí lze oskenovat celý adresní prostor IPv4 za méně než hodinu.



Red Hat’s Denise Dumas on the Future of Red Hat Enterprise Linux, Fedora

open_house.png

GUADEC is the annual conference of the GNOME community, this year it was held in Brno, CZ, where Red Hat has its successful office. We interviewed on this occasion Denise Dumas — Director, Software Engineering, Red Hat.



Rozhovor s Denise Dumas z Red Hatu o budoucnosti Fedory a spol.

open_house.png

Nedávno proběhla v Brně konference GUADEC, na níž se setkali vývojáři a uživatelé prostředí GNOME. Akci pořádala The GNOME Foundation v úzké spolupráci se společností Red Hat. A právě tady pracuje Denise Dumas, a to na pozici Director, Software Engineering. 



Fedora 20 – žádný Sendmail ani syslog

Fedora

Dvacátá verze distribuce Fedora nebude instalovat poštovního démona ani démona pro systémové záznamy.



Hlavní řečníci konference DrupalCon Prague jsou známi

drupalcon2013.jpg

Drupal asociace, nezisková organizace věnující se podpoře Drupal open source projektů, oznámila keynotes pro DrupalCon Prague. Akce se uskuteční v Kongresovém centru Praha ve dnech 23.-27. září 2013, LinuxEXPRES je mediálním partnerem akce. 



Matplotlib & Python: Profesionální software pro vytváření grafů v matematice

matplotlib.jpg

Knihovna Matplotlib umožňuje vytvářet přehledné grafy pomocí jednoduchých skriptů v Pythonu. Matplotlib nabízí nejrůznější funkcionalitu a typy grafů. Celkově se však zaměřuje především na oblast techniky a přírodních věd.



Parted Magic zůstává otevřený

Parted Magic

Oblíbený program na správu diskových oddílů zůstává otevřený, navzdory tomu, že lze na webu tvůrce stahovat až po zaplacení 5 dolarů.



GNUstep shání peníze na vylepšení systému

GNUstep

Tvůrci projektu GNUstep shánějí přes Kickstarter peníze na vylepšení systému. Chtěli by vylepšit kompatibilitu s Cocoa API 10.6, zprovoznit WebKit/WebCore a zaintegrovat Darling.



Honeynet: problematické autonomní systémy se příliš nemění

Honeynet

Analytická zpráva vycházející z informací získaných v rámci projektu Honeynet. 



Bitcoinové peněženky na Androidu v ohrožení

Bitcoin

Kritická slabina generátoru náhodných čísel na Androidu ohrožuje bitcoiny uložené v peněženkách na tomto systému. Doporučuje se převést si uložené peníze na adresy nevygenerované na Androidu.



Mondo Rescue – Nástroj na zálohovanie a klonovanie nielen linuxových systémov

nehalem.jpg

Existuje veľa zálohovacích nástrojov, tak prečo použivať Mondo Rescue? Je komplexný a ponúka veľa možnosti a vyberie si z nich každý, či začínajúci užívateľ alebo správca serverov. Prečítajte si následovný článok a dozviete sa, čo tento nástroj ponúka a ako s ním vytvoriť zálohu, ktorú potom môžete použiť na obnovu. 



Který souborový systém zvolit?

Benchmark

Odpověď na tuto otázku může dát srovnávací test souborových systémů, který provedl magazín Phoronix. Test byl zaměřen pouze na výkon, nehodnotil tedy například robustnost nebo rozsah funkcí.



NVIDIA otevírá svůj konzolový operační systém

NVIDIA

V herní konzoli SHIELD od firmy NVIDIA se používá operační systém založený na Androidu. Od nynějška jsou všechny komponenty systému otevřené.



PLM systém jako open source?

PLM_obrazek1.jpg

Implementací systému pro řízení životního cyklu produktu (PLM) mohou výrobní podniky optimalizovat a urychlit všechny fáze vývojového a výrobního procesu. Především menší organizace však s tímto krokem váhají, protože se obávají obtížnosti implementace a vysokých nákladů s tím spojených. Jedním z řešení této situace může být nasazení enterprise open source PLM systému. Jak asi tušíte z přídomku „enterprise“, takovéto řešení není úplně zadarmo, nicméně jako alternativa tradičně licencovaných PLM systémů určitě stojí za pozornost.



Dojmy z GUADECu

Poslední týden jsem trávil organizací konference GUADEC, jedné z nejzajímavějších open-source konferencí, které se za poslední roky v České republice konaly. Momentálně mířím na další konferenci (Flock 2013) a zpracovávám dojmy z GUADECu. Tady je několik z nich.



Solární notebook s Ubuntu

SOL

Firma WeWi Telecommunications představila notebook napájený velkým solárním panelem. Za 2 hodiny na slunci se akumulátor nabije na 8–10 hodin provozu. Poběží na něm Ubuntu.



Nový Firefox blokuje „nezabezpečené položky“ a zapíná JavaScript

Firefox

Čerstvě vydaná verze 23 webového prohlížeče Firefox blokuje stahování nezabezpečeného obsahu na zabezpečených stránkách. Odstraňuje také možnost snadno vypnout JavaScript, a kdo ho měl nyní vypnutý, bude mu zapnut.



Linuxové systémy dominují světovým superpočítačům

dvatydny.gif

Jak si vede Ubuntu Edge na Indiegogo. Top500 slaví 20 let a Linux kraluje na superpočítačích. Free Software Foundation shání peníze pro vývojáře svobodného Androidu a její evropská pobočka brání svobodný software proti pomluvám Microsoftu. A představíme si Skolelinux, Debian pro školy. 



Když se řekne „Hadoop“

hadoop100.jpg

Hadoop je jeden z top projektů Apache Software Foundation. Můžeme si představit, že se jedná o výpočetní prostředí postavené nad distribuovaným souborovým systémem, který byl navržen speciálně pro velmi rozsáhlé operace s daty. Hadoop byl inspirován prací Googlu na vlastním souborovém systému (GFS) a MapReduce programovacím paradigma. MapReduce není nová koncepce, přesto byl Hadoop první systém, který ho udělal prakticky použitelným pro mnohem širší soubor úloh.



CZ.NIC představil dva své nové projekty - CAPTCHA Help a Skener webu

CZ.NIC

Oba projekty vycházejí z reálných potřeb, tedy reagují na poptávku po službách, které tady dosud nebyly. 



Další letecký simulátor v Linuxu

Air Conflicts: Pacific Carriers

Uživatelé Linuxu se brzy dočkají dalšího leteckého simulátoru – Air Conflicts: Pacific Carriers. Tentokrát se člověk octne v bojích druhé světové války a bude pilotovat americký nebo japonský letoun; může se ale stát také kapitánem letadlové lodi.



OpenSong – promítání textů písní při bohoslužbách

opensong.png

Programy ze světa free a open source software pronikají nejen do společností, úřadů, domácností nebo škol. Jeden z nich najdeme ve službě křesťanským církvím. Slouží pro promítání textů písní a veršů z Bible při bohoslužbách a dalších křesťanských akcích. Jmenuje se OpenSong. 



1 700 ruských webů na protest zčernalo

Rusko

Přibližně 1 700 oblíbených ruských webů ve čtvrtek „zčernalo“ na protest proti novému zákonu, který státním orgánům umožňuje weby snadno vypínat. Proti zákonu probíhá také petice.



PowerLinux: Výsledek iniciativy Linux on POWER

IBM

Firma IBM představila nový server PowerLinux 7R4. Je výsledkem iniciativy Linux on POWER, která má za cíl provoz Linuxu na platformě Power Systems. Na všech linuxových serverech IBM je databáze PostgreSQL.



Top články z OpenOffice.cz