přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 38


GNOME 3.24: vydání pro ty, kteří ponocují

gnome.png

Asi nejviditelnější novinkou pro uživatele v GNOME 3.24 je Night Light, který přináší funkcionalitu RedShiftu zabudovanou přímo do prostředí. Zajímavých novinek je ale výrazně více. Builder se dostává do stavu, kdy dokáže začínajícím vývojářům výrazně usnadnit život. Aplikace Hry zažívá premiéru jako oficiální součást GNOME a stává se opravdu povedenou herní konzolí.



Mobilní Datovka 1.1 podporuje formát ZFO

Datovka

Byla vydána nová verze 1.1 aplikace Mobilní Datovka. Hlavní novinkou je podpora formátu ZFO.



Setkání JBUG v Brně: Distributed Tracing and OpenTracing in Microservice Architecture

JBUG.CZ

Zveme vás na setkání JBUG ve středu 5. dubna 2017 na FI MU v Brně. Tématem bude Distributed Tracing and OpenTracing in Microservice Architecture.



Doplňky pro Thunderbird IX. – potvrzení o doručení, hromadné stažení pošty

Thunderbird

V tomto krátkém článku se podíváme blíže na problematiku zasílání potvrzení o přečtení a doručení e-mailů i na možnost stáhnout všechny maily ve všech složkách jedním kliknutím. 



AT&T novým platinovým členem Linux Foundation

Linux Foundation

Organizace Linux Foundation se rozšiřuje o nového platinového člena: telekomunikační společnost AT&T.



OpenSSL mění licenci, nově bude pod Apache License

Šifrování

Knihovna OpenSSL po přibližně dvaceti letech mění svoji licenci. Z dosavadní specifické licence přejde na Apache License 2.0, která se používá u velkého množství projektů.



jQuery (37) – další možnosti stránek v jQuery Mobile

jQuery

Stránky v jQuery Mobile toho umějí ještě více, než bylo popsáno v předchozích dílech seriálu. Pojďme se na to podívat. 



FedEx platí za zapnutí Flashe

Flash

Zatímco tvůrci webových prohlížečů se snaží Adobe Flash eliminovat, firma FedEx Office Print platí zákazníkům za to, že si Flash ve svém prohlížeči zapnou.



Autorské právo pro běžné uživatele (12): kolektivní správa práv

Právo

Některá práva jsou povinně nebo volitelně spravována „kolektivně“. Autory, výkonné umělce a další zde zastupují kolektivní správci. Většina lidí je zná v souvislosti s poplatky za nosiče záznamů a za přístroje. 



RAD Studio 10.2: podpora Linuxu a vzájemně nezávislých aplikačních kontejnerů

RAD Studio

Nová verze RAD Studia nabízí podporu systému Linux a vzájemně nezávislých aplikačních kontejnerů.



Vydáno GNOME 3.24

gnome.png

Desktopové prostředí GNOME má novou verzi 3.24. Chystáme článek, který se jí bude podrobněji věnovat.



DRM v traktorech vede zemědělce k nelegálnímu softwaru

DRM

Používání DRM v traktorech John Deere vede některé americké zemědělce k tomu, že si pořizují nelegální software z ukrajinských zdrojů.



Programovanie v jazyku C++: Operátory (3)

C++

Pokračujeme tretím a zároveň posledným dielom z cyklu operátory. Okrem dokončenia bitových operátorov na vás v závere čaká ternárny operátor. 



Provozovatel webu si stěžuje na hlášení o nezabezpečeném přihlašování

Firefox

Provozovatel webu nahlásil do bugzilly prohlížeče Firefox „chybu“ spočívající v hlášení, že přihlašovací formulář není bezpečný.



Jednoduchý příkaz umožnil CIA ovládat switche Cisco

Cisco

Jak ukázaly materiály zveřejněné na WikiLeaks, služba CIA mohla snadno ovládat 318 různých modelů switchů Cisco.



Konsole: víc než jen konzole

Konsole

Terminálový emulátor Konsole z prostředí KDE toho umí víc, než možná tušíte. Rozhodně to není jen okno, v němž se skrývá textové rozhraní k programům. 



Některé nástroje pro odposlech HTTPS oslabují bezpečnost

Hrozba

Některé nástroje, které firmy využívají pro odposlech a analýzu komunikace přes HTTPS, snižují bezpečnost této komunikace. Používají zastaralé algoritmy a protokoly, neověřují certifikáty nebo obsahují známé zranitelnosti.



Stínadla v programu Darktable

Darktable

V tomto článku si ukážeme, jak beznadějně zkaženou fotku, pořízenou ve Stínadlech, dostat do slušné podoby a navíc jí dát typický „stínadelský“ ráz.  



Volání statx() se dostává do ext4

Linux

Podpora volání statx(), které zjišťuje podrobné informace o souborech, se nyní dostává i do souborového systému ext4.



Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS

Ubuntu

Ubuntu 12.04 LTS bude první verzí distribuce Ubuntu, která získá prodlouženou bezpečnostní podporu. Verze je stále nasazena na velkém množství serverů.



Doplňky pro Thunderbird VIII. – vytváření poznámek, minimalizace do lišty

Thunderbird

Máte hodně e-mailů a chcete k nim připisovat důležité poznámky? Právě na rozšíření, které toto umožňuje, se podíváme v tomto článku. 



Chytrý telefon lze „hacknout“ pomocí zvukových vln

Hrozba

Vědci ze dvou univerzit ukázali, jak lze pomocí zvukových vln ovlivnit chování chytrých telefonů a dalších zařízení využívajících akcelerometr.



Vývoj programu KDE Simon byl obnoven

KDE

KDE Simon, program pro rozpoznávání řeči, se dočkal restartu svého vývoje. Nový vývojář nejprve dokončí finální verzi pro Qt 4 a kdelibs4, potom se pustí do práce na verzi pro Qt5 a KDE Frameworks 5.



Veřejná správa 02/2017: otevřené patenty, švédský vládní cloud, simulátor lidského těla

Veřejná správa

V Belgii vznikl „úřad otevřených patentů“, který bude chránit inovace před patentováním. Odborníci doporučují pro švédský státní cloud využít otevřené technologie. Nejen ke zkvalitňování výuky mediků slouží simulátor lidského těla představený na letošní konferenci FOSDEM. 



Šéf IT v Mnichově: Není žádný přesvědčivý technický důvod pro návrat na Windows

Německo

Podle Karla-Heinze Schneidera, vedoucího IT na mnichovské radnici, není žádný přesvědčivý technický důvod k tomu, aby se město vrátilo k systému Windows a dalšímu proprietárnímu softwaru.



Microsoft pokračuje v portování Visual C++ na Linux

Microsoft

Stav portace Microsoft Visual C++ pro Linux už je takový, že lze vyvíjet serverové, desktopové i IoT aplikace, i když zatím jen vzdáleně (ze stanice s Windows).



Afrika získala svoji kontinentální doménu

TLD

Africký světadíl reprezentovaný Africkou unií získal svou vlastní internetovou doménu nejvyšší úrovně: .africa. Tato TLD je druhou schválenou kontinentální doménou.



Doplňky pro Thunderbird VII. – Export kalendářů a kontaktů, odstraňování duplicit

Thunderbird

Jedním z klíčových témat při práci s Thunderbirdem je otázka exportu získaných dat – e-mailů, kalendářů a kontaktů. Exportu e-mailů byl věnovaný předchozí článek, v tomto se zaměříme na kontakty a kalendáře. 



Samba 4.6: novinky v tisku, šifrování, dědění

Samba

Nová verze technologie Samba přináší řadu novinek - například v tisku, konfiguraci šifrování, dědění vlastníků, nastavování portů nebo síťovém přihlašování.



Mozilla končí s podporou starších Windows ve Firefoxu

Firefox

Firefox 52 je poslední verzí tohoto prohlížeče, která půjde nainstalovat na Windows XP a Vista. Uživatelům, kteří nemohou přejít na jiný systém, ale zbude možnost ještě rok používat ESR.



Programovanie v jazyku C++: Operátory (2)

C++

Tento článok bude viac teoretický. Čaká nás putovanie do zaujímavej oblastí, kde premostíme nejaké poznatky z diskrétnej matematiky do jazyka C++. 



NASA zveřejnila katalog svého softwaru

NASA

Americká agentura NASA zveřejnila katalog softwaru, který vyvinula a používá. Některý má otevřené zdrojové kódy a je dostupný všem.



USA raději stahují obžalobu, než aby odkryly využití děr v Tor Browseru

Paragraf

Americké federální orgány raději stáhly obžalobu vůči podezřelému, než aby u soudu vyšlo najevo, jak služba FBI využila díry v prohlížeči Tor Browser k jeho odhalení.



Co stojí za to ještě naučit editor Atom?

Atom

O editoru Atom jsme již psali v přehledovém článku. Ve stejném textu jsem také zmínil, že funkčnost můžete rozšiřovat pomocí dalších doplňků. Pro účely článku jsem prováděl malou revizi všeho, co je k dispozici a proto vznikl tento seznam. Co by mohlo být ještě zajímavé do Atomu přidat? 



SUSE Expert Days navštívilo 170 příznivců Linuxu

SUSE

V úterý 28. února se na konferenci SUSE Expert Days v Praze sešlo okolo 170 účastníků, zajímajících se o linuxová řešení pro firmy. Odborný program doplnilo setkání s historií MHD.



Doplňky pro Thunderbird VI. - import/export zpráv (II.)

thunderbird_1.png

Jak vyexportovat obsah z Thunderbirdu a uchovat jej pro pozdější použití? V tomto článku se podíváme na další možnosti exportu a importu e-mailů v Thunderbirdu.



Británie řeší regulaci „Kodi boxů“

Velká Británie

Úřad pro duševní vlastnictví ve Velké Británii zkoumá, jak se legislativně vypořádat s rozmachem „Kodi boxů“ a podobných zařízení.



Atom: textový editor pro 21. století

Atom.png

Atom je svobodný textový editor dostupný pro MacOS, Microsoft Windows a Linux. Jeho primární funkcí je editace textových dokumentů a zdrojových kódů. Má velmi dobře zpracované možnosti individuálního nastavení a přizpůsobení.



Top články z OpenOffice.cz