přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Archiv

V této sekci naleznete všechny publikované články řazené podle data, kdy byly publikovány.

1970    1971    1972    1973    1974    1975    1976    1977    1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990    1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020    2021    2022    2023    2024   

<<   January February March April May June July August September October November December   >>


Publikovaných článků: 58


Kyle Rankin: Linux Knoppix na maximum

Obrovskou výhodou Linuxu oproti konkurenčnímu operačnímu systému Windows je existence takzvaných živých (live) distribucí. Živá distribuce, pro ty co nevědí, je distribuce, která ke svému běhu nevyžaduje instalaci na pevný disk. Jediným požadavkem na počítač, na kterém má živá distribuce běžet, je schopnost z daného externího média startovat (bootovat). Naštěstí většina počítačů s výjimkou těch, u kterých to administrátor zakázal, toto zvládá.



Reportáž: Open Workshop Olomouc

V sobotu 24.11.2007 se v Olomouci konala tradiční konference, tentokrát pod názvem Open Workshop Olomouc.



Silver Tree - těšme se, nová 3D RPG na obzoru

Silver Tree je 3D RPG od klíčových vývojářů velmi povedené tahové strategie Bitva o Wesnoth. Ač se zdá být vývoj hry teprve v počátku, dle screenshotů uveřejněných na domovské stránce projektu se rozhodně máme na co těšit.



Milan Kozák


Dva týdny s Linuxem 2

dvatydny.gif

Bankovnictví KB už i pro Linux. Ubuntu míří do makedonských škol. Asus pravděpodobně porušuje GPL. Miro se dočkal první verze. Netscape Messenger 9.0. Jabbim - nový český Jabber klient, další novinky.



LinuxEXPRES e-mailová konference

E-mailové konference byly donedávna hlavním a populárním médiem pro výměnu informací.



Úpravy zvuku v editoru Audacity

Audacity je svobodný program vytvořený pro nahrávání a zpracování zvuku. V následujícím článku se podíváme na základní operace při nahrávání či úpravě zvuku, takže pro vás nakonec nebude problém vytvořit své vlastní nahrávky a zvěčnit tak svůj příjemný hlas pro potěchu příštích generací.



LinuxEXPRES - sběratelská kuriozita?

Vydražit se dá téměř cokoliv. Tento týden například na serveru odklepnuto.cz probíhá dražba 6 starých čísel jedinečného časopisu LinuxEXPRES.



Jak na OpenXML v Linuxu

O novém formátu MS Office se toho již napsalo hodně a stále kolem něj probíhají ostré debaty, nic to však nemění na tom, že OpenXML je realitou, ke které se můžete postavit tak, že ho budete bojkotovat nebo se s ním srovnáte. Jelikož se očekává, že se OpenXML jako přednastavený formát MS Office, rychle rozšíří, většina z nás asi bude hledat cestu, jak si s ním poradit pod Linuxem. Pojďme se podívat, jaké jsou řešení nyní.



Zločincem snadno a rychle

Nadpis tohoto článku by vás měl upoutat k faktu, že i když používáte svobodný operační systém Linux, přesto se můžete dopouštět „zločinu“, a nemusí to být jen v rovině teoretické. Článek vznikl na základě diskuze, kterou jsme v redakci vedli, když jsme připravovali červnové číslo zaměřené na internet . Uvedu v něm několik naprosto konkrétních příkladů jasného porušení zákona, i když se vám může zdát, že je to malichernost. Právo však nerozlišuje malý a velký zločin.



Rapidshare download? Žádný problém.

Znáte to - přijede z prosluněné dovolené a máte neodkladnou touhu všem známým poslat vaše fotky čínské zdi, jachty na rozbouřeném moři nebo třeba té blonďaté prsaté kočky co s vámi letěla letadlem. Problém ovšem nastává, pokud je takovýchto fotek (videí) několik desítek či dokonce stovek. Posílat je emailem absolutně nepřipadá v úvahu. ...



Jak ve VirtualBoxu spustit ISO?

VirtualBox je program umožňující používat další operační systémy, aniž byste museli svůj Linux vypínat. Prostě nastartujete VirtualBox a v něm spustíte nadefinovaný operační systém nebo třeba live CD s novou verzí své oblíbené distribuce.



Podívejte se do logu! Ale kam?!

kde.png

Pokud v systému všechno neklape, jak má (což se čas od času stane), hledá člověk informace, které mu napoví, kde hledat chybu. V Linuxu není problém tyto informace získat, je ale potřeba vědět, kde jsou.



Očima na ovládání počítače

Systém I4Control® vyvíjený na ČVUT představuje novou počítačovou periferii, která umožňuje ovládat osobní počítač pomocí pohybů očí, případně hlavy.



LEGO v Linuxu

lego.png

Před několika lety (ještě na Windows) jsem měl, jak říkala babička „LEGO v počítači“. Ono LEGO se skládalo ze tří součástí – databáze součástek LDraw, programu na tvoření modelů MLCad a programu na prohlížení modelů LDView. Dovedete si představit, jak mě potěšilo, že první dvě součásti fungují bezproblémově na mém Ubuntu?



Chcete Linux? Přijďte si pro něj!

Společnost QCM s.r.o. nabízí všem zájemcům linuxové produkty zdarma.



Zveme vás na Databázový svět 2007

Letošní – v pořadí již pátý – ročník nejvýznamnější české čistě databázové konference proběhne ve čtvrtek 29. listopadu 2007. Nosným tématem je Data jsou důležitá, informace důležitější. Dnes vám přinášíme definitivní podobu programu a samozřejmě také možnost registrace. Stejně jako v předchozích letech i letos bude vše zcela zdarma.



Objektové databáze

Světu vládnou relační databáze, ale ještě není dobojováno, i ony mají své problémy. Jsou snad řešením objektové databáze? Zkusme se jim podívat na zoubek.



Free/OpenVMS

V dobách, kdy Unix ještě zářil novotou, se pro vysoce výkonná řešení používal operační systém OpenVMS – Open Virtual Memory System, který se ovšem označuje jakoVMS. Hackeři, kteří tento systém znali, se na Unix dívali s opovržením, zvláště v dobách, když ještě prakticky nepodporoval síťování. Z dnešního pohledu je asi nejdůležitější, že první verze protokolu TCP/IP a první kořenové servery tehdejšího DARPAnetu běžely na strojích DEC VAX s operačním systémem OpenVMS.



Novinky v Kubuntu 7.10

Tenhle zápisek by se měl spíše jmenovat Novinky v Ubuntu 7.10, ale když se mě někdo zeptá, jakou distribuci používám, odpovím Ubuntu s KDE. Tak jsem totiž před léty nainstaloval první verzi Ubuntu, chvíli jsem používal Gnome, ale pak jsem přešel na KDE, které používám dodnes. Technicky vzato po nainstalování KDE do Ubuntu se z mé distribuce stalo Kubuntu (mám i toto logo, když systém startuje). To jen tak na okraj, vrhněme se na novinky, které jsem pocítil já, jako dlouhodobý uživatel této distribuce.



Opera Mini 4 - kruh se uzavírá?

Opera Mini je prohlížeč pro mobilní zařízení, jeho verze 4 však přináší překvapivou změnu pohledu.



Reportáž: Konference Linux do škol

Konference Linux do škol začínala v mrazivém ránu 15.listopadu na půdě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Přinášíme podrobnou reportáž, aby i naši čtenáři věděli, jak může vypadat konference o Linuxu. Ano, jako Yetti.



Lexikon


Diskuze na LinuxEXPRESU

Vítejte v diskuzi ke článku.



Vylepšujeme web

LE.png

Milí čtenáři, jistě jste si všimli, že se na webu projevuje naše úsilí víc než kdy jindy. Nastala ona doba, kterou jsme slibovali a ke které jsme směřovali.



Dva týdny s linuxem 1

dvatydny.gif

První článek nové rubriky "Dva týdny s Linuxem". To nejdůležitější, co se událo za posledních čtrnáct dní.  Co se děje ve světě Linuxu a open source. Novinky ze světa softwaru. Novinky ze světa distribucí.



Dva týdny s Linuxem

Každých čtrnáct dní vám přinášíme ty nejdůležitější novinky ze světa Linuxu. Přebírá je od nás portál Živě.cz, kde vycházejí ve stejnou dobu a zařadily se mezi trvale oblíbený obsah.



Závěrečné shrnutí

Notebook MSI MegaBook ER710X obsahuje výkonný hardware s dostatečnými rezervami. Jeho primárním účelem je sloužit jako stolní počítač, ale v případě potřeby odvede svoji práci i v terénu. Testovali jsme, jak se bude líbit dvěma velmi oblíbeným linuxovým distribucím: Mandriva Linuxu a Ubuntu Linuxu. Jak to dopadlo?



Ubuntu Linux 7.10

Druhý ze systémů testovaný na notebooku MSI MegaBook ER710X. Kdo vyjde z konfrontace Mandriva Linux versus Ubuntu Linux lépe? Tentokráte informace o tom, jak si vedl Ubuntu Linux.



Mandriva Linux 2008.0

Jak se usídlil Mandriva Linux 2008.0 na notebooku MSI MegaBook ER710X? Nezapomeňte si přečíst také další části tohoto MegaČlánku!



Mandriva vs. Ubuntu vs. notebook MSI

V následujícím článku se podíváme na instalaci dvou předních linuxových operačních systémů (Mandriva Linux 2008.0 a Ubuntu Linux 7.10) na v současné době běžně dostupný notebook od MSI. Cílem článku není srovnávat obě distribuce, ale porovnat, jakým způsobem si poradí s tímto notebookem při typické instalaci, kterou provede bez problémů každý.



Vývoj jádra XIV. - bloková zařízení

Dosud jsme se zabývali pouze zařízeními znakovými, nyní přicházejí na řadu ta bloková. Přestože je většina postupů stejných, některé věci jsou specifické a vyplatí se je dobře poznat.



Stanislav Vasko


Svatopluk Vít


Jiří Eischmann


Michal Spáda


Blogeři


Redakční blog


Zajímavé aplety pro Ubuntu

I když se říká, že prostředí Gnome není tak konfigurovatelné jako KDE, i s ním se dají dělat zajímavé věci. Osobně si myslím, že výchozí prostředí Ubuntu je opravdu pěkné a vyladěné, pokud však rádi zkoušíte nové věci, mám tu pro vás aplety na lištu, které stojí minimálně za zmínku.



Lukáš Faltýnek


Tomáš Hanusek


Lukáš Zapletal


Vlasta Ott


GNOME Commander - tak trochu Total Commander

gnome.png

Potřebu pracovat se soubory a adresáři má zřejmě každý zodpovědný uživatel Linuxu. Pokročilí uživatelé si v mnoha případech vystačí s konzolí a příkazovou řádkou, nebo si čas od času v konzoli pro větší pohodlí pustí Midnight Commander. Novým uživatelům Linuxu a počítačů vůbec pak většinou vyhovuje klikací grafické prostředí, jakým je pro GNOME Nautilus.



Jirka Vrba


AutoUpgrade

Jednoduchý (až primitivní) nástroj pro nastavení aktualizací v PCLinuxOS.



První část

Ubuntu je jedna z nejpopulárnějších distribucí současnosti. Vychází z distribuce Debian a světlo světa spatřila v roce 2004. Nové verze Ubuntu vychází pravidelně v půlročním cyklu vždy v dubnu a v říjnu. Délka podpory je u běžné verze Ubuntu 18 měsíců. U LTS (verze s prodlouženou podporou) verze pak tři roky na desktopu a pět let na serveru.



Druhá část

Mandriva Linux je jednou z nejvíce oblíbených distribucí Linuxu na světě a také v České a Slovenské republice. Jedná se o vyspělý a moderní operační systém, který svým uživatelům poskytuje velké množství softwarového vybavení a komfortní ovládání prostřednictvím Mandriva Control Center.



Mandriva Linux 2008.0 vs Ubuntu Linux 7.10

Nevíte, který z nich si vybrat? Určitě vám při rozhodování pomůže následující článek, který vám obě oblíbené distribuce představí bez emocí.



Duel

Pepř a sůl, Pepsi a Coca, blondýnky a brunetky, Linux a Windows. Kontroverzní otázky, možná jasné odpovědi. Rubrika plná otazníků, a právě proto tak zajímavá.



Plný výtah tučňáků

Dnes ráno dorazila první várka nové Mandrivy 2008 na brněnskou pobočku QCM.



LinuxAlt 2007

O víkendu 3. a 4. listopadu 2007 se na půdě VUT-FIT Brno konala konference LinuxAlt 2007.



Zašifrujte si diskový oddíl

Každý z nás na svém PC někdy zpracovával data, která by chtěl z nejrůznějších důvodů skrýt před zraky cizích osob nebo nezvaných slídilů. Možností, jak tato data chránit, je několik, jednou z nich je vytvoření šifrovaného adresáře nebo diskového oddílu pomocí programu Truecrypt. Aleš Kropáč.



Jak nastavit výchozího e-mailového klienta ve Firefoxu

Internet je jako pavučina a jako taková vám předkládá nejen odkazy na další stránky, ale také na e-mailové adresy. Společně se nyní podíváme na nastavení preferovaného e-mailového klienta v prohlížeči Firefox.



Jaký byl říjen na webu LinuxEXPRES?

Měsíční souhrn toho, co se na našem webu událo.



Linux a Windows - věčný boj?

windows.png

Dobro a zlo. Linux a Windows. Linux is da best, Windows suxxx. Už jste něco takového četli?



Procvičování zlomků, seznam knih

Dva minináhledy na dvě praktické aplikace. Pokud vám nejdou zlomky, určitě uvítáte, že v Linuxu existuje program pro jejich procvičování. Druhý náhled se zaměřuje na správce knih ve vaší knihovně, který nese jméno spálené antické knihovny - Alexandria.



Interaktivní tabule SMART Board v Linuxu

Interaktivní tabule SMART Board není jenom pěkná hračka, je to především efektivní prezentační nástroj. Využívá se čím dál častěji také v českých školách. Žáci mají možnost ovlivnit průběh hodiny a v neposlední řadě mohou také přiložit ruku k dílu. Pokud tedy chtějí.



Top články z OpenOffice.cz