přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 42


Pop!_OS: nová linuxová distribuce založená na Ubuntu

system76.png

Dodavatel počítačů System76 vyvíjí vlastní linuxovou distribuci Pop!_OS pro předinstalaci na své počítače. Je založena na Ubuntu a jako desktopové prostředí používá GNOME.



Programovanie v jazyku C++: Generátor pseudonáhodných čísel (2)

C++

Pokračujeme druhým dielom o generátore pseudonáhodných čísel. Diel bude zameraný na tvorbu programov, kde si precvičite generátor pseudonáhodných čísel. 



Intel připravuje podporu Cannonlake pro Coreboot

Intel

Firma Intel začala připravovat podporu pro své čipy Cannonlake do spouštěcího systému Coreboot.



Doplňky pro Thunderbird XV. – optimalizátor Xpunge

Thunderbird

Pokračujeme v přehledu tweakovacích doplňků pro Thunderbird. V tomto článku se podíváme na doplněk Xpunge, který slouží k čištění a optimalizaci složek v Thunderbirdu.



Unreal Tournament si snadno zahrajete i v Linuxu

Unreal Tournament

Nová verze 0.1.12 střílečky Unreal Tournament obsahuje nového linuxového klienta. Stáhnete, rozbalíte, můžete hrát.



Google dostal rekordní pokutu za zneužití dominantního postavení

EU

Evropská komise uložila firmě Google pokutu 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení v oblasti internetového vyhledávání. Dvě další vyšetřování této firmy pokračují.



Účetnictví v Linuxu v roce 2017

Účetnictví

Vedení účetnictví nebo daňové evidence v Linuxu nebývala jednoduchá záležitost. Software si nebylo z čeho vybírat, natož aby byl pod otevřenou licencí. Jak vypadá situace dnes? 



Austrálie chce omezit šifrování

Austrálie

Austrálie chce na nynějším setkání skupiny „Five Eyes‟ prosazovat omezení šifrování. Mnozí experti však varují, že to všeobecně oslabí bezpečnost.



SUSE CaaS – kontejner jako služba

SUSE

Nová platforma SUSE CaaS (Container as a Service, kontejner jako služba) nabízí orchestraci pomocí Kubernetes, operační systém SUSE MicroOS a konfigurační funkce.



IT 17: zajímavé přednášky, politická témata, ručníky pro účastníky

IT 17

Konference Internet a Technologie 17 přinesla řadu zajímavých přednášek (z toho některé na témata do značné míry politická) a kvalitní všestrannou péči o účastníky, kteří si kromě jiného odnesli i sadu ručníků. 



Red Hat Ceph Storage 2.3: podpora NFS, Hadoop S3A a prostředí kontejnerů

Ceph

Nová verze 2.3 úložiště Red Hat Ceph Storage přináší podporu souborového systému NFS, technologie Hadoop S3A a kontejnerizovaného prostředí.



SUSECON 2017, světová konference o open source, poprvé v Praze!

SUSECon17.png

Přihlaste se na globální akci zaměřenou na Linux, OpenStack, CEPH, Cloud Foundry, kontejnerová řešení Docker, NFV a další open source technologie.



Využijte letní akce na předplatné časopisu IT Systems!

IT_Systems_motiv_leto_2017_150.jpg

Nenechte si ujít příležitost dostávat pravidelně informace ze světa podnikové informatiky a předplaťte si časopis IT Systems. Udržujte si přehled v oboru a získejte inspiraci, jak využít informační technologie pro vaši firmu nebo organizaci. K pořízení nebo obnovení předplatného IT Systems je nyní ideální příležitost. Právě totiž probíhá letní akce, v rámci níž je možno získat roční předplatné jen za 599 Kč.



Firefox Focus: mobilní prohlížeč s ochranou soukromí

Firefox Focus

Mozilla pro mobilní zařízení nabízí webový prohlížeč Firefox Focus (dosud jen pro iOS, nově i pro Android), který se od běžného mobilního Firefoxu liší ochranou proti sledování napříč různými weby.



Programovanie v jazyku C++: Generátor pseudonáhodných čísel (1)

C++

Začneme v článku s úvodom do funkcii a ukážeme funkcie na generovanie pseudonáhodných čísel. 



OpenAlt 2017: Call for Papers

OpenAlt

Máte-li co nabídnout pro letošní konferenci OpenAlt v Brně, neváhejte a přihlaste svoji přednášku nebo workshop.



Na FEL ČVUT dnes pokračuje konference IT 17, program můžete sledovat online

IT 17

Na Fakultě elektrotechniky na Karlově náměstí v Praze dnes pokračuje konference Internet a Technologie , jejímž pořadatelem je sdružení CZ.NIC.



Začala konference IT 17, sledovat ji můžete online

IT 17

Na Fakultě elektrotechniky na Karlově náměstí v Praze dnes začala konference Internet a Technologie, kterou již tradičně pořádá sdružení CZ.NIC.



Knot Resolver 1.3: forwarding s validací, lepší bezpečnost, adresář pro moduly

Knot Resolver

Nová verze Knot Resolveru podporuje forwarding s validací DNSSEC, má lepší řešení cachování s ohledem na bezpečnost, umožňuje specifikovat adresář s moduly a má kvalitně vyřešenou iteraci.



Patenty, užitné a průmyslové vzory (1): co jsou patenty

Paragraf

Po nedávno skončeném seriálu o autorských právech začíná další seriál, tentokrát o patentech, užitných vzorech a průmyslových vzorech. 



Debian 9 „Stretch‟: UEFI, MariaDB, ladicí balíčky

Debian

Byla vydána devátá verze linuxové distribuce Debian s kódovým názvem „Stretch‟. Mezi novinkami je například podstatně větší podpora UEFI, databáze MariaDB jako výchozí, získávání ladicích balíčků přes repozitář dbg-sym nebo vrácení názvů Firefox a Thunderbird.



Výsledky soutěže o vstupenky na IT 17

IT 17

Kdo získal volné vstupenky na konferenci Internet a Technologie 17 a jaké byly správné odpovědi na soutěžní otázky?



Japonský zákon: Kopírujete hudbu? Můžete být teroristé!

Japonsko

Japonský parlament schválil kontroverzní návrh „protikonspiračního‟ zákona. Podezřelí z podpory terorismu mohou být i ti, kdo například neoprávněně kopírují hudbu nebo se účastní závodů motorových lodí. Navíc se zavádí také určitý princip kolektivní viny.



Arduino UNO – úvod

Arduino

Zaujal vás některý z předešlých článků o Raspberry Pi a GPIO? Pokud ano, jistě se vám bude líbit i článek, ve kterém se pustíme do základu programování Arduina UNO.



Firefox 54: multiprocessing pro všechny, úprava GUI pro stahování

Firefox

Verze 54 webového prohlížeče Mozilla Firefox přinesla jen malý počet novinek. Ale jedna je zcela zásadní: zobrazování obsahu poběží víceprocesově všem uživatelům.



Programovanie v jazyku C++: Iteratívne programy s pomocou cyklov (2)

C++

Pokračujeme tvorbou iteratívnych programov s pomocou cyklov. Ukážeme si program na tvorbu jednoduchej tabuľky. V závere nás čaká program, ktorý nám vykreslí stromček. 



Přihlaste se na konferenci IT 17, uzávěrka registrace se blíží

IT 17

Už příští týden v úterý začne na FEL ČVUT na Karlově náměstí v Praze další konference Internet a Technologie (IT 17).



Doplňky pro Thunderbird XIV. – optimalizátor ThunderPlunger

Thunderbird

V této části seriálu se podíváme na možnosti optimalizace Thunderbirdu – odstraňování nepotřebných souborů, optimalizace databáze a spoustu dalších funkcí, nezbytných při dlouhodobém používání Thunderbirdu. 



KDE Connect bude fungovat i přes Bluetooth

KDE

Vývojáři KDE Connect připravují možnost komunikace i přes Bluetooth. Odstraní to nutnost mít obě zařízení připojená do stejné sítě.



Soutěž o vstupenky na konferenci IT17

IT17

Pět nejrychlejších soutěžících, kteří správně odpovědí na jednoduché otázky, získá možnost se zdarma zúčastnit konference Internet a Technologie 17, kterou pořádá sdružení CZ.NIC.



Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU

EU

Věra Jourová představila návrh Evropské komise pro Radu, který obsahuje tři možnosti rozšíření pravomocí bezpečnostních složek ohledně získávání dat v EU.



Čím zpracovávat zvuk v Linuxu

Sluchátka

Při zpracování zvuku (editaci, míchání, aplikaci efektů) v Linuxu si můžeme vybrat z řady zajímavých aplikací.  



Bezpečnostní kamery řady značek mají pevně nastavená hesla

Hrozba

Podle zjištění firmy F-Secure mají bezpečnostní kamery řady značek pevně nastavená hesla a různé další zranitelnosti. Útočníci je tak mohou velmi snadno ovládnout.



Knot DNS 2.5.0: LMDB, dynamické načítání modulů, celá zóna do žurnálu

Knot DNS

Nová verze DNS serveru Knot DNS ukládá klíče do LMDB, podporuje dynamické načítání modulů, do žurnálu může ukládat celou zónu a odstraňuje starý nástroj knot1to2.



Programovanie v jazyku C++: Iteratívne programy s pomocou cyklov (1)

C++

S pomocou cyklov vieme vytvoriť zaujímave iteratívne programy, ktoré si ukážeme v tomto a nasledujúcom diele. Tieto programy vám umožnia získať nejakú programatorsku prax. 



Protest proti rušení síťové neutrality

Síť

Amazon, Kickstarter, Mozilla a další firmy připravují protest proti rušení síťové neutrality v USA. Úřad FCC se na základě rozhodnutí vlády prezidenta Trumpa chystá zrušit opatření zavedená v minulých letech.



Může uzavřený software rozhodovat o vině a trestu?

Paragraf

Soudy v některých státech začínají používat software, který prakticky rozhoduje o vině a o výši trestu. Jak se na používání takového softwaru dívat? A může mít tento software uzavřené zdrojové kódy? 



Návrh standardu pro zvýšení bezpečnosti NTP

Čas

Draft dokumentu RFC zavádí změny směřující k bezpečnějšímu prokotolu NTP. Eliminuje se zbytečné přenášení zneužitelných informací.



Wine míří na Android

Wine Android

V poslední době se výrazně pokročilo na přípravě Wine pro běh v systému Android. Aplikace pro Windows by tak mělo jít v budoucnu spouštět i na telefonech a tabletech.



Veřejná správa 05/2017: EIB zaplatí vývoj MariaDB, vydána EUPL 1.2, distribuce NHSbuntu

Veřejná správa

Evropská investiční banka bude financovat vývoj databáze MariaDB. Byla vydána nová verze licence EUPL. Dobrovolníci vyvíjejí derivát Ubuntu přizpůsobený pro britské zdravotnictví. 



OpenSource víkend 2017

SOIT

Ve dnech 17. a 18. června se v Bratislavě koná konference OpenSource víkend. Čekají tu na vás přednášky, workshopy, stánky a večerní party.



Provozovatel Silk Road půjde na doživotí do vězení

Soud

Odvolací soud zamítl odvolání Rosse Ulbrichta, provozovatele virtuálního tržiště Silk Road. Ten tak půjde do vězení na doživotí.



Top články z OpenOffice.cz