přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 28


Veřejná správa 05/2018: elektronická fakturace v Brémách, neochota Čechů elektronicky komunikovat se státem

Veřejná správa

V Brémách se rozjíždí německý pilotní projekt na elektronickou fakturaci. Češi se rádi elektronicky informují o veřejné správě, neradi ale touto cestou odesílají formuláře. Startuje pilotní provoz protipovodňové služby FLOOD-serv. 



EU pripravuje reformu zákona o autorských právach

fsfe_logo.png

Günther Oettinger pred tým, ako opustil svoj post európskeho komisára pre digitálnu ekonómiu a spoločnosť, navrhol reformu copyrightu na zjednotenom digiálnom trhu EU. Tento návrh reformy vzbudil okamžite odpor vo FOSS komunite, ale nie len v nej.



JavaScript mezi programátory vede, Kotlin získává na popularitě

JetBrains Developer Ecosystem Survey 2018

Průzkum s názvem Developer Ecosystem Survey 2018, kterého se zúčastnilo šest tisíc vývojářů z celého světa, včetně ČR, zkoumal jaké jsou dnes oblíbené programovací jazyky a nástroje. Účastníci průzkumu odpovídali, jaké jazyky pro svou práci využívají dnes a zda si plánují osvojit v budoucnu další, nebo jaké se právě učí. Odpovídali také otázky týkající se používaných operačních systémů a zapojení do open source projektů.



Void Linux: Minimalistická distribúcia bez systemd

Void Linux

Void Linux je nezávislá linuxová distribúcia, čo znamená, že nie je derivátom žiadnej inej distribúcie, ako býva zvykom. Vytvorená bola bývalým NetBSD vývojárom Juanem Romerom Pardinesom v roku 2008 a v poslednej dobe si získava Void Linux pozornosť komunity vďaka viacerým vlastnostiam, ktoré má.



Byl vydán Linux kernel 4.18-rc2

tux.png

Kvůli cestování v Číně vydal Linus Torvalds jádro s označením 4.18-rc2 s půldenním opožděním. Asi třetina novinek je úprava ovladačů a přibližně 20% tvoří aktualizace nástrojů.



Zajímavé statistiky Ubuntu

Ubuntu.jpg

Společnost Canonical sbírala tři měsíce data o svých uživatelích. Zajímá vás, jak velkou paměť má většina uživatelů? Kolik uživatelů se účastnilo tohoto sběru dat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v článku. 



Zálohujte snadno s Fwbackups

fwbackups

Nástrojov na backup je v linuxe veľa, ich výber závisí iba od potrieb a znalostí používateľa. Dnes nebudem uvažovať o známych (Clonezilla), enterprise (Bacula), či systémových (rsync a pod.) riešeniach. Priznám sa, upútal ma program fwbackups.



openSUSE Tumbleweed získalo jádro 4.17 a nejnovější verzi KDE

opensuse_logo.png

Uživatelé rolling update verze openSUSE mohli v poslední době zpozorovat řadu aktualizací, které přinesly do jejich systému mnoho novinek. Řada uživatelů si jich však ani nevšimla, proto si je připomeňme.



Správa dokumentů svobodně a s podporou

DMS

Software si lze pořídit několika různými způsoby, od vlastního vývoje přes nasazení open source řešení až po koupi čistě komerčního produktu. Výběr nejlepší varianty přitom není jednoduchý a vždy záleží na konkrétních okolnostech a požadavcích – nicméně stále více roste obliba svobodného software doplněného o profesionální podporu.



Google Fuchsia přidává emulátor pro Linux

googlefuchsia100.jpg

Společnost Google přidala aplikaci Guest do svého nově vznikajícího a současně otevřeného operačního systému Fuchsia. Tento krok umožňuje linuxovým aplikacím pracovat v rámci Fuchsie jako virtuální počítač.



Pár novinek ze světa *BSD

bsd___logo.png

V poslední době přišlo několik zajímavých novinek týkajících se operačních systémů *BSD a v této aktualitě se na ně podíváme. 



openSUSE Leap 15 vychází pro Raspberry Pi a Armv7 zařízení

openSUSE_logo.png

OpenSUSE Leap 15 pokračuje se svým tématem Build to Scale a nabízí obrazy pro RPi, Arndale, Cubox atd. Tímto krokem podporuje jak výrobce, tak vývojáře v tvorbě projektů běžících na těchto zařízeních.



Debian Jessie odchází do důchodu

debian.png

Včerejším dnem skončila podpora Debainu 8 Jessie, který vyšel na svět před více jak třemi lety. Ukončení podpory bylo plánované a jeho uživatelům se doporučuje aktualizovat na novější verzi Debianu.



Za pomoci Linuxu je možné spuštět na Chromeboocích aplikace pro Windows

chromebooksapp.jpg

Ač to zní nezvykle, dokonce možná i trochu zmateně, opravdu je tomu tak. Vývojáři z CodeWeavers předvedli minulý týden, jak jednoduše spouštět aplikace pro Windows na Chrome OS.



Studium IT pro správce sítí nově i v kombinované formě

vošplzeň.cz

Na plzeňské Vyšší odborné škole zdravotnické, managementu a veřejnosprávních studií – vošplzeň.cz – zaznamenáváme dlouhodobý trend poptávky po odbornících v oblasti informačních technologií. Jelikož je v tomto oboru potřeba v souvislosti s neustálým vývojem nových technologií získávat nové znalosti, připravili jsme již od letošního školního roku 2018/2019 3letý vzdělávací program Systémový administrátor IT v kombinované (dálkové) formě.



KDE Plasma 5.13: nejlepší ze své řady

kde.png

Včera v odpoledních hodinách vývojáři KDE vypustili do světa novou verzi svého pracovního prostředí KDE Plasma. Ta s sebou přináší velkou hromadu novinek, které stojí za to mít. Pojďme se na ně podívat! .



Debian From Scratch

linux from scratch

Debian From Scratch je projekt, ktorý dopĺňa Linux From Scratch o package manager z Debianu a chce uživateľom pomôcť v tvorbe ich vlastného systému založeného na Linuxe.



Společnost IBM představila nejrychlejší počítač na světě s podporou Linuxu

ibm_linuxexpres.jpg

ORNL (Národní laboratoř Oak Ridge) a americké ministerstvo energetiky představili Summit, nejsilnější, nejchytřejší a nejrychlejší superpočítač poháněný Linuxem.



Devuan 2.0: skvělá distribuce bez Systemd

debian.png

S příchodem Systemd se linuxová komunita rozdělila na dva tábory; jeden jej s nadšením přijal, druhý byl zásadně proti. Situace se sice postupem času uklidnila a nyní již většina uživatelů Systemd používá, přesto stále najdeme uživatele, kteří se bez něj „obejdou“. Právě pro takové je tu distribuce Devuan.



Xfce Thunar 1.8 přechází z GTK2 na GTK3

cavt49f5d18f6cf26.png

Správce souborů Thunar v pracovním prostředí Xfce byl vydán v nové verzi, která především přichází s novinkou v podobě přechodu ze starého GTK2 na nové GTK3.  Pojďme tedy nahlédnout na jeho novinky.



Udrží Microsoft vývojáře open source na GitHubu?

GitHub

Aktualizováno – GitHub je známa webová služba medzi vývojármi, ktorá ponúka bezplatný hosting open-source projektom už od roku 2008. V pondelok Microsoft oficiálne oznámil plány na odkúpenie GitHubu za sumu 7.5 miliárd amerických dolárov. Microsoft bude túto sumu splácať svojimi akciami postupne, s predpokladaným ukončením splatenia do konca tohto roka.



Skončila podpora pro Debian 7 "Wheezy"

debian_png.jpg

31. května 2018 skončila podpora pro Debian 7 "Wheezy", který byl vydán 4. května 2013. Dlouhodobá podpora trvala 5 let, to znamená, že Debian Project už neposkytuje žádné bezpečnostní aktualizace pro Debian 7. Doporučujeme tedy upgradovat systém na vyšší verzi.



openSUSE Conference 2018 přilákala do Prahy stovky příznivců Linuxu

openSUSE Conference 2018

Na tři stovky příznivců Linuxu a open source řešení z celého světa obsadily v posledním květnovém víkendu přednáškové sály Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického, kde se konal jubilejní 10. ročník openSUSE Conference 2018. Praha hostila openSUSE Conferenci znovu po šesti letech a do české metropole zavítali všichni čelní představitelé komunity openSUSE včetně předsedy Richarda Browna. U příležitosti této akce byla vydána i nová verze distribuce openSUSE Leap 15.



Čo prináša nový Knoppix 8.2

Knoppix

Linuxová distribúcia Knoppix, založená na Debiane sa dá považovať za legendu medzi Live CD distribúciami. Knoppix je navrhnutý tak, aby fungoval priamo z Live CD alebo USB flash kľúča, no je možné ho nainštalovať na pevný disk ako bežný operačný systém. Po dlhšej dobe prišla verzia 8.2 s množstvom aktualizácií.



CZ.NIC dnes zahajuje proces výměny klíče zabezpečujícího doménu .CZ technologií DNSSEC

cznic_100.png

CZ.NIC přechází na nový způsob zabezpečení domény .CZ. Doporučuje se tedy, aby si správci zkontrolovali své DNS systémy. Nový klíč je založený na technologii eliptických křivek.



Přichází Linux 4.17 s nižší spotřebou

cavt451c20af55c46.jpg

V neděli 3. 6. 2018 byla vydána nová verze linuxového jádra 4.17. Ta s sebou především přináší sníženou spotřebu energie v klidovém stavu počítače a významné zlepšení ovladače AMDGPU.



SUSE přispělo do komunitního projektu Ceph

suse_logo.png

Společnost SUSE přispěla do komunitního projektu Ceph svojí komponentou openATTIC, která nahrazuje současné již zastaralé řešení Calamari . OpenATTIC se tak stane jednou ze základních komponent Cephu. 



Konec kampaně pro Turris MOX

cznic.png

Dnešním dnem končí kampaň pro projekt modulárního routeru Turris MOX, který nakonec přes veškeré pochyby uspěl a celkově získal skoro 8 000 000 Kč. 



Top články z OpenOffice.cz